G4Media.ro

EXCLUSIV Cum a ratat România startul testării pentru coronavirus/ 82 de aparate…

Foto: Parlamentul European

EXCLUSIV Cum a ratat România startul testării pentru coronavirus/ 82 de aparate Real Time PCR zăceau nefolosite în laboratoare și centre de cercetare, în timp ce România prelucra doar 185 de teste pe zi

În România se găseau, la începutul crizei, mai multe echipamente pentru realizarea de teste pentru coronavirus, însă acestea au zăcut nefolosite în centre de cercetare sau universități. În cazul unor aparate, autoritățile nici măcar nu știau că există, după cum rezultă dintr-o investigație realizată de G4Media.ro și Info Sud-Est. 

Mai mult, nici după identificarea lor, autoritățile nu s-au grăbit să le preia și să le utilizeze, deși creșterea capacității de testare este estențială pentru a avea o imagine cât mai corectă asupra numărului real de cazuri de infectare și pentru a identifica zonele critice.

Nu este clar în acest moment de câte aparate de testare dispune România (Real Time PCR). Mai multe aparate de testare înseamnă mai multe teste realizate pe zi. Or, din 26 februarie până pe data de 8 aprilie, România a realizat doar 47.207 de teste.

La acest număr total de teste, relativ mic, se raportează și numărul de cazuri de infectare indentificate până în prezent: 4761 și 229 decese, tot mic în comparație cu țările care au făcut incomparabil mai multe teste.

Informația pe scurt

  • Statul român nu a avut o imagine completă a echipamentelor medicale de care dispune în lupta pentru combaterea COVID-19 decât la trei săptămâni după prima infectare.
  • Abia în 16 martie, când România a intrat în stare de urgență, Ministerul Educației a început să inventarieze câte aparate Real Time PCR există în centrele de cercetare din țară.
  • O anchetă G4Media și Info Sud-Est arată că universitățile, institutele de cercetare și direcțiile sanitar-veterinare dispuneau de cel puțin 82 de aparate RT PCR, care puteau mări semnificativ capacitatea inițială de testare. România a făcut într-o lună și jumătate tot atâtea teste de COVID-19 cât face Germania într-o singură zi.
  • „Testăm atât cât este necesar. Noi am plecat de la trei centre de testare. Am crescut gradual capacitatea de testare, astăzi sunt acreditate 36 de centre în care se face testarea, asta nu înseamnă 36 de PCR-uri, înseamnă mai multe. Testarea deocamdată este în evoluţie, chiar de săptămâna viitoare mai intră, din informaţiile pe care le am, cel puţin 15 PCR-uri, 10 aduse printr-o donaţie a Crucii Roşii şi cinci PCR-uri achiziţionate de Unifarm. De asemenea, sunt autorităţi locale care au achiziţionat prin spitalele judeţene aflate în subordinea autorităţilor locale au achiziţionat şi ei PCR-uri. Capacitatea de testare creşte progresiv pe măsura nevoile de testare”, a declarat Ludovic Orban, în 5 aprilie, la România TV.

Inventar în stare de urgență

În prima săptămână de coronavirus (26 februarie-2 martie), autoritățile au prelucrat o medie de 79 de teste pe zi. În total, în cele trei săptămâni de la prima confirmare cu COVID-19 (26 februarie) și până la instaurarea stării de urgență (16 martie), în România au fost prelucrate, în medie, 185 de teste/zi, conform datelor furnizate de Grupul de Comunicare Strategică.

 

În tot acest timp, mai multe primării, consilii județene și spitale din țară au făcut apel la sponsori sau au achiziționat din fonduri proprii mai multe aparate Real Time PCR.

În 19 martie, Spitalul Județean de Urgență Cluj a anunțat că a cumpărat din bugetul propriu un astfel de echipament, deși în cele 13 centre de cercetare din județ existau deja 9 aparate RT PCR, cumpărate în perioada 2004-2019.

Conform unui portal al Guvernului privind infrastructura de cercetare a României, patru dintre cele nouă aparate ale centrelor de cercetare clujene se află în custodia Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV).

Un comunicat transmis de reprezentanții acestei instituții arată că Ministerul Educației a început inventarierea aparatelor RT PCR din universități abia în 16 martie, pentru a transmite apoi datele către Ministerul Sănătății:

Ministerul Educației și Cercetării a solicitat încă din 16 martie un inventar al aparaturii specifice la nivelul universităților din România pentru a fi puse la dispoziția Ministerului Sănătății, astfel că USAMV Cluj-Napoca s-a alăturat din primul moment demersului, cu speranța că sprijinul prin aparatură performantă și specialiști va contribui la eforturile întregii comunități medicale în lupta cu pandemia Covid-19”, transmiteau reprezentanții USAMV într-un comunicat referitor la solidaritatea instituției față de spitalele din județ.

În 20 martie, Primăria București anunța la rândul său că a cumpărat patru echipamente Real Time PCR pentru spitalele din subordinea primăriei, motivând că acestea nu au suficiente aparate de testare. Portalul Guvernului arată, însă, că în centrele de cercetare din București există 30 de aparate RT PCR, achiziționate în perioada 2006-2015.

Viceprimarul Aurelian Bădulescu a declarat pentru G4Media că administrația locală nu știa de existența acestor aparate și niciun reprezentant al primăriei nu a fost informat, de la începutul crizei până în prezent, cu privire la numărul de aparate RT PCR care există pe raza Bucureștiului.

”Nu, nu știam de aceste aparate, nu ne-a informat nimeni. Noi am cumpărat pentru spitalul nostru patru aparate, pe care le-am dat la Babeș. ASSMB nu are cunoștință de dotările celorlalte instituții care sunt sub structura ministerelor. Institutul de Boli Infecțioase Victor Babeș nu are capacitatea și nici instrumentul instituțional astfel încât să îi fi spus cineva, daca este așa cum susțineți dumneavoastră, domnule, mai avem trei colo, șapte colo, nouă colo. Noi nu aveam de unde să știm ce dotări au alte instituții care nu sunt în subordinea noastră”, a declarat Aurelian Bădulescu pentru G4Media.

Emilian Imbri, managerul Spitalului ”Victor Babeș” din capitală a declarat, de asemenea, că nu știa de aparatele RT PCR din centrele de cercetare din București și că nici nu a fost informat de vreo instituție cu privire la existența sau disponibilitatea acestora:

”Aoleu. Chiar mi-ați făcut o mare surpriză. Vreau să vă spun că nu știam de ele. Nici nu m-am gândit. Eu am gândit managementul spitalului pe care îl conduc”, a declarat Imbri pentru G4Media.

Mai mult de jumătate din echipamentele RT PCR din centrele de cercetare ale Capitalei se află la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (6), Universitatea București (4), Institutul de Biologie și Patologie Celulară N. Simionescu (3), Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș (3) și Institutul de Endocrinologie C.I. Parhon (2).

În Constanța există, de asemenea, două astfel de echipamente, unul în custodia Universității ”Ovidius” (CEDMOG, un centru specializat în domeniul oncologic) și al doilea în custodia Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare Marină “Grigore Antipa”.

Niciunul dintre aceste echipamente nu este folosit în prezent pentru testarea COVID-19, deși Spitalul Județean Constanța nu dispune momentan de niciun aparat Real Time PCR, conform declarațiilor reprezentanților instituției medicale pentru G4Media.

Spitalul Județean Constanța nu are niciun aparat RT PCR, în timp ce DSP trimite chestionare de evaluare centrelor care dețin echipamente de testare

Universitatea ”Ovidius” a anunțat din proprie inițiativă Direcția Sanitar Publică din Constanța că vrea să pună echipamentul RT PCR la dispoziția unui spital care are nevoie de acesta, dar DSP nu le-a cerut încă acest lucru, susțin reprezentanții universității:

”Centrul de Cercetare Dezvoltare pentru Studiul Morfologic și Genetic în Patologia Malignă (CEDMOG) a făcut demersuri atât către DSP Constanța, cât și către Ministerul Educației, în ceea ce privește folosirea infrastructurii și a echipamentului existent RT-PCR pentru testarea suspecților de COVID-19. O delegație a DSP Constanța, la solicitarea conducerii CEDMOG, a efectuat două vizite în cadrul centrului, unde au fost prezentate aparatele din dotare, circuitele existente, personalul și calificările acestuia. Ulterior vizitelor, reprezentanții CEDMOG au primit din partea DSP Constanța un chestionar de evaluare a capacității de diagnostic, pe care l-au transmis completat autorității (…) În acest moment, CEDMOG nu realizează teste pentru COVID-19 și așteaptă răspunsul DSP Constanța. CEDMOG ar putea realiza 60 de teste pe zi”, au declarat reprezentanții UOC pentru G4Media.

Același lucru este confirmat și de Simion Nicolaev, directorul INCDM ”Grigore Antipa”. Acesta susține că a fost vizitat în urmă cu două săptămâni de o delegație formată din inspectori DSP și un subprefect care au analizat echipamentul și l-au întrebat pe directorul institutului dacă este de acord să îl împrumute pe perioada stării de urgență. Directorul a acceptat, însă nimeni nu l-a mai căutat ulterior:

”Nu am dat încă aparatul. Este în evidență. A fost aici o echipă de experți care utilizează tipul ăsta de aparat, împreună cu domnul subprefect. Au luat în evidență, știu unde este, noi am declarat disponibilitatea și în cazul când o fi nevoie, să îl mutăm, să îl ducă acolo unde trebuie să-l ducă. Ca principiu, aparatul poate să facă teste pentru COVID, dar kiturile trebuiesc achiziționate. Dacă se achiziționează ce este nevoie, se poate folosi, noi ne-am exprimat fără dubii dorința de a sprijini. Cred că acum două săptămâni, la sfârșitul lunii martie, am avut discuția asta. Noi am discutat cu cei de la DSP. Ei trebuie să identifice, inclusiv bugetele necesare. Noi am transmis informațiile”, a declarat Simion Nicolaev pentru G4Media.

Primarul Constanței, Decebal Făgădău, a declarat la rândul său că nu a fost informat de oficiali ai instituțiilor guvernamentale de existența celor două aparate din centrele de cercetare constănțene. Primarul a menționat, însă, că știe de donațiile unor oameni de afaceri din Constanța care au achiziționat trei astfel de echipamente RT PCR și care vor ajunge în perioada următoare la Spitalul Județean (2 aparate) și la Spitalul de Pneumoftiziologie.

Pentru a-și mări capacitatea de testare, în contextul carantinării a peste 600 de români repatriați din Italia, Constanța a primit la sfârșitul lunii martie un aparat RT PCR de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj, în timp ce aparatele din centrele constănțene de cercetare așteaptă avizul DSP.

Șefa DSP Constanța, Cristina Schipor, nu a răspuns întrebărilor reporterului G4Media până la publicarea acestui material.

Timiș este un alt județ cu centre de cercetare care dețin un număr important de aparate RT PCR. Universitățile și departamentele de cercetare ale Spitalului Județean dețin șapte astfel de aparate.

Isiodora Radulov, prorectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Timiș, a declarat pentru G4Media că cele două echipamente RT PCR pe care le deține instituția au fost predate Centrului Regional de Sănătate Publică Timiș și Spitalului Municipal din Lugoj. Predarea aparatelor a fost făcută abia în 27 și 30 martie:

Universitatea are două echipamente Real Time PCR. Ambele au fost date în comodat pe perioada stării de urgență pentru a ajuta la detectarea infecției cu SARS. Unul a fost dat în custodie Centrului Regional de Sănătate Publică Timiș, iar celălalt a fost dat Spitalului Municipal din Lugoj. Unul l-am predat vinerea nu care a trecut, ci cu o săptămână în urmă, celălalt lunea trecută, nu săptămâna asta. Noi, ca Universitate, ne-am arătat disponibilitatea atât către DSP, cât și către Consiliul Județean Timiș de a pune la dispoziția spitalelor aceste echipamente”, a declarat prorectorul USAMV Timiș pentru G4Media.

Portalul guvernamental consultat de G4Media și Info Sud-Est arată că la nivelul întregii țări există 59 astfel de aparate RT PCR distribuite în centrele de cercetare din țară, astfel:

  • 30 în București (sector 1 – 6 aparate, sector 2 – 9 aparate, sector 3 – 2 aparate, sector 4 – 1 aparat, sector 5 – 11 aparate, sector 6 – 1 aparat)
  • 29 în țară: Cluj – 9, Timiș – 7, Iași – 4, Constanța – 2, Mureș – 2, Brașov – 1, Harghita – 1, Neamț – 1, Sălaj – 1, Sibiu – 1

Aparatele au fost achiziționate fie prin proiecte pe fonduri europene sau guvernamentale, fie prin alte programe care au finanțat proiecte de cercetare în România.

În aceeași perioadă în care Ministerul Educației și Ministerul Sănătății făceau inventarul aparatelor de RT PCR existente în centrele de cercetare, iar instituțiile publice din țară achiziționau alte aparate noi, directorul Autorității Sanitar-Veterinare declara în exclusivitate pentru G4Media că ANSVSA va pune la dispoziția Ministerului Sănătății toate cele 23 de aparate, în urma unui protocol semnat la începutul lunii martie.

O lună mai târziu de la semnarea protocolului, în 3 aprilie, președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, anunța că încă se fac ”lucrări de amenajare” la laboratorul Direcției Sanitar-Veterinare în vederea testării pentru COVID-19:

”Am mers astăzi (3 aprilie, n.red.) la laboratorul Direcției Sanitar Veterinare să vedem stadiul lucrărilor de amenajare. S-a constatat nevoia de alte materiale necesare pentru dotarea laboratorului, unele care vor fi asigurate cel tarziu luni, altele chiar in cursul zilei de azi. Au ajuns și kiturile de extracție precum și kiturile de multiplicare, odată cu încă un aparat de testare donat, astfel încât vor începe primele testări pentru Covid-19 la #Tulcea săptămâna viitoare”, anunța președintele CJT Horia Teodorescu, într-un mesaj publicat în 3 aprilie, pe Facebook.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, nu a răspuns întrebărilor reporterului G4Media până la publicarea acestui material.

Context. Cronologia evenimentelor din momentul primei infectări

În momentul confirmării primei persoane infectate cu coronavirus pe teritoriul României, la nivelul întregii țări Guvernul dispunea de cel puțin 80 de aparate Real Time PCR, de care încă nu știa sau, în unele cazuri, avea o idee vagă despre existența lor.

În 26 februarie, atunci când a fost anunțat primul caz de COVID-19 în România, agenda publică a Guvernului era acaparată de subiectul alegerilor anticipate, așa că numărarea aparatelor de RT PCR și inventarierea echipamentelor medicale au trecut în plan secund.

Trei săptămâni mai târziu, posibilitatea organizării anticipatelor a fost îngropată definitiv de infectarea primului parlamentar cu COVID-19, senatorul liberal de Constanța, Vergil Chițac. Odată cu infectarea acestuia, a apărut și suspiciunea contaminării întregului Guvern și inclusiv a președintelui Iohannis. România a intrat atunci în stare de urgență, iar statul a început să-și inventarieze echipamentele.

Niciun comunicator din Guvernul României nu a precizat vreodată, concret, care este numărul total de aparate Real Time PCR de care dispune statul român, iar premierul Orban s-a rezumat la a transmite că numărul testelor ”a crescut spectaculos” în ultima lună:  

„Noi am început de la 3 Real Time PCR și am crescut gradual fie prin achiziție, fie prin inventarierea în toate instituțiile. În momentul de față sunt validate 37 de centre, numărul de PCR-uri e mai mare. Avem pregătite 15 noi PCR-uri care trebuie puse în funcțiune. (…) Capacitatea se apropie de 2500 de teste pe zi. Se poate spune că am crescut spectaculos capacitatea de diagnosticare utilizând doar această metodă care este sută la sută sigură”, declara premierul Ludovic Orban la 1 aprilie.

Această ”creștere spectaculoasă” de care vorbește premierul Orban a făcut posibil ca România să prelucreze, într-o lună și jumătate, aproape 50.000 de teste, exact cât Germania într-o singură zi.

Ce înseamnă analiza PCR și cum se prelucrează un test?

PCR este acronimul pentru ”Polymerase Chain Reaction”, adică ”reacție de polimerizare în lanț”. Prin această analiză, a PCR, specialiștii își dau seama ce virus a provocat boala infecțioasă de care suferă o persoană. Analiza se face prin studierea materialului genetic colectat de la pacient.

Principiul care stă la baza analizei PCR este simplu: materialul biologic colectat de la pacient, spre exemplu sânge, salivă, secreții genitale etc, se introduce într-un reactor în care este amestecat cu enzime care reproduc o copie a ADN-ului sau ARN-ului, pe care o multiplică în lanț, adică de mai multe ori.

Astfel, o cantitate mai mare a clonelor ADN-ului bacterian poate fi analizată mult mai ușor și, deci, poate fi comparată cu structura ADN-ului anumitor microbi. PCR determină tipul infecției din corpul unui om, dar și amploarea infecției.

A contribuit Cristian Andrei Leonte (Info Sud-Est)

sursa foto: Parlamentul European

Citește și: EXCLUSIV Câte teste pentru  se fac în România defalcat pe județe și centre de testare / În total, sunt 32 de centre în 14 județe și București, cu o capacitate de procesare de aproximativ trei mii de probe pe zi / Un singur județ din sud dispune de centru de testare

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

50 comentarii

  1. … SI cine trebuia sa stie de aparatele alea, daca nu administratorii care le aveau pe gestiune?

    • Dezinteres total,nu se testeaza pentru ca nu vor sa stie realitatea,e la mintea oricui sunt de cel putin zece ori mai multe cazuri de „infectati”decat se raporteaza.

    • Vorbim despre aparate PCR cumpărate de stat de care statul nu știa. Ok. Noaptea minții. Și cine împiedica statul să dea una circulară în teritoriu? Apropo în fiecare laborator DSVSA județean exista un aparat PCR la fel în majoritatea laboratoarelor DSP. Deci nu erau 13 aparate PCR în febraurie. Erau încă 60 de aparate care aveau personal calificat pentru prelucrare teste. Apropo în insulele feroce veterinarul de acolo a putut să facă analize CoVid pe PCR-ul lui și nu au nici un mort. Asta ca să știți dacă aveți sânge pe mâini.

    • Poate pentru ca le-au fost trimise de la „centru”. Sa fi fost o achizitie pentru spagi ?

      Poate pentru ca era o achizitie si ii interesa doar spaga, ce importanta avea ce achzitionau ?

    • tz tz.. media progresista spumega ca sunt prea mici cifrele, ar vrea sa fie dezastru.. ca de aia e medie progresista, si mai ales democratica, pentru ca e fan al dictaturii absolute.

  2. cine mai sa stie?pai sunt politruci care au primit Telefon ca trebuie sa cumpere de la firma x,
    majoritatea nici nu stiu sa ce-au cumparat,uitati-va cune coordoneaza covid centrul regional constanta,una care a facut o facultate la 36 de ani,mai exact a cumparat o diploma de la o particular si mare sefa la dsp constanta si cica si coordoneaza,vai de capul nostru…

    • Cine a votat PSD? Romanii. Sa-si asume raspunderea si data viitoare sa voteze mai bine.

    • Degeaba scrii de PSD pentru ca esti un lipitor de afise PNL. PSD = PNL de la revolutie pana in prezent. Oamenii care au inca capul pe umerii isi dau seama de la o posta ca e doar o circoteca ieftina bataia asta intre bine si rau. Nu e cu absolut nimic mai bun PNL decat PSD !!!

    • Cica ar exista un minister al cercetarii, MEC. Dar e greu de presupus ca o activista inculta si incompetenta pe nume Anisei ar fi dus-o mintea sa intrebe de aparate.Cât despre reetul clientelei bugetare din minster, acei nesimtiti specializati in plimbat hartii si cerut sporuri, tichete, vauchere etc., ei sunt si mai incompetenti, indiferent daca apartin clientelei psd sau pnl.

  3. in insulele feroe un medic veterinar a facut teste cit toata romania la un loc si nu l-a avut nici pe marele harafat!

  4. In 15 martie au facut sub 300 teste, dar ne-au bagat pe toti in case!! 19 milioane de oameni in case si ei de abia au facut 276 teste!!!
    Atata nesimtire e greu de crezut. Dar noi ne-am obisnuit si ne certam unii cu altii ca sa stam in casa.

  5. Romania rateaza tot, fiindca bugetarii de la mijlocul ierarhiei in sus sunt niste ratati.

    Asta ati votat pana acum, poate data viitoare votati cu oameni cinstiti.

    • Care sunt acei ameni cinstiti ? Ia enumera te rog 5 astfel de oameni care au condus Romania de la revolutie pana in prezent.

  6. vad ca ruleaza o reclama pe site cu indemnul adresat lui Orban pentru a testa populatia. Reclama e clar sponsorizata de ciuma rosie mafioata, altfel nu inteleg cum de isi inchipuie cineva ca Orban ar putea testa oamenii.
    In plus, in judetele rosii cu managerii pusi de pesedisti care sunt si majoritare, NU SE FAC TESTARI. Se fac ff putine testari, oamenii care au simptome de infectie NU SUNT TESTATI pentru a nu da rau in statistici si pentru a nu fi schimbati de la butoane spagarii ciumei rosii. Fac un apel la guvern sa schimbe toti managerii cu oameni din armata. Altfel nu vom sti cu adevarat cati sunt infectati si se vor imbolnavi mult mai multi oameni

    • Sigur ca nu. Orban 123 si Câtu sunt cei care au redus sumele pentru Sanatate din bugetul aprobat (caz unic!) orin OUG. Pentru ei Sanatatea nu a contat, nici cand jucau țonțoroiul anticipatelor pe muzica țambalagiului de la Cotro. In fine, nu spun mai mult. Presa aservita cenzureaza mai tot.

    • nimic nu e mai dezgustator decat pesedistii care vorbesc de sanatate cand ei au SABOTAT constructia a 8 spitale regionale, desi asta e motivul pentru care au fost votati si pentru care au incasat zeci de milioane de euro pentru partid si parlamentari.
      Nimic nu e mai cinic decat sa vorbeasca un pesedist despre anticipate deoarece pesedistii trebuiau singuri sa demisioneze dupa ce, prin 2 tururi de scrutin, romanii le-au aratat ca nu mai au legitimitate sa guverneze
      Dar mai grava decat lipsa celor 8 spitale regionale care trebuiau construite din banii UE, este indatorarea tarii de catre P$D pentru plata pensiilor speciale cu care s-ar fi construit alte 243 spitale care ar fi salvat acum mii de vieti.

    • Patetici, limbistii psdisti. Dar nici pnlistii nu sunt din alt aluat : „Testăm atât cât este necesar” zise horban. Pai cât de prost sa fii sa faci asta?
      Și cât de idioți sunt toți cei ce habar nu aveau ce inventar au? S-a răsturnat carul cu prosti.

  7. Se vede clar ca suntem condusi de aceeasi incompetenti de 30 de ani indiferent de culoarea lor politica ! PNL sunt exact ca si PSD. Tot ce au facut de 30 de ani a fost o mare batalie electorala intre cele doua partide pentru a ajunge la marele CIOLAN din care sa poata sa se serveasca pe ei si pe acolitii lor. Tara asta daca era condusa de oameni pertinenti ajungea in varful Europei de astazi, dar asta este. Papagali si oameni fara coloana vertebrala ne-au condus timp de 30 de ani si la fel o vor face inca 30 de ani cel putin. Neam de prosti, imi pare rau ca o spun.

  8. Asta e incredibil.Cretinii astia in frunte cu Arafat si Rafila nu-si dau seama ca fara testare extinsa nu mai iesim din case decat in 2021 cand vine vaccinul.Din cate inteleg dementii care ne conduc cred ca virusul dispare din proprie initiativa.

    • Exact asta asteapta pentru ca sunt depasiti de stuatie ! In 30 de ani doar politicieni de 2 bani am avut indiferent de culoare politica ! Dezgustator faptul ca lumea ridica in slavi PNL si dau vina pe PSD. PSD = PNL

    • Cred că ne țin ân casă până de
      Revelion şi vom esi Rahitici
      Ma-i rău că, (VIRUSUL).

    • Pai nu in coordonarea comitetului central pentru situatii de urgenta, sub comanda lui Arafat exista un colectiv interministerial de specialisti? plus toata infrastructura DSU? cine oare trebuia sa stie ca in epidemie trebuie sa pornesti cu toata logistica existenta in tara? Dar tot Pristanda a ramas sa faca inventarul paturilor ATI (fara ventilatoare) si al aparatele PCR!! Dar ce sa ne mai miram!!! in RO guvernul nu reusesste sa stie nici acum cati oameni sunt platiti! dapoi cat sa le taie din salarii!!!!

  9. Cata nesimtire si lipsa de responsabilitate!!
    De virus,cred ca vom scapa, dar de iresponsabili ,politruci,mafioti si impostori-BA
    Cat mai poate indura oare poporul acesta??!!

  10. mai baieti,astea sunt mai prosti ca noaptea.nici nu stiuce este un,,P.C,R …….s-au gandit ca poatefi part.com. roman a lui nea nicu …..si cum doamne s-al invie……confusione sara perche ti amo-….canzone.richi et poveri-che stronzi……

  11. Niciodata nu s-a potrivit experesia „nu stiu cate prune au in straiță” mai bine ca si acum

  12. Cum sa-i spunem? Crima e corect?

  13. Intrebare: si noi i-am plătit pe acești bugetari IDIOTI, si ii vom mai plati si in continuare? Adica stai pe aceste aparate, si habar nu ai? Cat de IDIOTI puteti fi, bugetarilor? Acum va căutați ca va baga ăștia in somaj tehnic? Trebuia ca decretul lui Iohannis de stare de URGENTA sa cuprindă asta! De 1 luna va plătim chiar degeaba! In afara sistemului de sănătate și situații de urgență, voi ce faceti de 1 luna? Invartiti 1 hartie!

    • Si or sa mai invarta mult si bine hartia respectiva…. Care au macar 1 hartie de invartit ca multi o freaca la rece pe bani multi… De ce crezi ca se angajeaza doar pile/neamuri si pe cei ce dau spaga groasa ca sa poata sa o frece la rece pe termen nelimitat pe bani multi si pe beneficii grase

  14. Nu e sufiecient sa fie RT PCR. Daca e in sistem inchis pt probe si kituri nu ai ce sa faci pt ca nu poti sa ii actualizezi softul pt kituri noi sau kituri compatibile. Sunt multe analizoare care nu au conformatie pt coronavirusul nou si nu pot fi actualizate. Si sunt alte analizoare care nu pot folosi decat kituri de la firma care a produs analizorul si daca nu sunt pe stoc , devin nefunctionale.

    • Assa este, dar jurnalistii interesati mai ales de scandal se multumesc cu analize superficiale. Iar comentariile cititorilor dovedsc faptul ca ei si-au atins scopul de a manipula.

    • Închise sau nu, marea majoritate a producătorilor produc / vor produce kituri pentru testarea COVID. Așa că nu asta este problema cea mare.
      Despre laboratoarele private (care nu pot funcționa fără acreditare RENAR, ISO 15189, deci instituția putea scoate rapid o listă cu aparatele disponibile) nu se menționează nimic nici până în ziua de azi. Germania (mai ales), Franța au pus la lucru laboratoarele private prin faptul că testul este acoperit de către stat (prin sistemul de asigurări). Nu îmi dau seama dacă e vorba de neștiință sau rea-voință? Sau amândouă plus mai câte un inters financiar.
      Laboratoarele care pot efectua încărcătura virală pentru hepatita B, C, HIV, pot foarte rapid trece la testarea COVID în măsura în care se poate asigura o aprovizionare decentă cu reactivi. Au și personalul format.
      Nici reprezentanțele /distribuitorii nu par a se fi manifestat căci ei sunt cei care știu cel mai bine ce și unde au instalat. Nici nu i-a întrebat nimeni nimic (cel puțin eu nu am văzut nimic).

  15. eroare!

    respectivele aparate urmau sa fie folosite in alegerile anticipate impotriva Ciumei Rosii!

    totul a fost foarte bine organizat, incepand cu ianuarie 2017 cand s-a strigat, *vrem dreptate, nu imunitate!*, continuand cu alegerile anticipate etc…

    numai ca a venit coronavirusul si a dat peste cap planul care i-ar fi satisfacut pe talibanii mioritici si pe poupincouristii revolutionari ce au permanent revelatii!

  16. G4, serios? Articol pompieristic clasic. Cercetarea fara oameni si bugete e nimic, cine sa opereze bai desteptilor aparatele alea? Va luati de guvern cand zeci de ani nu s-a facut nimic si oamenii de valoare au plecat din cercetare pentru ca nu a fost finantare. Ce frumos ar fi fost ca voi sa ajutati autoritatile cu o ancheta prin care sa raportati aparatele dar si oamenii care pot.fi reactivati pentru a luvra pe aparate. De unde sa iei microbiologi peste noapte, cresc oe camp?

    • @Andrei – pai si atunci de ce au cumparat aparatele daca nu existau oameni sa le foloseasca? sa le tina pe post de mobila? sa umple pivnitele?

    • @Bug – suficient personal sa le foloseasca* cand faci teste non-stop ai nevoie de mult personal. nu mai pune botu la tot ce citesti.

    • @bug: de ce au cumparat aparatele? Pentru spaga, bineinteles!

  17. Halucinant!
    Portalul PODCA e pe Site-ul MDRAP, la Fonduri europene, Minsiter unde habarnistii zac bine mersi!(vreun Minsitru PSDist o fi stiut, sa le atraga atentia?! NU evident!)
    NIMENI nu a stiut de existenta acestui Portal, de existenta acestor echipamente…
    Nici unul dintre apropiatii lui Orban NU a stiut de acest Portal!
    Au fost achizitionate cu Fonduri europene, NU a stiut nimeni de ele(?!), AICI sunt Fondurile europene(puse bine, la pastrare!), de care tot intrebam: „Unde naiba sunt miliardele de Euro absorbite de Romania, ca NU vedeam nimic, nici Autostrazi, nici Spitale, in afara platilor la Hectar prin APIA si a alimentarii cu utilitati in judete!?
    Pai, asta confirma INCOMPETENTA, Indiferenta din TOATE Institutiile Statului roman, care NU e in stare sa isi apere Cetatenii chiar daca are Dotarile necesare!
    GRAV e ca MInsietrul Sanatatii NU a stiut de existenta acestui Portal, asa incat la Momentul declansarii pandemiei TOATE sa fie puse in functiune si UTILIZATE!
    Asa arata in toata splendoarea ei INCOMPETENTA Statului roman, TOTI o apa si-un pamant, iar DESCENTRALIZAREA a facut mult RAU Romaniei pentru ca vedem cum ajunse pe mana unor Institutii nefucntionale si politizate si pline de indivizi incompetenti,(majoritatea slugi politice) astfel de Aparate necesare in Pandemia asta, care NU au putut fi folosite!
    Astept expliocatiile lui Orban si Nelu Tataru, HALUCINANT!!!!!!

    • si pe ale psdistilor nu le astepti?! te pomenesti ca aia chiar stiau ?!dati toti in guvernul asta si uitati cit de mare e vina mafiei psdiste.nu ca astia se descurca prea bine,dar chiar asi fi vrut sa o vad pe dancila cit de „capabila”ar fi fost in situatia asta.

    • @danny pump: Ma surprindeti!
      Adica, am VOTAT cu dl Johannis la prezidentiale, am votat cu PNL la Europarlamentare si acum imi vorbiti de PSD, cu care NU am mai votat din 1990, de la dl Iliescu, cand eram toti ametiti dupa Revolutie?!
      NU i-am votat, ca sa imi spuneti despre PSD!!!
      Cum e posibil ca Responsabilii cu toate Actiunile(inclusiv Achizitii!) din aceasta Perioada sa NU fi FACUT o Situatie cu TOATE Echipamentele necesare si EXISTENTE sau NU: Masti, Ventilatoare respiratorii, Echipamente de protectie, Dezinfectanti, Teste, Aparate Real Time PCR pentru TESTARE…??!!!!!!
      Daca dvs erati aveati o firmulita privata iar firmulita Dvs si primea o Comanda sa realizati 5000 piese din Aluminiu, asa-i ca faceati un Inventar sa Cunoasteti Ce materiale si CE Resurse(masini, Scule, dispoziticve de verificare, etc) EXISTA din cele Necesare!!??
      Ca sa stiti CE materiale exista si CE materiale si in CE cantitati trebuie CUMPARATE?!!!!!!
      Cum de ametiti astia NU au habar ce trebuie sa FACA, cum de nici unul NU a FACUT o Evidenta a NECESARULUI Total, cu ce EXISTA si ce TREBUIE ACHIZITIONAT pentru Pandemia asta?!
      NU credeti ca asa ati fi facut DVs?!
      Eu asa as fi FACUT!
      Ma surprinde LIPSA de minime Aptitudini si Cunostinte si Instruiri de Management in Adminsitratia publica Centrala,( la Admisnitratia locala nici nu mai zic nimic, analfabeti functional majoritatea, cateva exceptii in Transilvania, Primari buni la Cluj, Oradea, Ciugud, Alba Iulia, Brasov!), MINIME nu exista, e dezastru!!!

  18. „Aoleu. Chiar mi-ați făcut o mare surpriză. Vreau să vă spun că nu știam de ele. Nici nu m-am gândit”.
    Normal că nu v-ați gândit. Așa se întâmplă când toate funcțiile administrative ale statului sunt ocupate de „nepoți” (cei mai mulți, netoți&indolenți), bugetofagi a căror singură competență e șezutul pe scaun.

  19. !Lili

    domnia voastra sufera atat de mult?

    eternele probleme secsuale nerezolvate nopti de-a randul care s-au adunat?

    alo, domnului PM, domnule Tataru, va rog sa nu o uitati pe doamna Lili,

    domnia-sa sustine ca *astept explicatiile lui Orban si Nelu Tataru*

    domnia voastra combate bine, dar uitati ca problema este simpla, dar greu de realizat,

    depolitizarea institutiilor publice si introducerea meritocratiei si ranularea criteriului de membru de partid sau de simpatizant de partid in conducere acestora…

    cum mai combatea domnia-voastra Ciuma Rosie si o dadeati cu anticipatele si cate gloante in cap pentru Avocatul Poporului care a blocat golaneala cu anticipatele, mai rar cineva

    criza aceasta provocata de coronavirus a aratat cum stau lucrurile in adevarul lor, nepolitizat…

    eu va citesc, nu spun ca nu aveti in foarte multe cazuri dreptate, dar gasiti solutia tocmai acolo de unde a plecat raul…

    nu stati pe principii si valori….totul moralitatea, respectarea legii tin de spiritul politicianist pe care l-ati imbratisat..

    cum de nu v-ati pus intrebarea simpla, cum a fost posibil ca la demonstratiile ilegale in esent lor din ianuarie 2017 sa se strige lozinci in care Dragnea era aratat a fi in inchisoare, adica cu o mie de zile inainte ca faptul sa se produca?

    v-a convenit acest fapt din simpatie politica, nu conta ce aranjament se ascunde in spate…

    acel aranjament ce s-a ascuns in spate da mortii zilei de azi

  20. 1. aparatelele de cercetrare nu se folosesc pe oameni pentru ca nu sunt calibrate si/sau pregatite pentru asta.
    2. aparatele merg cu reactivi, iar reactivii din stocurile curente si viitoare sunt deja vanduti sau la preturi exorbintate din care mai bine subtractezi de la laboratoare private.
    3. personalul e si el o problema.

    va rog verificati de 10 ori ce scrieti ca sa nu vina politicienii sa-si faca agenda electorala din aparate PCR ca din spitale si-au facut.

  21. Trist si suparator ca aceste echipamente intrate in dotarea unor instititii de stat , cred ca , fie nu au fost folosite pana acum , nici macar in activitatea de cercetare, astfel ca su fost cumparate si poate chiar uitate. i Asta este situatia sub o clasa politica conducatoare , subreda la stiinta de carte.

  22. Citesc destul de des g4media si de data asta sunt surprins de ingustimea punctului de vedere exprimat si de violenta impotriva autoritatilor. Nu mi se pare fondata, nu pe argumentele prezentate.
    1. Testarea costa bani si nu am auzit sa isi permita cineva sa testeze toata populatia (poate nemtii, care insa si au bani si au voie sa se plimbe pe strazi mai mult ca noi). Cat se testeaza e o problema de statistica pana la urma. Trebuie testat un esantion reprezentativ. Cam ca atunci cand faci un sondaj de opinie profesionist si intrebi un numar suficient de oameni ca sa afli cam cum gandeste toata populatia.
    Pe cine testezi? Mai jos, doua linkuri la recomandari date de autoritatile europene si americane. Pe scurt: testezi oameni cu simptome, cadre medicale cu simptome (in primul rand). Oamenii fara simptome sunt prezentati drept non-prioritate pe site-ul institutiei americane (CDC).

    https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-nCoV/hcp/clinical-criteria.html

    https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/covid19_-_eu_recommendations_on_testing_strategies_v2.pdf

    Cred ca o ancheta serioasa ar trebui sa se orienteze spre a verifica respectarea acestor norme nu pe numarul de echipamete de PCR folosite.

    2. Cum a zis si domnul Orban (bine de data asta), testarea se intensifica pe masura ce creste numarul de cazuri. Se calculeaza procentul de cazuri noi zilnice raportat la numarul de testari zilnice. Intr-un tabel din articolul de mai jos e ilustrat acest procent pe tari si districte ale unor tari. Se poate observa ca tarile cu probleme au un procent mai ridicat de cazuri pozitive raportat la numarul de teste. Romania pare sa o duca bine. Ba mai mult, urmarind acest indicator zilnic, se poate constata ca Italia a avut zile negre (09.03) in care acest procent a ajuns la 46.2%. Bineinteles ca vazand cum a crescut numarul de cazuri noi, oficialii din Italia au intensificat testarea. Prin comparatie, la noi acest procent, la nivel national nu a depasit 18.9% (31.03). Si ca o coincidenta, chiar de a doua zi a crescut si numarul de teste la nivel national cu 26% (1955 pe 01.04 fata de 1551 pe 31.03).

    https://en.wikipedia.org/wiki/COVID-19_testing

    3. Alte voci din presa prezinta informatii mult mai nuantate, aratand ca parerile specialistilor sunt impartite. O astfel de parere este ca desi numarul real de infectii este mult mai mare decat cel depistat, autoritatile romane au luat masuri din timp, mai repede ca alte tari.
    Vezi articolele de mai jos:

    https://recorder.ro/testam-suficient-o-analiza-asupra-capacitatii-romaniei-de-a-depista-adevarata-amploare-a-covid-19/

    https://www.rfi.ro/social-120038-numarul-infectiilor-cu-coronavirus-este-de-5-10-ori-mai-mare-interviu-cu-cercetatorul

    In concluzie, desi numarul de aparate PCR si nr. de kituri de detectie pt. Covid-19 sunt cruciale pentru tinerea in frau a epidemiei, titlul prezentului articol mi se pare o exagerare maligna.

    Pe de alta parte, vad subiecte mult mai importante insuficient tratate de media. De exemplu spitalele se plang de lipsa de echipament de protectie pentru cadrele medicale care intra in contact cu potentiali pacienti Covid-19. Pe de alta parte guvernul anunta un al treilea transport cu materiale de protectie din Coreea de Sud. Ce se intampla cu aceste materiale? Care e destinatia lor precisa? Ajung la destinatie? Cat ar mai fi necesar?
    Astea mi se par intrebarile la care cred ca mass-media ar putea cauta un raspuns, ca o contributie substantiala la evitarea colapsului sistemului medical.

  23. S-a demonstrat a n !oara ce inseamna politizarea institutiilor cheie din stat:incompetenta ,uneori criminala,neglijenta,prostie,coruptie si salarii astronomice din banii celor ce produc!

  24. Este nevoie de o clarificare foarte importanta aici.
    Aparatele de real-time PCR folosite pentru diagnostic sunt de tip IVD (sau Dx). In cercetare nu se folosesc astfel de aparate clasificate IVD, si doar de tip „research”, nefiind necesare in biologie moleculara de rutina. Re-clasificarea aparatelor poate fi facuta exclusiv de producator, care emite aceste certificate IVD. In plus, exista o procedura foarte clara privind acreditarea unui laborator (de catre DSP) pentru a face analize validate pentru identificarea SARS-Cov-2 la subiecti umani.
    In plus, MEC a cerut inca de la inceputul situatiei de urgenta un inventar privind aparatele de RT-PCR disponibile la institutele de cercetare si universitatile din Romania. Insa, asa cum am mentionat, multe dintre ele nu au acreditarea IVD, deci sunt inutilizabile in diagnostic.
    Pe de alta parte, foarte putine din cele 82 aparate mentionate in articol, de altfel identificate in platforma nationala ERRIS (neactualizata de ceva timp), nu „zac nefolosite” prin depozite, ci sunt folosite ZILNIC in analize de rutina de biologie moleculara in proiectele de cercetare finantate atat de Romania, cat si de UE.
    Aici, este o greseala nepermisa a autorului care a generalizat nepermis situatia si a folosit o exprimare tendentioasa si alarmista, pentru care ar fi bine sa publice urgent o erata.

    • In sfarsit o persoana care stie despre ce vorbeste. Va multumesc ca v-ati facut timp sa adaugati argumente clarificatoare pentru redactie.
      Presa a tratat foarte slab subiectul pandemiei, intr-un stil chiar Olivia Steer. Mai exact, cateva search-uri pe google nu sunt suficiente pentru a intelege toata industria PCR. Cum nu toate lentilele foto sunt bune pentru poze macro, la fel nici toate aparatele RT-PCR sunt pregatite pentru analize COVID-19 si nici nu pot fi facute peste noapte.

      Din pacate, stirea deja s-a propagat foarte rapid fara nici un update din partea G4Media si Info-Sud-Est. Parca nimeni nu vrea sa faca putin mai mult research inainte sa publice ceva, se grabesc toti sa fie primii. Ar fi fost ideal daca s-ar fi consultat inainte cu personalul de la institutele respective cat si cu personal responsabil de instalarea si mentenanta aparatelor RT-PCR.