G4Media.ro

„Dacă te lași dus de blues, ajungi la Tulcea” unde va avea…

„Dacă te lași dus de blues, ajungi la Tulcea” unde va avea loc a 6-a ediție a Festivalului Internațional de Blues „Dichis’n’Blues”. (Parteneriat)

În perioada 1-3 Septembrie, la Tulcea, va avea loc a 6-a ediție a Festivalului Internațional de Blues „Dichis’n’Blues”. Ediția din acest an, prima de după pandemie, va fi acompaniată de multiple evenimente conexe, de la întâlniri cu jurnaliști, scriitori și evident muzicieni, la degustări de vinuri, show-uri gastronomice și activități pentru copii.

Am discutat cu fondatorul festivalului, Cristian Antonescu, despre cum a apărut acest festival, ce e special la ediția de anul acesta și, evident, ce e cu blues-ul la Gurile Dunării.

Ați fondat o serie de evenimente culturale împachetate sub numele Dichis. Ce înseamnă asta? Ce are Tulcea cu Dichisul?

Dichis înseamnă că ceea ce am încercat să creăm a fost nu excelența, nu vreo performanță remarcabilă, ci altceva, mai important pentru oamenii ca mine, de aici, de la Marginea Lumii: o stare de bine, respirabilă, care dă ceva optimism și multe bucurii, chiar dacă pentru doar câteva zile.

Nu e important pe ce cale vine acest Bine – cel mai adesea vine pe calea muzicii la noi, dar alteori vine cu slova scrisă, atunci când se lansează cărți la Tulcea; alteori, vine pe calea vorbei, când se întâmplă întâlniri cu oameni aparte, care vin să se întâlnească cu publicul de aici: scriitori, jurnaliști, filosofi, artiști. Și nu arareori, binele și dichisul înseamnă gastronomie.

Indiferent de calea aleasă, urmărim să ne simțim niște ore, câteva zile, o dată sau de mai multe ori pe an ca și când ne-am afla, din punct de vedere cultural, în viața pe care ne-am dori-o, iar nu în cea pe care o avem. 

Astfel încât, nu știu dacă Tulcea are o legătură aparte cu Dichisul, în orice caz, nu mai mult decât multe alte locuri dela noi sau de aiurea. Dar publicul evenimentelor noastre, da, are de-a face cu Binele și cu Dichisul: le caută, știe să le recunoască, le savurează și apoi le duce dorul. Până când le caută iar. și are iar parte de ele. Ceea ce, veți recunoaște, nu face decât un public de bună calitate.  

Știm de la mai multe festivaluri, un eveniment cultural schimbă o comunitate: s-a schimbat Tulcea cu festivalul acesta? E greu să organizezi un eveniment de anvergură într-o comunitate mică?

Nu ne putem grozăvi cu așa ceva. Încă! Cunoaștem astfel de situații, chiar în România, și le invidiem frumos. Nu, la Tulcea festivalul nu a schimbat comunitatea, dar a creat o comunitate, publicul de mai sus. Și chiar și asta e prea mult spus: nu a creat acest public, ci l-a făcut posibil. El exista, dar nu se vedea, neavând pentru ce să iasă din case. 

Dichis’n’Blues a creat, în schimb, un public foarte tânăr de blues. Sunt extraordinar de mulți copii, care așteaptă începutul lui septembrie pentru festival. Sunt voluntari, merg la seminarii, cântă și dansează în primul rând de spectatori. 

Este, așadar, un început de schimbare. Dar aceasta nu este încă semnificativă, pentru că (așa cum și întrebarea Dumneavoastră indică), da, este greu să organizezi un mare eveniment într-o comunitate mică. Sunt, mai întâi, inevitabile dificultăți de ordin financiar. Sunt, mai apoi, felurite piedici, dintre cele mai lipsite de logică. Există, pe de altă parte, în târgurile mici, orgolii de anvergură galactică.   

Dar acestea sunt neimportante, uneori chiar amuzante: ceea ce e relevant este entuziasmul publicului tulcean și afluxul de spectatori din alte zone ale României, ba chiar din alte țări (la ultimele două ediții, 8% din public a venit dintr-o altă țară europeană. E ceva!).  

Sunteți la a 6-a ediție a festivalului. Cum convingeți artiștii să vină la Tulcea?

Avem o vorbă: Dacă te lași dus de blues, ajungi la Tulcea. Dacă nu ajunge atât, ne arătăm indignați că Delta Mississippi are blues, iar Delta Dunării de ce n-ar avea? 

Glumesc. Parțial. 

Le spunem ce mari muzicieni au fost aici (Billy Branch, Kenny Neal, Laurence Jones etc), le arătăm fotografii cu publicul, le povestim atmosfera. N-am primit încă nici un refuz, decât dacă programul nu permitea, dar am avut mereu promisiunea că la anul artiștii vizați vor fi aici.  

Nu e chiar greu să aduci mari artiști în Delta Dunării. Locul acesta are magia lui, iar oamenii din blues sunt buni și generoși. E greu să reziști la știrea că tu, bluesman din – să zicem – New Orleans, ai fani într-un loc, despre care nu știai că există. Iar dacă ajungi aici, dupa 20 de ore de zbor, și vezi sute de oameni extaziați, știi sigur că ai ajuns într-un loc oarecare, dar cu oameni buni. Și-atunci noi te rugăm doar să povestești altor muzicieni ce ai văzut aici. Apoi pe acești îi abordăm la sigur.  

Cum faceți shortlistul de festival? Cine vine anul acesta la Tulcea?

Ascultăm, ascultăm, ascultăm mult. Mergem la festivaluri mari, vedem dacă ce ne-a plăcut în căști ne place și pe scenă. Apoi desenăm primul lineup – wishlist. Îl rotim de multe ori,  calculăm, vedem ce e plauzibil. Redesenămde multe ori lineup-ul, până acesta arată echilibrat, are o logică, e coerent și merge în crescendo. Nu uităm niciodată că, pe lângă blues, ne trebuie în fiecare an un moment neașteptat, surpriză, Dichisul. 

Când lineup-ul e gata sunăm, scriem artiștilor si impresarilor. 

Astfel că anul acesta avem pe scenă Dichis’n’Blues deținători a nu mai puțin de 15 premii Blues Music Awards (cele mai importante premii ale genului): Curtis Salgado, legendarul muzician al blues-ului (modelul lui John Belushi pentru filmul Blues Brothers), superchitariștii Mike Zito și Albert Castiglia, răsfățați ai scenei contemporane de blues American. Din România avem nume grele: Teodora Enache–Brody este ceea ce numeam mai sus Supriza, Dichisul ediției 2022. Berti Barbera, Nicu Patoi ori Florin Giuglea completează această listă, de care suntem foarte mândri.

Există vreo surpriză a ediției de anul acesta?

Da, multe! Mai multe ca niciodată. 

Desigur, îmi place să cred că o surpriză este chiar lineup-ul. Numele mari, echilibrul actelor de pe afiș, premiere (Mike Zito și albert Castiglia sunt pentru prima dată în România).

Dar, cel mai important e că Dichis n Blues e abia la ediția a șasea ceea ce am visat cam dela primele două: un festival cu multe nume prestigioase, și, esențial, nu doar un festival. Adică nu locul unde seara te duci să asculți muzică. Este un eveniment care durează mai multe zile, nu doar seri. Pe lângă cele (deocamdată) 6 recitaluri anunțate, vor fi multe întâmplări frumoase în cursul celor trei zile: lansări de carte, întâlniri cu scriitori, regizori, activiști, influenceri, presă de foarte bună calitate. Vor fi discuții colocviale, vizionări de film, taclale inteligente. Multe evenimente pentru copii – artă plastică, club de lectură, ateliere muzicale, școli de robotică. Așadar, Binele la Dichis n Blues va începe la orele 10 ale fiecărei dimineți și se va sfârși la ceasuri târzii ale nopții. Oferta va fi extrem de variată, iar numele invitaților cu totul surprinzătoare pentru ceea ce se știe că înseamnă îndeobște un festival clasic de muzici.  

Povestiți-ne despre oamenii de la Dichis. Cine sunt ei?

Sunt de văzut aici: www.danubedeltablues.ro 

Cel mai important dela Dichis’n’Blues este publicul. Frumos, entuziast, cizelat, generos. E cel mai bun argument pentru construcția unui festival – poți să aduci orice muzician, poate să vină și Celibidache: dacă nu are cine să se bucure de el, e inutil. De altfel, și artiștii spun același lucru. Publicul special reușește să ridice calitatea prestației muzicale, peste cea îndeobște știută. 

Apoi sunt cei câțiva care au inițiat povestea. Nu cred că vreunul știe exact de ce. Simțeau că trebuia. 

Apoi au venit oamenii care puteau sprijini financiar. Nu mulți la început, dar constanți în timp. Și alții mai noi. Există o echipă consistentă de voluntari tineri. Toate prestațiile sunt, desigur, pro bono  – unii se îngrijesc de invitați, alții fac contabilitate, alții scriu proiecte. Unii cară diverse, gătesc, găzduiesc spectatori veniți din alte părți. Alții cumpără mai multe bilete și le dăruiesc, tot pentru a susține festivalul. 

Povestind acestea, încep să îmi dau sema că m-am hazardat la o întrebare anterioară. Ba da, pare că Dichis’n’Blues a schimbat ceva în comunitate. 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. „Afacerea secretă din Delta Dunării a nepotului lui Crin Antonescu” pe google sau cetateanul. Ro