G4Media.ro

Egalitatea între bărbați și femei rămâne un obiectiv îndepărtat, arată cel mai…

Egalitatea între bărbați și femei rămâne un obiectiv îndepărtat, arată cel mai recent raport al Băncii  Mondiale

Egalitatea economică între bărbați și femei este încă un obiectiv foarte îndepărtat și nicio țară nu se poate lăuda că l-a atins, chiar și în rândul economiilor avansate, potrivit ultimei ediții a raportului Băncii Mondiale (BM) privind femeile, afacerile și legea (WBL), scrie Le Figaro.

Pentru ultima ediție a WBL, BM a ales să își extindă criteriile pentru a se concentra atât pe legile existente, cât și pe aplicarea lor efectivă și pe opinia experților cu privire la realitatea de zi cu zi, o abordare mai amplă decât versiunile anterioare, care se bazau doar pe evoluția legislației în domeniu în fiecare țară.

Iar această nouă abordare conturează o imagine mai negativă decât în anii precedenți în ceea ce privește problema egalității economice, deoarece arată că inegalitățile sunt, de fapt, mult mai pronunțate decât sugerau rapoartele anterioare. Mai grav este că, deși din punct de vedere pur juridic, o serie de țări, în special din rândul economiilor avansate, păreau să fie aproape de egalitate sau să fi atins egalitatea, luarea în considerare a aplicării legilor și a opiniei experților oferă o imagine mai nuanțată, arătând că, chiar și în aceste țări, mai este mult până departe.

Astfel, în timp ce în 2022, înainte de luarea în considerare a noilor criterii, femeile se bucurau în medie de 77% din drepturile de care se bucurau bărbații în lume, cu disparități geografice semnificative, noul raport estimează că, în realitate, ele se bucură doar de 64% din protecția juridică de care se bucură bărbații. „În toate cele patru colțuri ale globului, legile și practicile discriminatorii împiedică (femeile) să lucreze sau să înființeze întreprinderi pe picior de egalitate cu bărbații”, a deplâns economistul-șef al BM, Indermit Gill, citat în raport.

Printre exemplele evidențiate se numără problema egalității de remunerare: Banca subliniază că, deși există legislație în 98 de țări din întreaga lume, doar 35 au pus în aplicare măsurile necesare pentru a se asigura că această obligație este efectiv implementată, adică mai puțin de 20% din țările lumii. Ca urmare, BM estimează că, în medie, femeile câștigă 7,7 dolari, în timp ce bărbații câștigă zece dolari. Mai general, deși femeile se bucură de 77% din aceleași drepturi ca și bărbații, din punct de vedere legislativ, țările au pus în aplicare în medie mai puțin de 40% din măsurile necesare pentru aplicarea efectivă a acestor drepturi.

Impact economic major

„Este mai urgent ca niciodată să se accelereze eforturile de reformare a legilor și de adoptare a politicilor publice care să permită femeilor să lucreze sau să își creeze și să își dezvolte propriile afaceri”, a declarat autorul principal al raportului, Tea Trumbic. Acest lucru este cu atât mai adevărat cu cât, potrivit raportului, există câteva domenii în care aproape toate țările lumii sunt extrem de puternic rămase în urmă. Acest lucru este valabil în special în cazul a două noi criterii luate în considerare de BM: disponibilitatea serviciilor de îngrijire a copiilor și, mai ales, siguranța femeilor.

Serviciile de îngrijire a copiilor sunt, de fapt, un element esențial pentru a permite femeilor să intre mai ușor pe piața muncii sau să înființeze întreprinderi, și asta pe bună dreptate: în medie, femeile petrec zilnic cu 2,4 ore mai mult decât bărbații pentru treburile casnice, în principal din cauza îngrijirii copiilor. Dar legislația care creează standarde de calitate pentru servicii există doar în 62 de țări din întreaga lume. Însă în domeniul siguranței este domeniul în care scorul global este cel mai mic (36%), cu lacune flagrante în ceea ce privește legislația de combatere a hărțuirii sexuale, a violenței domestice și a feminicidului.

Iar legislația existentă este foarte lacunară: 150 de țări au legi care interzic hărțuirea sexuală la locul de muncă, dar abia doar patruzeci de țări au legi care interzic acest lucru în spațiul public, ceea ce împiedică accesul femeilor la locul de muncă și, în sens mai larg, în economie. „În prezent, abia jumătate dintre femei fac parte din populația activă a lumii, comparativ cu aproape trei din patru bărbați. Acest lucru nu este doar nedrept, este un adevărat dezastru”, a deplâns Tea Trumbic.

Acest lucru este cu atât mai adevărat cu cât o mai mare participare a femeilor la activitatea economică mondială ar avea un efect deosebit de pozitiv, după cum a subliniat Indermit Gill: „Reducerea acestor inegalități ar putea crește PIB-ul mondial cu peste 20% și dubla rata de creștere globală în următorul deceniu”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează