G4Media.ro

EXCLUSIV De ce ministrul de interne, Carmen Dan răspunde pentru violențele jandarmilor.…

Carmen Dan participa la sedinta comisei de aparare, ordine publica si siguranta nationala din Senat, desfasurata la Palatul Parlamentului din Bucuresti, marti 15 mai 2018. Inquam Photos / George Calin

EXCLUSIV De ce ministrul de interne, Carmen Dan răspunde pentru violențele jandarmilor. Cum funcționează Centrul Național de Conducere a Acțiunilor de Ordine Publică

Ministrul de interne, Carmen Dan, a încercat să evite orice răspundere după reprimarea violentă a protestului de vineri de către Jandarmerie, însă cadrul legal o obligă să convoace, în situații de urgență, o structură care se află în directa sa subordonare. Această structură se numește Centrul Național de Conducere a Acțiunilor de Ordine Publică.

Potrivit unei Hotărâri de Guvern din 2014, ”Centrul National de Conducere a Actțunilor de Ordine Publica, se organizează, potrivit legii, în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, ca structură interinstitutională de suport decizional pentru managementul integrat al acțiunilor în situații speciale și de criza.”

Centrul de decizie se întrunește în ședințe ori de câte ori situația o impune, la solicitarea viceprim-ministrului, ministrul afacerilor interne, ori a conducătorilor celorlalte instituții publice reprezentate.

Potrivit informațiilor G4Media.ro, instituțiile/armele care compun Centrul de Decizie au fost convocate la Ministerul de Interne în seara zilei de vineri, iar ședința s-a prelungit până după ora 3 dimineața. În această situație, Carmen Dan este direct răspunzătoare pentru abuzurile forțelor de ordine și pentru deciziile luate, au declarat pentru G4Media.ro surse din rândul forțelor de ordine.

Carmen Dan a prezidat în aprilie 2017 o ședință a Centrului Național de Conducere a Acțiunilor de Ordine Publice. După ședință, ministrul de interne, a anunțat într-un comunicat:

„Evident că nimeni nu îşi doreşte să ajungem în situaţii reale de operaţionalizare a CNCAOP, însă dacă vom ajunge în acea situaţie este esenţial să ştim cum vom comunica între noi, cum vom asigura fluxul informaţional, cum vor coopera toate instituţiile pe care le reprezentăm şi, mai ales, cum ne vom fundamenta deciziile, pe baza analizei riscurilor şi a vulnerabilităţilor”, a subliniat Carmen Dan, citată în comunicatul difuzat de Agerpres.

MAI arata în comunicatul de anul trecut că scopul principal al CNCAOP este de a asigura fundamentarea deciziilor ministrului de Interne, managementul integrat al crizelor în domeniul ordinii publice, autorizarea măsurilor de răspuns la criză, a planurilor de intervenţie şi de restabilire a ordinii publice.

CNCAOP este constituit din Centrul de decizie, Centrul de consultanţă şi Centrul Naţional de Conducere Integrată.

Această situație de criză a apărut vineri, iar Ministrul de interne are obligația să lămurească public dacă deciziile au fost luate respectând pașii instituționali. În această situație ministrul Carmen Dan are responsabilitatea finală. Dacă nu a acționat în baza acestui HG, trebuie să explice de ce nu a respectat legea.

Cum funcționează Centrul National de Conducere a Actiunilor de Ordine Publica

Redăm cele mai importante pasaje din HG-ul din 2014 care îi reglementează activitatea

Centrul de decizie functioneaza ca organism interinstitutional din care fac parte: secretarul de stat pentru ordine publica, secretarul de stat, sef al Departamentului Situatii de Urgenta, secretarul general al Ministerului Afacerilor Interne, subsecretarul de stat pentru ordine publica, secretarul de stat, sef al Departamentului pentru Informatii si Protectie Interna, directorul general al Directiei generale management operational, inspectorii generali ai Inspectoratului General al Politiei Romane, Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane, Inspectoratului General de Aviatie al Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratului General pentru Imigrari si Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta si cate un reprezentant din partea fiecarei institutii nominalizate in anexa, la nivel de secretar de stat sau subsecretar de stat, secretar general ori adjunct al conducatorilor acestora.

Centrul de decizie se intruneste in sedinte ori de cate ori situatia o impune, la solicitarea viceprim-ministrului, ministrul afacerilor interne, ori a conducatorilor celorlalte institutii publice reprezentate.

(2)Sedintele Centrului de decizie sunt conduse de viceprim- ministru, ministrul afacerilor interne, sau, in lipsa acestuia, de persoana desemnata de acesta.

(3)Centrul de decizie adopta masuri care se pun in aplicare, pe timpul starii de urgenta, prin ordin al viceprim-ministrului, ministrul afacerilor interne, iar pe timpul celorlalte situatii, prin ordine/dispozitii proprii sau comune ale conducatorilor institutiilor publice reprezentate.
(4)La sedintele Centrului de decizie pot participa in calitate de invitati si reprezentanti ai altor institutii sau autoritati publice, ai organizatiilor patronale si sindicale si ai unor persoane juridice de drept public sau privat care indeplinesc functii de sprijin in prevenirea si gestionarea situatiilor speciale si de criza.

C.N.C.I. functioneaza in cadrul Directiei generale management operational si reprezinta structura operativa cu activitate permanenta destinata realizarii managementului integrat al situatiilor speciale si de criza.

Centrul de decizie indeplineste urmatoarele atributii:

a)propune viceprim-ministrului, ministrul afacerilor interne, declararea starii de alerta pe timpul situatiilor speciale si de criza sau declararea incetarii acesteia, la nivel national ori la nivelul mai multor judete;
b)propune, prin viceprim-ministru, ministrul afacerilor interne, instituirea starii de urgenta;
c)propune Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, prin viceprim-ministru, ministrul afacerilor interne, masuri pentru ridicarea graduala a capacitatii operationale a fortelor si asigura aplicarea acestor masuri, in vederea inlaturarii efectelor situatiilor speciale si contracararii actiunilor indreptate impotriva ordinii constitutionale”

Președintele Klaus Iohannis anunțat sâmbătă că ”solicită Ministrului de Interne, Carmen Dan, să-și asume responsabilitatea pentru modul în care gestionat situația din timpul protestelor și să prezinte un raport detaliat privind modul în care forțele de ordine au acționat și mai ales la ordinul cui.”

Ministrul de interne i-a răspus președintelui într-o lungă declarație de presă, precizând că va prezenta un raport detaliat în CSAT dacă i se va solicita: ”Nu vă imaginaţi că ministrul de Interne dispune intervenţiile Jandarmeriei, acţiunile operative ale poliţiei sau misiunile pompierilor. Există o lege clară care stabileşte cine decide intervenţia pentru restabilirea ordinii publice, iar aseară acest ordin a fost aprobat de prefect, conform legii 60 din 1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice”

Luni, partidele de opoziție au anunțat că au depus plângere penală împotriva ministrului de interne, Carmen Dan și împotriva Prefectului Capitalei, Speranța Cliseru.

(Foto: Inquamphotos/ Autor: George Călin)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. Ușor ușor ajungeți unde trebuie ?

  2. M
    U
    I
    E
    D
    A
    N
    C
    A
    R
    M
    E
    N

  3. Dragnea nu e prost stia ca se va ajunge aici de mult mai mult timp. El cand isi face planuri si le face cu bataie lunga. Vezi ultima lege a pensiilor care spune cam asa” vreti pensii imense in 2021? Votati-ne in 2020″. Dragnea a mărit salariile la cei din MAPN, le-a s scăzut varsta de pensionare tocmai ca sa se asigure ca nu vor spune nimic in astfel de situatii. E simplu sa momești românu dand-ui 100 de lei imprumutati din banci. Daca maine băncile nu mai împrumută statul Roman cu bani, de poimâine adio salarii si pensii. Teroristul de Dragnea nu are nimic de pierdut, e îngropat in rahat până la gât, cand da bani nu da de la el asa ca o face cu mana largă. De rambursat creditele se vor ocupa romanii de rand care vor plati banii luati de la banci. In MAPN sunt destui care nu vor sa renunte la privilegiile primite asa ca sânt gata oricand sa dea cu bâta in romani. Va reusi infractorul asta susținut de un partid de hoți să îngenuncheaze Romania sau vor reusi romanii sa scape de penalii care conduc tara asta?

    • Jandarmii sunt niste oameni foarte foarte slabi care nu au taria sa se opuna ordinelor criminale, de teama ca isi vor pierde slujba.

      Dar cum te privesti in ochi dimineata, dupa ce ai batut 10 protestatari cu mainile ridicate?

    • Iezact ! Numai ca jandarmii sunt la MI ca d-aia ii conduce Carmela.
      Mai e un aspect. La ei la servici, inchisi in curtea aia din Baneasa, nu aud nici picatura de opozitie. Sunt inchisi ermetic la ce e in lumea libera si pe vremuri cel putin aveau „la pachet” abonament la Romania Mare (acum probabil e la ce trebuie).
      Cu salariile alea marite (cam de 4-5 ori cat al meu) si cu voucherele de vacanta, ei au urmatoarele optiuni de a-si cheltui banii – la bufet/popota, masa cu 2 feluri si o bautura egal 20 lei. Desert egal 50 bani. Hotelurile lor, casele lor de odihna, service-uri pt masin asemenea.
      Pentru asta nu trebuie (pe timp de pace pe strada) decat sa-l pupe in cur pe ala de mai sus su sa-l trateze cu curu pe ala de mai jos.
      E, si pe fondul asta de lucruri asezate in fagasul lor secular, ba si cu niste promisiuni de mai bine la orizont, vin cateva sute de ametiti care striga ca vor demisia cuiva si incearca sa le darme lor gardu. Ba, demisia ca demisia da noua ne-a spus sefu al mare (ala in alb cu esarfa) ca trebuie sa ramana gardul milimetric pe locula asta. Asa ca d-aia ma inerveaza astia. Si daca sefu ma scotea din cazarma doar cu manusile, p-alea le foloseam. Da daca ne-a scos cu șprai și pulan și petarde si nea Vasile de la magazie ne-a spus sa nu cumva sa ne intoarcem cu ele inapoi…..

    • Vezi ca nu cei de la MAN (Ministerul Apararii Nationale) au actionat,nu de acolo sunt jandarmii ci de la MAI (Ministerul Administratiei si Internelor) sunt de la secretara de scoala carmen daniela dan.
      Nu amesteca MAN cu MAI.

  4. Carmen Dan e principala vinovată sa nu creadă cineva că șefi poliției și șefi jandarmilor sunt independenți , ei execută niste ordine . Mai pe înțelesul tuturor nici un sef de politie și nici un sef de jandarmerie nu mișcă un deget fara ordin . Că prefectul a semnat ordinul de evacuare , e doar o scuza femeia niciodată nu a știut ce să facă ptr că nu sa confruntat cu asemenea situații . Luarea plăcuțelor și violențele din partea jandarmilor a fost la ordinul bibliotecarei Carmen Dan . Ia încearcă acuma sa se disculpe , dintr un motiv foarte ușor de înțeles e o zdreanță . Parchetul militar e ptr jandarmi ca DNA , n-au mama sau tata o să vedeți oamenii inculpați penal . Dar repet cea care a fost capul răutăților e Carmen Dan .

  5. Demisia minstrului Carmen Dan prezinta riscul ca Dragnea sa piarda controlul unitatii doi si-un sfert. Serviciul secret al MAI nu mai depinde decat de ministrul de resort, asta a fost una din primele masuri a guvernelor Dragnea, inca de la inceputul lui 2017. Adica DIPI este in subordinea directa a lui Dragnea, demisia lui Carmen Dan poate ca l-ar face pe Dragnea sa piarda controlul direct al acestui serviciu secret.

  6. sa crezi ca o femeie a comandat singura de la monitoare toata tarasenia asta e o nebuine absoluta.
    astept(am) si restul demisiilor. sau, ramaneti acolo, ca poate va simtiti bine cand bateti propriul vostru popor si il marcati pe viata.

  7. Voi va asteptati ca secretara sa stie legea sau ce responsabilitati are? buahahahahahaha… visati!

  8. MUIE MA, Secretara respectiva nu stie decit pozitia in genunchi in fata lui ‘merge pina la capat’, gata ,a stropit-o si pe asta.

  9. Da’ nu ar fi interesant sa intrebati cum justifica ministrul de interne declaratia de sambata ” interventia Jandarmeriei a fost supravegheata de un procuror militar ” ?
    Parchetul Militar a declarat luni ca nu exista nici o baza legala pentru o astfel de activitate !
    Intrebari ajutatoare :
    – au mai fost interventii ale Jandarmeriei Romane ” supravegheate de un procuror militar ” ?
    – cand ?
    – a solicitat cineva ” supravegherea procurorului militar ?
    – daca este prima data , ce anume diferentia aceasta manifestatie , pentru ca sa se ceara ” suravegherea procurorului militar ” ?
    – cum explica faptul ca Procuratura Militara neaga aceasta activitate si sustine ca nu exista baza legala pentru asa ceva ?
    – de ce a invocat ” supravegherea procurorului militar ” ?
    – stia cumva doamna ministru de interne ca interventia Jandarmeriei a incalcat normele legale si a invocat ” supravegherea procurorului militar ” pentru a acoperi – in fata credulilor – incalcarile legii ?
    – asta nu arata ca ministrul de interne stia ca actiunea ilegala a Jandarmeriei Romane a fost premeditata ?