G4Media.ro

Două ONG-uri ale magistraților îi cer președintelui Iohannis să respingă propunerea de…

Două ONG-uri ale magistraților îi cer președintelui Iohannis să respingă propunerea de numire a Danei Gîrbovan ca ministru al Justiției: ”Funcția este incompatibilă cu cea de procuror sau judecător”

Asociația Forumului Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție îi solicită lui Klaus Iohannis să respingă nominalizarea Danei Gîrbovan pentru funcția de  ministru al Justiției. Într-un comunicat de presă comun, cele două organizații susțin că desemnarea unui magistrat în activitate în funcția de ministru al Justiției este neconstituțională și contravine recomandărilor Comisiei de la Veneția.

În sprijinul acestor aserțiuni sunt invocate câteva avize date de Comisia de la Veneția care a recomandat ca un judecător să demisioneze înainte de a concura pentru o funcție politică. De asemenea, este menționată  o decizie din 2018 a Curții Constituționale care stipulează expres că funcția de magistrat nu  poate fi cumulată cu cea de ministru al Justiției.

Redăm integral comunicatul celor două asociații:

”Referitor la posibilitatea numirii judecătorilor în funcția de ministru al justiției sau în alte funcții de demnitate publică numite, Comisia de la Veneția s-a pronunțat constant în sensul că ”judecătorii nu pot fi membri ai partidelor politice și nu pot participa la activități politice” Aviz comun al Comisiei de la Veneția și OSCE/Biroul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului cu privire la proiectul de lege constituțională privind revizuirea Constituției Georgiei, par.104]. ”În plus, judecătorii nu ar trebui să se pună într-o poziție în care independența sau imparțialitatea lor ar putea fi pusă la îndoială. Acest lucru justifică normele naționale privind incompatibilitatea funcției judiciare cu alte funcții și este, de asemenea, un motiv pentru care multe state restrâng activitățile politice ale judecătorilor” [CDL-AD (2010)004, Raport privind independența sistemului judiciar, Partea I: Independența judecătorilor, par.62]. De asemenea, Comisia de la Veneția a arătat că ”(…) judecătorul ar trebui să demisioneze înainte de a concura pentru o funcție politică, deoarece, dacă un judecător va fi candidat și nu va fi ales, acesta va fi, totuși, identificat cu o anumită tendință politică, în detrimentul independenței” [CDL-AD (2008)039, Aviz cu privire la proiectul de revizuire a Legii constituționale privind statutul judecătorilor din Kârgâzstan, par.45].

În acest context, inclusiv Curtea Constituțională a României, prin Decizia nr.45/2018, a reținut că ”atât timp cât persoana deține calitatea de judecător sau procuror, poate exercita numai activitățile specifice acestor funcții. Numirea sau detașarea acestora în funcții de demnitate publică, indiferent de denumirea pe care acestea o poartă, nu poate fi acceptată prin prisma exigențelor Constituției, întrucât se produce, în mod inevitabil, o modificare a felului muncii pe care aceștia o prestează, care, în realitate, justifică drepturile și obligațiile aferente statutului lor. Mai mult, întregul statut al judecătorului/procurorului, în mod axiomatic, se axează pe rolul lor constituțional, astfel cum este definit la art. 124 și 125, respectiv art. 131 și 132 din Constituție. Or, asumându-și, prin diverse mecanisme [numire/detașare], un rol diferit celui de înfăptuire a justiției și/sau de apărare a intereselor generale ale societății, a ordinii de drept, precum și a drepturilor și libertăților cetățenilor, se încalcă în mod direct, pe de o parte, principiul independenței judecătorului, principiul separației puterilor în stat și dispozițiile referitoare la rolul și incompatibilitățile judecătorului [art. 1 alin. (4), art. 124 și art. 125 alin. (3) din Constituție], iar, pe de altă parte, dispozițiile constituționale referitoare la rolul și incompatibilitățile care însoțesc statutul procurorului [art. 131 și 132 din Constituție].”

În consecință, Curtea Constituțională a României a constatat că ”funcția de ministru al justiției este incompatibilă cu aceea de judecător/procuror, neputându-se cumula aceste două calități nici potrivit Constituției și nici Legii nr. 303/2004”.

Ca atare, propunerea de Guvern către Președintele României a numirii în funcția de ministru al justiției a unui magistrat în funcție, judecător în cadrul Curții de Apel Cluj, nesocotește în mod flagrant și nescuzabil dispozițiile Constituției României, precum și recomandările cu caracter de principiu ale organizațiilor internaționale relevante.

Mai mult, se conturează indicii că, prin acceptarea publică a acestei candidaturi, judecătorul în funcție încalcă același dispoziții constituționale (inclusiv decizia indicată a CCR), punându-se în discuție independența justiției în ansamblu, precum și separația puterilor în stat, așa cum a reținut Curtea Constituțională a României, constituind abateri disciplinare, în baza art.99 din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, atât d) desfășurarea de activități publice cu caracter politic sau manifestarea convingerilor politice în exercitarea atribuțiilor de serviciu”, cât și ș) nerespectarea deciziilor Curții Constituționale ori a deciziilor pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție în soluționarea recursurilor în interesul legii”, aspecte față de care Consiliul Superior al Magistraturii și Inspecția Judiciară au obligația constituțională de a se autosesiza și a lua măsurile necesare respectării Constituției României.

Subliniem contextul în care această “nominalizare” a apărut, respectiv pe fondul unei dispute esențialmente politice, a unei lupte interne pentru îndepărtarea de către partidul de guvernământ a unui membru al său din funcția de ministru, fără explicații consistente privind această măsură intempestivă. În astfel de condiții, până și simpla acceptare de un judecător a includerii numelui său în disputa politică, pentru a determina preluarea prin decizie de partid portofoliului, poate crea pentru un observator extern și obiectiv percepția unei participări la jocuri de putere, de care un magistrat independent și imparțial trebuie să păstreze o distanță rezonabilă.

Totodată, această nominalizare politică, acceptată de judecătorul în cauză, președinte al Uniunii Naționale Judecătorilor din România, poate fi privită de publicul larg drept primirea unei recompense pentru activitatea efervescentă a asociației în cauză (alături de Asociația Magistraților din România) de sprijinire a unor modificări nocive aduse în ultimii trei ani de puterea politică legilor justiției, contrare statului de drept, contestate vehement de toate organizațiile internaționale relevante (Comisia de la Veneția, Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni, Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni, Comisia Europeană, Parlamentul European, GRECO etc.), Consiliul Superior al Magistraturii din România, cvasi-majoritatea instanțelor judecătorești și a parchetelor din România, dar și, în mod individual, de mii de judecători și procurori români (mai ales crearea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, propusă și susținută ferm de judecătorul candidat la poziția de ministru în ”Comisia Iordache”[4]). Față de aceste asociații de judecători și procurori, peste 2000 de colegi magistrați s-au delimitat individual în cursul anului 2018, considerând că pozițiile exprimate de-a lungul procesului legislativ au fost inadecvate pentru evoluția magistraturii. De asemenea, unele filiale ale acestor asociații s-au autodizolvat, iar foarte mulți membri au demisionat, din aceleași motive.

Nu în ultimul rând, numirea într-un guvern politic a unui judecător președinte al unei asociații profesionale va putea fi privită ca decredibilizând iremediabil activitatea acesteia, percepută la nivel public ca fiind eminamente legată de factorul politic și exponenții acestuia dintr-un anumit moment, având consecințe grave asupra imaginii întregii justiții din România și a corpului magistraților.

 

Asociația Forumul Judecătorilor din România

judecător Dragoș Călin, co-președinte

judecător Lucia Zaharia, co-președinte

 

 

Asociația Inițiativa pentru Justiție

procuror Bogdan Pîrlog, co-președinte

procuror Sorin Lia, co-președinte

procuror Ionuț Marcu, co- președinte”

 

Foto: Dana Gîrbovan (Facebook/ Dana Gîrbovan)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

19 comentarii

  1. Birchall e mai buna…

    • Dana Scarbovan este unul din oamenii mafiei psd, infiltrat in justitie.
      Uniunea Nationala a Judecatorilor Corupti din Romania (UNJCR) si Asociatia Magistratilor Corupti din Romania (AMCR) sunt doua organizatii ale magistratilor corupti, aflati in slujba mafiei psd, organizatii create de mafia psd pentru a distruge sau a controla justitia din interior.
      In timp ce toti magistratii cinstiti, corecti, competenti au criticat modificarile aduse legilor justitiei, in timp ce toate organismele internatioanle au cerut abrogarea tuturor modificarilor aduse legilor justitiei, Dana Scarbovan a sustinut toate aberatiile si toate monstruozitatile inserate in legile justitiei, de catre likelele din parlament, in favoarea infractorilor.
      Speram ca presedintele sa respinga aceasta propunere nerusinata, venita din partea mafiei psd.
      Speram ca Societatea Civila sa organizeze actiuni energice de protest, impotriva noilor incercari ale mafiei psd de a continua atacul impotriva independentei justitiei, de a continua incercarile de a-si subordona justitia.
      Magistratii cinstiti, corecti, competenti, incoruptibili si nesantajabili trebuie sa lupte pentru desfiintarea Sectiei Speciale si revocarea oamenilor mafiei psd, infiltrati la CCR, la ICCJ, in CSM, la Inspectia Judiciara, la Curtile de Apel si la Judecatorii.

  2. scarbovan este incompatibila cu functia de judecator!

  3. Iohannis ar trebui sa multumeasca acestor doua asociatii pt ca i-au oferit argumentele contitutionale si legale potrivite pt a respinge candidatura Danei Garbovan ! PS. Penibila aceasta judecatoreasa care s-a repezit sa accepte de principiu propunerea ce i-a fost facuta „cu conditia ca si Presedintele sa accepte de principiu numirea. ”

    PS. Auzi, fa, de cand inventezi tu acceptari de principiu de functii ?
    PPS. Da-ti demisia din magistratura si pe urma vezi ce va face Iohannis !

    • Pai daca-si da demisia din magistratura si n-o numeste presedintele, ce se face ea, ca pica intre scaune, ca vasileasca! Dac-o fi sa fie asa, sigur o angajeaza cu norma intreaga latrina3, ii face si-o emisiune cu dedicatie pe probleme de justitie, si sa te tii injuraturi si latrat!

  4. Tupeu pe insa asta ! L-a balacarit intr-una la Antena 3 pe Klaus si acum asteapta sa ii accepte in principiu candidatura !!! Hahahahaha…

  5. Javrelor ati intrat in fibrilatii?!Nimeni nu e bun pt voi javrelor!!!

    • @Andrusca:
      Dupa tonul si dupa continutul comentariului tau, se pare ca tu esti singurul de pe meleagurile acestui forum care a intrat in „fibrilatii” ! :)))))

      PS. De fapt, ce nu-ti convine Mosule ? Ca avem dreptul sa ne exprimam liber… ca si tine ? :)))

  6. Deci presedintele s-a facut cu 2 posibilitati de a respinge un candidat pesedistic la functia de ministru al Justitiei: una de principiu si una de speta ! Bun asa!

  7. Deci presedintele s-a facut cu 2 posibilitati de a respinge un candidat pesedistic la functia de ministru al Justitiei: una de principiu si una de speta ! Bun asa!

  8. Fufa asta nu are ce cauta La Ministerium justitiei.
    Este doar o unealta a mafiei ciumiste.

  9. Nu e nevoie sa insistam asupra conditiilor de igiena morala pe care le reprezinta o astfel de starpitura din stirpea starpiturilor psd-iste. Este evident ca cavernoasa iapa troiana prestatoare de servcii nu are nici o treaba cu Dreptul, cu Justitia in general. Una dintre cele mai veninoase reptile a fost scoasa la produs. Prea miloaga, prea misoloaga, prea funanbula, prea Garbo…vita! O abjectie rara care isi va pune tot naravul infect in slujba castei sordide.

  10. Nominalizările au fost pentru a-și arăta mușchii înainte de congres, păcat de unicul ministru cat de cat, oricum guvernul e in moarte clinica… Săptămâna viitoare pica

  11. Atata scarba mi-e de toate ONG-urile si asociatiile magistartilor! Nu stiu decat sa latre pe ceva atat de evident pentru toata lumea, niciodata nu vin cu nimic nou, doar tipa cat le tine gura ca nu cumva sa le fie afectate interesele! Toata lumea stie ca Garbovita trebuie sa demisioneze din functia de judecator daca vrea ministru. Urasc tot ce inseamna procuror si judecator in Romania.

  12. partidul hotaraste si face ce vrea.

  13. Guvernul e pe ducă oricum! Degeaba brose si țoale, cheltuială în zadar pe banii publici! Tovarășa rămâne la fel de incultă. PSD este doar o gasca de sarlatani mână în mână cu interlopii care comit ilegalități asa cum respiră! Pute pământul sub ei de cate infracțiuni directe sau prin interpuși comit ăstia. Iar ei se laudă cu realizările. Nici toate Garbovancele din lume nu-i mai scapă pe ciumati. Sunt penali cu acte în regulă. O comit zilnic! Ăstia din ciuma roșie au cultul personalității în sânge. Mai ceva ca pe vremuri.
    TREBUIE CA IOHANNIS SĂ TERMINE PSD SI SĂ ELIMINE SFIDAREA CIUMEI ROSII CARE AFECTEAZĂ ÎNTREAGA ȚARA SI CETĂȚENII ROMÂNI! AM SUPORTAT DESTUL! JOS CU PCR!