G4Media.ro

DOCUMENT Procurorii au clasat plângerea penală împotriva președintelui Iohannis, acuzat de promovarea…

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

DOCUMENT Procurorii au clasat plângerea penală împotriva președintelui Iohannis, acuzat de promovarea de idei ostile față de comunitatea maghiară

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte au clasat o plângere penală depusă de trei asociații care susțineau că președintele Klaus Iohannis a incitat la ură împotriva comunității maghiare în celebrul său discurs din 29 aprilie 2020, când a acuzat PSD că ”se luptă în birourile secrete din Parlament ca sa dea Ardealul ungurilor”.

”Apreciem că acest discurs public nu se circumscrie sferei ilicitului penal, respectiv că nu are caracterul unei fapte incriminate de art. 369 din Codul penal”, arată procurorii în ordonanța de clasare datată 9 iunie 2020.

Citește aici documentul integral

Procurorii arată în ordonanță că președintele a fost sancționat contravențional de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), dar fapta sa nu încalcă Codul penal pentru că nu există nici o incitare la ostilitate.

”Considerăm că unele elemente ale discursului supus analizei depășesc limitele dreptului la liberă exprimare (chiar în forma acceptată a criticii dure). În consecință, în ansamblul său, inclusiv prin ton, poate fi calificate ca un hate speech, raportat la care CNCD a considerat că îndeplinește condițiile și prezintă gravitatea contravenției. Niciuna dintre părțile mesajului nu atinge însă sfera ilicitului penal, deoarece constituie opinii proprii. Nu se poate decela o incitare propriu zisă, respectiv afirmații care să trimită la ideea că vorbitorul, aparent ostil unor categorii determinate de persoane, ar cere publicului să fie la rândul său ostil”, arată procurorii.

Sesizările legate de discursul președintelui au fost depuse de Asociația EMNT Cluj Napoca, Asociația Siculitas Târgu Mureș și Fundația Szekler Monitor Gheorgheni, după ce Iohannis a criticat într-o declarație de presă adoptarea tacită în Camera Deputaților a unui proiect UDMR pentru acordarea autonomiei pentru Ținutul Secuiesc. Proiectul a fost picat imediat de Senat.

Discursul integral al președintelui Iohannis:

Jó napot kívánok, PSD!

Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaților o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD! Este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlamentul României! În timp ce noi, eu, Guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament ca sa dea Ardealul ungurilor.

Jó napot, Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orbán, în schimbul acestei înțelegeri? Vedeţi, dragi români, asta înseamnă o majoritate toxică, majoritatea toxică pesedistă. De aceea, dragii mei, se înțelege acum poate mai bine de ce am vrut alegeri anticipate. Eu nu mai vreau ca problemele importante ale națiunii să fie hotărâte de PSD. Eu nu mai vreau ca această majoritate toxică pesedistă să hotărască împotriva României și împotriva românilor. Este inadmisibil așa ceva și, până sunt eu Preşedintele României, o astfel de lege nu va exista!”

Foto: Klaus Iohannis (InquamPhotos / Octav Ganea)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Nu merita deschis dosar penal daca acuzele nu constituie fapte penale.

  • Omu e bine protejat, pana acum a scapat de toate dosarele.

  • Atata timp cat cineva face o plangere penala, procurorii sunt obligati sa deschidfa dosar, sa faca cercetare si apoi sa dea NUP (sa claseze) sau sa trimita dosarul in judecata daca se intrunesc elementele.

 2. Sper ca dosarul legat de lupta dusa de marele PSD în birourile secrete din Parlament va merge mai departe, ca nea Alifie s-a cam plictisit de vechea capetenie si duce dor de prospatura…

 3. Foarte bine, beșinile UDMR nu merită băgate în seamă.

 4. Cum era cu coruptia procurorilor?
  Bleah niste lingai.

 5. Imi place ca poza e din campanie cu Romania normala, dar de luni de zile Iohannis persista sa ne mentina intr-o anormalitate prescrisa de Partidul Comunist Chinez.

 6. E INCREDIBIL ! Procurorii isi motiveaza solutia adoptata folosind sintagme intr-o limba straina – ‘hate speech”(sintagme pe care nici macar nu se ostenesc sa le traduca) si fac aprecieri asupra „tonului” folosit de Iohannis in discursul incriminat !

  PS. E ceva de noaptea mintii ! Cred ca se rasucesc in mormant marii profesori de drept penal si de procedura penala ! :((

 7. Ce tampenie mai mare este sa acuzi un ultraminoritar de nationalism.
  Astea tin pe la Buda pe acolo pe la ei. Pana tragi apa, ca la Buda tragi apa.

 8. „Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte au clasat o plângere penală depusă de trei asociații …”

  Probabil că asociațiile menționate au depus plângere penală și împotriva preotului și primarului din localitatea harghiteană în care aceștia au incitat la ură etnică față de cei câțiva lucrători dintr-o fabrică de pâine, amenințați cu moartea prin incendiere.