G4Media.ro

EXCLUSIV Banca Mondială avertizează: ”risc critic” ca România să rateze trei mari…

Sursa foto: Primăria Cluj Napoca

EXCLUSIV Banca Mondială avertizează: ”risc critic” ca România să rateze trei mari proiecte din PNRR – metroul de la Cluj, cele 27 de spitale noi și campania de reîmpădurire

O analiză realizată de experți ai Băncii Mondiale pentru guvern cu fonduri europene, consultat de G4Media, arată că există ”un risc critic” ca România să piardă trei mari proiecte din PNRR. E vorba despre metroul de la Cluj, cele 27 de spitale și secți spitalicești noi, dar și campania de împădurire.

  • Update: Ministrul Investițiilor Europene, Marcel Boloș, a confirmat raportul într-o declarație pentru Ecopolitic: ”Într-adevăr avem acest raport al Băncii Mondiale, făcut de către experți și evaluează riscul pe care l-am avea pentru implementarea proiectelor din PNRR. A fost discutat și este în curs discuția aceasta cu reprezentanții Comisiei Europene, să vedem câte se vor valida din acele sume. 6 miliarde de euro e un buget imens, nu știu cât se va valida și cât va rămâne în final, depinde de coordonatorii de reformă și de noi, cum vom duce discuțiile în negociere cu Comisia Europeană”.

Riscul major vine din întârzierea diferitelor stadii ale proiectelor (studii, lansarea licitațiilor, începerea lucrărilor), potrivit documentului citat. Toate aceste proiecte trebuie terminate până la finalul anului 2026, când se încheie finanțarea din PNRR.

Metroul din Cluj. Proiectul, finanțat cu 300 de milioane de euro, abia a trecut de faza contestațiilor. Contractul de aproape două miliarde de euro pentru proiectarea și execuția magistralei M1 la Cluj-Napoca poate fi semnat cu Asocierea Gulermak – Alstom după ce contestația depusă de Dogus, firma concurentă, a fost respinsă. Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) a respins la 7 aprilie contestația Dogus.

Asocierea Gulermak – Alstom – Arcada a câștigat contractul cu o ofertă de 9 miliarde de lei. Contractul pentru Magistrala de 21 de kilometri și 19 stații are o durată de 96 de luni și are 300 de milioane de euro finanțare prin PNRR. Ministerul Transporturilor asigură finanțarea de la bugetul de stat, fonduri europene, dar și Primăria Cluj-Napoca va avea o contribuție de la bugetul local.

Cele 27 de spitale noi. Ministrul Alexandru Rafila a reușit să treacă prin guvern abia în 22 februarie lista cu cele 27 de spitale și secții noi care ar fi trebuit construite cu bani din PNRR. Opoziția și experți din domeniu au acuzat întârzierea cu un an a acestei decizii.

UE pune la dispoziția României peste 2,1 miliarde de euro prin PNRR pentru investiţii care vizează asigurarea de noi servicii medicale, îmbunătăţirea calităţii serviciilor existente, investiţii în echipamente medicale pentru infrastructura sanitară nou construită sau renovată.

Campania de împădurire și reîmpădurire. Campania a fost lansată abia în noiembrie 2022. Măsura de investiții din PNRR – Investiții în noi suprafețe ocupate de păduri inclusiv în păduri urbane și reîmpăduriri – are un buget de 730 milioane de euro și vizează realizarea a 56.000 hectare de noi păduri și suprafețe cu vegetație forestieră în zonele vulnerabile la schimbările climatice.

Proiectul ar urma să finanțeze și lucrări de împădurire și lucrări de îngrijire a plantațiilor și creștere a suprafeței cu vegetație forestieră în lungul căilor de comunicație, în interiorul aglomerărilor urbane (păduri urbane, inclusiv de tipul mini-pădurilor) în jurul localităților și între câmpurile cu culturi agricole, precum și alte categorii de perdele forestiere de protecție.

Banca Mondială avertizează în raportul citat că alte două mari proiecte din PNRR sunt cu ”risc mare” de a fi ratate din aceleași motive.

E vorba despre deschiderea de noi capacități de producție a energiei electrice din surse regenerabile (Componenta 6 din PNRR) și Mobilitate urbană sustenabilă (Componenta 10 din PNRR).

Potrivit Băncii Mondiale, catalogarea unui proiect ca fiind în ”risc critic” necesită o accelerare imediată și un efort concentrat al executivului/ consiliului de administrație/ministerului responsabile pentru implementare.

Proiectul a fost elaborat de Banca Mondială pentru a ajuta guvernul României să negocieze cu Comisia Europeană legat de scăderea obligatorie a PNRR cu 2,1 miliarde EUR. Scăderea valorii PNRR este automată din cauză că performanțele economice ale României în 2021 și 2020 au fost mai bune decât prognozele utilizate la realizarea PNRR.

Banca Mondială a realizat analiza de risc pentru cele 30 de investiții mari, cu un buget de peste 250 milioane EUR.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

18 comentarii

  1. Ce sa iti zic. Ce asta este o problema? Mai scoatem o serie de titluri de stat si gata. Iar Boc care crede ca Clujul este pe primul loc la oricesa nu mai faca strazi inteligente si sa-si plateasca metroul. Gata, s-a rezolvat:)

    • cand am citit doar reformele / proiectele din articolul asta si m-am uitat la actuala guvernare … m-am apucat sa rad isteric #psdnludmr+aur

  2. Nu veti avea niciun spital nou, pentru ca votati PSDNLAUR cam 65%, iar PSDNLAUR exista doar sa fure si sa distruga. Dar asta vreti, fiindca asta sunteti, un popor anormal. Alte popoare se zbat sa construiasca infrastructura, voi va milogiti la stat pentru o pensie speciala.

  3. Banca Mondială ne vrea răul și nici nu sr pricepe! Niste habarnisti! Auzi la ei, să reintroducem impozitarea progresivă, să eliminam excepțiile și scutirile în taxare, etc! Niște retrograzi înguști la minte față de PNL – ul nostru expert în cota unică!

    • Las’ ca vine Ciolanu pe turnanta cu nationalizarea pilonului II de pensii si impozitarea progresiva a sectorului privat. Mama lor de burgheji imbuibati!!!!

  4. Cu siguranta romanii din diaspora se vor intoarce acasa!!! Cu siguranta tinerii vor alege sa ramana in Romania!!! Viitorul suna bine. Noi ne distrugem sistematic de 33 de ani incoace si se mira unii si altii de ce suntem cum suntem. Dar hei…pe noi „ne fura” strainii, pe noi ne trag in jos multinationalele! Dragi romani, plecati cat mai aveti timp, altfel o sa va salveze din 2024 PSD cu haur !!!

  5. Nu vreau sa-mi inchipui cum ar fi aratat un PNRR facut de „Experti ai PSDNL !

  6. Putem incepe foarte simplu cu impaduririle;
    Ne apucam de sapat gropi; daca executam asa… cam 28, ne putem declara satisfacuti !
    Sa avem si „succesuri”, „ingropam” proiectul celor 27 de spitale si metroul de la Cluj …
    Pentru cei mai entuziasti in sapat gropi, avem proiecte de autostrazi : A4,5,6,7,8 …si nu ultima pe lista A0(auto-ingropata, lăngă Ciorogârla) …

  7. Asta inseamna sa fi condus de junta militaro-mafiota.

    • Foarte bun termenul; suntem conduși de impostori și mafioți păziți de specialii în activitate sau la pensie în schimbul privilegiilor legate de pensii și vârsta de pensionare! Întotdeauna mafioții vor sacrifica investițiile și reformele, practic viitorul!

    • Subscriu la amândoi!

  8. pai normal … cu USR nu se putea fura .. i-au dat deoparte
    cu PNRR nu prea se poate fura, o da deoparte
    cu reformele cerute in PNRR nu se poate fura … nu se mai fac …

  9. Nu o sa faca nimic si o sa dea vina pe USR si UE. Niste viermi incompetenți și corupți

    • Pe românul votant nu îl interesează spitale, școli, autostrăzi. El vrea să îi iasă ceva doar lui. O sinecură, un vaucer, un kil de ulei, o găleată cu psd.

  10. Dacă nu era „operatiunea militară specială”,ăștia se întorceau si jumuleau din pamant și puetii ăia pusi de Iohannis,la vederea camerelor de luat vederi🤣!

    • care puieti buey? ca au mers cu camerele pe dealurile „reimpadurite” in urma campaniei din 2017 (parca) si n-au gasit nici macar buruieni pe acolo, dapoi copaci

    • h t t p s : / / recorder.ro/o-minciuna-cat-o-tara-adevarul-din-spatele-celei-mai-mari-campanii-de-impadurire/

  11. Riscul major, pentru toate proiectele vine nu atât din întârzierea lor cat mai ales din nerealizarea și evitarea reformelor asumate, pentru că alea sunt considerate jaloane roșii, deci condiție pentru toate celelalte proiectele! Vom da bani înapoi si din puținul primit.