G4Media.ro

DOCUMENT Motivarea judecătorilor italieni: Fugarul Săvulescu a fost eliberat din închisoare pe…

Foto: Facebook / Dragoș Săvulescu

DOCUMENT Motivarea judecătorilor italieni: Fugarul Săvulescu a fost eliberat din închisoare pe motiv că locuiește și are afaceri în Italia și a beneficiat de un decret de grațiere din 2006

Curtea de Apel din Napoli nu l-a predat în România pe fugarul Dragoș Săvulescu și a dispus executarea cu suspendare în Italia a pedepsei de 5 ani și jumătate de închisoare cu executare primite de acesta în România în dosarul Retrocedărilor.

Potrivit motivării judecătorilor italieni:

Curtea de Apel din Napoli a constatat că Dragoș Săvulescu este integrat social în Italia:

”Persoana a cărei predare s-a cerut, de altfel, nu este un cetăţean italian, ci este un rezident legal, formal şi efectiv în Italia, aşa cum este demonstrat de faptul că potrivit documentaţiei stufoase administrate la dosar, persoana urmărită vorbeşte curent limba italiană, locuieşte în San Fermo della Battaglia (provincia Como) în strada Mazzini nr. 7 unde are închiriat un imobil, este titularul unui contract de închiriere a unui alt imobil în Milano, în strada Manzoni nr. 14, este proprietarul unei locuinţe în Milano, în strada Pirelli, se află în Italia cel puţin din luna mai a anului 2018, locuieşte în Italia împreună cu soţia Martini Anjela (conform documentaţiei administrate la dosar), obţine venituri în Italia ca administrator al societăţii Kharis Studio SRL şi consultant la Mercury 23 SRL al cărei administrator este soţia Martini Anjela (conform certificatelor constatatoare administrate la dosar), societăţi care la rândul lor închiriază imobile cu destinaţie comercială în Milano şi Castellammare di Stabia (provincia Napoli); toate aceste împrejurări fac să se reţină că persoana urmărită are o legătură efectivă cu teritoriul naţional italian, neocazional şi legat atât de sfera sa afectivă familială, cât şi de centrul să de interese economice şi patrimoniale; astfel încât predarea poate (nu trebuie) să fie refuzată în temeiul amintitului art. 18 bis lit. c din Legea 69/05 (normă ce corespunde art. 18 lit. r in Legea 69/05, aşa cum este interpretat de Curtea Constituţională prin sentinţa nr. 227/2010, dispunând ca pedeapsa aplicată să fie executată în Italia potrivit dreptului său intern.

În acest sens se observă că persoana urmărită a cerut, încă de la audierea în faţa consilierului delegat la sfârşitul arestului preventiv, subordonate altor situaţii de refuz, să se dispună refuzul predării după recunoaterea sentinţei pentru executare în Italia.

Având în vedere toate acestea, nu există motive să se impună persoanei urmărite ispăşirea pedepsei în România, din moment ce executarea acestei pedepse în Italia, după recunoaterea sentinţei străine, este mai conformă cu cerinţa resocializării sale efective, deoarece în Italia va fi mult mai aproape de prietenii săi şi de interesele sale şi va putea trăi experienţa închisorii ca pe un moment de creştere a conştientizării valorii negative a faptelor comise mai degrabă decât ca pe un moment de aspră pedepsire ispăşită foarte departe de propriul context familial, social şi teritorial”, a arătat Curtea de Apel din Napoli.

În răspunsul pentru G4media.ro, Ministerul Justiției de la Roma a explicat suplimentar de ce a fost dispusă suspendarea executării pedepsei lui Dragoș Săvulescu.

Pe numele lui Dragoș Săvulescu a fost emis un mandat european de arestare de către instanţa română în legătură cu pedeapsa de 5 ani şi jumătate de închisoare. Predarea acestuia a fost refuzată deoarece s-a dispus în acelaşi timp executarea pedepsei în Italia. S-a dedus perioada de 3 ani ca urmare a reducerii pedepsei prevăzute de Legea nr. 241 din 2006 şi astfel pedeapsa de executat a coborât sub 3 ani (mai exact la 2 ani, 5 luni şi 28 de zile, ţinând cont şi de pedeapsa ispăşită anterior). Din acest motiv mandatul de executare a pedepsei a fost emis, dar în acelaşi timp suspendat”, a explicat Ministerul italian al Justiției pentru G4media.ro.

Greșeli impardonabile în sentința Curții de Apel din Napoli

În sentința CA Napoli semnată de judecătorii Giovanna Grasso și Gabriella Gallucci s-a strecurat și o eroare materială impardonabilă. Astfel, Dragoș Săvulescu este prezentat drept fost acționar al echipei de fotbal Dinamo Zagreb, în condițiile în care el a fost într-adevăr acționar la Dinamo București.

Este drept că Săvulescu nu este cu siguranţă un quivis de populo, fiind vorba despre un întreprinzător bogat, prezent şi în sectorul cinematografic şi al comunicării, şi în Statele Unite ale Americii şi în Italia, fost preşedinte al echipei de fotbal Dinamo Zagreb”, se arată în motivarea judecătorilor italieni.

Instanța italiană a respins însă alegațiile lui Săvulescu privind condamnarea sa ca urmare a intervenției serviciilor secrete în actul de justiție din România.

Avocații fugarului au prezentat instanței din Napoli un material ”jurnalistic” realizat de un ziar din SUA, dar nepublicat, în care foști magistrați și miniștri din România descriu abuzurile și implicarea serviciilor secrete în Justiția din România.

Examinarea documentaţiei, şi înregistrată video, administrată la dosar de apărare, dezvăluie că declaraţiile făcute de foşti magistraţi şi foşti miniştri şi prezentate ziaristului, precum şi celelalte rezultate prezente pe site-urile de internet evidenţiate, se referă numai în general la sistemul infracţional care ar implica serviciile secrete, DNA-ul şi unii magistraţi români, în timp ce se referă în special la cazul lui Săvulescu exclusiv cu referire la redeschiderea anchetelor preliminare şi cu referire la persoana Preşedintelui Matei (Ionuț Matei – judecătorul Înaltei Curți care a prezidat procesul Retrocedărilor – n.r.) de la Curtea de Casaţie română.

De altfel, nu rezultă că Comisia Europeană sau cei mai de încredere observatori internaţionali, cum ar fi de exemplu Amnesty International sau Human Rights Watch, deşi sunt atenţi la acest gen de chestiuni şi din aceste motive sunt des utilizaţi de judecătorii naţionali pentru evaluări în materie de extrădare, ar fi exprimat rezerve sau judecăţi negative asupra verosimilităţii sistemului judiciar român în anii respectivi în calitate de terţi şi nici în general cu referire în special la anumite persoane fizice”, au arătat judecătorii italieni.

Predoiu: ”Îmi exprim dezamăgirea față de decizia instanței. Poate aude ministrul italian al Justiției”

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a prezentat în această săptămână situația la zi a marilor fugari de justiție, declarând că își exprimă dezamăgirea față de decizia Curții de Apel Napoli, care a respins executarea mandatului în cazul Dragoș Săvulescu. ”Îmi exprim dezamăgirea față de decizia instanței. Poate aude ministrul italian al Justiției”, a declarat Predoiu.

Solicitate de G4media.ro, atât Ambasada Republicii Italiene la București, cât și Ministerul Justiției de la Roma au refuzat să comenteze declarațiile ministrului român al Justiției, precizând doar că Justiția din Italia, la fel ca și cea din România, este independentă.

Săvulescu a reacționat pe Facebook. Imediat după declarațiile ministrului Predoiu, fugarul Dragoș Săvulescu a scris pe o rețea de socializare:

De ce sunteți dezamăgit, domnule ministru, când o Justiție REALĂ dintr-o țară cu adevărat democratică APLICĂ CU ADEVĂRAT LEGEA și RESPECTĂ PRINCIPIILE GENERALE DE DREPT ȘI DREPTURILE FUNDAMENTALE ALE OMULUI? Cam ce așteptări aveți, domnule ministru al justiției din România, de la omologul dvs. din Italia?? Așteptați o intervenție în actul de justiție sau chiar eventual o anchetă în actul de justiție din Italia?„, a scris Săvulescu.

În ianuarie, soția lui, Angela Martini, fosta Miss Albania 2010, a postat pe rețele de socializare un mesaj provocator, alături de fotografii ale vilei lor din Sardinia.

Viața e amuzantă: era o vreme când noi eram închiși și alții erau liberi, acum noi suntem liberi și alții sunt închiși„, a scris soția lui Săvulescu.

Context. Dragoș Săvulescu a fost condamnat în dosarul retrocedărilor în care fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, a primit 9 ani de detenție. Un alt acționar de la Dinamo, Cristian Borcea, a primit în același dosar 5 ani de detenție cu executare. Borcea și-a ispășit însă pedeapsa în România.

Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR

Foto: Dragoș Săvulescu/Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

22 comentarii

  1. Predoiu demisia! Alta „realizare” a acestui Guvern incompetent.

    • Incompetenți au fost cei de la psd care i-au lăsat să iasă din țară toți hoții și tâlharii lor și acum dăm vna pe guvernul actual pupă-i în cur pe psd-iștii tăi!!

  2. @Pataki: îți place sau nu PNL e la guvernare acum. Așa că toate eșecurile le pun in cârca lor fix la fel cum am făcut când PSD a fost la guvernare. Nu se poate să conduci o țară și de vina pentru rateurile tale sa fie mereu altcineva.
    PS: nu am votat niciodată cu PSD dar asta nu mă împiedică să văd că PNL este cel puțin la fel de nociv pentru țara ca PSD.

    • Nea Ion ai o logică de ….. vai de capul tău.
      Dacă ai recunoscut că ai și drept de vot este OK.
      Cu indivizi votanți ca tine și cu logica ta România are un viitor de aur în anul ….. mult și așteaptă .
      Când poporul este imbecil în proporție de 80% rezultatele nu te miră.
      Să fii sănătos Ioane ,nu uita să te duci să dai de mâncare la curci îți simt lipsa tu nu vezi?

    • @ anonymous

      In afară de atacuri la persoana mai știi și altceva? Că e usor să jignești de la tastatură. Ești ofticat că PNL scade in sondaje și ajunge alaturi de PSD la groapa de gunoi a istoriei? Sau care e problema ta? Nu îți place cum gândesc să fii sănătos însă nu mai jigni ca un oligofren!

  3. Senzationali judacatorii aia napoletani. Motivarea lor este de fapt urmatoarea:”ne-a virat cateva milioane de euro si l-am facut scapat.

  4. Furi in Romanika si traiesti liber in Italia!
    Eh, daca locuiește și are afaceri în Italia inseamna ca e baiat bun, nu merita sa faca parnaie in Romanika.
    Adica, ne bagam pla in ea UE si justitie din Romanika.

  5. „Italia per total este o țară coruptă…”

    OK. Ceea ce este greu de înțeles este de ce România a cedat fără întârziere justiției italiene pe membrii Mafiei care au fost reținuți pe teritoriul țării noastre. Păi, dacă a făcut-o, presupun că există acorduri de reciprocitate, astfel ca tâlharii români să fie retrocedați României. Dacă nu, înseamnă că ambele, „per total”, sunt țări corupte.

  6. Aici ne-au adus alde Tudorel Toader si Predoiu …

    • Sa nu se supere Dorneanu si echipa pentru omisiune…

    • @Hortolomeo _ „Aici ne-au adus alde Tudorel Toader…”

      Dați-mi voie, vă rog, să observ că dl Tudorel Toader este o persoană respectabilă, de un înalt profesionalism și o deosebită etică juridică.

      …Dacă nu ar fi fost, nu ar fi fost ales rector al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, cea mai veche universitate din România, instituție academică de mare prestigiu. A fost ales.

      Așadar, aici ne-au adus opțiunile noastre [politice].

  7. GROTESC, ABSOLUT GROTESC ! CINEVA IL PROTEJEAZA PE condamnat, NU-I ASA ? CINEVA DIN rumani, un bo pei.

  8. Când mai vedeți știri cu români care fură și omoară prin Italia, amintiți-vă că și-o merita.

  9. Ieuropenii iubeste statul de drept, polonezii nu respecta statul de drept, Dracnia e polonez

  10. Evident, acești judecători au fost corupti. Ca la noi.

  11. N-a spus nimeni că România ar fi un exemplu de justiție 🙂 Din păcate ne asemănăm cu Italia în foarte multe privințe. Probabil e de la strămoși, ce să zic. Măcar ai lor nu au pensii speciale..

  12. Cat au crescut pensiile speciale in octombrie anul acesta maica ?

  13. Dacă aș fi în locul lui Predoiu as invita vreo 2 3 granguri Coda Nostra si N’dragheta pe care i as gratia rapid si i as face mari investitori în românia. Dacă merge intr un sens, trebuie să se poată si invers.

  14. coroiu si propagandistii cu paralelul si binomul + mafia media au trecut de granitele romanichii…

    breavo ! coroiule cand publici la Paris istoria gainii cu pui vii si jurnalul roz al patroanei de la evz.

  15. Credeam ca termenii socialismului stiintific de la sedinta de partid ii gasim numai la noi,dar iata ca omul cat traieste vede.Si inca ce minunatii.In fond nu solutia ar trebui sa conteze,ci motivele ei.
    Pe langa argumentatia aceea ca s-a integrat,iar pedeapsa i-ar face rau,l-ar dezradacina pe saracul infractor,invocarea acelei gratieri din 2006 este uluitoare.Cum s-a putut aplica asa ceva?Asta a furat din patrimoniul statului italian?Nu ca este halucinant!Si apoi ce procedura e asta ca o instsnta straina sa intre pe fondul cauzei romanesti.Si daca era cetateanul Italiei nu trebuia sa faca asa ceva.Bag seama ca se poate orice in lumea asta a justitiei,pe multi o sa-i incurajeze!

  16. Arhitecturile statale constitutionale care faramiteaza excesiv puterile in stat,creeaza mafii sau le mentin cum este in Italia.Apropo,cineva mi-a zis unde gasesc motorina ieftina.Era undeva dosita,ca era sa incurc drumurile(Italia),unde erau masini la doua cozi si unde nu se dadea nici un bon fiscal.

  17. Ia stati putin, cum adica are o gratiere din 2006? pentru ce fapte?