G4Media.ro

”Dormitoarele” Bucureștiului și Clujului sunt localitățile cu creștere explozivă a populației. Campioane…

Foto: Florești / Actualdecluj.ro

”Dormitoarele” Bucureștiului și Clujului sunt localitățile cu creștere explozivă a populației. Campioane sunt Popești Leordeni, Florești și Chiajna, care au câștigat 30.000 de locuitori fiecare într-un deceniu

Localitățile care au câștigat cel mai mare număr de locuitori între recensămintele din 2022 și 2021, fiecare câte circa 30.000 persoane, sunt trei localități lipite de București și Cluj, localități în care s-au mutat zeci de mii de oameni care lucrează de facto în cele două mari orașe, arată datele Institutului Național de Statistică.

Astfel, orașul Popești Leordeni din județul Ilfov a ajuns la o populație de 53.431 de persoane (cu 3.1536 persoane mai mult decât în 2011), comuna Florești din județul Cluj a ajuns la o populație rezidentă de 52.735 persoane (cu 29.922 persoane mai mult decât în 2011) și comuna Chiajna din județul Ilfov – cu o populație rezidentă de 43.584 persoane (cu 29325 persoane mai mult decât în 2011).

Ierarhia se modifică atunci când e vorba de creșteri în valori relative. Astfel, comuna Chiajna din județul Ilfov și comuna Valea Lupului din județul Iași și-au triplat dimensiunea (creșteri de 305,7% față de 2011 ajungând la o populație de 43584 locuitori, respectiv 291,2% ajungând la o populație de 14510 locuitori).

De asemenea, populația comunelor Dumbrăvița și Giroc din județul Timiș s-a mărit în zece ani cu 266,1% și, respectiv cu 265,5 %, având o populație de 20.014 locuitori și, respectiv, de 22.270 locuitori, potrivit INS.

Cea mai mare comună din România este comuna Florești din județul Cluj care și-a menținut această poziție fruntașă la ambele recensăminte. Dar, în decurs de un deceniu, populația rezidentă a comunei Florești a crescut de 2,3 ori.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. ”Dormitoare” în care răsună manelele.

    • Mai putin in Cluj. Am fost student 3 ani la Bucuresti si 4 la Cluj. E incomparabil cele doua orase. La Cluj e 👍

    • Asa e. La cluj sunt superficiali si pusi pe japca la orice drum, pe principiu ‘valoare mno’ iar la Bucuresti vin toti tarusii iesiti de pe ulita care se grabesc sa se ‘realizeze’

      La Cluj pentru un gnocchi si o bere am platit in 2018 86 ron. Azi cat e? 140?

    • Am +10 ani de București, iar de +6 ani locuiesc în Cluj-Napoca. Sunt frustrat de cât de des aud manele în Cluj (și nu, nu se aud de la mine!). O fi fost fain Clujul demult, dar acum e doar un sector al Bucureștiului, doar că oamenii, pe lângă faptul că sunt nesimțiți, sunt plini de aere de superioritate (nejustificată). Știu, de vină sunt ăștia ca mine, care au ocupat Clujul și au stricat virginitatea urbei (/sarcasm)!

  2. Inafara de aglomeratia infernala locatiile astea nu se compara in termeni de civilizatie.

  3. Bine zis ,,dormitoare”;
    fără grădiniță, fără școală, fără drumuri…
    După o zi de lucru, revii acasă prin mocirla din traficul aglomerat pe „bulevardele” cu aproape o banda pe sens…, doborât, adormi pe canapeaua din holul vecin cu picamărul vecinului care-si schimba canalizarea montata de antreprenorul ce i-a oferit o casa „cu-de-toate” … belelele, la gata !
    Dormiți liniștiți …

  4. Între timp, Clujul a devenit în întregime un dormitor. Un oraș inert, monoindustrial (IT), pe gustul IT-iștilor: scump și mediocru. Administrația Boc, la al cincilea mandat, face parcuri în loc să dezvolte infrastructura culturală. Atâta poate. Parcuri. Ca om de la țară, îl cheamă glasul pământului, căci viziune urbană, zero.