
Expertiză tehnică extrajudiciară cerută de Complexul Energetic Valea Jiului în cazul avariei de la Termocentrala Paroşeni
Conducerea Complexului Energetic Valea Jiului (CEVJ) a solicitat o expertiză tehnică extrajudiciară în cazul avariei care a avut loc pe 7 iulie la Termocentrala (SE) Paroşeni, unde un transformator electric a luat foc şi, din motive de siguranţă, minerii care lucrau în subteranul exploatărilor Lonea, Livezeni şi Vulcan au fost scoşi, temporar, la suprafaţă, transmite Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Expertiza a fost cerută Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă INSEMEX Petroşani şi ulterior Institutului Naţional de Cercetare- Dezvoltare şi Încercări pentru Electrotehnică ICMET Craiova, a informat, marţi, CEVJ.
„Este important de precizat că Sucursala Electrocentrale Paroşeni nu a alimentat şi nu alimentează direct exploatările miniere din cadrul S CEVJ SA, ci doar injectează energia electrică produsă în Sistemul Energetic Naţional. Având în vedere gravitatea şi amplitudinea incidentului produs la SE Paroşeni, urmăresc, printre altele, expertiza tehnică judiciară şi sesizarea organelor de cercetare cu privire la anumite aspecte care ar putea sta la baza declanşării incidentului în cauză. Subliniem faptul că, în cadrul Societăţii, există proceduri specifice pentru situaţii de urgenţă (de genul decuplărilor energiei electrice, inundaţii, depăşiri ale concentraţiilor maxime admise ale gazelor, surpări, explozii), acestea fiind respectate pe toată durata derulării evenimentului”, a declarat directorul general al CEVJ, Eduard Aurelian Mija, citat într-un comunicat de presă al societăţii.
Pe de altă parte, în aceeaşi zi, la Exploatarea Minieră Lupeni a avut loc o decuplare generală de la operatorul zonal al reţelei electrice de distribuţie, fără legătură cu avaria de la Termocentrala Paroşeni. La momentul decuplării, în subteran îşi reluaseră activitatea un număr de 24 persoane care au fost retrase în zona de siguranţă şi apoi evacuate la reluarea alimentării cu energie electrică.
În ceea ce privesc aspectele referitoare la dotarea sucursalelor miniere din Valea Jiului cu generatoare de rezerve, conducerea CEVJ precizează că, până la aceste incidente, societatea nu s-a confruntat cu riscul producerii unor avarii gen „blackout” care să afecteze, simultan, alimentarea celor două linii.
„Toate unităţile miniere din cadrul CEVJ sunt dotate cu sisteme de dublă alimentare electrică, conform cerinţelor stricte de securitate minieră. În cazul minei Lupeni, există trei linii alternative de alimentare din partea PPC. În momentul incidentului (n.r. de la SE Paroşeni), după decuplarea unei linii, sistemul a comutat automat pe linia de rezervă, într-un interval de maximum 15 minute -sub pragul de 30 de minute care defineşte o avarie în procedurile interne”, precizează, în acelaşi comunicat, preşedintele Consiliului de Administraţie al CEVJ, Dan Marinescu.
Acesta a subliniat, referitor la incidentul de la Termocentrala Paroşeni, că un raport preliminar a fost transmis Ministerului Energiei, iar după finalizarea evaluării complete şi remedierea defecţiunii, vor fi luate măsurile care se impun.
În acest context, conducerea CEVJ „îşi reafirmă ferm angajamentul faţă de protejarea vieţii şi sănătăţii lucrătorilor din subteran, considerând siguranţa acestora o prioritate absolută”, se mai arată în documentul citat.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.