G4Media.ro

EXCLUSIV Ministerul Energiei: Legea decarbonizării, care prevede scăderea cantității de energie pe…

EXCLUSIV Ministerul Energiei: Legea decarbonizării, care prevede scăderea cantității de energie pe bază de cărbune, va fi trimisă spre consultare Comisiei Europene / Conform PNRR, trebuie să intre în vigoare până la 30 iunie

Proiectul Legii decarbonizării, care este unul dintre obiectivele incluse în PNRR, este elaborat de Ministerul Energiei, „urmând a fi transmis spre consultare Comisiei Europene și ulterior, pe circuitul de avizare”, a transmis ministerul pentru G4Media.

Proiectul acestei legi nu este încă publicat în consultare publică de către Minister și, conform PNRR, ar trebui să intre în vigoare până la data de 30 iunie.

Legea privind decarbonizarea și legislația secundară aferentă, prin care se stabilește  calendarul pentru dezafectarea capacității totale instalate pe cărbune și lignit, vor intra în vigoare până cel târziu în Q2 2022”, se arată în PNRR, Componenta 6 – Energie.

Deși mai este aproximativ o lună până la acest termen, Ministerul spune în răspunsul transmis către G4Media că: „nu intenționează, la data prezentei, să inițieze un dialog cu Comisia Europeană pentru modificarea termenului de intrare în vigoare a proiectului de act normativ sau condițiile acestei reforme. În situația în care vor interveni circumstanțe obiective, Guvernul României poate iniția un dialog cu Comisia Europeană pentru modificarea acestui jalon”. 

Detalii, din componenta de energie – PNRR: Legea privind decarbonizarea și legislaţia secundară aferentă vor avea ca obiective:

  • dezafectarea capacității totale instalate de producere a energiei electrice pe bază de cărbune/lignit, de 4590MW până în 2032, cu următorul calendar de realizare până în 2025:

– dezafectarea unei capacităţi instalate de 1695 MW corespunzătoare producției de energie electrică pe bază de cărbune până în Q4 2021 (înainte de adoptarea legii);

– dezafectarea unei capacităţi instalate cumulate de 2355 MW corespunzătoare producției de energie electrică pe bază de cărbune/lignit până în Q4 2022;

– dezafectarea unei capacităţi instalate cumulate de 3780 MW de producție de energie electrică pe bază de cărbune/lignit până în Q4 2025;

  • stabilirea de măsuri privind reabilitarea minelor care urmează să fie închise (de exemplu, recuperarea solului în zonele miniere, cum ar fi solul vegetal și revegetarea, depozitele de deșeuri, utilizarea terenului post-închidere în cazul formelor finale de relief);
  • stabilirea  de măsuri de perfecţionare (reconversia profesională și recalificarea),  precum și alte măsuri cu impact socio-economic asupra comunităților afectate.

CONTEXT

Până în prezent, a fost respectat calendarul asumat prin PNRR și au fost închise capacitățile pe cărbune aferente jaloanelor din 2021.

În contextul izbucnirii războiului din Ucraina și al nesiguranței aprovizionării cu o parte din resursele necesare, Ministrul Energiei a menționat „prelungirea utilizării cărbunelui pentru o perioadă limitată”, dar fără alte detalii.

Oficialii Comisiei Europene au declarat recent că UE nu dorește să renunțe la obiectivele climatice în contextul războiului din Ucraina.

„Uniunea Europeană nu intenționează să relaxeze obiectivul său privind neutralitatea climatică din cauza invaziei din Ucraina”, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, săptămâna trecută, în cadrul Forumului Economic de la Bruxelles, potrivit agențiilor de știri.

Unele țări din blocul comunitar au cerut în acest context o relaxare a planurilor UE de eliminare treptată a utilizării cărbunelui, cel mai poluant combustibil și principalul contribuitor la schimbările climatice, pentru a contribui la menținerea unor prețuri reduse la energie în perioada de tranziție.

UE dorește să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030 și să ajungă la emisii nete de carbon zero până în 2050, un plan care presupune închiderea centralelor electrice pe bază de cărbune. (știrea completă, aici.)

Complexul Energetic Oltenia, cel care asigură 90% din energia pe bază de cărbune de la nivel național, ceea ce reprezintă între 15 și 20 % din necesar, are un plan de restructurare aprobat de către Comisia Europeană. Termocentrala Ișalnița, parte din CEO, a fost repusă în funcțiune la finalul lunii aprilie, după 2 săptămâni de verificări și, de asemenea, au fost anunțate angajări de circa 600 de persoane. (detalii, aici)

Sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Reducem utilizatea carbunelui in timp ce eliminam gazele si petrolul rusesc?

  2. dar numai pe hârtie 🙂

  3. Nebunia asta UE ne va îngropa în sărăcie pentru următoarele secole!