G4Media.ro

Delta Dunării și Polonia, modelul pentru Alianța Vestului. Cum vor să atragă…

Delta Dunării și Polonia, modelul pentru Alianța Vestului. Cum vor să atragă finanțări europene primarii din Transilvania

Coaliția primarilor din Cluj, Timișoara, Oradea și Arad vrea să atragă fonduri europene în exercițiul bugetar european 2021 – 2027 printr-o nouă formă de organizare: investiție teritorială integrată (ITI). Alianța Vestului va fi înființată formal în prima parte a lui 2019, după votul în consiliul local al fiecărui oraș, iar modelul este unul prezent în România, în Delta Dunării, a declarat pentru G4Media.ro primarul Aradului, Gheorghe Falcă. Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea, a dat exemplul Poloniei: ”Aici s-a reușit atragerea unor sume uriașe din fondurile europene pe proiecte regionale”.

E vorba despre Asociația pentru Dezvoltare Intercomunitară ITI Delta Dunării (ADI-ITI DD), o asociație constituită pentru organizarea, finanţarea și coordonarea dezvoltării localităților cuprinse în Strategia Integrată de Dezvoltare Durabilă a Deltei Dunării.

De ce e nevoie de un asemenea tip de organizare? ”Pentru a putea atrage împreună, la nivel regional, fonduri pe care fiecare primărie în parte nu le putea obține”, a mai spus Falcă pentru G4Media.ro. E vorba despre fonduri pentru proiecte în viitorul exercițiu european, 2021 – 2027, pe axa de finanțare pentru creșterea coeziunii (adică dezvoltarea regiunilor mai puțin dezvoltate din UE, pentru a ajunge la nivelul mediu). ”Așa cum se întâmplă cu Alianța Vestului ar putea exista o colaborare între Galați și Brăila, de exemplu, care au interese comune”, spune și Ilie Bolojan.

Cum va funcționa Alianța Vestului din punct de vedere legal, formal? Este o alianță politică sau una juridică? ”Va funcționa exact ca asociația de dezvoltare din Delta Dunării, construită pentru a atrage fonduri în regiune”, a mai spus Gheorghe Falcă.

Asociația pentru Dezvoltare Intercomunitară ITI Delta Dunării este o persoană juridică de drept privat, având statut de utilitate publică, care are ca asociaţi 38 de primării și consilii județene (Consiliul Judeţean Tulcea, Consiliul Judeţean Constanța, primăriile Tulcea, Măcin, Isaccea, Sulina, Babadag, precum şi 33 de primării de comune, dintre care patru sunt din judeţul Constanţa).

„Unul dintre obiectivele imediate este să constituim o Asociaţie de Dezvoltare Interregională, care să fie un partener al Guvernului, pentru ca în exerciţiul financiar viitor să aibă un capitol dedicat. Acesta este un obiectiv important şi credem că suntem un partener care poate fi luat în calcul pentru un astfel de proiect-pilot în România”, declarase duminică și primarul din Oradea, Ilie Bolojan, potrivit Agerpres.

În baza căror regulamente funcționează acest mecanism de asociere între diverse unități administrativ – teritoriale?

Funcţionarea are loc în conformitate cu prevederile Regulamentului general al UE nr.1303/2013 al PE și al Consiliului, potrivit modelului din Delta Dunării. Acest regulament prevede, la articolul 3, existența ”Investițiilor teritoriale integrate” și modul lor de funcționare. Vezi aici mai multe detalii.

Ce investiții vor să atragă cele patru primării împreună? ”Asociația pentru Dezvoltare Intercomunitară ITI Delta Dunării a atras circa 1,2 miliarde de euro prin programe regionale. Acest lucru vrem și noi să îl facem prin proiectele pe care le-am prezentat: de infrastructură de transport, politici publice comune, proiecte de digitalizare”, a declarat Gheorghe Falcă pentru G4Media.ro.

”Vă dau un exemplu: dacă nu facem prin România autostrada Via Carpathia, ea se va duce integral prin Ungaria și pierdem potențial uriaș. Un alt exemplu: în momentul acesta nu există linie electrificată de cale ferată între anumite orașe din vestul țării, și asta înseamnă pierderi enorme. Acestea sunt proiectele pe care vreme să le promovăm, să devenim un partener de discuție al Comisiei Europene și al Guvernului când se va discuta lista de proiecte prioritare. Orașele noastre au peste un milion de locuitori”.

”Alianța Vestului are la bază principiul subsidiarităţii, care stă la baza Uniunii Europene, anume că decizia trebuie să fie luată de autoritatea publică, pentru că este cea mai apropiată de nevoile cetăţeanului”, a spus duminică și primarul Clujului, Emil Boc, potrivit Agerpres.

Edilul Aradului a mai explicat că forma de organizare trebuie aprobată de toate cele patru consilii locale în primele trei luni ale anului 2019, iar proiectele vor fi depuse în viitorul exercițiu financiar. Sunt vizate și alte oportunități de finanțare în afara fondurilor europene, un exemplu fiind finanțarea studiilor de fezabilitate pentru diverse proiecte de către Banca Mondială.

Articolul 36 din Regulamentul general al UE nr.1303/2013 care definește ”Investiția teritorială integrată”:

(1) În cazul în care o strategie de dezvoltare urbană sau o altă strategie teritorială ori un pact teritorial, menționate la articolul 12 alineatul (1) din Regulamentul privind FSE, necesită o abordare integrată care implică investiții din FSE, FEDR sau Fondul de coeziune în mai multe axe prioritare din unul sau mai multe programe operaționale, acțiunile relevante pot fi desfășurate ca o investiție teritorială integrată („ITI”).

Acțiunile desfășurate ca o ITI pot fi completate cu sprijin financiar acordat din FEADR sau din FEPAM.

(2) În cazul în care o investiție teritorială integrată este sprijinită din FSE, FEDR sau Fondul de coeziune, programul operațional (programele operaționale) relevant(e) descrie (descriu) abordarea în materie de utilizare a instrumentului ITI și alocările financiare orientative din fiecare axă prioritară, în conformitate cu normele specifice fiecărui fond.

În cazul în care o investiție teritorială integrată este completată cu sprijin financiar din FEADR sau FEPAM, alocarea financiară orientativă și măsurile vizate se specifică în programul (programele) relevant(e), în conformitate cu normele specifice fiecărui fond.

(3) Statul membru sau autoritatea de management poate desemna unul sau mai multe organisme intermediare, inclusiv autorități locale, organisme de dezvoltare regională sau organizații neguvernamentale, care să gestioneze și să implementeze o ITI în conformitate cu normele specifice fiecărui fond.

(4) Statul membru sau autoritățile de management relevante se asigură că sistemul de monitorizare pentru program (e) prevede identificarea operațiunilor și a realizărilor unei priorități care contribuie la o ITI.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Parerea mea, aceste patru orase au spart gheata.
    Este logica o Alianta a Nordului intre Iasi, Targu Frumos, Roman, Piatra Neamt, Gheorgheni si Targu Mures. Impreuna cu Alianta Vestului, ar putea fi o forta formidabila ca si concept pentru atragerea fondurilor Europe

  2. Ceea ce am mai spus: obiectivele alianței depășesc competențele membrilor asociației. Obligatoriu trebuie incluse în alianță și Consiliile Județene respective care au competențe care lipsesc membrilor actuali. Cred însă că nici nu vor să audă de așa inițiatorii, orgoliile sunt prea importante în acest proiect.

    • Cred ca nu ai inteles abordarea. Orasele pot face intelegeri, aliante, nu le impiedica nimeni, ba chiar ar fi stupid sa nu faca asta. Odata interesul comun identificat, evident ca orasele vor discuta cu toate institutiile si autoritatile relevante, pentru a vedea cum ce se poate face in fiecare care, ca in orice proiect.

  3. Asa se-ntampla si Doamne-ajuta ca se produce, cand puterea politica si executiva au impresia ca sunt atotputernice si atotdominatoare!
    Asa se-ntampla cand in establishment nu se regasesc elite, oameni de stiinta si oameni de stat!
    Toate criteriile si principiile din lume evidentiau necesitatea si urgenta micsorarii si restructurarii aparatului central, dar noi nu, Batman, Batman.
    Ei, daca nu se face din stiinta si din constiinta, se va face obligat-fortat, pentru ca aria de administrare se va tot micsora.

  4. Acum ceva ani s-a pus problema schimbarii organizarii administrative a Romaniei, asa-numtul proiect al „regionalizarii”. Acel proiect a fost o initiativa strict politica (administrativa) si s-a incercat impunerea sa fara o analiza prea profunda. Proiectul „Aliantei Vestului” pare a izvori din aceeasi nevoie – aparuta insa natural – nevoia de creare a unor regiuni de dezvoltare descentralizate care sa raspunda mai bine nevoilor comunitatilor. Este foarte posibil ca aceasta initiativa sa fie doar inceputul coagularii regiunilor de dezvoltare, nevoie anticipata prin initiativa regionalizarii din urma cu cativa ani. Se pare ca centralismul nu mai poate raspunde nevoilor de dezvoltare actuale si reforma administrativa va veni in mod natural.

  5. modelul proiectelor integrate nu e nou.
    vezi exemple de bune practici de la sfarsitul lucrarii:
    Impactul fondurilor structurale – aspecte calitative.
    lucrarea o gasesti la:
    https://www.econstor.eu/bitstream/10419/140671/1/571581633.pdf

  6. Atentie : In articolul 36 alin 3 si 4 din Regulamentul General al UE nr. 1303/2013 care defineste „Investitia Teritoriala Integrata” se face referire la „Statul membru”, de asemeni insisi primari Aliantei au vorbit de faptul ca Bugetul va trebui sa cuprinda un capitol separat dedicat Investitiei Teritoriale Integrate ce va fi formata din cele 4 entitati administrativ teritoriale ce au semnat si au constituit „Alianta Vestului”.

    PS. Deci va mai trebui sa vrea pt ca toate lucrurile acestea frumoase sa se intample si Guvernul pesedist ! 😉