G4Media.ro

Eurobarometru: Sprijinul pentru UE a scăzut în Ungaria, în special în rândul…

Sursa foto: Facebook / Szijjártó Péter

Eurobarometru: Sprijinul pentru UE a scăzut în Ungaria, în special în rândul tinerilor / 39% dintre maghiari au o părere pozitivă despre Uniunea Europeană

Sprijinul pentru Uniunea Europeană a scăzut în Ungaria, în special în rândul tinerilor, potrivit ultimului sondaj Eurobarometru. Sondajul a fost realizat în Ungaria în perioada 12 ianuarie – 6 februarie 2023 pe un eșantion de 1.040 de persoane, la comanda Comisiei Europene, transmite Telex.hu

Raportul arată că, în prezent, 39% dintre maghiari au o părere pozitivă despre Uniunea Europeană – cu 6 puncte procentuale sub media UE. 42% dintre respondenții maghiari au o opinie neutră despre UE, în timp ce 19% au o opinie negativă. Potrivit raportului, scăderea sprijinului în Ungaria se datorează în principal unei schimbări de opinie în rândul tinerilor și faptului că la momentul sondajului s-a aflat că universitățile care au fost transformate în fundații (adică aproape trei sferturi dintre studenții maghiari) nu vor mai putea solicita în viitor subvenții UE, inclusiv burse Erasmus.

Srusa Foto: Telex.hu

Raportul adaugă că sprijinul pentru UE în Ungaria a scăzut nu numai în rândul tinerilor, ci și în rândul altor grupuri de vârstă. În mod similar, încrederea în Uniunea Europeană a scăzut și ea: în timp ce vara trecută era de 56%, în această iarnă doar 50% dintre respondenții din Ungaria au declarat că au încredere în UE.

Cu toate acestea, datele arată, de asemenea, că ungurii au în continuare mai multă încredere în democrația din Uniunea Europeană decât în cea de acasă – deși aceste cifre au scăzut, de asemenea, în comparație cu cele de acum șase luni.

Ca și alți cetățeni ai UE, aproximativ jumătate din populația maghiară (52%) este mulțumită de răspunsul la invazia rusă în Ucraina – deși proporția maghiarilor care susțin acțiunile UE, inclusiv politica de sancțiuni, a scăzut acum sub media UE (56%). Bineînțeles, rata de respingere de 44% nu este nici pe departe aproape de „cifra de consultare” de 97% pe care guvernul o vinde de două ori la fiecare colț de stradă.

În Ungaria, creșterile de prețuri, inflația și costul vieții sunt cele mai presante probleme (65%), atât la nivel personal, cât și pentru Ungaria. În comparație, doar 2% dintre respondenți au declarat că imigrația este una dintre cele mai importante probleme din viața lor.

Deși majoritatea maghiarilor continuă să se uite la televizor pentru a fi la curent cu afacerile mondiale, ei preferă să afle mai multe despre politica europeană și despre UE prin intermediul internetului.

Dintre instituțiile publice, încrederea în poliție este cea mai mare în Ungaria (65%), urmată de autoritățile locale (59%), de armată (54%) și de sistemul judiciar (54%). În schimb, maghiarii au puțină încredere în mass-media (30%) și chiar mai puțină încredere în partidele politice (21%).

Citește și

SONDAJ Cum s-a prăbușit încrederea românilor în UE odată cu debutul pandemiei de Covid / Doar 46% dintre români cred azi că apartenența României la Uniunea Europeană este un lucru bun, față de 62% media europeană / Pe durata pandemiei, în Europa a crescut încrederea în UE

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează