G4Media.ro

EUObserver: Pesticidele „costă dublu față de cât produc”, a descoperit un studiu

EUObserver: Pesticidele „costă dublu față de cât produc”, a descoperit un studiu

Conform unui studiu publicat marți, costul pesticidelor ar putea depăși extrem de mult beneficiile lor economice. Concomitent, sectorul realizează profituri de 900 milioane de euro, studiul argumentând de ce acesta nu e un mod eficient de a cheltui fondurile agricole, scrie EUObserver.

The Bureau for the Appraisal of Social Impacts for Citizen Information (BASIC), un ONG din Paris, a descoperit că producătorii de pesticide primesc de la UE subvenții de 2,3 miliarde de euro.

„Triplarea fermelor organice până în 2030 ar costa 1,85 miliarde de euro pe an – mai puțin decât subvențiile plătite anual pe pesticide”, a afirmat un grup de cercetători având legături cu BASIC.

Studiul menționează și alte costuri suportate de societate spre beneficiul producătorilor de pesticide, dintre care cei patru mari – BASF, Bayer, ChemChina, Corteva – care reprezintă împreună 60% din vânzările globale.

De exemplu, UE acordă anual subvenții de 57,8 miliarde de dolari pentru menținerea unor practici agricole dependente de pesticide – adică aproximativ jumătate din întreg bugetul UE. O parte a acestor bani ajunge la companiile de pesticide.

Mașinăriile, fertilizatorii, pesticidele și varietățile hibride ori modificate genetic au avut și efecte pozitive. Astfel, în ultimii 20 de ani producția agricolă a crescut cu 350%. Ceea ce a făcut ca producătorii de pesticide să ajungă la o cifră de afaceri anuală de 53 de miliarde de euro în 2020 – iar UE e una dintre cele mai mari piețe de desfacere, cu vânzări de 12 miliarde de euro către agricultori în 2019.

Studiul afirmă însă că efectele adverse asupra mediului, biodiversității și sănătății umane pot să surclaseze aceste realizări.
El citează studii anterioare ale Institutului Național de Cercetări Agricole (INRA) al Franței, conform cărora costurile cu probleme de sănătate provocate de pesticide sunt estimate în SUA la 1,3-13 miliarde de euro anual.

Iar studiile care confirmă suspiciunile că pesticidele provoacă cancer, boala Parkinson și alte boli continuă să se acumuleze.
Agenția de Cercetare a Cancerului (IARC) a Organizației Mondiale a Sănătății a conchis că există „probe solide” că expunerea la glifosfat poate altera ADN-ul.

Industria pesticidelor își plătește per total lobby-ul în UE cu 10 milioane de euro pe an, însă mesajul acestuia cum că pesticidele sunt necesare pentru creșterea productivității începe să atragă critici.

Conform unui studiu din revista Nature, în numeroase zone agricole de pe tot globul în care se folosesc pesticide productivitatea scade. Deși nu există vreo probă clară care să facă legătura între recoltele mai slabe și pesticide, există indicii că rezistența la pesticide le scade acestora eficiența.

Președintele francez Emmanuel Macron a promis că se va folosi de președinția franceză a UE din 2022 pentru a lucra în direcția accelerării eliminării graduale a pesticidelor.

În strategia sa „de la fermă în furculiță”, UE a stabilit ținta reducerii cu 50% a folosirii pesticidelor până în 2030. Pe de altă parte, și-a programat la anul reînnoirea autorizației pentru erbicidul glifosfat, a scris EUobserver. Raportul îndeamnă insistent la renunțarea la această autorizație, în calitate de prim pas esențial pentru atingerea propriilor ținte de sustenabilitate de către UE.

Sursa: EUObserver prin Rador / Traducere: Andrei Suba

sursa foto: Pexels/ Sergio Souza

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. In caz ca euobserver nu observa, curentul si gazul sunt vandute la pret triplu si nu la pretul de productie pentru ca ue vrea panouri solare si eoliene facute in china si sa nu uitam de gazele rusesti de care ue este dependent.
  Euoberver not observing.
  Fu ue!

 2. La mine operatia de cancer a costat 15.000 euro, din fonduri proprii.
  Asa ca, dpmdv, sa isi bage pesticidele, erbicidele, fungicidele, fertilizatorii, complexurile, dezinfectantii, stimulatorii, hormonii, imamzina… undeva adanc.

  • Ce cancer ai avut? Ai prognostic bun?

  • Renal, cu extractie rinichi.
   Trebuie sa ajung la 5 ani ca sa fie ok.
   Bio cat se poate, fara carne crescatorie, fara lapte, fara carne rosie.
   Foarte multi cu acelasi diagnostic aveau in jur de 30 ani, nu e de glumit.
   Bunicii mei au trait 101, 98, 93 si am pe bunica-mea cu 89 care alearga 100 m garduri. Deci…

 3. Mda. Știu că sună bine glifosfat, dar nu e corect. Mulțumesc. Să vă scriu varianta corectă sau căutați voi ?