G4Media.ro

Europa Liberă: Am Covid, în cât timp răspunde DSP? Cazul românului care…

Sursa foto: Pexels

Europa Liberă: Am Covid, în cât timp răspunde DSP? Cazul românului care a sunat în van de 800 de ori / Șeful DSP Arad: „Suntem în 2022, compania lui Elon Musk face roboți humanoizi și noi facem anchete cu pixul”

Mulți români confirmați cu Covid se plâng că nu reușesc în această perioadă să contacteze direcțiile de sănătate publică. Autoritățile sunt copleșite de numărul mare de cazuri și spun că nu au suficienți angajați care să răspundă la telefon. Șeful Direcției de Sănătate Publică Arad, Horea Timiș, explică de ce oamenii trebuie să aștepte foarte mult timp: anchetele epidemiologice se fac încă cu pixul pe hârtie, potrivit unui reportaj realizat de Europa Liberă.

După ce a fost diagnosticat cu Covid-19, Andrei Pinte, managerul de vânzări al unei companii IT din Cluj, a vrut să afle de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) a județului ce trebuie să facă mai departe.

A sunat de mai multe ori la numărul de pe internet al instituției, însă nu i-a răspuns nimeni. „Mi-am pus un contor pe auto redial-ul telefonului și am ajuns să apelez DSP Cluj de peste 850 de ori, era mereu ocupat”, a spus el.

Cazul tânărului de Cluj poate fi multiplicat la nivel național. Call-center-urile DSP-urilor din toate județele sunt subdimensionate și nu fac față volumului mare de apeluri, ceea ce îngreunează – uneori chiar împiedică – accesul la informații al persoanelor diagnosticate cu Covid.

Numărul foarte mare de cazuri înregistrate zilnic explică și dificultățile de gestionare a anchetelor epidemiologice, spun reprezentanții DSP-urilor din București și din Cluj.

La call-centerul DSP Cluj răspund 18 operatori, inclusiv voluntari, de luni până vineri, între orele 08-16. Permanența în restul intervalului de timp este asigurată doar de o singură persoană.

„Convorbirea telefonică este doar un pas, datele acelea trebuie introduse și în calculator, făcute verificări (statusul vaccinal, spre exemplu, n.red.). Operatorii răspund încontinuu la telefon, iar cel care asigură permanența a avut apel și la 1 noaptea; într-o singură tură a completat aproape 100 de fișe”, a spus șeful DSP Cluj, medicul Mihai Moisescu.

El a subliniat că atât persoanele confirmate, cât și contacții, trebuie să știe că au la dispoziție 30 de zile pentru a primi și depune la angajator concediul medical, termen pe care instituția nu l-a depășit până acum cu transmiterea documentelor necesare către medicul de familie.

Volumul de muncă, raportat la personal, este uriaș, a arătat și prefectul Tasnadi Szillard, potrivit căruia în așteptare sunt între 13.000- 15.000 de persoane, care trebuie sunate sau care încearcă ele să contacteze DSP-ul.

În Capitală, numărul operatorilor care efectuează anchetele epidemiologice, telefonic, este unul ridicat. Aproximativ 400 de rezidenți lucrează, în două schimburi, în acest sens, de luni până duminică, între orele 8.00-20.00. Ritmul nu are cum să fie mai alert, la volumul mare de cazuri, explică șefa DSP București, Oana Nicolescu.

La un număr între 6.000 și 9.000 de pozitivi pe zi, nici dacă am fi o multinațională nu am reuși să facem în timp real anchetele epidemiologice. O astfel de anchetă durează undeva la 20 de minute. Dacă e să luăm în calcul 7.000 de pozitivi și minim doi contacți, nu mai mult, ar însemna peste 20.000 de persoane. Credeți că vreo instituție poate să gestioneze asta?” a întrebat, retoric, medicul.

Medicul a mai spus că, de altfel, numărul contacților declarați de către persoanele confirmate a crescut față de valurile Covid precedente. Ea a admis că digitalizarea ar fi ușurat mult munca și ar fi redus stresul oamenilor.

Aducem oameni peste oameni, rezidenți, în București, Timișoara, avem zeci de medici angajați, dar cu banii cheltuiți s-ar fi putut contracta o companie de IT care să ne facă un soft, să automatizeze și această parte, după modelul Corona Forms. Suntem în 2022, compania lui Elon Musk face roboți humanoizi și noi facem anchete cu pixul”, a explicat situația șeful DSP Arad, Horea Timiș.

Citește integral pe Europa Liberă.

Sursa foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Ce ancheta epidemiologica mai vor la un virus endemic? Stai acasa daca ti-e rau, du-te la spital daca ti-e foarte rau.

    • Corect dar DSP e o institutie comunista uitat in timp.

      trebuie dati toti afara, desfiintat aceasta mizerie numita DSP si reinfiintata

  2. Dsp ul se ocupa cu dat amenzi pe PLF, in perioada 25 decembrie -31 ianuarie, harnicutii de desepesti, cate doi la fiecare proces verbal, au taiat in total 149 560 de amenzi pe PLF, multe dintre ele ilegal, adica oamenii au completat corect si in termen PLF ul, dar DSP ul ”vigilent”tot le a ars amenda de 3000 lei. Acum circul se muta la judecatorii. 🙂

    • Dementul ala care a sunat de 800 de ori ce voia sa-i spuna DSP-ul? Sa stea acasa si sa ia nurofen?

    • La o forma usoara de covid nici eu nu inteleg nevoia dsp-ului, clar, dar, pe de alta parte, fara inregistrarea la dsp care trebuie trimisa la medicul de familie, nu primesti concediu medical, cand e cazul. Deci, ce sa zic, birocratia se manifesta in toate formle ei si la toate nivelurile

  3. Aia dee la DSP nu cred ca sunt capabili sa se stearga la k.ur, alacu apelurile sa isi ia concediu fara plata ca de aia plateste taxe. 😁

  4. RECOMAND CU INCREDERE SOLICITAREA PENTRU REZOLVAREA PROBLEMELOR SISTEMULUI MEDICAL, DECI SI A DSP-URILOR, A DOMNULUI PROFESOR UNIVERSITAR DOCTOR RAFILA MINISTRUL SANATATII. NU UITATI CA ARE UN MINISTRU SECRETAR DE STAT CEL MAI SPECIALIST INTRE SPECIALISTII EPIDEMIOLOGI DIN PARTEA ASTA DE LUME, CEL PUTIN, PE DOAMNA CONFERENTIAR UNIVERSITAR DOCTOR ADRIANA PISTOL.
    NU
    NU E CAZUL SA-MI MULTUMITI…ACUM…..
    AFERIM…

  5. Dacă cosmeticiana mai era ministrul sanatatii, userist ul vaccinat nu mai suna la DSP, se izola fără permisiunea specialiștilor.

  6. Rusine DSP. La cati bani inghit astia de la salariati ar trebui sa aiba AI pentru speech-to-text. Dar pana avem atatia retarzi printre noi in toate paturile sociale, nu o sa facem nimic. In tarile cu apa calda la call centers ori se folosesc algoritmi proprietari ori platesc la Watson. Marele ITst din Cluj habar nu are el ce e aia, da si-a pus contor pe „auto-redial”. Doar exprimarea cu auto-redial iti spune despre telectualu’ lui ori e redial ori e autodial… Dar na, daca e din Koloszvaros e mai dășchept, NOT!

  7. Păi io când vă spun, de doi ani de zile, că ăștia trag de pandemia asta de doi ani de zile!… Ăia care anunță starea actuală, de ce trebuie să iasă de două ori pe zi cu situația?? Ies o dată la 10:00 și promit detalii la 13:00. Păi ce fac în timpul ăsta? Compilează Excel-ul, restartează serverele, ascut creioanele, ce fac? Ăla de la 10:00 e un fel de trailer, sau un fel de „ia uite cât muncim, nu ne mai vedem capul de treabă! am primit totalul, acum, timp de 3 ore, îi împărțim pe județe, pe grupe de vârste, pe sexe… vai de capu’ nostru, cât e de muncă!”.

    Și de ce, în secolul XXI, cu câteva instituții create special pentru pandemie, încă mai raportăm decese din zilele anterioare? De ce, în primul rând, instituțiile existente nu sunt în stare să numere și să raporteze niște cazuri și trebuie înființate organisme speciale de numărare, raportare și vaccinare?? Și de ce nici măcar lucrul ăsta nu-l pot face corect?

    E stupid.

  8. la ce dracu mai completati fise?
    sa urmariti ce?
    e peste tot