G4Media.ro

Erou român din Al Doilea Război Mondial, înhumat în satul natal din…

Erou român din Al Doilea Război Mondial, înhumat în satul natal din Alba, după 77 de ani de la moarte. O investigație a Parchetului Militar Iași a dus la identificarea sa. În ultimul moment, și-a strigat mama

Un erou din cel de-al Doilea Război Mondial a fost înhumat în satul natal din Alba, la 77 de ani de la moarte, după ce a osemintele acestuia au fost descoperite în apropiere de Iași, pe locul unei bătălii.

Osemintele au fost descoperite în 2016, la marginea unui drum din apropiere de localitatea Ciurea (Iași), marcat cu o cruce ridicată în memoria ostașilor căzuți acolo.

Tot acolo au fost găsite și efecte militare, precum și o plăcuță de identificare militară cu inscripția „MATR 129 CTG 1944” și „REG 108 YM”, pe baza cărora a fost identificat soldatul Panfilie Botezan, la momentul morții în vârstă de 21 de ani.

Un fost camarad le-a spus membrilor familiei că în momentul în care a fost atins de schije, tânărul soldat și-a strigat mama, apoi a murit.

Potrivit șefei Cercului Militar Județean Alba, Petruța Pop, Eroul Panfilie Botezan a căzut în luptele din zona Iași, la data de 23 august 1944. Familia a aflat de dispariția lui de la un soldat întors acasă din război, din localitatea Șona, județul Alba.

”Camaradul acesta a mărturisit că eroul și-a strigat mama, când a fost atins de schije, după care ar fi murit pe loc.

Conform informațiilor din rechizitoriul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iași, în luna noiembrie 2016, pe raza comunei Ciurea, din județul Iași, au fost descoperite oseminte omenești, elemente de muniție, efecte militare și o plăcuță de identificare militară cu inscripția „MATR 129 CTG 1944” și „REG 108 YM”.

În acel loc, și-au adus sacrificiul un număr de 32 de eroi români, iar pe marginea drumului, pe o cruce metalică stă inscripția:

„Aici odihnesc eroii necunoscuți căzuți pe câmpul de luptă în anul 1944. Părinții, frații și copiii îi așteaptă acasă. Le vom păstra o vie recunoștință.”

În urma unei ample documentări istorice și juridice a faptelor petrecute în vara anului 1944, s-a identificat că soldatul Panfilie Botezan, născut la 1 februarie 1922, în satul Sânbenedic, mobilizat la data de 20 septembrie 1943, la Batalionul 108 Vânători de Munte al Comandamentului 102 Munte, pe timpul ofensivei sovietice asupra pozițiilor ocupate de gruparea româno-germană, în zona Piciorul Lupului-Slobozia, a decedat ca urmare a exploziei unui obuz.

Posesorul plăcuței de identificare s-a dovedit a fi soldatul Panfilie Botezan, care astăzi s-a întors în satul natal pentru a fi alături de strămoși” a transmis Petruța Pop.

Soldatul erou, căzut în Al Doilea Război Mondial, ale cărui oseminte au fost găsite recent la Iași, a fost înhumat cu ceremonial militar, în satul natal din județul Alba.

Evenimentul s-a desfășurat, luni în localitatea Sânbenedic, fiind organizat de Batalionul 136 Geniu „Apulum” și Cercul Militar Alba Iulia, cu sprijinul Primăriei comunei Fărău.

La eveniment au participat autorități județene și locale, reprezentanți ai Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iași, cei care au adus osemintele soldatului-erou Panfilie Botezan, urmașii acestuia și locuitori din sat.

Solemnitatea evenimentului a fost marcată și de prezența Fanfarei județului Alba.

Momentul primirii osemintelor eroului s-a desfășurat în curtea Bisericii ortodoxe din Fărău, după care cortegiul funerar, format dintr-un sobor de preoți, militari, oficialități, au pornit spre satul natal, Sânbenedic.

În onoarea soldatului erou, decedat în urmă cu 77 de ani, la vârsta de 21 de ani, s-au tras salve de foc, în timp ce sicriul, cu osemintele acestuia, au fost așezate în cavoul special amenajat de Primăria Fărău.

Foto: Adrian Barna, Petruța Pop

Foto principală: Panfilie Botezan, la 10 ani, alături de familie

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Unul dintre milioanele de eroi romani ucisi de animalele bolshevice. Cinste lui!

    • La 23 August Rromania a intors armele, multi romani au fost surprinsi alaturi de fascistii germani si au cazut secerati de romanii aliati ruusilor altii mai norocosi au fost luati prizonieri tot de romani si trimisi la Curtea Martiala.

  2. Emotionant. Si in acelasi timp unul dintre putinele gesturi cu adevarat importante si onorabile facute de statul roman sau ce o mai fi adunatura asta pestriță plina de egoism si incompetenta.

  3. cu tot respectul pentru cineva care a murit pentru tara in ce consta eroismul lui ? participarea la un razboi te face erou ? sau doar moartea ? de ce pe cei care au scapat cu viata statul roman i-a bagat in puscarie si i-a umilit iar pe altii i-a declarat eroi pentru ca au murit la timp !

  4. Pacat, una din sutele de mii de vieti pierdute pentru ca sa tinem si noi tarisoara asta unita.
    Romanii nu vor uita niciodata ciopartirea tarii de catre vecini in 1940.

    • Du te bah cu tarisoara ta d’aci!

    • Spune la ce folos, ca pe urma după 90 am pus-o pe tava imperialistilor vânzând bucata cu bucata pt un blid de linte,

    • „unu unu doi proba de microfon ” …
      … nu mai bine iti faci tu „proba de microfon” pe sputnik ?
      … lasa-ne pe noi cu blidele si cu necazurile noastre … nu te mai preface tu pe aici ca te arzi pe picioare de grija noastra ….
      ….. deplorabil …

  5. !1907

    gestul este remarcabil si trebuie apreciat, prin respectul acordat celor care au si-au dat viata sau si-au pus viata in pericol, intr-o situatie de razboi!

    in numele acestor oameni, multi anonimi, exista un simbol, cel al *soldatului necunoscut*!

    in multe comune autoritatile locale au ridicat o cruce pe care au pus numele satenilor cazuti in cele doua razboaie mondiale iar de inaltare familiile aduc *ofrande* religioase, pe care le impart copiilor si celor prezenti, de sufletul celor cazuti!

    emotionant gestul…

    regretabil ca unele postari politizeaza lucrurile….reluand teme vechi…

    dupa infrangerea de la Stalingrad si ce a mai urmat propaganda nazista vorbea de lupta impotriva hoardelor bolsevice care vor sa ocupe Europa si ca atare razboiul era un razboi de salvare a civilizatiei europene…

    abandonase discursul spatiului vital si reducerea slavilor la o treime, intrucat sunt suboameni

  6. Aia din acele vremuri intradevar au fost eroi, care și, au respectat tara, nu ca si cozile astea de topor usr merxiste peneliste udemeriste

    • Unu mai prost ca altu’. Deliberat ai omis pesedistii. Dragostea de ei e mare si doar nemernicia din sufletul tau otravit o intrece.

  7. Poate ne spuneți ceva și despre fiul eroului necunoscut să ne mai descrețim frunțile

  8. Trăiască Grivița 1933.