G4Media.ro

Deputaţii au respins cu cvasi-unanimitate proiectele lui Șoșoacă privind anexarea unor teritorii…

sursa foto: Captură video

Deputaţii au respins cu cvasi-unanimitate proiectele lui Șoșoacă privind anexarea unor teritorii din Ucraina și unirea cu Republica Moldova. Proiectele revizioniste sunt convergente cu propaganda Rusiei

Camera Deputaților a respins miercuri două proiecte revizioniste iniţiate de senatoarea Diana Şoşoacă privind unirea României cu Republica Moldova, respectiv pentru anexarea de către România a unor teritorii din Ucraina, transmite Agerpres.

Șoșoacă, senatoare ex-AUR care își face un titlu de glorie din a susține dechis Rusia, a depus două proiecte care sunt convergente cu liniile propagandei oficiale de la Kremlin. Astfel, autoritățile de la Moscova încearcă constant să arate că România e un stat revizionist care ar vrea să anexeze Republica Moldova și părți din Ucraina, poziție respinsă clar de puterea politică de la București. Kremlinul lansează aceste teorii false pentru a submina poziția României în relație cu Chișinăul și Kievul.

Reamintim că Șoșoacă a proferat amenințări publice la adresa președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, aflat marți în vizită în România.

În urma dezbaterilor, membrii Comisiei pentru politică externă au hotărât să supună plenului Camerei Deputaţilor un raport de respingere pentru ambele proiecte ale lui Șoșoacă.

În cazul primului proiect, deputaţii comisiei au argumentat că Guvernul României a recunoscut independenţa Republicii Moldova la data proclamării acesteia, respectiv 27 august 1991, iar prin Declaraţia din 28 august 1991, Camerele reunite ale Parlamentului României „au luat act cu deosebită satisfacţie de hotărârea istorică a Parlamentului de la Chişinău, din ziua de 27 august 1991, prin care a proclamat independenţa Republicii Moldova”. Acesta a fost respins cu 213 voturi. Un vot a fost pentru susţinerea proiectului, 11 deputaţi s-au abţinut, iar unul nu a votat.

„Adoptarea unei legi prin care s-ar stipula că „Parlamentul României decide unirea României cu Republica Moldova” ar contraveni flagrant obligaţiilor de a respecta suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, care revin României în baza normelor imperative consacrate prin Carta ONU. În plus, prin Actul Final de la Helsinki (1975), România, alături de celelalte state semnatare, s-a angajat să respecte inviolabilitatea frontierelor din Europa şi să se abţină de la orice atentat împotriva acestor frontiere. De asemenea, menţionăm că, drept prioritate de prim rang a politicii externe a României, ţara noastră susţine activ eforturile privind integrarea europeană a Republicii Moldova, în conformitate cu Parteneriatul Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova”, se arată, între altele, în raport.

În cazul celui de-al doilea proiect, comisia de specialitate a apreciat că anexarea unor teritorii constituie o încălcare a dreptului internaţional, contravenind flagrant normelor imperative privind suveranitatea statelor şi respectarea integrităţii teritoriale a statelor, consacrate prin Carta ONU.

„În plus, prin Actul Final de la Helsinki (1975), România, alături de celelalte state semnatare, s-a angajat să respecte inviolabilitatea frontierelor din Europa şi să se abţină de la orice atentat împotriva acestor frontiere. Obligaţia respectării frontierei româno-ucrainene a fost confirmată, în plan bilateral, nu doar prin Tratatul cu privire la relaţiile de bună-vecinătate dintre România şi Ucraina, ci şi prin Tratatul între România şi Ucraina privind regimul frontierei de stat româno-ucrainene, colaborarea şi asistenţa mutuală în probleme de frontieră (Cernăuţi 17 iunie 2003)”, se motivează în raport.

Proiectul a fost respins cu 233 de voturi, un vot fiind în favoarea acestuia, două abţineri, iar doi deputaţi nu au votat.

Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată în cazul ambelor proiecte de lege.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

 1. Unirea cu Moldova se va realiza de iure odata ce Moldova va intra in UE. Ce propune spitalul 9 este ceea ce vrea Rusia pentru a-si justifica invazia.

  • Fix asta vor sustine si bolnavii de la AUR!!! Sa iesim din UE si NATO, doar sa realizam marea unire! Ca ne vor lasa rusii in pace… fereasca Dumnezeu de asa ceva.

  • Piranda cu poalele-n cap isi ia punctajele de la ambasada Rusiei pe unde face placaciuni si incaseaza rublele.

  • Exista niste analize care arata cum functioneaza propaganda ruseasca in afara. Sosoaca se inscrie in linia „sponzorizam grupari care se dau mari iubitori de tara, dar au fie comportari antisociale/violente, fie au cerinte excesive, imposibil de realizat”.

   Toate aceste grupari sunt utile pentru alte directii de propaganda a lui Putin, de genul: „ucrainenii sunt neo-nazisti, romanii vor sa ocupe si sa dezmembreze Republica Moldova” si asa mai departe.

   Madam Sosoaca presteaza direct pentru Moscova.

 2. Ce-i aia „cvasi-majoritate”?

  • Un placeholder folosit pana jurnalistii invata ce e cvasi-unanimitatea.

 3. Nu mai incape doamna Soso in Romania de ii trebe mai mult pamant?

 4. Castrati urgent purceaua ! Are pesta si se ia de la suina la suina….

 5. sacul de cufureala umblător si mai ales urlător are si proiecte in parlament pt binele romanilor.

 6. Metrul asta cub de untura,tot vine cu tamp.enii sovietice in public. Ea si creierele netede care o sustin nu poate pricepe ca daca vreo idee revizionista de-a ei ar fi pusa in practica primul pas ar fi ca Ungaria sa ceara acelasi lucru in Transilvania?

 7. Ce interesant! Pana acum zece ani, subiectul unirii Rep. Moldova/Basarabia cu „tara mama” era tema centrala, obsesiva chiar, din media romaneasca de dupa 1989. Cu entuziasm patriotard, Basescu si clasa politica, mai putin UDMR, clamau grabirea demersurilor de unire, iar antiunionistii ca mine erau „infierati” ca fiind sustinatori ai intereselor Rusiei (?!?).
  Acum, unirea este vehement promovata doar de o pesoana cu probleme psihice. De rasul cur.cilor!!!

  • Pai nu e acelasi lucru.
   Cum sa dai lege ca te unesti cu Moldova ? In ce tara normala la cap ai vazut asa ceva ? (apropo Rusia nu e tara normala)
   Scrie si in articol care sunt implicatiile. O eventuala unire nu se face cum vrea un unrangutan in calduri. Legea aia e un fel de anexare a Moldovei. Practic Romania face ce face si Rusia. Si iata conexiunea Sosoacai cu mult iubitul ei Putin.
   Pe moldoveni i-a intrebat cineva ? Pai sa dea si ungurii lege ca se unesc cu/anexeaza Transilvania. E fix acelasi lucru. Iti convine ? Ti se pare normal ?

 8. Cvasi-majoritatea fiind de fapt o majoritate zdrobitoare.

 9. Săraca, e dusă rău ! Gargară ieftină, poate ,poate are noroc
  să mai ciugulească de la prostime câteva procente să intre
  în Parlament, loc de lătrat încă 4 ani.

 10. Dacă mai trăia Mengele, câte tone de săpun făcea din Șoșoacă ?