G4Media.ro

The New Yorker: Angajaţi ai Black Cube au folosit identităţi false pentru…

The New Yorker: Angajaţi ai Black Cube au folosit identităţi false pentru a afla informaţii despre membri ai administraţiei Obama care susţineau acordul nuclear cu Iranul

Angajaţi ai firmei israeliene Black Cube au folosit identităţi false pentru a afla informaţii compromiţătoare despre oficiali ai administraţiei Obama care susţineau acordul nuclear cu Iranul, scrie The New Yorker, citat de News.ro, care relatează că au fost realizate profiluri şi au fost culese date referitoare la Colin Kahl şi Ben Rhodes, consilieri în administraţia Obama. Black Cube este cunoscută în România după scandalul tentativei de spionare a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi.

Conform autorului articolului publicat de New Yorker, documente obţinute de publicaţie relevă că Black Cube – firmă la care a apelat şi Harvey Weinstein şi despre care afirmă că oferă serviciile unor angajaţi de elită din armata israeliană şi din serviciile secrete, inclusiv Mossad – a realizat profiluri ale mai multor persoane, inclusiv Rhodes şi Kahl, a cules date referitoare la familiile acestora.

De asemenea, conform sursei citate, agenţi ai Black Cube au fost instruiţi să încerce să găsească informaţii compromiţătoare despre ei, inclusiv lansarea de acuzaţii conform cărora cei doi consilieri ar fi lucrat îndeaproape cu oameni de lobby iranieni şi că şi-ar datora bunăstarea tocmai acestui fapt. Agenții ar fi răspândit zvonul că Rhodes ar fi unui dintre cei aflaţi la originea „demascării” oficililor din perioada de tranziţie a lui Trump, ale căror nume apăreau în documente ale serviciilor de informaţii, lucruri negate de cei doi consilieri.

Publicaţia remarcă faptul că aceasă operaţiune este similară celei realizate în beneficiul producătorului Harvey Weinstein şi prezintă şi punctul de vedere al companiei Black Cube care precizează că politica sa nu îi permite să furnizeze detalii despre clienţi şi a negat orice legătură cu administraţia Trump sau cu acordul nuclear cu Iranul, în contextul în care The Observer a susţinut că Black Cube a fost angajată de consilieri ai preşedintelui Donald Trump, pentru a submina acordul cu Iranul.

Amintim că The Guardian a dezvăluit sâmbătă că apropiați ai președintelui Trump au angajat o firmă privată de intelligence pentru a orchestra o campanie murdară la adresa unor persoane din administrația Obama care s-au ocupat de negocierea acordului Iranian, fără a dezvălui însă numele companiei israeliene. Firma israeliană ar fi fost contactată de oamenii lui Trump în mai, anul trecut.

The Guardian notează că dezvăluirile au loc cu câteva zile înainte de data de 12 Mai, termenul-limită dat de Trump pentru o decizie privind continuarea sau ruperea acordului referitor la limitarea programului nuclear iranian. Surse citate de The Guardian susțin că echipa lui Trump a contactat firma de investigații la câteva zile după ce Trump a efectuat o vizita la Tel Aviv în urmă cu un an. Trump i-a promis atunci premierului Netanyahu că Iranul nu va avea niciodată arma nucleară și a sugerat că iranienii au crezut că pot face ce doresc după ce au încheiat acordul nuclear în 2015.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează