G4Media.ro

EXCLUSIV Noua lege de funcționare a SRI nu mai prevede că directorul…

Foto: InquamPhotos / George Călin

EXCLUSIV Noua lege de funcționare a SRI nu mai prevede că directorul prezintă rapoarte de activitate anual sau când hotărăște Parlamentul / Doar Comisiile de control din legislativ sunt obligate să prezinte un raport anual

Proiectul de lege privind organizarea și funcționarea Serviciului Român de Informații, dezbătut în coaliția de guvernare și consultat de G4Media, elimină prevederea existentă acum ca directorul SRI să prezinte rapoarte de activitate în fața Parlamentului, ”anual sau când hotărăște Parlamentul”.

Proiectul, aflat încă în dezbaterea partidelor din coaliție, prevede că Parlamentul exercită controlul democratic asupra SRI, prin Comisia comună permanentă, dar nu mai conține nici o referire la faptul că directorul SRI prezintă rapoarte în fața legislativului.

Un alt proiect de lege aflat în dezbaterea internă a coaliției, care reglementează activitatea de informații și contrainformații, prevede că sunt obligate să prezinte rapoarte anuale în fața Parlamentului doar Comisiile de control asupra activității SRI și SIE.

În actuala lege de funcționare a SRI, Legea 14 din 1992, este prevăzut explicit în Articolul 1 că ”Activitatea Serviciului Român de Informații este controlată de parlament. Anual sau când Parlamentul hotărăște, directorul Serviciului Român de Informații prezintă acestuia rapoarte referitoare la îndeplinirea atribuțiilor ce revin Serviciului Român de Informații, potrivit legii”.

Controlul asupra SRI exercitat prin legea în vigoare este unul formal, inclusiv raportul anual prezentat de directorul instituției. Societatea civilă și o parte a clasei politice a reclamat constant lipsa unui control efectiv din partea Parlamentului asupra activității serviciilor de informații.

Prevederea din proiectul de lege privind activitatea SRI, aflat în dezbaterea coaliției și consultat de G4Media:

Art. 3 – Asupra activităţii Serviciului se exercită următoarele forme de control:
a) control democratic, realizat de Parlament, prin Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii;
b) control de legalitate, realizat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, prin judecători anume desemnaţi, prin autorizarea activităţilor de restrângere a exerciţiului unor drepturi şi libertăţi fundamentale;
c) control financiar, exercitat de Curtea de Conturi a României.

Prevederea din proiectul de lege privind activitatea de informații și contrainformații, aflat în dezbaterea coaliției și consultat de G4Media:

Art. 44 – (1) Anual, comisiile prezintă Parlamentului rapoarte referitoare la activitatea desfăşurată.
(2) Forma neclasificată a rapoartelor prevăzute la alin. (1) este publicată pe paginile de internet ale celor două Camere ale Parlamentului.

Prevederea din Legea 14/1992, în vigoare:

Articolul 1
Serviciul Român de Informații este serviciul organizat de stat specializat în domeniul informațiilor privitoare la siguranța națională a României, parte componentă a sistemului național de apărare, activitatea sa fiind organizată și coordonată de Consiliul suprem de Apărare a Țării.
Activitatea Serviciului Român de Informații este controlată de parlament. Anual sau când Parlamentul hotărăște, directorul Serviciului Român de Informații prezintă acestuia rapoarte referitoare la îndeplinirea atribuțiilor ce revin Serviciului Român de Informații, potrivit legii.
În vederea exercitării controlului concret și permanent, se constituie o comisie comună a celor două Camere.
Organizarea, funcționarea și modalitățile de exercitare a controlului se stabilesc prin hotărâre adoptată de Parlament.

Context. Coaliția de guvernare dezbate cele 10 proiecte ale legilor securității naționale, un pachet mai amplu de legi care privesc funcționarea și organizarea serviciilor de informații, a armatei, ministerului de Interne și CSAT. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat pe 27 mai că proiectele sunt analizate în cadrul fiecărui partid din coaliție, iar într-o săptămână vor intra în dezbaterea Guvernului, pentru a fi trimise la Parlament. Forma consultată de G4Media este în dezbaterea coaliției și poate suferi modificări. (Foto: InquamPhotos / George Călin)

Citește și:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

 1. Hai că mai e puțin și gata!

  • Pentru egalitatea de sanse
   Ce, Curtea de Conturi,
   A-v-ocatul P-o-porului,
   poate ANPC… trebuie sa dea raportul in fața Parlamentului daca își compun si interpreteaza legile pentru ei și nu pentru noi?

 2. junta militara au luat cu asalt tarisoara asta.
  UE trezeste-te!

 3. Auzi, cica pentru egalitate de sanse

 4. SRI sunt zei în România, fiindcă votați PSDNL în loc de USR.