G4Media.ro

EXCLUSIV Şefii Black Cube au bătut palma cu procurorii DIICOT pentru o…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

EXCLUSIV Şefii Black Cube au bătut palma cu procurorii DIICOT pentru o pedeapsă de 2 ani şi 11 luni de închisoare cu suspendare în dosarul spionării fostei şefe DNA, Laura Codruţa Kovesi / DIICOT: Au colaborat cu anchetatorii

Şefii agenţiei internaţionale de business intelligence şi consultanţă strategică, Black Cube Dan Zorella, Avi Yanus şi Gal Farchi – au bătut palma cu procurorii DIICOT pentru o pedeapsă de 2 ani şi 11 luni de închisoare cu suspendare şi un termen de supraveghere de 3 ani, fiecare, în dosarul spionării fostei şefe DNA, Laura Codruţa Kovesi, potrivit portalului Tribunalului Bucureşti coroborat cu un răspuns oficial al DIICOT pentru G4media.ro. Acordul de recunoaştere a vinovăţiei a fost parafat pe 9 septembrie 2021, iar instanţa trebuie să dea un verdict de confirmare pe 17 februarie 2022.

Şefii Black Cube sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, fals informatic, operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice şi violarea secretului corespondenţei. Ei ar fi pus la cale operaţiunea Tornado de spionare şi hărţuire a fostei şefe DNA, Laura Codruţa Kovesi, la solicitarea unor clienţi ce urmează a fi identificaţi şi traşi la răspundere penală.

Au colaborat cu anchetatorii şi au pus la dispoziţia procurorilor banii primiţi de la clienţii care au comandat operaţiunea de spionare a fostei şefe DNA

„La încheierea acordului de recunoaştere a vinovăţiei au fost avute în vedere circumstanţele reale în care au fost comise faptele reţinute în sarcina inculpaţilor, respectiv rolul şi contribuţia acestora în cadrul grupului, perioada infracţională, acţiunile efective întreprinse de către aceştia şi circumstanţele de ordin personal ale acestora, respectiv atât lipsa antecedentelor penale, cât şi atitudinea pozitivă manifestată încă de începutul anchetei, de recunoaştere a faptelor comise şi de colaborare în vederea identificării şi tragerii la răspundere penală şi a altor persoane implicate în activitatea infracţională a grupului, vârsta inculpaliţor, nivelul ridicat de educaţie şi situaţia socio-familiară a acestora, depunerea la dispoziţia organului de urmărire penală în vederea confiscării a sumei de bani primită pentru angajarea şi derularea operaţiunilor din proiect, repararea pe parcursul urmăririi penale a prejudiciului suferit de persoanele vătămate”, au arătat procurorii DIICOT în răspunsul pentru G4media.ro.

Persoanele vătămate sunt Eduard Kovesi, fostul soţ al Laurei Codruţa Kovesi, o prietenă a acesteia, Andra Liliana Sabău, şi un avocat fost specialist în cadrul DNA, Sorin Fusea.

Potrivit unor surse oficiale, suma pusă la dispoziţia DIICOT de şefii Black Cube este de 115.000 lire sterline, plus dovada promisiunii unui onorariu de succes de 335.000 de lire sterline (care nu a mai fost dat ca urmare a eşecului operaţiunii).

Firma Black Cube este fondată de Dan Zorella şi Avi Yanus, foşti ofiţeri de informaţii israelieni. Preşedintele onorific al companiei Black Cube a fost Meir Dagan, fost şef al Mossad timp de nouă ani, decedat în 2016.

La audierile din Israel, prin comisie rogatorie, şefii Black Cube au susţinut că au crezut că operațiunea din 2016 de spionare a Laurei Codruța Kovesi a fost comandată de SRI, cu acordul preşedintelui Klaus Iohannis, potrivit Haaretz. Zorella nu a adus însă nicio dovadă şi a susținut că cel care i-ar fi confirmat implicarea SRI a fost ex-directorul Mossad, Meir Dagan, care a murit însă între timp, fără a fi audiat în dosar.

Procurorii DIICOT au clasat această pistă de anchetă în 2020 când l-au trimis în judecată pe fostul ofiţer SRI, Daniel Dragomir. „Clasarea cauzei, în ceea ce priveşte aspectele relevate de numiţii Dan Zorella şi *** , precum şi de către martorii denunţători *** şi *** , raportat la posibila implicare în proiectul şi operaţiunea desfăşurată pe teritoriul României, după caz, a anumitor reprezentanţi ai unor instituţii publice din România şi oameni de afaceri români/israelieni (*** , *** , *** ), fiind incident cazul prevăzut de (…) – nu există probe că persoana a săvârşit infracţiunea”, au arătat procurorii DIICOT.

În aprilie 2016, procurorii DIICOT au reţinut 2 agenţi Black Cube, Ron Weiner şi David Geclowicz, ambii de 25 de ani. Ron Weiner este cel care a spart conturile de e-mail ale unor apropiaţi ai Codruţei Kovesi, iar David Geclowicz a sunat noaptea la fratele, tatăl şi fostul soţ al şefei DNA. Cei doi și-au recunoscut faptele, au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției și au primit câte 2 ani și 8 luni cu suspendare.

În septembrie 2016, DIICOT a reușit să obțină și arestarea fostului ofițer SRI, Daniel Dragomir, sub acuzația că ar fi fost legătura dintre compania Black Cube și cei care au plătit operațiunea. El a fost deferit justiţiei în 2020. Între timp, Dragomir a fost condamnat definitiv la 3 ani şi 8 luni de închisoare într-un dosar de corupţie şi a fugit în Italia.

În mai 2018, un al treilea agent Black Cube, Yossi Barkshtein, care reușise să fugă în aprilie 2016, a fost arestat, a încheiat și el un acord de recunoaștere a vinovăției și a primit 2 ani și 10 luni cu suspendare.

DIICOT continuă ancheta în dosarul disjuns privind finanţatorii operaţiunii Tornado de spionare şi hărţuire a fostei şefe DNA

În ceea ce priveşte cel de-al doilea dosar, constituit ca urmare a disjungerii dispuse prin rechizitoriul D.l.l.C.O.T. – Structura Centrală din data de 14.07.2020, vă comunicăm faptul că acesta nu a fost soluţionat până în prezent”, au arătat procurorii DIICOT în răspunsul pentru G4media.ro.

În rechizitoriul din iulie 2020, procurorii au dispus <<disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor în cadrul unui dosar distinct, faţă de persoanele necunosute care, alături de inculpatul Daniel Dragomir, au fost interesate şi/sau implicate după caz, în finanţarea şi sprijinirea în orice mod a operaţiunilor şi activităţilor derulate în România de către compania Israeliană Black Cube, în cadrul proiectului „Tornado”>>.

Cine este suspectat că ar fi comandat operaţiunea Tornado

Miliardarul israelian Benjamin Steinmetz este bănuit, potrivit unor surse judiciare, că fi fost în spatele operațiunii de spionaj a fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi, din primăvara anului 2016. Împotriva sa nu a fost însă formulată nicio acuzație oficială până în acest moment și nu are nicio calitate procesuală în dosarul Black Cube.

În 2020,  Bloomberg și Calcalist au dezvăluit că miliardarul israelian Benyamin Steinmetz a angajat compania israeliană de detectivi Black Cube pentru a obține probe împotriva gigantului minier brazilian, Vale SA, potrivit unor documente depuse într-o instanță din New York chiar de către compania lui Steinmetz, BSG Resources Ltd. Vezi detalii aici.

Beny Steinmetz şi Tal Silberstein, consultant politic al lui Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu şi Traian Băsescu, au fost condamnaţi la câte 5 ani de detenţie cu executare în dosarul Ferma Băneasa, în decembrie 2020. În decembrie anul trecut, Steinmetz a fost arestat în Grecia ca urmare a mandatului european de arestare emis de România şi acum se luptă să nu fie trimis la Bucureşti.

La momentul operaţiunii împotriva şefei DNA, în aprilie 2016, Steinmetz era inculpat în dosar. Prejudiciul din afacerea Ferma Băneasa se ridică la peste 145 de milioane de euro, peste 135 de milioane de euro reprezentând contravaloarea terenurilor fostei Ferme regale de la Băneasa şi aproape 10 milioane de euro, pădurea Fundu Sacului din Snagov.

Cine e Benyamin Steinmetz. A fost considerat cel mai bogat evreu şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A fost locul 178 mondial, cu o avere estimată la 7,4 miliarde de dolari. Este unul dintre investitorii proiectului minier de la Roşia Montana.

Tal Silberstein si Dan Andronic au fost consultanți politici al premierilor Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu, apoi ai PDL şi ai preşedintelui României, Traian Băsescu.

În august 2017, Steinmetz și Silberstein au fost arestați în Israel pentru fraudă și spălare de bani în legătură cu presupuse ilegalități comise în România, potrivit unei declarații în fața Curții din Rishon Letzion a anchetatorului Avshalom Ahrak, citate de cotidianul Haaretz.

În noiembrie 2018, fostul președinte Traian Băsescu a fost audiat ca martor la DNA în cadrul unei comisii rogatorii cu Israelul în dosarul în care oamenii de afaceri Beny Steinmetz și Tal Silberstein au fost arestați în 2017.

Operaţiunea LYNX: client Dan Adamescu

În primul rechizitoriu Black Cube din iulie 2020, prin care a fost deferit Justiţiei fostul ofiţer SRI, Daniel Dragomir, procurorii vorbesc de o altă operaţiune a Black Cube „Lynx”, care l-ar fi avut client pe omul de afaceri Dan Adamescu, condamnat pentru corupţie şi decedat în penitenciar.

Cu privire la afirmaţiile numitului G.F. , referitoare la derularea unui alt proiect pe teritoriul României, pe parcursul anului 2015, ce a purtat denumirea de „Lynx”, pe parcursul cercetărilor au fost obţinute şi ataşate la dosar două proiecte, respectiv proiectul iniţial – ofertă comercială, intitulat „Volcanic Eruption” din martie 2015 (în trad: „Erupţie Vulcanică” şi respectiv raportul final de intelligence, din iunie 2015, denumit „Lynx”).

Oferta comercială, intitulată „Volcanic Eruption” din martie 2015, a fost încheiată între *** (firmă de business intelligence şi consultanţă strategică – proprietară a brand-ului BlackCube din Israel, firmă specializată în furnizarea unor prezentări amănunţite cu privire la corporaţii, persoane fizice şi pieţe de desfacere) şi clientul – ***.

Proiectul a avut ca obiectiv, convingerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie din România (D.N.A.) să îşi retragă acuzaţiile aduse clientului, schimbând astfel verdictul de vinovăţie, pe motiv că acesta a fost dat cu privire la o urmărire penală motivată politic şi cu încălcarea drepturilor omului. În cadrul ofertei de contract, BlackCube garanta că toate informaţiile culese în timpul proiectului vor fi obţinute discret şi prin mijloace legale, toate operaţiunile urmând a se derula cu respectarea legilor din jurisdicţiile relevante. Se menţiona totodată, faptul că, BlackCube va elabora un raport ce va fi prezentat contactelor din interiorul DNA şi agenţiilor relevante din România, încercându-se să se negocieze retragerea acuzaţiilor aduse clientului.

Raportul final din iunie 2015, denumit „Lynx”, conţine constatările şi concluziile verificărilor şi investigaţiilor efectuate de BlackCube, pentru clientul *** (om de afaceri, urmărit penal în România de DNA şi judecat la aceea dată, pentru acuzaţii privind presupusa sa implicare în mituirea a doi judecători sindici)”, se arată în rechizitoriul DIICOT din iulie 2020.

Black Cube, implicată şi în spionarea unor membri ai administraţiei Obama

În 2018, The New Yorker dezvăluia că angajaţi ai Black Cube au folosit identităţi false pentru a afla informaţii despre membri ai administraţiei Obama care susţineau acordul nuclear cu Iranul. Detalii aici.

Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

 1. o colaborare foarte buna intre ambasada israelului si Ciuca

  cu suspendare adica NU au patit nimic.

 2. O FRUMOASA MUSAMALIZARE.

  • I-au rezolvat și pe ăștia. Ce mai contează dacă foști spioni israelieni au fost plătiți de infractori să saboteze procurorul șef al unei instituții a unui stat european. Un stat mafiotizat condus de 3 partide corupte.Pe lângă ei și un partid rusofil care nu are nicio treabă cu lupta împotriva corupției si inca un partid care se luptă cu corupții dar acum se ceartă între ei.

  • NISTE BAIETI SI FETE AU FURAT PESTE 1 MILION DE TONE DE MOTORINA TIMP DE MAI MULTI ANI DE LA O BAZA MILITARA.

   organele AU VRUT SA TESTEZE VIGILENTA AMERICANILOR ?

  • @Kise
   Aia a fost dovada unei bune colaborări între cele două state.

 3. Sau au împărțit prada.

 4. Auzi, cu suspendare, pt spionaj…in Israel cred ca este pedeapsa cu moartea…

  • Pedeapsa cu moartea este abolita in Israel.
   Ultimul executata a fost Adolf Eichmann in 1962 pt motive binecunoscute.
   Nici macar atentatorii care au ucis zeci de persoane si au fost prinsi, nu au fost executati ci condamnati la inchisoare pe viata.

 5. Mulțumim acestor procurori că arată lumii că țara noastră primește cu brațele deschise toți teroriștii lumii, iar cei de bună credință să caute în altă parte pentru că nu este loc pentru cei onești.

 6. Deci spionezi unul din cei mai importanti oameni din stat, dar primesti inchisoare cu suspendare. Adica nimic.
  Bravo justitiei romane!

  • Justitia romana a comandat linșaj doamnei Kovesi executat de triada mafiota Iohannis-Dorneanu-Tudorel Toader.

 7. este clar…un singur lucru ne mai ramane de facut…BAGAJELE

 8. Justiția bolșevică .

 9. Doamneeee, ce-am mai ras! Bine, am ras de noi, de români. Adicătele doi ofiteri de informatii (chipurile fosti, dar asta presupune sa nu mai fii in viata) declara, inocenti: „…(şefii Black Cube) au susţinut că au crezut că operațiunea din 2016 de spionare a Laurei Codruța Kovesi a fost comandată de SRI, cu acordul preşedintelui Klaus Iohannis”. Iar procurorii de caz or fi zis ” hai mai, sa-i lasam in pace ca n-au stiut saracii de ei”.
  Țirc și panaramă coane! SeRe lfov nu se descurcau si au apelat la ei, nu? Sincer, eu le-as comuta pedeapsa in 2 ani si 11 luni la locul de munca. Adica, macar sa fie treaba treabă, nu?

 10. Au returnat banii, au dat toate datele culese, sunt liberi. Banii au ajuns în trezorerie. Întrebarea este unde au ajuns secretele?

 11. Dacă ăștia faceau așa ceva în rusia ce pateau? Sau mai bine zis: aveau curaj să facă așa ceva? O pedeapsă cu suspendare în acest caz a se citi achitare. Care a fost interesul? Cine i-a achitat?

 12. Rămâne de văzut, că să fie circul complet clienții care au comandat spionajul asupra LCK vor primi și ei pedeapsa cu suspendare și li se vor înapoia banii !
  Să fie într-adevăr lucru românesc !

 13. Suspendare … e clar ca s-a pus batista pe tzambal. Cu ocazia asta ne-am lamurit si de ce a demis-o cu asa graba Johannis pe Kovesi, Itzele afacerii astea duc sus…

 14. Ce trece peste 3 ani este cu executare, s au înțeles la fix

 15. Bravo, în fine un jurnalism de mare calitate aici: „au bătut palma” este exact cum trebuia descrisă această trădare.