G4Media.ro

EXCLUSIV Tarom cumpără servicii de publicitate şi asistenţă juridică de 900.000 de…

EXCLUSIV Tarom cumpără servicii de publicitate şi asistenţă juridică de 900.000 de euro. Compania vrea „remontarea capitalului de încredere și imagine”

Compania de stat Tarom a atribuit un contract de servicii juridice de maximum 400.000 de euro şi e în curs de atribuire a unui contract de publicitate şi PR de maximum 500.000 de euro, potrivit informaţiilor furnizate G4Media.ro. Compania, afectată de dese scandaluri, justifică necesitatea contractului de publicitate şi PR prin nevoia „remontării capitalului de încredere și imagine”.

Tarom a înregistrat anul trecut pierderi pentru al zecelea an consecutiv, indiferent de culoarea guvernului şi de modul de desemnare a conducerii. Tarom e competitor în piaţa transportului aerian cu companii străine, dar şi cu jucători privaţi autohtoni precum Blue Air. Compania estima în iulie anul trecut că urma să înregistreze pierderi de 41,2 milioane lei în 2017, la venituri totale de 1,32 miliarde lei, potrivit Profit.ro.

Compania arată într-un răspuns pentru G4Media.ro că nu îi sunt aplicabile prevederile legislației naționale în domeniul achizițiilor publice pentru că nu este autoritate sau entitate contractantă în sensul art. 4 din Legea nr. 98/2016, respectiv art. 4 din Legea 99/2016. Acesta e motivul pentru care compania nu e obligată să organizeze licitaţii pentru atribuirea contractelor.

Publicitate electorală

Contractul de servicii juridice către casa de avocatura Rațiu&Rațiu

Tarom a atribuit contractul de reprezentare juridică societăţii de avocaţi Rațiu&Rațiu în urma unei cereri de oferte. Contractul durează doi ani, iar valoarea estimată a contractului este de 400.000 de euro.

Compania nu e obligată să lanseze comenzi în valoare de 400.000 de euro/2 ani către societatea de avocatură câștigătoare, dimpotrivă, comenzile vor fi inițiate în funcție de necesitate, la tariful lei/oră stabilit de operatorul declarat câștigător, arată Tarom în răspunsul pentru G4Media.ro.

Tarom a cerut oferte de la şapte case de avocatură, doar cinci depunând oferte. „Societățile au fost selectate pe baza reputației în piața de profil”, arată compania. Criteriul de departajare a fost prețul cel mai scăzut. Operatorul economic care a prezentat oferta cu cel mai scăzut preț, respectiv 250 lei/oră, a fost cea a SCA Rațiu&Rațiu.

Tarom arată că în perioada august 2016 (momentul desființării departamentului juridic) – aprilie 2018 (1 an și 4 luni) compania TAROM a efectuat cheltuieli pentru servicii de consultanță și reprezentare juridică în cuantum de aproximativ 300.000 euro. „Comparativ cu 2016-2018, contractul în vigoare la această oră, chiar și la valoare maximă, aduce o economie companiei”.

Casa de avocatură câştigătoare este condusă de avocatul Monica Raţiu. Ea este co-autor, împreună cu parlamentarul Daniel Zamfir (aflat în conflict cu conducerea PNL) al unui proiect de lege pentru modificarea atribuţiilor Curţii de Conturi (sursa https://psnews.ro/zamfir-confirma-informatiile-psnews-ro-privind-curtea-de-conturi-extrem-de-grav-exclusiv-212160/). Potrivit informaţiilor G4Media.ro, Monica Raţiu a fost implicată în mai multe proiecte legislative privind reglementarea parteneriatului public-privat. În trecut, Dan Şova a fost asociat al casei de avocatură Rațiu&Rațiu.

Contractul pentru achiziția de servicii de creație, publicitate și PR

Tarom e în plin proces de atribuire a unui contract pentru servicii de publicitate, PR şi creaţie, a cărui valoare maximă va fi de jumătate de milion de euro. Motivul? Compania „urmează o strategie de remontare a capitalului de încredere și imagine, potrivit informaţiilor furnizate de Tarom pentru G4Media.ro.

Procedura de achiziție selectată de compania TAROM este cerere de oferte. Compania a invitat la competiţie cele mai mari zece companii de pe piață. Au trimis oferte doar două firme, ofertele sigilate urmând a fi deschise „în perioada imediat următoare”.

Foto: Tarom.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Sa investeasca in campanie de minciuni, neglijand aeroportul?!!
    Nnimeni nu le va crede, dupa cum arata pista, aeroportul.

  2. Prietene, pista NU aparține TAROM-ului, tine de CNAB ( Compania Națională Aeroporturi București ). CNAB ia bani de la toti, taxe de aeroport de la pasageri, tractări de avioane de la Companii, spații închiriate…întrebarea e unde se duc toți banii ăștia, ce legatura areTAROM cu pista ????

  3. Intrebarea este : de unde mai ia Wolff bani pentru aceste contracte?! Dupa hoarda de consilieri frecatori de menta pe care i-a adus…. Sau astea sunt ultimele tepe pe care le da lupul paznic la oi?!