G4Media.ro

Dragoș Săvulescu, interviu în Grecia: Am fost urmărit ca pe vremea lui…

Dragoș Săvulescu, interviu în Grecia: Am fost urmărit ca pe vremea lui Ceaușescu / Am suferit o uzură psihică, soția mea nici măcar nu a putut dormi și mânca

Dragoș Săvulescu, omul de afaceri condamnat definitiv în România, critică o presupusă operațiune similară cu poliția politică din perioada comunistă și anunță că va da România în judecată pentru că a cerut arestarea și extradarea sa. Într-un interviu pentru publicația greacă PROTO THEMA, citat de Rador, el denunță o presupusă încălcare a statului de drept.

Reamintim că omul de afaceri Dragoș Săvulescu a fost reținut pe 9 august 2021 pe insula grecească Mykonos, după ce soţia lui, fotomodelul de origine albaneză Angela Martini, şi o prietenă a cuplului, Marica Pellegrinelli (fosta soţie a lui Eros Ramazzotti) au publicat fotografii şi filmuleţe pe Instastory în care arătau că Săvulescu a părăsit Italia şi se afla în vacanţă în Grecia. Curtea de Apel a Mării Egee din Syros a respins însă extrădarea lui Săvulescu în România şi l-a lăsat să plece în Italia, la Milano. Pe 11 decembrie anul trecut, Curtea de Apel București a confirmat sentința de condamnare la 5 ani și jumătate de închisoare cu executare în cazul omului de afaceri Dragoș Săvulescu, fost acționar la Dinamo București, aflat în Italia, iar pe 11 martie, Înalta Curte a validat, la rândul ei, decizia. Curtea de Apel din Napoli i-a comutat însă pedeapsa lui Săvulescu într-una cu suspendare. Judecătorii napoletani i-au șters lui Săvulescu 3 ani din pedeapsă în baza unui decret de grațiere din 2006 și, constatând că a rămas cu 2 ani și jumătate (sub 3 ani), i-au comutat pedeapsa într-una cu suspendare. Decizia Curții de Apel Napoli a rămas definitivă prin neapelare de către procurorul italian.

 • Declarațiile lui Săvulescu în presa greacă:

„Simt că s-a impus sentimentul de dreptate, ceea ce este rar pentru mine, deoarece până acum am avut sentimente negative în legătură cu justiția, trăind în România. Această fostă țară comunistă a demonstrat că nu dispune încă de cultura unui stat de drept. Din acest motiv, am suferit timp de 16 ani din cauza abuzurilor autorităților, deoarece cazul meu a început în România. Sunt recunoscător Curții de Apel a Mării Egee pentru respingerea extrădării mele și pentru respectul pe care l-a arătat față de dreptul european. Îi sunt de asemenea recunoscător avocatului meu, Michalis Dimitrakopoulos, pentru că este pur și simplu grozav. Chiar dacă am trecut prin atâtea probleme, am fost norocos că m-am afalt în Grecia, o țară europeană care are un sistem juridic atât de bun, datând din cele mai vechi timpuri”, a răspuns omul de afaceri român la întrebarea despre sentimentele și gândurile pe care le-a avut în momentul anunțării respingerii cererii de extrădare de către Curtea de Apel a Mării Egee.

„Interpol a aplicat măsuri speciale în cazul meu. Asta înseamnă că nicio țară nu mai poate dispune acum o arestare. Cererea românească a fost emisă inițial de Curtea de Apel din București în 2019 și a fost executată în Italia în ianuarie 2020. Practic, au încercat să mă aresteze a doua oară fără nicio autorizare, deoarece mandatul a fost respins de Curtea de Apel din Napoli, Italia.

În afară de asta, cazul meu a fost preluat de autoritățile italiene, fapt care a fost comunicat oficial autorităților române în iunie 2021. România știa acest lucru. Conform legislației europene și chiar și a legislației române, statul care solicită extrădarea (România) își pierde dreptul de a pune în aplicare mandatul odată ce cazul a fost preluat de un alt stat european (Italia). Faptul că România a insistat asupra executării vechiului mandat este în esență ilegal. Suntem surprinși nu numai de abaterea României de la lege, ci și de faptul că autoritățile române au refuzat să recunoască decizia instanțelor din alte state membre ale UE. A fost foarte clar de la bun început că această vânătoare de vrăjitoare împotriva mea a avut resorturi politice”, a adăugat omul de afaceri român, subliniind că a fost o eroare din partea României să dispună un mandat internațional de arestare.

El mai spune că intenționează să facă plângere împotriva autorităților române. „În afară de faptul că am pierdut bani și timp, am suferit foarte mult de pe urma atacurilor venite din mass-media, bazate pe știri false. Am suferit o uzură psihică, soția mea nici măcar nu a putut dormi și mânca. Ne-au fost afectatea sănătatea, imaginea și viața noastră de afaceri. Trebuie să cerem guvernului român să plătească pentru acest prejudiciu serios și cred că avem multe temeiuri legale pentru a cere acest lucru. În plus, este o chestiune de principiu să nu lăsăm un regim intervenționist să ne distrugă imaginea și viața. Trebuie să-i încurajăm și pe alții să facă același lucru, deoarece nu suntem singurele victime ale regimului, sunt mulți alții care trec prin aceeași situație”, a spus el.

El a adaugat că va duce problema în fața instituțiilor care se ocupă de drepturile omului. „În România, nu există multe șanse de a se face dreptate. Este vorba despre un circuit închis care nu îți va permite niciodată să-i repari imperfecțiunile. Prin urmare, în esență, nu există nicio șansă. Într-o astfel de situație, am decis să discutăm cu avocații noștri și vom cere unor instituții importante precum Amnesty International sau Human Rights Watch să verifice dacă autoritățile române mi-au respectat drepturile. Sunt sigur că concluziile lor vor duce la clarificarea cazului”.

„Pot completa un dosar la Convenția pentru drepturile omului și să scriu despre acuzațiile justiției române împotriva mea. Totul este atât de clar, încât de-a lungul anilor am adunat și alte elemenete doveditoare. Nu am nicio îndoială că adevărata dreptate va prevala, suntem în Europa, nu în România. România trebuie să devină europeană. Țara trăiește încă în vremea lui Ceaușescu”.

Atât el, cât și soția sa descriu noaptea arestării lor în Mykonos.  „Pe 8 august, ne-am așezat cu niște prieteni într-un restaurant cu preparate din pește. Cineva a apărut deodată în spatele meu, era polițist și m-a întrebat dacă sunt Dragos Savulescu. Apoi mi-a spus să-l urmez. A fost vorba de o uriașă operațiune de arestare cu 30-40 de polițiști și motociclete ale autorității. Au pus cătușe bodyguarzilor mei”, își amintește Dragoș.

Soția sa, Angela, la rândul ei, afirmă: „I-au arestat pe toți, cu excepția mea. Am țipat pentru că erau îmbrăcați ca cetățeni normali și nu am crezut că sunt ofițeri de poliție. Eram în stare de panică. Nu știam cum să ajut. La secția de poliție le-am arătat documentele noastre italiene, dar pentru că erau scrise în italiană și engleză, ne-au spus să petrecem noaptea la secție. Planurile noastre erau să stăm în Mykonos între 3 și 18 august, dar am ajuns să nu ne mai putem întoarce acasă decât săptămâna trecută, când cererea de extrădare a fost respinsă”.

„Vorbim despre o cauză civilă care a fost transformată abuziv într-una penală de către procurorii români din motive politice puternice, din cauza unui primar cunoscut care este implicat în caz. Așa-numita infracțiune s-a produs în urmă cu 19 ani. În 2002, când aveam 28 de ani. Acuzația a fost pentru complicitate la abuz în serviciu, nu pentru spălare de bani sau alte infracțiuni. A fost vorba de un caz de reasigurare pentru terenuri confiscate de regimul comunist român în trecut. Am achiziționat legal unele bunuri imobiliare, dar au considerat acțiunea drept ilegală și au condamnat 36 de persoane din această cauză. Această problemă ar fi trebuit declarată drept civilă, nu penală. Din păcate, oricare ar fi motivele politice din spatele cazului, sunt evidențiate părți negative ale sistemului judiciar din România. Sistemul judiciar român a primit multe critici pentru implicarea unor servicii secrete în justiție, dovadă fiind protocoalele semnate între președintele Curții Supreme, procurorul general al României și șeful serviciului de informații, acțiuni declarate ilegale de Curtea Constituțională a României”.

În ceea ce privește călătoria sa în Mykonos, pe fondul acuzațiilor, el susține că „urmărirea penală nu a vizat spălarea de bani, ci participarea la abuz în serviciu. Aceasta este o infracțiune care, din punct de vedere juridic, a căpătat alte dimensiuni în cea mai mare parte a Europei, dar, bineînțeles, nu și în România. Din acest motiv, autoritățile române au catalogat infracțiune ceva ce în esență nu a fost. Am primit multe acuzații de la mass-media românească de propagandă. Acuzațiile au fost legate de un prejudiciu de 114 milioane de euro și astfel s-a creat impresia că datorez acești bani, iar stilul meu de viață a fost comentat cu rea intenție. Dezinformarea constă în faptul că am primit bani, această sumă era valoarea terenului pe care l-am revendicat. Aceste terenuri au fost recuperate de statul român în urma unei hotărâri a unei instanțe românești. Conform acestei decizii, nu mi s-a cerut niciodată să plătesc nimic, deoarece personal nu am cauzat niciun prejudiciu. Mi se pare incredibil cum au încercat să mă acuze de banii pe care i-am cheltuit în Mykonos, invocând un caz care datează de acum 19 ani. Nu sună ridicol? Presa a mai scris că sunt un fugar. O altă știre falsă, deoarece problema a fost clarificată de când locuiesc în Italia. Când România a comunicat mandatul, eram un rezident italian care locuia la Milano. În urma urmăririi penale ilegale de către autoritățile române, am fost predat autorităților italiene, care m-au eliberat imediat, iar apoi pedeapsa aplicată de România a fost tratată în conformitate cu legislația europeană. Curtea italiană a acordat apoi grațierea, în conformitate cu legea țării respective. Cam așa se termină toată povestea asta”.

Despre impresiile și comentariile generate de postarea imaginilor cuplului în Mykonos, pe Instagram, de către soția omului de afaceri, Angela Martini a răspuns la următoarele: „Presa românească a spus că am încercat să ne ascundem pe parcursul șederii noastre în Mykonos și că am încercat să fugim. Chiar și dacă ar fi fost așa, nu suntem atât de nebuni încât să postăm pe Instagram și să conducem autoritățile către noi să ne aresteze. Aceasta este o știre falsă, cu adevărat ridicolă, care ne lasă muți. Adevărul din spatele acestei nebunii construite împotriva noastră este următorul: Am ajuns în Mykonos la începutul lunii august, legal, cu avionul. Nu ne-am ascuns, nu am avut motive să facem acest lucru, suntem oameni responsabili, așa că nu ne-am pune niciodată într-o poziție atât de ridicolă. Am postat fotografii pe Instagram fără probleme, la fel cum am postat instantanee ​​din călătoriile în Franța și Elveția. Motivul pentru care soțul meu a fost arestat nu a fost pentru că a fost dezvăluită locația noastră. Dragoș a suferit abuzuri din partea autorităților române care au presat autoritățile elene să-l aresteze. S-a dovedit prin decizia Curții de Apel a Mării Egee, care a respins cererea de extrădare și ne-a permis să ne întoarcem în Italia, că autoritățile române au căzut într-o eroare legală”.

Când discuția ajunge la problema extrădării, Savulescu răspunde la ceea ce s-ar fi putut întâmpla dacă s-ar fi întors în România. „Legea este clară, deci nu există nicio posibilitate de extrădare. Dacă, să presupunem, situația ar fi fost în curs de examinare, am fi vorbit despre abuz de lege din partea autorităților elene, care, însă, sunt diferite de cele române prin faptul că aplică ceea ce Justiția protejează și respectă legislația europeană. În teorie, însă, dacă aș fi ajuns în România, viața mea ar fi fost cu siguranță în pericol pentru că am devenit un puternic oponent al justiției românești după ce m-am confruntat cu o astfel de nedreptate. Cu siguranță, dacă extrădarea ar fi fost pusă în practică, aș fi avut-o alături pe soția mea care ar fi făcut cazul public ca să fie cunoscut în întreaga lume și ar fi angajat cei mai buni avocați, ar fi fost desfășurate anchete de către serviciile pentru apărarea drepturilor omului, s-ar fi creat cel mai mare scandal din România și Europa. Soția mea este cel mai puternic luptător pe care l-am cunoscut vreodată, în ciuda faptului că are înfățișarea unui înger. În plus, are cetățenie albaneză, elvețiană și americană, așa că românii nu se pot atinge de ea”.

Dar consideră Dragoș întoarcerea sa în România drept o posibilitate? „Dacă România pune în aplicare o justiție adevărată și se bazează pe dreptul european, voi putea reveni fără probleme. În realitate, mă tem că autoritățile române mă vor lua în vizor. Date fiind circumstanțele, dacă mă întorc, ei pot să inventeze un alt caz și să procedeze la o altă arestare ilegală. Din păcate, asta li s-a întâmplat multor altor oameni. Și atunci, nu există nicio scăpare. În aceste condiții, nu mă voi gândi să mă întorc în România. Vom vedea ce se va întâmpla”, a mai spus el.

În interviul său, Dragoș dezvăluie și legătură pe care o are cu Grecia. „Eu și soția mea am vizitat Grecia de mai multe ori în trecut, iar printre vizitele noastre s-a aflat și Mykonos. De cele mai multe ori combinăm plăcerea cu munca. Este o țară minunată pe care o iubim. Trebuie să recunosc ceva: bunica mea era grecoaiacă, așa că păstrez o legătură puternică cu Grecia „.

Viața cuplului se împarte între Italia și Los Angeles. „Actoria pentru mine este doar un hobby pe care îl iubesc și îl practic. Participarea la industria cinematografică în calitate de producător în Los Angeles a fost foarte tentantă, așa că am încercat și a mers bine”, a mai spus omul de afaceri român.

„Nu sunt actriță, dar și eu lucrez în producția de filme. Mă atrage mai mult partea creativă și îmi place să împărtășesc idei și sentimente profunde prin filme. Există deja proiecte în derulare. Imediat ce ne relaxăm puțin, după această întâmplarea groaznică, vom avea timp să ne dedicăm părții creative și frumoase a vieții și să vorbim despre alte subiecte, mult mai distractive”, a spus, la rândul ei, fosta „Miss Albania”.

Traducerea Rador: Carolina Ciulu

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

25 comentarii

 1. dar cum ar putea prelua al stat cazul cand dosarul se afla in romania?
  e un escroc international care a manjit justitia din alte tari, se plimba pe unde vrea si normal sa se vaite ca e persecutat, urmarit, etc.

  • Il ia Ana Birchall la ea acasa sa ii aline durerea. Ea este priceputa. Stie tainele barbatilor urgisiti. I-am scris si pe facebook, dar m-a blocat.

  • Psdistul .. celãlalt alias al lui Pictor Vonta aka Pue Monta 🤡😂 Bravo gogule,asa .. be real 😏

 2. 1. O rugaminte: nu mai botezati tot felul de mafioti imbogatiti din afaceri necurate drept „oameni de afaceri”, mai ales cand sunt condamnati definitiv pentru coruptie!
  2. Toti golanii astia au „naturelul simtitor”, vorba lui Caragiale. Cand sunt prinsi ii apuca durerea la ligurica, ii ia cu ameteli, dau ochii peste cap etc. Cand fura, in schimb, sunt sanatosi-tun! 😀

 3. pai tu trebuia sa fii la parnaie, nu stiu ce dracu te plangi atat

  • Exact, pe vremea asta trebuia să fie uzat și la rozetă, nu numai psihic !

 4. „Sotia mea nici nu a mai putut sa rada de romani cat de saraci sunt, a zis ca nu i se mai pare funny. Va dati seama prin ce a trecut?”. Cum sa te cheme Angela Martini?

  • Borfulița n-a putut dormi probabil fiindcă și-a dat seama ce gâscă tută a fost când s-a pozat cu borfașul urmărit lângă ea!!!
   În rest,rămâne cum am stabilit:un gunoi ordinar care a jefuit(la cot cu alții,no problem) și care cu certitudine este protejat de alți borfași,care italieni,care greci.Frăția hoților și a șmenarilor e internațională și nu se dezminte.

 5. Acesta este punctul de vedere al celui inculpat si de alfel al oricarui inculpat de a nu recunoaste nimic. Rezumativ omul are bani furati din Romania, își permite badigoarzi, vacante…

 6. A și o să mă apuc și eu de ciordeala și presa mă va numi om de afaceri.
  Am mai spus asta: presa arunca cu noroi in oamenii de afaceri onești comparând aceste gunoiae de hoți cu ei.

 7. UE=paradisul infractorilor! Omul nou, omul molusca, n-a fost realizat in Est, ci a fost desavarsit de bruxellezi in Vest!

 8. Vezi tu , mai Savulescule ca si viata pe care ai als sa o duci tu , aceea de hot si tilhar are pericolele si riscurile ei ? Uneori este chiar mai greu decit sa fii om cinstit ! Toata viata ta vei fi fugarit nenorocitule , pt. ca tu ai furat si jefuit din munca unor oameni cinstiti in Romania , iar ei , prin justitie , nu te vor ierta ! ps – Nu te mai face de ris bocind ca o babba si sfidind tara pe care ai tradat-o !

 9. Evident că au apărut postacii obsedați de UE. Hai cu Roexit, Putin așteaptă :-)))

 10. Pun pariu ca Dragos si nevasta-sa n-au nici un stres cand cheltuie din zecile de milioane de euro furati.

 11. „Soția mea este cel mai puternic luptător pe care l-am cunoscut vreodată, în ciuda faptului că are înfățișarea unui înger.”
  Un inger? O c… cu acte in regula. Si proasta ca noaptea.
  Ea a facut o afacere buna. S-a abonat legal la un vagon de bani furati. Cind s-or gata, mai vede ea ce face…
  Pe el ce femeie cu cap l-ar fi luat? Doar una de santul drumului.

  • Mai sunt fomiste la coada, cata frunza cata iarba. efectiv femeile care ar fi avut bani de educatie daca nu le fura afaceristul asta banii. Asta e viata mai nou, ne intoarcem la stapani si sclavi.

 12. sa nu mai spuneti la nimeni, dar si cei urmariti pe vremea lui Ceausescu erau tot infractori

  pe mine nu ma urmarea nici dracu

 13. scatofag nenorocit !!! Auzi, om de afaceri !!! O sa ramai fugar toata viata ta, si tu si kooorva aia care te-a dat in gat !!!

 14. Un hoț care face pe martirul. La pușcărie!!!

 15. Mare tupeu are individul asta,talhar mare si vaitator de toata jena.Pacat ca italienii cat si grecii nu au pus in aplicare mandatul international de arestare.Asa ar trebui sa reactioneze si statul roman cu toti mafiotii italieni care se ascund prin Romamia.
  De toata jena cu acest talhar si bandit!

 16. „Am suferit o uzură psihică, soția mea nici măcar nu a putut dormi și mânca. Ne-au fost afectatea sănătatea, imaginea și viața noastră de afaceri.”

  Haideti bai sa facem o cheta , sa punem cate un leu fiecare, sa-i platim astuia niste sedinte la psiholog ca cica are „uzură psihică”.

  Cat despre pruna aia de langa el, ma ofer eu s-o culc si sa-i dau sa mânce, ca sa nu le mai fie afectata „viața lor de afaceri”.

  Imi pare rau de cele 3 minute irosite citind acest articol …

 17. 😂😂😂Sărmanii de ei ! Uzura asta psihică le va afecta viața permanent de acum înainte , vor avea nevoie de internări repetate în sanatorii de specialitate, și de îngrijitori și asistente calificate până la adânci bătrâneți!😂

 18. Asta înseamnă când ai i Justiție coruptă și de kit. Ei sunt interesați doar de Pensiile Speciale sa nu și le piardă. Sunt multi Romania care au dat statul în judecată și au câștigat, și culmea este că noi plătim că prostii. Cu o justie corecta, gunoiul ăla nu ieșea afara din tara

 19. Il tineau 19 ani in control judiciar?