G4Media.ro

Declarația comună la finalul summitului NATO: China, provocare/ Rusia, amenințare pentru securitatea…

Sursa Foto: NATO

Declarația comună la finalul summitului NATO: China, provocare/ Rusia, amenințare pentru securitatea euro-atlantică/ Un atac împotriva unui aliat va fi considerat un atac împotriva noastră a tuturor

Liderii statelor membre ale NATO, reuniţi la Londra, au adoptat miercuri la finalul summitului de marcare a 70 de ani de la crearea organizaţiei o declaraţie comună în care exprimă ”solidaritatea, unitatea şi coeziunea” ţărilor lor şi recunosc, pentru prima dată, creşterea puterii Chinei drept o ”provocare”, transmit AFP şi dpa, citate de Agerpres.

Liderii ţărilor aliate reafirmă ”consolidarea legăturii transatlantice” între Europa şi America de Nord şi clauza apărării colective din Tratatul Nord-Atlantic potrivit căreia un atac împotriva unui stat membru al NATO este considerat un atac împotriva tuturor ţărilor membre ale Alianţei.

”Astăzi ne reunim la Londra, primul sediu al NATO, pentru a celebra 70 de ani de la crearea celei mai puternice şi mai de succes Alianţe din istorie şi pentru a marca a 30-a aniversare a căderii Cortinei de Fier. NATO garantează securitatea teritoriului nostru şi a celor 1 miliard de cetăţeni ai noştri, libertatea noastră şi valorile noastre comune, printre care democraţia, libertatea individuală, drepturile omului şi statul de drept. Solidaritatea, unitatea şi coeziunea sunt principii de bază ale Alianţei noastre. În contextul în care lucrăm împreună pentru a preveni conflictul şi a menţine pacea, NATO rămâne fundamentul apărării noastre colective şi forumul esenţial pentru consultări şi decizii în rândul aliaţilor privind securitatea. Reafirmăm soliditatea punţii transatlantice între Europa şi America de Nord, aderarea noastră la principiile şi obiectivele Cartei Naţiunilor Unite şi angajamentul nostru solemn, aşa cum este consacrat în articolul 5 al Tratatului de la Washington, că un atac împotriva unui aliat va fi considerat un atac împotriva noastră a tuturor”, se arată în textul declaraţiei semnate de liderii celor 29 de state aliate, postat pe website-ul Alianţei Nord-Atlantice.

Textul declaraţiei arată că ”acţiunile agresive” ale Rusiei constituie o ameninţare pentru securitatea euro-atlantică şi că terorismul în toate formele sale rămâne o ameninţare persistentă pentru toate statele membre NATO şi dă noi asigurări că NATO este o alianţă exclusiv defensivă, care ”nu reprezintă o ameninţare pentru nicio ţară”.

Documentul menţionează că desfăşurarea de noi rachete cu rază medie de acţiune de către Rusia ridică riscuri semnificative pentru securitatea euro-atlantică şi că ”aliaţii sunt ferm angajaţi faţă de implementarea deplină a Tratatului privind neproliferarea armelor nucleare în toate aspectele sale, inclusiv dezarmarea nucleară, neproliferarea şi utilizarea paşnică a energiei nucleare”.

Liderii ţărilor aliate afirmă angajamentul faţă de politica uşilor deschise a NATO, care consolidează Alianţa şi care a adus securitate milioanelor de europeni. ”Macedonia de Nord este astăzi cu noi, aici, şi va fi în curând cel mai nou aliat al nostru. Suntem angajaţi faţă de succesul tuturor operaţiunilor şi misiunilor noastre. Aducem un elogiu tuturor bărbaţilor şi femeilor care au slujit NATO şi îi onorăm pe toţi cei care şi-au sacrificat vieţile pentru a ne ţine departe de pericole”, se arată în textul declaraţiei.

Pe de altă parte, ţările aliate îşi reconfirmă angajamentul faţă de stabilitatea şi securitatea pe termen lung în Afganistan.

De asemenea, documentul cuprinde invitaţia adresată secretarului general al NATO de a începe un proces de reflecţie cu privire la viitorul Alianţei Nord-Atlantice.

”În vremuri pline de provocări, suntem mai puternici ca Alianţă, iar popoarele noastre sunt mai în siguranţă. Legătura şi angajamentul nostru reciproc ne-au garantat libertăţile, valorile şi securitatea pentru 70 de ani. Acţionăm astăzi pentru a ne asigura că NATO garantează acele libertăţi, valori şi securitate pentru generaţiile viitoare”, se încheie declaraţia adoptată de liderii participanţi la Summitul de la Londra.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Foarte bine!

    • Despre Franța, Germania, nimic-nimic? Nu mai ”abandonează” pe nimeni? Nimic despre cum sunt ele împotriva Europei pe care o ”salvează” de mai multe ori papițoii care suflă cu ”forță” în trumpeta care ”reprezinta vointa cetatenilor SUA”? Nu mai scrie nimic la ”sondaj”?

  2. As fi apreciat mult daca ati fi publicat intregul text ca atare.
    Foarte importanta reafirmarea aplicarii art. 7.

  3. Adevarul e ca pt Rusia, China sau Coreea de Nord nu exista NATO.
    Pt tarile mai sus mentionate exista doar SUA.
    Americanii sunt singurii care ii pot tine in frau pe rusi, pe chinezi si pe coreeni.
    Fara USA, Europa ar fi devenit de mult colonie ruseasca.

    • Asta-mi place la voi, rumînii, că ne ţineţi la respect. Contează logica sau faptele sau adevărul istoric (cam ce crezi mata că ar fi voit Stalin să facă în Lisabona în 1950 şi nu putea că nu l-au lăsat americanii?) Nu contează. Nimic nu contează, asta e marea noastră victorie.

      Războiul asimetric l-am câştigat deja, şi nu vorbesc aici de epidemiile de rujeolă şi alte boli tratabile care revin în forţă cu o investiţie minimă din partea noastră: câteva vite cu notorietate TV şi Facebook care să răspândească isteria anti-vaccin şi hop, scade imunitatea turmei.

      Cea mai mare victorie e însă respectul cu care ne trataţi şi cum vă cufuriţi pe voi de frica unei ţări cu rachete şi tancuri, da, dar şi cu sărăcie şi budă în curte şi viitor demografic şi mai nasol ca al vostru. Îl vedeţi în toate şi în toţi pe şefu’ când el de fapt e mai paranoic ca voi şi are alte griji: care oligarh tânăr îl va înjunghia primul; cum mai ascundem hârburile alea de fregate care iau frecvent foc; ruşinea de a negocia pacea cu ucrainienii de care vouă vi se rupe oricum că vă consideraţi cultural superiori; ce ne facem că îi vin dracu’ Uniunii Europene idei să se independentizeze energetic de noi acum că generaţia mai tânără s-a prins că le ucidem viitorul cu fosile… (Dar pentru asta avem măcar slugi plătite să dezinformeze ca influencerii anti-vaccin.)

      Personal nu mă pot plânge că City of London are grijă să ne dosească banii în offshoruri şi mai am şi satisfacţia muncii bine făcute când văd noii portoricani ai Europei, voi şi polonezii, dând din coate să ne emuleze modelul cultural propovăduit de tata Dughin. E adevărat că postacii rumîni sunt exasperant de proşti şi ineficienţi, dar ce să faci, nu le poţi avea pe toate.

      Ay, ay, ay, ay, ay, ay… Puerto Rico.

    • Esti mortal Kosta, am ras cu lacrimi, citind textul.
      Merci ptr ironii, umorul adevarat a devenit destul de rar, fiind inlocuit cu mistocareala ieftina de bisnitar sau mancator de seminte, asezat pe bara, in fata blocului ponosit comunist.

  4. @Malofev

    Ma mir ca Sputnik ti-a dat voie sa scrii un comentariu atat de lung.
    Dar, totusi, care e de fapt problema matale?
    Ca din comentariul tau n-am inteles decat ca esti suparat pe toata lumea!?

    • 1 procent din popolatia voastra ,troll amarit,e contaminata cu SIDA,80 de procente se scufunda in alcoolism,natalitatea scade …o sa dispareti cu totul ,ca popor,ca natie ,ca neam de criminali ! Dupa cum vezi , Dumnezeu nu-i tigan ‘proverb romanesc)

    • Wake up Angelita, your mama just turned off the light… Recomand o căutare pe Bing cu numele meu (dar transliterat corect: M a l o f e E v), poate vă lămuriţi.

      Rumînii n-au stat niciodată strălucit cu simţul umorului (pentru care e nevoie de alfabetizare funcţională) dar în ţara Abramburicii satira e de-a dreptul imposibilă.

  5. Nu va mai deranjați oameni buni sa i dați replici sau sa i deschideți mintea îmbuibata cu vodka,boșelvismul si Stalinismul inca trăiește in ei ….să nu uitam ca si provoacă singuri autoexplozii la depozitele nucleare si la cele cu viruși mortali(se numesc victime colaterale făcând teste chiar pe populația lor.)