G4Media.ro

Dezbateri pe desființarea Secției speciale / USR PLUS şi PNL susţin desfiinţarea.…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Dezbateri pe desființarea Secției speciale / USR PLUS şi PNL susţin desfiinţarea. Reprezentanţii AUR şi PSD sunt împotrivă. UDMR: Subiectul a devenit controversat

Deputaţii USR PLUS şi PNL s-au pronunţat, joi, la Comisia juridică, pentru desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, reprezentanţii PSD au susţinut că acestei secţii nu i-a fost dat o şansă să lucreze din cauza lipsei resurselor, AUR a fost împotriva desfiinţării, iar UDMR a considerat că intervenţia adecvată trebuie să fie de ordin organizatoric, transmite Agerpres.

Deputatul PNL Cristian Băcanu a afirmat că Secţia ar trebui desfiinţată, având în vedere că o serie de instituţii europene s-au pronunţat împotriva înfiinţării, iar această structură nu este funcţională.

„Din punctul meu de vedere, Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie ar trebui desfiinţată. Cred că aceasta este mandatul pe care acest legislativ l-a primit din partea alegătorilor. (…) Avem o serie de instituţii europene care s-au pronunţat împotriva înfiinţării unei astfel de secţii şi a modului de funcţionare a acestei secţii. Suplimentar faţă de argumentele aduse până acum, vreau să spun că există un dosar la Curtea de justiţie a UE şi avocatul general a emis un punct de vedere conform căruia înfiinţarea secţiei nu este conformă cu dreptul UE.(…) Când luăm o decizie politică trebuie să ţinem seama de faptul că această secţie a fost înfiinţată în mod defectuos. Pe de altă parte, modul în care s-a înfiinţat a fost gândit de către actorii politici la acel moment în asemenea manieră încât această structură să nu poată fi funcţională”, a spus Băcanu.

Deputatul PSD Laura Vicol-Ciorbă a susţinut că desfiinţarea SIIJ nu trebuia să fie prima măsură luată de Guvern.

„Procurorii trebuie să-şi desfăşoare activitatea în condiţii de independenţă, protejaţi de absolut orice formulă de presiune nejustificată. Cum un procuror poate să-şi desfăşoare activitatea independent când însuşi ministrul Justiţiei îşi permite să iasă public şi în limbaj suburban (…) să judece activitatea unor procurori? Primul lucru greşit pe care l-a făcut domnul ministru a fost să atace o instituţie a statului. SIIJ este o instituţie a statului, nu aceasta trebuia să fie prima măsură importantă luată de Guvern, implicare în justiţie. Justiţia trebuie lăsată liberă”, a spus Vicol.

Ea a menţionat că acestei secţii nu i s-a dat o şansă să lucreze din cauza lipsei resurselor.

„Tot am vorbit de eficienţa acestei secţii. Nu putem să vorbim de o lipsă de eficienţă atâta vreme cât acestei secţii i-au lipsit resursele. Această secţie a funcţionat cu un număr infim de procurori pentru că toate posturile au fost blocate. Nu i-aţi dat o şansă să lucreze. Dacă dumneavoastră doriţi în continuare ca judecătorii să aibă dosare ascunse în sertarele procurorilor, dosare scoase la momentul potrivit ca judecătorii să dea soluţii bune pentru unii şi proaste pentru alţii, cred că a venit momentul să depăşim această stare”, a adăugat deputatul PSD.

Deputatul UDMR Haju Gábor a apreciat că acest subiect trebuie discutat „calm”, menţionând că intervenţiile în domeniul justiţiei trebuie făcute „atent şi în mod echilibrat”.

„Subiectul a devenit controversat, ceea ce înseamnă că Guvernul şi Parlamentul trebuie să dezbată acest subiect să ajungă la o soluţie bună. Intervenţiile în domeniul justiţiei trebuie făcute atent şi în mod echilibrat. Nu suntem o instanţă în faţa căruia stă inculpatul SIIJ, dar se pare că această instituţie este deja discreditată. În raportul statului de drept se spune că continuarea activităţii secţiei poate afecta independenţa justiţiei.(…) Se pare că sunt anumite semnale. Ar trebui să ajungem la o soluţie conformă cu principiile de drept şi prevederile constituţionale. Consider că o intervenţie adecvată asupra SIIJ trebuie să fie de ordin organizatoric, menită să eficientizeze funcţionarea sistemului judiciar. Însă o măsură care vizează justiţia trebuie luată în aşa fel încât la aplicarea ei să nu rămânem cu atâtea semne de întrebare”, a afirmat deputatul UDMR.

AUR este pentru menţinerea SIIJ, eventual reformarea ei, nu desfiinţarea, a afirmat deputatul Georgel Badiu.

„Să desfiinţăm SIIJ-ul oare este bine? Când faci pană la maşină, schimbi cauciucul sau dai maşina la fier vechi? Nu cumva trebuie să o gândim în sensul de a perfecţiona această structură şi să nu o desfiinţăm? Chiar dacă SIIJ a fost creaţia unor oameni rău intenţionaţi, talentul nostru trebuie să rezide în corectarea deficienţelor şi nu în distrugerea ei. Din ce ştiu eu, menţinerea SIIJ la acest moment este dorită de judecători pentru că au scăpat de pericolul unor abuzuri din partea DNA. Haideţi să nu ne erijăm în mâna care scoate castanele din foc pentru o parte a eşichierului politic pentru că ne vom juca cu desfiinţarea şi înfiinţarea de parchete în funcţie de cine câştigă alegerile la patru ani”, a mai spus deputatul AUR.

Deputatul USR PLUS Alexandru Badea, preşedintele Comisiei juridice, a afirmat, la începutul şedinţei, că această secţie a fost înfiinţată la iniţiativa lui Liviu Dragnea, „într-o perioadă de mari regrese pentru sistemul de justiţie din România”.

El a adăugat că o consecinţă a acestei secţii a fost redeschiderea discuţiilor asupra unor recomandări din MCV, fiind „nişte regrese”. Badea a mai menţionat că majoritatea judecătorilor s-au opus înfiinţării acestei secţii.

Citește și:

Dezbateri pe desființarea Secției speciale / Stelian Ion: SIIJ a fost total ineficientă. Varianta cea mai corectă pentru desființare este cea propusă de către Guvernul României, este o variantă care ţine cont de necesităţile reale

Dezbateri pe desființarea Secției speciale / Șeful DNA: Apariţia SIIJ a reprezentat o insultă pentru majoritatea procurorilor şi judecătorilor. DNA este pregătită să preia anchetele pentru fapte de corupție

Dezbateri pe desființarea Secției speciale / Procurorul general, Gabriela Scutea: SIIJ este departe de a asigura un acces eficient la Justiţie al cetăţenilor

VIDEO Preşedinţii CSM şi ÎCCJ au părăsit sala de şedinţă unde se discută proiectul de desfiinţare a Secției speciale / Mateescu: Un astfel de comportament eu îl regret în Parlamentul României / Corbu: Eu cred că în momentul acesta opinia mea nu contează

Dezbateri pe desființarea Secției speciale / Președintele Comisiei juridice a Camerei: A fost înființată de Dragnea și Tudorel Toader cu două scopuri – controlul politic al urmăririi penale a magistraților și preluarea de la DNA a dosarelor penale ale unor politicieni

SURSE Condiția pusă de UDMR pentru a vota desființarea Secției speciale: Magistrații să nu poată fi trimiși în judecată fără avizul CSM / PNL și USR PLUS au acceptat, proiectul de desființare intră mâine în dezbatere

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

17 comentarii

 1. Evident, negocierile vor continua, pana se va decide incotro se inclina balamaua UDMR!
  Hai cu alianta mareata!!!

  • Si? A fost vreodata in Romania altfel?

  • Ioan
   Da, a fost.
   Cativa ani pe vremea lui Tepes si cativa pe vremea lui Carol I, pana l-au pus la punct liberalii, amenintandu-l cu detronarea.
   In rest, nu am fost niciodata un stat in adevaratul sens al cuvantului, ci mai degraba o uniune de clanuri interlope.

 2. Oamenii care primesc salariul lunar muncind in Sectia Speciala depind de acei bani sau e o alta sinecură pentru unii care oricum sunt realizati in viata si nici nu le pasa de vreo balanță, rigurozitate, dreptate… adevar.

 3. PSD, AUR si UDMR, triada mafiei si coruptiei romanesti.

 4. „reprezentatii AUR si PSD sunt impotriva” …. dhaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

 5. Imaginează-ți să fi fost în Piață de 10 august, să votezi apoi AUR pt că te-a dezamăgit USR-ul și să citești articolul ăsta.

  • Exact, am criticat de la început aur, dar chiar şi aşa, cu aşteptări scăzute, tot nu înţeleg de ce ar apăra ssiij. Nu au nicio miză aici.

  • Pai ei vor doar sa imbunatateasca creatia lui Dragnea, care in mod evident nu a functionat cum era proiectata atunci cand le-a permis unor nerecunoscatori sa-l trimita pe Daddy la Rahova.

  • Ai imaginatie, nu gluma! :)))))

 6. Înțeleg, PSD își apără creatura nazistă. Dar sucareala clanulului cu capu’Lulea îți întoarce stomacul pe dos. Este limpede că cocalarii AiURiti suferă de boala asiatismului putinist. Oare care este marele plan al vieții lor de ticăloși ticăloșiti? Oare ce poate sa iasă mare din niste smardoi atât de împotmoliți in urzeli cețoase?

 7. „Rezolva” Sica Orban si baronii lui-cum calca împreuna pe urmele lui Dragnea si îngroapa definitiv Pnl-exceptional articolul jurnalistei Ioana Ene Dogioiu t spotmedia-de citit si luat în calcul

 8. Subiectul a fost intotdeuna controversat, inca de la crearea SIIJ.
  Atit de controversat incit era mentionat ca problema in MCV.

  Atunci ce mai asteapta B.Mateescu si C.Corbu?
  Nu vad ca Vera Jukova ne reaminteste ca trebuie sa refacem legile justitiei puse pe butuci de Dragnea si T.Toader??
  Nu ar fi mai bine ca B.Mateescu si C.Corbu sa-si dea o parere avizata cum sa le refacem???

 9. Cica subiect controversat, khiurva UDMR o face pe niznaiu dar mai adauga o piedica în slabirea statului roman, stiu ei bine ce fac

 10. Ce tot trag de timp si astia din cualitie, fiecare cetatean inclusiv procurori si judecatori sa fie cercetati si judecati ca orice cetatean de rand .CE AVIZE ca si cum ai cere unui sindicat sa de aviz pentru urmarirea penala unui sofer, politist ,ceferis si multi altii.Instanta este singara in masura sa satbileasca daca s -au comis abuzuri sau nu de procurori si vor raspunde material penal si administrativ.Ce-au zis, da e ok, suntem de acord cu desfiintarea sectiei dar tot la mana obedientelor de SAVONEA SI ALTE DIN CSM SE VA AJUNGE DACA UN JUDECATOR SAU PROCUROR TREBUIE CERCETAT.IN CAZUL ASTA SA TRANSFORMAM CSM IN INSTANTA DE JUDECATA SI GATA.

 11. CE DORESTE UDMR romaniei ?
  UDMR ? baietii CARE FACEAU LEGI CU drganetti…

 12. AUR dovedește pe zi ce trece că ester o rezervă a PSD. PSD spune și AUR execută.