G4Media.ro

Disidentul rus Oleg Orlov, în vârstă de 70 de ani, a refuzat…

sursa foto: Unsplash/ Klaus Wright

Disidentul rus Oleg Orlov, în vârstă de 70 de ani, a refuzat să lupte în Ucraina în schimbul eliberării anticipate

Disidentul rus Oleg Orlov, în vârstă de 70 de ani şi plasat recent în detenţie pentru că a denunţat ofensiva Moscovei împotriva Ucrainei, a declarat că a refuzat în închisoare o propunere a armatei de a fi trimis să lupte acolo, informează vineri AFP, transmite Agerpres.

„Acest tip de contract este propus tuturor noilor deţinuţi”, a scris Oleg Orlov vineri pe canalul de Telegram al ONG-ului Memorial, co-laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2022, organizaţie pentru care lucra Orlov.

Rusia propune contracte militare deţinuţilor în schimbul unei eliberări anticipate dacă aceştia supravieţuiesc luptelor. Potrivit unor media independente, zeci de mii dintre ei au fost trimişi pe front din 2022 încoace, adesea pentru misiunile cele mai grele, în prima linie.

Figură marcantă a apărării drepturilor omului, Orlov a fost condamnat la sfârşitul lui februarie la doi ani şi jumătate de închisoare, pentru că a denunţat public ofensiva rusă în Ucraina, ilustrare a represiunii implacabile care a făcut ca aproape toţi opozanţii ruşi să ajungă în spatele gratiilor sau în exil.

Potrivit ONG-ului Memorial, Oleg Orlov a fost transferat pe 11 martie la centrul de detenţie provizorie Nr.5 din nord-vestul Moscovei, unde i-a fost făcută „aproape imediat” această ofertă.

„Oleg Petrovici a întrebat râzând dacă vârsta lui nu este un impediment (pentru a fi trimis să lupte)… I s-a răspuns că nimic nu este un impediment”, precizează ONG-ul, adăugând că disidentul a refuzat „desigur” această propunere.

Activ încă din anii 1970, Oleg Orlov a devenit unul dintre pilonii Memorial, principala organizaţie care luptă în Rusia pentru apărarea memoriei celor care au suferit de pe urma represaliilor sovietice şi documentarea represaliilor din timpul preşedintelui Putin.

ONG-ul a fost dizolvat la sfârşitul lui 2021 de justiţia rusă, însă a fost apoi recompensat cu Premiul Nobel pentru Pace, în 2022, la câteva luni după declanşarea războiului rus împotriva Ucrainei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...