
După inundaţiile devastatoare din Texas, care au ucis peste 100 de persoane, se răspândeşte dezinformarea
Însămânţarea norilor, reduceri bugetare, salvări miraculoase: după inundaţiile din Texas, care au ucis peste 100 de persoane, dezinformarea, provenită din toate părţile spectrului politic, a cuprins reţelele de socializare, informează agenția de știri AFP, citată de Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
„Dezinformarea, venită atât de la dreapta, cât şi de la stânga politicii, a făcut ravagii pe reţelele de socializare în urma inundaţiilor din Texas”, au confirmat Sarah Komar şi Nicole Dirks de la NewsGuard, o organizaţie cu rol de supraveghere a dezinformării.
De exemplu, unele voci de stânga din spectrul politic american au afirmat, fără dovezi, că reducerile bugetare ordonate de administraţia preşedintelui Donald Trump pentru Serviciul Naţional de Meteorologie (NWS) din Statele Unite au „degradat” previziunile acestuia.
De la venirea la putere a liderului republican, serviciul meteorologic american, precum şi alte agenţii federale americane, au fost ţinta unor reduceri bugetare.
Cu toate acestea, potrivit mai multor experţi, serviciile meteorologice au funcţionat perfect, în ciuda condiţiilor dificile.
„Unii au afirmat că (serviciile meteorologice) nu au prevăzut inundaţiile catastrofale (din Texas), dar nu este adevărat”, a scris omul de ştiinţă Daniel Swain pe reţeaua de socializare Bluesky.
„Este vorba fără niciun dubiu despre un eveniment meteo extrem, dar mesajele (de avertizare) s-au multiplicat rapid”, a adăugat el.
Potrivit unei analize a programului de ştiri CBS News, NWS a emis 22 de avertizări pentru comitatul Kerr şi regiunea oraşului Kerrville, zonele cele mai afectate.
În pofida acestui fapt, inundaţiile din Texas au făcut peste 100 de victime, inclusiv zeci de copii. Cel puţin 161 de persoane erau încă date dispărute în cursul zilei de marţi.
Dar, potrivit lui Daniel Swain, adevărata problemă „nu a fost o prognoză meteorologică proastă, ci slaba difuzare a acestei prognoze şi a alertei meteo”.
În ceea ce îi priveşte, adepţii teoriilor conspiraţiei, plasaţi la dreapta spectrului politic, au acuzat guvernul american că ar fi creat inundaţiile prin însămânţarea norilor, o tehnică ce favorizează formarea ploii.
Această teorie a fost negată de mai mulţi experţi, însă ea a circulat deja în timpul altor evenimente meteorologice extreme, cum ar fi ploile diluviene din Dubai, anul trecut. Teoriile conspiraţiei au proliferat şi în timpul uraganelor devastatoare din Florida şi Carolina de Nord în 2024.
„Avertisment”
„Atunci când se produc fenomene meteorologice extreme, teoriile conspiraţiei conform cărora oamenii sunt cei care le creează sau le controlează sunt lansate, de obicei, rapid”, notează Sarah Komar şi Nicole Dirks.
Proliferarea dezinformării pe reţelele de socializare are loc într-un moment în care mai multe platforme online îşi reduc moderarea conţinuturilor şi utilizarea de angajaţi însărcinaţi cu verificarea faptelor („fact-checkers”).
Însă dezinformarea poate afecta şi mass-media.
„Ca şi în cazul altor dezastre anterioare, inundaţiile (din Texas) au dus la răspândirea rapidă a dezinformării şi, prin urmare, servesc drept avertisment pentru jurnalişti cu privire la vigilenţa necesară pentru a prezenta aceste evenimente dureroase”, potrivit organizaţiei Poynter.
De exemplu, Kerr County Lead, un organ de presă local, a trebuit să retragă un articol care relata salvarea miraculoasă a două tinere agăţate de un copac.
Această informaţie apăruse iniţial într-un mesaj devenit viral pe reţelele de socializare. Un oficial local a afirmat ulterior că era „100% inexactă”.
„La fel ca toată lumea, şi noi ne-am dorit ca această poveste să fie adevărată. Dar este vorba despre o poveste clasică de dezinformare, pe care ne concentrăm cu toţii în timpul unei catastrofe naturale”, a scris, duminică, redactorul-şef al acelui cotidian, Louis Amestoy, într-o notă către cititori.
„Din păcate, ştirea este falsă, aşa că o retragem”, a adăugat el.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank