G4Media.ro

EXCLUSIV Fondurile operative ale serviciilor secrete nu vor mai putea fi controlate…

Sursa foto: Unsplash/ Chris Yang

EXCLUSIV Fondurile operative ale serviciilor secrete nu vor mai putea fi controlate nici de Parlament, nici de Curtea de Conturi – proiect de lege

Fondurile de cheltuieli operative ale serviciilor secrete, adică banii cu care serviciile de informații își finanțează operațiunile, nu vor mai putea fi controlate nici de comisiile parlamentare speciale, nici de Curtea de Conturi, ci doar de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), potrivit proiectului de lege privind activitățile de informații și contrainformații aflat în dezbaterea coaliției de guvernare și consultat de G4Media.

Fondurile operative sunt cea mai mare miză financiară a serviciilor secrete, reprezentând o parte semnificativă a bugetelor lor. Dacă acestea nu vor mai fi supuse controlului civil, există riscul ca utilizarea lor să devină arbitrară.

În ultimii doi ani au existat două astfel de situații. Primul scandal a fost la direcția de informații a armatei, al cărei director adjunct a fost condamnat deja în primă instanță pentru că ar fi delapidat fondurile de război ale DGIA.

Al doilea caz a fost anchetat de DNA și îi privea pe fostul ministru de Interne, Petre Tobă, şi pe foştii şefi ai serviciului secret din MAI, pentru modul în care au fost cheltuite fondurile operative pentru chefuri la restaurantele Excelsior şi Bârlogul Lupilor, băuturi şi parfumuri de lux. Citește aici de ce a închis DNA dosarul privind fondurile operative.

Ce prevede proiectul de lege privind activitățile de informații și contrainformații aflat în dezbaterea coaliției de guvernare și consultat de G4Media.

Art. 43 – (1) În exercitarea controlului parlamentar asupra activităţilor de informații și contrainformații, Comisiile verifică:
a) respectarea Constituţiei şi a legilor în vigoare;
b) concordanţa activităţii cu Strategia Naţională de Apărare a Ţării, Planul Naţional de Priorităţi Informative şi alte documente, aprobate de CSAT, precum şi cu politicile şi strategiile de securitate;
c) utilizarea resurselor financiare şi materiale alocate, cu excepția fondului de cheltuieli operative aflat în competența CSAT;

Art. 47 – (1) Bugetele destinate serviciilor de informaţii sunt aprobate de Parlament, în condiţiile legii, cu avizul prealabil al CSAT şi al Comisiilor parlamentare speciale de control a activităţii acestora.
(2) Execuţia bugetelor autorităților/ structurilor prevăzute la art. 6 este supusă controlului ulterior al Curţii de Conturi. Este exceptat de la controlul ulterior al Curții de Conturi fondul de cheltuieli operative efectuate de serviciile/ structurile de informaţii.

Context. Coaliția de guvernare dezbate proiectele legilor securității naționale, un pachet mai amplu de 10 legi care privesc funcționarea și organizarea serviciilor de informații, a armatei, ministerului de Interne și CSAT. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat pe 27 mai că proiectele sunt analizate în cadrul fiecărui partid din coaliție, iar într-o săptămână vor intra în dezbaterea Guvernului, pentru a fi trimise la Parlament.

”Legile au fost elaborate la nivelul fiecărei instituții responsabile în parte, pachetul în deplinătatea sa se află la nivelul fiecărui partid, astfel încât comisiile de specialitate să poată să analizeze iar cred că nu mai târziu de o săptămână să putem să avem pachetul spre analiză și aprobare la nivelul guvernului astfel încât să fie înaintat Parlamentului”, declara premierul Nicolae Ciucă pe data de 27 mai.

(Sursa foto: Unsplash/ Chris Yang)

Citește și:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

 1. cred ca nici macar in rusia nu se pot emite asemenea legi aberante, special facute pentru hotii militari.

  • Habar n’am depre haznaua lu poo’tin aka rusia, dar pot spune ca toate semnele indica transformarea SRi intr-o sucursala a CiA, practic ultimele reglementari legislative asta fac, transforma modul de operare al SRi in cel practicat de CiA

  • @Lucica. Babaiatule, asta e model fsb toata ziua, babaiatule. Ai incercat, tu, ceva acolo, dar ti-a iesit un rahhat.

  • @lucian ferianu, bati campii postacule, ei au congresul care aproba si supravegheaza bugetele si de asemenea bugetele sunt publice si pot fii verificate. Transparenta ba baiatule, transparenta, asta lipsteste useleului! Dar daca ar baga transparenta si control parlamentar, n-ar mai putea fura asa pe stil en-gros!

 2. Foarte bine, sper sa treaca, bravo SRI/SIE si alte servicii!
  👏👏👏

  • Numarul 4, din banii nostri vor fura n-ai avea!

 3. de 30 de ani serviciile au influentat decizii ,
  dupa reinfiintarea USL se pare ca aceleasi servicii vor conduce „live”,
  pun pariu ca se vor „suci”,pentru ca vor si raspunde… LEGAL

 4. Ce hotiz ce tradatori

 5. Imi place tot mai mult cum evoluează lucrurile!

 6. Copie dupa legislatia SUA-UK, at least. La cat de incapabili (academic spus!) sunt membrii institutiilor statului, dispusi sa vorbeasca brambura dupa doua tuici, e bine sa se confidentializeze informatiile sensibile, ca acestea.

 7. Eu cred ca e buna hotărârea asta. Bineinteles se poate gasi o cale de a preveni abuzurile. Dar nici toti trahanache din parlament sa intre cu ciubotele in bucataria interna a serviciilor. Vremuri tulburi, cer masuri mult ma dure.

 8. se pregateste terenul pentru o praduiala pe cinste din partea serviciilor … cum era mai baieti? secu is la usr? ce texte expirate aveti bagamiash flipperul in voi