G4Media.ro

Declinul demografic al României se accentuează: Emigrația și sporul natural negativ sunt…

Declinul demografic al României se accentuează: Emigrația și sporul natural negativ sunt principalele cauze. Populația rezidentă a scăzut în 2018 cu 125.000 de persoane și a ajuns la 19,4 milioane

Populaţia rezidentă în România la 1 ianuarie 2019 a fost de 19.405.000 persoane, ceea ce înseamnă o scădere de 125.500 înregistrată pe parcursul anului trecut, arată datele Institutului Național de Statistică.

Cauza principală a acestei scăderi o reprezintă sporul natural negativ (numărul persoanelor decedate depăşind numărul născuților-vii cu 75 729 persoane).

România continuă să fie o ţară de emigrare, fenomenul de emigrare constituind cea de a doua cauză principală a reducerii populaţiei ţării. Soldul migraţiei internaţionale în anul 2018 a fost negativ, numărul emigranţilor depăşind numărul imigranţilor cu peste 57.000 persoane

Un alt fenomen îngrijorător semnalizat de INS este accelerarea îmbătrânirii demografice: astfel, s-a ajuns la raportul 118,8 persoane vârstnice la 100 de tineri sub 15 ani. De asemenea, un alt indicator este ecartul dintre populaţia vârstnică de 65 ani şi peste şi populaţia tânără de 0-14 ani, care a ajuns anul trecut la 568.000 persoane, în creştere faţă de 498.000 persoane la 1 ianuarie 2018.

Acest fenomen de îmbătrânire demografică are impact atât asupra sistemului public de pensii, cât și asupra pieței muncii, unde România se confruntă cu o criză masivă.

Populaţia urbană, precum şi cea de sex feminin sunt majoritare (53,9%, respectiv 51,2%), mai arată INS.

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

În curs de actualizare

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. 19,4 milioane de rezidenți? INS, cred că trebuie să-ți verifici procedura de numărare.
  Faptul că au plecat din țară și nu au solicitat actualizarea CI-urilor cu noua adresă de domiciliu (o operațiune dificilă și când ești în România, dar când stai în Spania) este metoda de numărare? Atunci este bullshit!

 2. Suntem vreo 15 milioane rămaşi pe aici şi asta include țigani şi unguri care sunt vreo 3 milioane împreună….românii „etnici” sunt vreo 12-13 milioane din care mulți sunt pensionari….ne stingem ca neam…trist…

 3. Cand marea majoritate sunt angajati politic , verisoare foste nepoate care nu fac nimic ca sunt la partid ca si sefi lor aici se ajunge, cei care nu se regasesc aici pleaca si atunci ramai cu haita politica, toti stau la sevici sa ia bani dar sunt cu gandul la afacerile personale.Deci ce medicina, ce invatamant, astea nu se fac pe Facebook in grupuri pzd-ISTE

 4. Lumea nu pleaca de bine ce e aici, in Romania „mereu surprinzatoare”, gradina Maicii Domnului” si alte porcarii scoase de netoti care traiesc in afara timpului si realitatii! Si emigratia in masa, de proportii homerice si fara precedent, nu se va combate cu lozinci. Ea nu se va opri pana oamenii nu vor avea senzatia ca isi pot implini visele si aspiratiile aici, ca au oportunitati egale nu doar o oligarhie, ca sunt respectati, ca societatea e placuta si nu salbatica, ca institutiile finctioneaza, ca traiul e decent. Iar acest lucru va fi greu de realizat pentru ca din motive sistemice binecuvantarea UE e si un blestem in aceasta privinta : universitatile romanesti de rahat, institutiile tomanesti de rahat, firmele romanesti de rahat nu pot concura si face fata cu echivalentele lor din UE si, acum ca granitele sunt deschise, in loc sa vina aia cu prea plin de capital si know-how sa il raspandeasca la noi e mai ieftin si mai simplu sa aduca la ei oamenii, ca e nevoie si acolo, caci acolo e declin demografic natural….

  • Perfet adevărat. Poate ăsta este și scopul geopolitic. Cu mici excepții tot estul Europei suferă de același flagel. Este un plan inteligent început in anii 80 care a mers și merge încă perfect. Singura mare surpriza pentru arhitecții lui este China și Rusia. Prima a intrat deja de cîtva ani in colimator iar a doua după o perioadă de total colaps s-au cam trezit din pumni. Situația demografică însă este la fel de dezastroasa că și în Europa de Est. Care v-a fi rezultatul, rămîne de văzut. In Europa de Est toți sunt cu botul pe labe iar utopia europeană da semne colaps. Unul din marile dezavantaje ale României este poziția ei geostrategica. Nenorocirea este că intretimp se distrug milioane de destine, speranțe și mii de ani de istorie a civilizațiilor implicate în toată această nebunie.

 5. Dar acum avem gay pride.

  • Legătura dintre gay pride și acest articol ești doar tu, probabil un pesedist suferind care încearcă să-i facă vinovați pe gay că PSD-ul a nimicit acest popor timp de 30 de ani!

 6. Foarte bine, Romania nu merita sa existe la ce conditii sunt aici, sa ramana psd-istii, restul sa plecam

 7. Dragniaaaaa… Dragniaaaaa…!!!!
  Era să uit fundamentaliștii ortodoxi cu familia lor tradiționalistă sunt de vină.
  Criza noastră ca nație este de natură morală.
  Corupție , indiferență, dezmăt și nu în ultimul rând neomarxism.
  Se observă din cosmos ce se urmărește .
  Cine are ochii …..
  Peste 20 de anii o să fim vreo 10 milioane .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.