G4Media.ro

„Din câte știm, a fost prins în flagrant”: Moscova susține că munca…

Sursa foto: Alexander NEMENOV / AFP

„Din câte știm, a fost prins în flagrant”: Moscova susține că munca reporterului Wall Street Journal arestat de FSB nu a avut „nimic de-a face cu jurnalismul” / Reacția cotidianului american

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe (MAE), Maria Zaharova, a declarat că activitatea jurnalistului Evan Gershkovici de la Wall Street Journal din Ekaterinburg, nu are „nimic de-a face cu jurnalismul”, relatează CNN.

„Din păcate, nu este prima dată când statutul de «corespondent străin», viza jurnalistică și acreditarea sunt folosite de străini în țara noastră pentru a acoperi activități care nu au legătură cu jurnalismul. Acesta nu este primul occidental cunoscut care este «luat de mână»”, a declarat Zaharova pe Telegram.

Zaharova și MAE rus fac în mod obișnuit afirmații nefondate despre activitatea și motivele jurnaliștilor străini din Rusia.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, rugat să comenteze informațiile, a declarat că, „din câte știm, a fost prins în flagrant”.

„Aceasta este prerogativa FSB [Serviciul Federal de Securitate]. Ei au făcut deja o declarație. Noi nu avem nimic de adăugat. Singurul lucru pe care îl pot adăuga este că, din câte știm, a fost prins în flagrant”, a declarat Peskov în timpul unei convorbiri obișnuite cu jurnaliștii.

Atunci când CNN i-a cerut să clarifice ce înseamnă acest lucru în ceea ce privește un jurnalist acuzat de spionaj, Peskov a spus: „”Nu, nu pot să clarific. Nu am detalii. Încă o dată, aceasta este prerogativa serviciilor speciale care se luptă cu spionii”.

Peskov a fost întrebat, de asemenea, dacă arestarea lui Gershkovici are legătură cu un reportaj pe care acesta l-a realizat anterior sau cu ceva la care lucrează acum. Peskov a răspuns: „Nu pot spune. Nu cunosc detaliile”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus că „bineînțeles” Kremlinul îi cunoaște activitatea și este familiarizat cu publicațiile sale.

Într-un comunicat, Wall Street Journal a afirmat că „neagă vehement acuzațiile FSB și solicită eliberarea imediată a reporterului nostru de încredere și dedicat, Evan Gershkovici. Suntem solidari cu Evan și cu familia sa”.

The Wall Street Journal are o prezență de zeci de ani la Moscova.

Evan Gershkovici a fost arestat în orașul Ekaterinburg din Rusia sub suspiciunea de spionaj, afirmă serviciul de securitate rus FSB.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Mai intai de toate ca in Rusia conceptul (acceptat de putere) pentru jurnalistm este total diferit de ce se intelege in lumea libera. Cine NU lauda puterea nu este jurnalist este dusman, si orice activitate a lui este in slujba dusmanului.
    Deci e absolut firesc sa fie invinovatit de activitate dusmanoasa.

  2. Occidentali sunt cam debili in a intelege ca unii nu dau doi bani(copeici) pe libertatile lor si ca o sa ii transfirme in carne de tun. Vezi baschetbalista lui peste pe care o mancau oxiorii sa joace la rusi, astia nu mai puteau traii fara corespondent la Moskva…. acu sa il rascumpere….

  3. Jurnalistii de investigatie cauta deseori sa discute cu personaje care cunosc dedesubturile unor afaceri, sau cauta sa obtina informatii „din interior” despre subiectul tratat, documente, etc. E absolut normal, jurnalistul trebuie sa afle amanunte care nu sunt publice. Efoarteusor pentru rusi sa interpreteze fortat asta ca spionaj. Cine stie ce spion sau traficant vor sa dea la schimb americanilor, ca in cazul baschetbalistei aleia prinsa cu un plic cu iarba de rusi.