G4Media.ro

DOCUMENTE Cum au încercat lobbyiștii americani să obțină sprijinul secretarului de stat…

DOCUMENTE Cum au încercat lobbyiștii americani să obțină sprijinul secretarului de stat pentru comerț, Wilbur Ross, pentru a ajuta compania lui Elliot Broidy să câștige un contract în România

Mai multe email-uri obținute pe baza legii liberului acces la informații de către un ziarist de la New York Times arată cum reprezentanții unei companii de lobby încercau să obțină în august 2017 sprijinul unor înalți oficiali ai administrației Trump pentru ca o companie deținută de fundraiserul Elliott Broidy să obțină un contract în valoare de 200 de milioane de dolari în România.

Lobbystul Rick Gates scrie într-un mail din august 2017, care are ca subiect Circinus (compania lui Elliot Broidy), că premierul României (n.r Mihai Tudose la vremea respectivă) ar urma să efectueze o vizită în Statele Unite în luna septembrie și evocă o posibilă întâlnire cu secretarul de stat pentru comerț, Wilbur Ross.

Redăm mai jos documentele obținute și publicate pe 5 iunie de Kenneth Vogel, ziarist la New York Times care a documentat în ultimii ani afacerile lui Elliot Broidy, unul dintre fundraiserii importanți din campanie ai președintelui Donald Trump.

Nu este prima dată când în presa americană apar informații despre acțiunile intense de lobby făcute în favoarea companiei Circius pe lângă administrația americană, dar și pe lângă oficialii români, după ce fostul lider PSD, Liviu Dragnea și fostul premier, Sorin Grindeanu, au participat în ianuarie 2017 la ceremonia de învestire a președintelui Trump, la invitația lui Elliot Brodiy.

Potrivit surselor G4Media.ro, reprezentanții Circinus se pregăteau intens încă din toamna anului 2017 să intre pe ultima turnantă în ce privește contractul C4ISR. Potrivit unor specialiști din piață, doar programul pilot se ridică la 180 de milioane de euro, întregul proiect fiind evaluat la circa 2 miliarde.

Dată fiind miza financiară majoră a întregului proiect, Elliot Broidy ar fi inițiat o campania intensă de lobby atât pe lângă oficiali americani, inclusiv pe lângă ambasadorul Hans Klemm, dar a căutat să ajungă și la oficiali români, între care ministrul Apărării de atunci, Adrian Țutuianu, secretarul de stat Florin Vlădică, ministrul Economiei de atunci Mihai Fifor și directorul SRI, Eduard Helvig.

După participarea lui Dragnea la ceremonia de inaugurare, Elliot Broidy a fost acuzat în presa americană că s-a folosit de influența sa pe lângă președintele Trump în încercarea de a obține un contract de peste 200 de milioane de dolari în România, pentru compania sa Circinus, companie specializată în afaceri în industria militară și de securitate, care a semnat la data de 1 februarie un acord cu Romarm.

Nu este clar în acest moment ce s-a întâmplat cu acordul semnat dintre Circinus și Romarm. Potrivit surselor G4Media.ro, șansele încheierii unui contract sunt în acest moment minime.

Citește și

EXCLUSIV Vizita lui Dragnea și Grindeanu în SUA la ceremonia de inaugurare a președintelui Trump, în atenția anchetatorilor americani / PLUS Legătura dintre Elliot Broidy și Cristian Burci

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. …de când vă aștept, dl Tăpălagă!
    Cam vechi informațiile, dar e un început!
    Sper…
    Sau, încă nu?
    Că mai este colegul dvs care ancheta Shanghai și continuarea cu atacul la siguranța statului, dar s-a … terminat!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.