G4Media.ro

Descoperire unică într-o casă din sudul Franței. Sute de fragmente de fresce…

Descoperire unică într-o casă din sudul Franței. Sute de fragmente de fresce din perioada Imperiului Roman despre care se credea că existau doar în Italia

Într-o casă din sudul Franței s-au descoperit numeroase fresce romane din secolul I î. Hr, relatează publicația The Guardian. În micul oraș Arles de pe râul Ron, o casă construită pe vremea Imperiul Roman este considerată un izvor remarcabil de arhitectură și decorații interioare antice.

Acum, experții și-au deschis atelierul pentru a arăta încercările lor migăloase de a pune laolaltă un puzzle vast și magnific de fresce, nemaivăzut până acum, descoperit în clădirea despre care se crede că este veche de 2.000 de ani.

Din aprilie, specialiștii caută prin cele 800 de fragmente de picturi parietale, unele găsite în ruinele clădirii, iar altele scoase din pereții excavați. Experții spun că va dura încă cel puțin doi ani să reasambleze toate frescele care acoperă o suprafață de 220 de metri pătrați.

Fragmentele, unele doar puțin mai mari decât o unghie, au fost spălate, etichetate și puse în cutii pentru a fi examinate una câte una pentru a vedea unde se potrivesc în pictura originală. Până acum, specialiștii au petrecut cel puțin 1.800 de ore printre aceste bucăți.

„Estimăm că petrecem o zi per cutie, deci cam 1.000 de zile ca să le studiem pe toate. Este exact ca un puzzle… numai că, firește, nu avem modelul original cu care să lucrăm și nici nu avem toate piesele, ceea ce face munca dificilă. Este o sarcină majoră, dar suntem norocoși că avem o cantitate mare de piese de decor de calitate, ceea ce este rar ”, a spus un expert în picturi parietale antice, Julien Boislève.

Casa Cântărețului la Harpă (sau Casa Harpistului) a fost construită între 70 î. Hr. și 50 d. Hr. de artizani din Italia în jurul unui atrium (sau cameră centrală) cu o piscină mare care colecta apă de ploaie pentru gospodărie.

Se credea că a fost distrusă în mod intenționat la 20 de ani după ce a fost făcută și că a fost construită altă clădire peste ruine, conservându-se, astfel, lucrările de artă. De-a lungul timpului, trei case au fost construite pe acest teren. Primele excavări au avut loc în 2013.

„Atunci (în 2013 – n. r.), locul a fost abandonat de aproximativ 30 de ani, dar eram curioși să aflăm ce era sub proprietate și dacă a existat o ocupație mai veche”, a spus un arheolog de la muzeul din Arles, Marie-Pierre Rothé.

Camere introduse la un metru sub clădirea existentă au descoperit Casa Harpistului, numită după un personaj dintr-o frescă ce va fi reconstruită.

„Am văzut zidurile și picturile spectaculoase, ceea ce a fost foarte entuziasmant. Avem multe descoperire din această perioadă, cu excepția picturilor. Acestea (pe care le-am găsit noi – n. r.) au fost într-un stadiu de conservare remarcabil, cu niște culori încă deschise”, a adăugat arheologul.

Arheologii au petrecut patru ani descoperind frescele și adunând fragmentele. Marie-Pierre Rothé a descris procesul ca „o sarcină enormă”.

Unul dintre pereții dintr-o cameră pare a fi fost acoperit de o galerie de figuri mari, inclusiv harpistul și multe piedestale care ies în evidență pe un fundal purpuriu.

Experții spun că decorațiile și imaginile de dimensiuni mari cu figuri au fost descoperite în Italia, dar nu și în Franța. Diversitatea și calitatea excepțională a decorațiilor oferă o înțelegere unică a modei decorative din epoca romană.

Boislève a spus că speră ca frescele vor fi, într-un final, expuse într-o expoziție permanentă la muzeul din Arles, într-o reconstrucție a camerelor romane.

„Deseori, astfel de obiecte sunt agățate de pereți, dar noi sperăm ca aceste picturi excepționale, care sunt exemple de decorațiuni de interior, vor fi expuse în contextul lor arhitectural”, a mai spus el. (Foto: Muzeul din Arles)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Romanii sunt mai romani decat Italienii. Demonstrat genetic. Asta nici nu se stie, ce sa se mai creada ? Bine, daca ati vazut „Roma”(HBO) va cam faceti o idee unde ne incadram …

    (asta ca sa nu va chinui cu carti irelevante)

    Societatea era mult mai nebuna acum mii de ani, individul a ramas la fel …

    • italia, romania, spania, portugaliasi franta, scriem si vorbim latina(a), evident datorita imperiului roman.