
Duşuri economice şi închiderea apei în timpul spălării dinților, solicitare de la Companiei de apă Buzău / Măsuri de raționalizare a apei, din cauza secetei
La nivelul ariei de operare a Companiei de Apă SA Buzău, consumul mediu de apă este 87 de litri de persoană pe zi, seceta impunând în unele localităţi programe de raţionalizare, printre măsurile recomandate pentru reducerea consumului regăsindu-se instalarea duşurilor economice, închiderea apei în timpul periajului dentar sau limitarea folosirii apei în scop agricol, transmite Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
În ultimii ani, potrivit Companiei de Apă, operatorul regional al serviciilor de apă şi de canalizare din judeţul Buzău, mai multe localităţi s-au confruntat cu raţionalizarea apei din cauza secetei pedologice, precum şi a scăderii resurselor disponibile. Dacă în perioada 2021-2022, 10 localităţi s-au aflat cuprinse într-un program de furnizare restricţionat, în vara anului 2024 au fost atent monitorizate 6 localităţi.
În anul 2025 măsura a continuat astfel că marţi, 8 iulie, operatorul a anunţat, pe fondul secetei accentuate, din cauza consumurilor ridicate din această perioadă, furnizarea apei potabile în comuna Cernăteşti, localităţile Aldeni şi Manasia, în baza unui program, între orele 06.00 – 10.00 şi 19.00 – 23.00. Faţă de anul precedent însă raţionalizarea apei a fost impusă mai târziu.
„O tendinţă pozitivă observată în evoluţia gestionării resursei de apă în judeţul Buzău o reprezintă decalarea debutului programelor de furnizare restricţionată în anul 2025. Dacă în anul precedent, 2024, primele măsuri de raţionalizare a apei au fost necesare încă din prima săptămână a lunii martie, în localitatea Valea Salciei (program temporar, furnizarea reluându-se în data de 03.03.2025), anul acesta majoritatea întreruperilor s-au produs semnificativ mai târziu. În prezent, cele mai multe programe s-au activat abia în a doua jumătate a lunii aprilie şi chiar în luna mai – în UAT Năeni sau UAT Grebănu (Livada Mică). Această întârziere a începutului sezonului de restricţii este un semn al progresului înregistrat în eficienţa operaţională, datorită investiţiilor în noi foraje, precum şi al unui control mai atent al consumului (…) Cu toate acestea, seceta persistentă şi consumul excesiv din perioadele caniculare rămân factori de risc care pot duce, temporar, la dezechilibre în distribuţie”, a transmis, pentru AGERPRES, Compania de Apă Buzău.
În contextul temperaturilor şi consumurilor ridicate, raportat la sursele de apă, operatorul face un apel către toţi consumatorii să utilizeze apa potabilă în mod raţional, evitând risipa.
„Din cauza secetei pedologice, în câteva sisteme din aria de operare înregistrăm valori în vârf de consum apropiate de capacitatea surselor, în timp ce în alte sisteme – un număr limitat -, cererea de apă depăşeşte capacitatea surselor de apă locale, iar în aceste situaţii suntem nevoiţi să implementăm programe de furnizare pentru acumularea apei în unităţile de înmagazinare (…) Utilizarea în scop agricol a apei potabile este cauza principală a instituirii programelor de furnizare a apei. Considerăm că o constrângere individuală de consum din punct de vedere tehnic nu este posibilă la momentul de faţă şi nici de dorit. Suntem de părere că ţintele de reducere a consumului de apă se pot realiza prin campanii de conştientizare privind importanţa conservării resurselor de apă, oferirea de exemple de la nivel mondial. O altă soluţie adoptată la nivel mondial este folosirea unui preţ binom, în funcţie de anumite praguri de consum. Astfel, pentru un consum iraţional, o gospodărie să achite un preţ mai mare, încurajând astfel un consum mediu. În prezent, în România niciun operator nu aplică acest tip de tarifare, deoarece nu există o bază legală pentru aplicarea unui astfel de sistem de tarifare”, precizează sursa citată.
Recent, Comisia Europeană a solicitat statelor europene să diminueze utilizarea resurselor de apă până în 2030 din cauza stresului hidric cauzat de încălzirea globală. Potrivit consumurilor aferente anului 2024 şi raportat la populaţia înregistrată la Recensământul din anul 2021, la nivelul judeţului Buzău consumul mediu de apă este de 87 de litri de persoană pe zi.
„La nivelul ariei de operare a Companiei de Apă SA Buzău, consumul mediu de apă este 87 de litri/persoană/zi. Există o diferenţiere între mediul urban, în care media consumului este de 92 de litri/persoană/zi, în timp ce în mediul rural media este de 76 de litri/persoană/zi (…) Valorile înregistrate sunt sensibil mai mici decât mediile europene. La momentul de faţă, în România nu a fost adoptat un act normativ pentru impunerea reducerii consumului de apă (…) Având în vedere contextul climatic imprevizibil, cu veri secetoase şi presiuni crescânde asupra resurselor naturale, reducerea consumului de apă devine o prioritate atât la nivel european, cât şi local (…) Consumatorii pot contribui la reducerea consumului de apă prin câteva măsuri simple, dar eficiente: instalarea de robinete şi duşuri economice, repararea imediată a scurgerilor din instalaţii, utilizarea maşinilor de spălat doar la capacitate maximă, limitarea duratei duşurilor şi închiderea apei în timpul periajului dentar sau al altor activităţi cotidiene. De asemenea, se recomandă colectarea apei de ploaie pentru udarea grădinilor, dar şi pentru alte activităţi gospodăreşti şi evitarea udării în timpul zilei, când rata de evaporare este ridicată”, atrage atenţia Compania de Apă Buzău.
Totodată, operatorul judeţean de apă anunţă aplicarea unor măsuri pentru eficientizarea reţelei şi reducerea pierderilor prin modernizarea conductelor vechi, instalarea de contoare inteligente, identificarea şi soluţionarea rapidă a pierderilor ascunse şi îmbunătăţirea infrastructurii de distribuţie. În paralel, compania derulează campanii de informare şi educare adresate publicului larg, cu accent pe comportamente responsabile în perioadele de secetă şi consum intens.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.