G4Media.ro

Donald Trump l-a numit pe Mark Esper în fruntea Pentagonului pe fondul…

Donald Trump l-a numit pe Mark Esper în fruntea Pentagonului pe fondul creșterii tensiunilor cu Iranul

Preşedintele american, Donald Trump, l-a desemnat vineri pe Mark Esper în funcţia de secretar al Apărării, a anunţat Casa Albă, într-un context de tensiuni exacerbate cu Iranul, notează AFP, citat de Agerpres.

Numirea lui Mark Esper, care l-a înlocuit marţi pe Patrick Shanahan, ca secretar interimar, trebuie să fie validată de Senatul SUA.

În executivul american nu mai există un secretar al Apărării titular de la demisia neaşteptată a lui Jim Mattis în decembrie 2018, pe fondul unor dezacorduri cu Donald Trump.

O situaţie care slăbeşte Pentagonul în timp ce Statele Unite sunt implicate în două războaie, în Siria şi Afganistan, iar preşedintele american a afirmat vineri că a anulat în ultimul moment, joi, lovituri împotriva Iranului.

Procesul de confirmare în funcţiile de rang înalt din guvern este îndelungat şi complex în Statele Unite.

Poliţia federală (FBI) desfăşoară anchete despre personalitatea fiecărui candidat, ale căror concluzii sunt trimise Senatului.

Acest proces a dus în cazul lui Patrick Shanahan, numit în decembrie mai întâi ca interimar după Jim Mattis, la acuzaţii reciproce de violenţă conjugală între acesta şi fosta lui soţie de la începutul anilor 2010.

Patrick Shanahan a confirmat că a renunţat la funcţia de secretar al Apărării – el a fost numit la 9 mai ca titular -, pentru a nu-şi obliga copiii „să retrăiască un episod traumatizant”.

Donald Trump a anunţat marţi înlocuirea lui Patrick Shanahan la conducerea Pentagonului cu secretarul-adjunct al Apărării însărcinat cu Forţele Terestre ale SUA, Mark Esper.

Militar de carieră, Mark Esper (55 de ani) a luptat în Irak în timpul războiului din Golf în 1991 şi a făcut parte din celebra Divizie aeropurtată 101 a armatei americane, după care a activat timp de mai mulţi ani în industria apărării.

Pe data de 3 iunie, Mark T. Esper, pe atunci secretar de stat al Forțelor Terestre ale Statelor Unite ale Americii, a vizitat România. Esper s-a întâlnit la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu cu generalul Nicolae-Ionel Ciucă, șeful Statului Major al Apărării

Potrivit unui comunicat al Statului Major al Apărării, la întrevedere au fost prezenți Comandantul Forțelor Terestre Americane din Europa, generalul-locotenent Cristopher G. Cavoli, ambasadorul SUA acreditat la București, ES Hans Klemm şi șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul-maior Viorel Pană.

Subiectele abordate au vizat situația de securitate din regiunea Mării Negre, cooperarea militară dintre România și SUA în cadrul parteneriatului strategic, participarea militarilor americani la măsurile de asigurare stabilite în cadrul Operației Atlantic Resolve, în cadrul Inițiativei de reasigurare europeană (ERI) şi la activitățile de instruire aflate în derulare.

Sursa Foto: Facebook/ Mark Esper
Sursa Foto: Facebook/ Mark Esper

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.