G4Media.ro

Efectele pandemiei: Numărul deceselor în noiembrie 2020, indiferent de cauze, a explodat…

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Efectele pandemiei: Numărul deceselor în noiembrie 2020, indiferent de cauze, a explodat în comparație cu 2019, dar și cu luna octombrie 2020

Numărul deceselor înregistrate în luna noiembrie 2020, indiferent de cauze, a fost de 34.769, cu 14.287 mai mare faţă de luna noiembrie 2019, potrivit informațiilor oficiale ale Institutului Național de Statistică. De altfel, noiembrie 2020 a fost luna cu cele mai multe decese din cauza Covid, cu 4363 de decese raportate oficial în perioada 1-30 noiembrie.

Numărul deceselor din noiembrie 2020 a depășit cu mult și decesele din luna precedentă: 7.278 în plus față de octombrie 2020.

Statistica oficială mai arată că în noiembrie 2020 peste două treimi din totalul numărului de decese s-a înregistrat pentru persoanele cu vârstă de cel puţin 70 ani (14950 decese, reprezentând 43,0% din total, s-au înregistrat la persoanele în vârstă de 80 ani şi peste, iar 9026 decese, reprezentând 26,0%, la persoanele de 70-79 ani) şi 6490 decese (18,7%) la persoanele în vârstă de 60-69 ani.

La polul opus, cele mai puţine decese au fost înregistrate la grupele de vârstă 5-19 ani (48 decese), 0-4 ani (95 decese) și 20-29 ani (104 decese).

Evoluția numărului de decese în ultimii trei ani (Sursa: INS)

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. Pai daca numarul deceselor a crescut „indiferent de cauza”, cum puteti sa puneti in titlu „Efectele pandemiei”?? Cind NU cunoasteti cauza?

    • 1. În 2020 avem o creștere vizibilă a mortalității, vu aproximativ 75% peste anul trecut în octombrie.
      2. Ce eveniment/conjunctură deosebită a fost în 2020, care nu a fost în ceilalți ani, hm??

      Este evident că aceste decese sunt rezultatul pandemiei. „Indiferent de cauze” se referă faptul că ele poate nu sunt decese directe ale COVID-ului, ci poate și ale unor oameni care nu au primit îngrijire medicală adecvată.

    • Corect… Doar o presupurene, oamenii cu boli cronice au ignorat tratamentul din cauza pandemiei.

    • Ce a scris Ionel poate fi o cauza. O alta cauza poate fi ca mai multi oameni au murit acasa fara a fi testati.

    • @Gaspy: Nu ai date care sa sustina afirmatia, mai ales ca situatia este valabila strict pentru noiembrie, nu si pentru celelalte luni „de pandemie”. Exista „statistical outliars”. Direct legat de Covid sint 4000 morti, unde este restul de 10000?
      Daca ai o tendinta asemanatoare pe mai multe luni la rind, da, poti sa o legi de „ceva”, eventual Covid. Pina una-alta, titlul este cu totul gresit.

  2. Cei mai multi au murit pe la tara de „o raceala” pentru ca s-au incapatanat sa nu se duca la spital, pentru ca „aia te omoara acolo maica”. De aia nu a fost neaparat cauza covidul, pentru ca nu s-au raportat, au stat in casele lor si au murit pe capete. Tocmai faptul ca doar 1% mor i-a facut pe ceilalti sa duca boala acasa. Dar vine tulpina mai agresiva care va face ravagii, vor vrea sa mearga la spital dar nu vor avea unde. Foarte pervers virusul asta provenit din China, fix ca sa sa ne distruga.

  3. Graficul asta spune foarte multe (unde ori fi aia care ziceau ca in 2019 au murit mai multi decat in 2020). Cifrele nu erau complete de aceea aparea diferenta asta. In lunile de iarna (a se vedea in grafic) mor cei mai multi oameni si asta e clar din cauza gripei sezoniere care face victime in fiecare an. In 2020, in noiembrie se vede clar diferenta fata de decembrie 2019. Stai sa vina si cifrele pe decembrie si atunci o sa vedeti realitatea.
    PS: Comentariul e pentru aia de nu vor sa creada in existenta covidului.

  4. Abureala!! La fel ca toate cifrele anuntate de institutiile statului!! Abureala!! Oamenii mor din cauza sistemului sanitar „f bine pus la punct”, din cauza bolilor cronice netratate, din cauza nivelului de trai ” f ridicat”. Pandemia si a pus si ea amprenta, prin ferecarea spitalelor, colac peste pupaza. Covidul (gripa) a grabit un pic treaba,ca in fiecare an!

  5. Ps. Am uitatt doctorii” bine pregatiti”. Unde la 3 medici aceeasi specialitate, te procopsesti cu 3 diagnostice diferite, ca intr un final sa fi sanatos tun . Cam asa sta treaba!

  6. De unde se vede ca bulversarea sistemului sanitar face mai multe victime decit covrigul.
    Poate c-ar fi cazul sa schimbam un pic politica.

  7. Ok, fie. In noiembrie 2020 sunt mai multi morti decat in aceeasi luna din 2019. Cum explica INS atunci ca in perioada ianuarie-martie 2019 au fost mai multi morti decat in aceeasi perioada din 2020 (in plina pandemie).
    In general statistica trebuie privita in integralitatea ei. Sa scoti date din context ca sa demonstrezi ceva anume e o totala lipsa de profesionalism. Dar nu ma mir, probabil ca si la INS e plin de cumetri si amante.

    • In ianuarie-martie n-a fost „plina pandemie”. In acel interval au fost doar 91 decese COVID, adica 0.6% din totalul deceselor COVID de anul trecut. Asa se explica.

  8. Iar presedintele Ghinion se da cu schiurile. Il doare la bocanc ca i se imputineaza supusii.