G4Media.ro

Discuțiile Turciei cu delegațiile Finlandei și Suediei nu au fost la „nivelul…

Sursa foto: Facebook / Presidency of the Republic of Türkiye

Discuțiile Turciei cu delegațiile Finlandei și Suediei nu au fost la „nivelul așteptat”, susține Ankara / Erdogan insistă că nu va lăsa țările care „susțin terorismul” să intre în NATO

Președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că discuțiile purtate săptămâna trecută de Turcia cu delegațiile finlandeză și suedeză nu au fost la „nivelul așteptat” și că Ankara nu poate spune „da” intrării în NATO a țărilor care „susțin terorismul”, a relatat duminică postul public de televiziune TRT Haber, citat de Reuters.

Turcia s-a opus aderării Suediei și Finlandei la alianța NATO, împiedicând un acord care ar permite o extindere istorică în fața invaziei Rusiei în Ucraina. Ultimele comentarii ale lui Erdogan au indicat că opoziția sa continuă.

„Atâta timp cât Tayyip Erdogan este șeful Republicii Turcia, cu siguranță nu putem spune «da» țărilor care sprijină terorismul să intre în NATO”, a declarat el, citat de presă, la întoarcerea sa dintr-o călătorie în Azerbaidjan, sâmbătă.

Două surse au declarat anterior pentru Reuters că discuțiile de miercuri au făcut puține progrese și că nu era clar când vor avea loc alte discuții. Toți cei 30 de membri NATO trebuie să aprobe planurile de extindere a alianței occidentale.

Turcia a contestat ofertele din partea Suediei și Finlandei pe motiv că acestea adăpostesc persoane legate de gruparea militantă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și alte persoane pe care le consideră teroriști și pentru că au oprit exporturile de arme către Ankara în 2019.

„Ei nu sunt cinstiți sau sinceri. Nu putem repeta greșeala făcută în trecut în ceea ce privește țările care îmbrățișează și hrănesc astfel de teroriști în NATO, care este o organizație de securitate”, a spus el.

Suedia și Finlanda au declarat că ele condamnă terorismul și au salutat posibilitatea de a se coordona cu Ankara.

Erdogan a mai spus că Turcia dorește să vadă sfârșitul războiului dintre Rusia și Ucraina cât mai curând posibil, dar că situația devine tot mai negativă pe zi ce trece.

„Luni, voi avea convorbiri telefonice atât cu Rusia, cât și cu Ucraina. Vom continua să încurajăm părțile să opereze canale de dialog și diplomație”, a spus el.

Sursa foto: Facebook / Presidency of the Republic of Türkiye

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Daca UE ar tranti un canal intre Marea Neagra si Egee prin Bulgaria si Grecia, dictatorasul asta n-ar mai flutura poolica in vazul tuturor

  2. După ce toți vom ratifica intrarea lor, va veni și votul Ankarei. Deja trolii rusi sunt disperați pentru ca Rusia lor devine istorie și Finlanda 100 la suta în maxim un an e în NATO. GRANDE NATO, RUSIA E IN GENUNCHI.

  3. Societate ..

    Produse ..

    si chiar Servicii , mai competitive ..

  4. Turcia va fi data afara din NATO. Finlanda si Suedia fac parte din heritajul saxon

  5. Turcia negociaza tare.
    Tinta lui Erdogan nu sunt membrii PKK ului din Suedia ( care chiar finanteaza PKK ul irakian si sirian).
    El il vrea pe Gulen. Vrea ca SUA sa il extradeze pe Gulen sau macar sa nu i mai acorde protectie.

  6. Dictatura nu e un fel de terorism de stat?

  7. occidentul inca doarme… Dictatorii estului au declarat RAZBOI HIBRID vestului, dar astia inca dorm in papuci…

  8. Erdogan este unul dintre cei mai experimentați politicieni din Europa. Merkel avea o teama extrema la discuțiile cu acest prototip uman. Este mai catolic decât „papa” și mai ortodox decât toți românii la un loc. Este sultanul care poate redefini Europa .

  9. Care e procedura pentru e.x.p.u.l.z.area unei țări din NATO ?

  10. Erdogan a cumparat armament de la rusi, omoara kurzi pe unde ii apuca si vrea cu japca gazele Ciprului. E posibil sa fie el cel dat afara din NATO