G4Media.ro

După moartea Reginei Elisabeta și accesiunea la tron a Regelui Charles se…

foto: Commonwealth

După moartea Reginei Elisabeta și accesiunea la tron a Regelui Charles se întrevede un nou impuls republican în domeniile de peste mări ale Regatului Unit din Commonwealth

Moartea reginei Elisabeta a II-a a deschis din nou subiectul abolirii monarhiei în cele 14 state care încă mai au ca șef de stat suveranul britanic (“realms” – domenii): Antigua și Barbuda, Australia, Belize, Canada, Grenada, Jamaica, Noua Zeelandă, Papua Noua Guinee, Saint Kitts și Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent și Grenadinele, Insulele Solomon și Tuvalu.

Restul de 56 de state din Commonwealth, republici sau monarhii, nu mai au ca șef ala statului suveranul britanic. Populația totală a celor 56 de state se ridică la 2,5 miliarde locuitori – 30% din populația globului.

Regina Elisabeta a fost extrem de respectată și chiar iubită în aceste state, pe care le-a vizitat în totalitate, cu excepția Ruandei, care a aderat în 2005 și a Camerunului, care a aderat în 2009. În total, începând cu 1953, ea a efectuat peste 200 de vizite în aceste state.

Dar acum, cu un nou suveran, care conduce, cu rol onorific, Commonwealth-ul, acele țări unde Charles mai este încă șef de stat își pun problema renunțării la monarhie. Numai cinci dintre aceste cinci țări au populații peste un milion de locuitori (Canada, Australia, Papua Noua Guinee, Noua Zeelandă și Jamaica), iar prima țară în care s-a reluat dezbaterea despre republicanism a fost Jamaica, unde principalul cotidian al insulei, The Gleaner, a scris că întronizarea unui nou monarh britanic va face trecerea la o republică mai ușoară.

De altfel, din punct de vedere constituțional, în Canada, Noua Zeelandă și Jamaica accesiunea unui nou suveran britanic necesită organizarea unui referendum.

În Australia, unde sentimentul anti-monarhic a fost majoritar la scurt timp după referendumul din 1999 prin care electoratul a respins abolirea monarhiei, noul prim ministru Laburist Anthony Albansese a desemnat pentru prima oară un ministru responsabil cu tranziția spre o republică.

Se așteaptă ca Belize, un mic stat din America Centrală, să organizeze un nou referendum privind abolirea monarhiei, după cel din 2008, al cărui rezultat, deși s-a încheiat cu victoria republicanilor, nu a fost pus în practică, conducătorii de atunci ai statului motivând printr-o slabă participare la vot.

Insula Barbados din Caraibe a devenit o republică pe 30 noiembrie 2021.

Regele Charles, care este lider al Commonwealth-ului din 2018, nu este nici pe departe așa de popular ca mama sa, care i-a delegat această prerogativă. În state ca Australia și Canada moștenirea colonială britanică, mai ales în privința tratamentului populațiilor indigene este tot mai criticată, în timp ce în Caraibe este criticată colonizarea cu sclavi aduși din Africa.

În concluzie, domnia regelui Charles în cele 14 domenii de peste mări, cu o populație cumulată de peste 85 de milioane, pare să se îndrepte spre sfârșit, deși nu unul iminent.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Britzi sa ii lase sa se duca, sa mearrga din succesuri in succesuri… cred ca exista si niste avantaje sa fii supus al regalitatii.
    Oricum chinezoii si rusnacii abia asteapta noi colonii si inteligenti sunt o gramada…