G4Media.ro

EXCLUSIV SONDAJ Câți români utilizează zilnic instrumente de Inteligență Artificială și ce…

Photo: Dreamstime.com © Tascha Rassadornyindee

EXCLUSIV SONDAJ Câți români utilizează zilnic instrumente de Inteligență Artificială și ce spun despre efectul AI asupra societății

32 la sută dintre românii care au acces la net declară că utilizează zilnic instrumente de Inteligență Artificială, 13% spun că o fac săptămânal în timp ce 46 % spun că niciodată, se arată într-un sondaj realizat de The Center, la comanda G4Media.ro.

Potrivit sondajului, la întrebarea ”Cum ați descrie efectul inteligenței artificiale asupra societății?”, 52% cred că efectul este pozitiv și 26 negativ.

Cei mai mulți cred că printre efectele pozitive ale inteligenței artificiale asupra societății se numără accesul rapid la cunoaștere (33%), posibilități de dezvoltare (17%) și comunicarea mult mai rapidă (12%).

Sondajul a fost realizat de The Center la comanda G4Media, în perioada 20-28 iulie, pe un eșantion reprezentativ de 1000 de subiecți, prin metoda interviului telefonic, având o marjă de eroare de 3, 3%.

Redăm mai jos rezultatele sondajului:

sondaj ai unu
Sursa: The Center
sondaj ai doi
Sursa: The Center
sondaj ai trei
Sursa; The Center
sondaj ai patru
Sursa: The Center
Sursa: The Center
sondaj ai sase
Sursa: The Center
sondaj ai sapte
Sursa: The Center
sondaj ai opt
Sursa: The Center
Sursa: The Center
sondaj ai zece
Sursa: The Center

Context realizat cu ajutorul ChatGPT

Instrumentele și programele de inteligență artificială sunt software-uri sau resurse tehnologice utilizate pentru dezvoltarea, implementarea și gestionarea aplicațiilor și modelelor de inteligență artificială. Acestea facilitează lucrul cercetătorilor, dezvoltatorilor și inginerilor în domeniul inteligenței artificiale și le permit să creeze soluții AI în diverse domenii.

Instrumentele de inteligență artificială cuprind, în general, următoarele categorii:

  • Biblioteci de învățare automată (Machine Learning Libraries): Acestea conțin colecții de funcții și algoritmi de învățare automată, care permit dezvoltatorilor să construiască și să antreneze modele AI mai ușor. Exemple de biblioteci populare includ TensorFlow, PyTorch, Keras, scikit-learn și Caffe.
  • Platforme de învățare automată ca serviciu (MLaaS): Acestea sunt servicii cloud care furnizează capacități de învățare automată, permițând dezvoltatorilor să construiască modele AI fără a gestiona infrastructura. Exemple includ Google Cloud AI Platform, Microsoft Azure Machine Learning și Amazon SageMaker.
  • Instrumente de preprocesare a datelor (Data Preprocessing Tools): Acestea facilitează curățarea, transformarea și pregătirea datelor pentru a fi utilizate în antrenarea modelelor AI. Exemple includ Pandas pentru manipularea datelor și scikit-learn pentru preprocesare.
  • Cadre de dezvoltare a aplicațiilor AI (AI Development Frameworks): Aceste instrumente oferă funcționalități și biblioteci specializate pentru a dezvolta aplicații AI specifice. De exemplu, spaCy pentru procesarea limbajului natural (NLP), OpenCV pentru prelucrarea imaginilor sau Rasa pentru dezvoltarea chatbot-urilor.
  • Instrumente de vizualizare a datelor AI (AI Data Visualization Tools): Acestea permit vizualizarea datelor și a rezultatelor modelelor AI, ajutând la înțelegerea și interpretarea rezultatelor. Exemple includ Matplotlib și Seaborn pentru vizualizare de date.
  • Cadre pentru roboți și dispozitive AI (Robotics and AI Device Frameworks): Acestea permit dezvoltarea de aplicații AI pentru roboți și dispozitive fizice. Exemple includ ROS (Robot Operating System) pentru roboți și TensorFlow Lite pentru dispozitive cu resurse limitate.

Acestea sunt doar câteva exemple de instrumente și programe utilizate în domeniul inteligenței artificiale. Există o gamă largă de astfel de resurse, iar dezvoltarea și utilizarea lor depind de nevoile și obiectivele specifice ale fiecărui proiect sau aplicație AI.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Intr-o tara in care competentele digitale sunt cele mai mici din Europa, iar pentru unii a faca o poza frumoasa sau a trimite un mesaj in WA inseamna deja „inteligenta artfificiala”, cu tot respectul astfel de studii sunt irelevante, ca sa fiu politicos.

  2. Analfabetii aia functionali, care au raspuns la sondaj cu ‘da’, nici macar nu au inteles ce au fost intrebati; au raspuns cu ‘da’ doar sa nu para prosti.

  3. nu stiu in ce lume traiti voi dar în tara cu cei mai multi analfabeți funcționali din EU (sau a 2-a, ma rog) sa arunci cu cifrele astea si sa si crezi in ele trebuie sa fii cel putin cu capul in nori

  4. mda, probabil ca au spus ca citesc in fiecare seara inainte de culcare mai ales din „biblioteca” TensorFlow 🙂
    – pina si traducerea din engleza pentru Library suna aiurea

  5. Nu ar fi rau daca sondajul asta ar fi real. Stiu ca multi tineri folosesc unele din aceste programe. Sunt implicati in munca de cercetare si analiza in diverse companii sau firme proprii, dar cifrele din sondaj par putin umflate. Doamne ajuta!

  6. E un lucru bun,încurajator.Dar dacă este așa ar trebui să vedem efectele pozitive și beneficiile în societate.Altfel…

  7. Se pare că platforma Chat GPT e folosită intens de elevi și studenți pentru a copia la examene prin preluarea informațiilor necesare cu ajutorul dispozitivelor tehnologice.