G4Media.ro

Curtea Supremă a respins definitiv retrocedarea şcolii de fete Marianum din Cluj-Napoca,…

Foto: Pixabay

Curtea Supremă a respins definitiv retrocedarea şcolii de fete Marianum din Cluj-Napoca, unde funcționează Facultatea de Litere a UBB

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a respins joi prin hotărâre definitivă retrocedarea clădirilor fostului institut de fete romano-catolic „Marianum” din Cluj-Napoca, unde acum funcționează Facultatea de Litere a Universității Babeș Bolyai (UBB), transmite agenia maghiară MTI.

Curtea Supremă a respins astfel recursul Parohiei Romano-Catolică “Sfântul Mihail” din Cluj-Napoca împotriva hotărârii din primî instanță. ÎCCJ a respins de asemenea posibilitatea ca parohia să sesizeze Curtea Constituţională a României cu o excepţie de neconstiuţionalitate în cauza retrocedării.

Conform informaţiilor oferite de parohie după sentinţa de primă instanţă, clădirea centrală a institutului de fete din Cluj-Napoca, fondat de Biserica Romano-Catolică, a fost construită în anii 1910-11 şi a fost sfinţită la 10 decembrie 1911 de episcopul Gusztáv Károly Majláth. Bsierica a continuat să extindă Marianumul în timpul primului război mondial şi după, astfel că institutul a devenit una din cele mai importante şcoli ale comunităţii maghiare din Transilvania. Înainte de naţionalizarea din 1948, complexul de clădiri găzduia şi o şcoală primară şi un gimnaziu de fete, o şcoală comercială, un liceu de fete, un institut de pregătire a învăţătorilor şi profesorilor şi o şcoală de muzică.

După naţionalizare, clădirile Marianum-ului au fost ocupate de Universitatea Bolyai (cu limba de predare maghiară), iar după contopirea acesteia cu Universitatea Babeş în 1959, ele au fost folosite de Universitatea Babeş-Bolyai (UBB). În momentul actual, în complexul de clădiri funcţionează Facultatea de Litere a UBB, potrivit MTI.

În august 2017, Comisia de Retrocedare de la Bucureşti a respins cererea de retrocedare a Marianum-ului. Biserica a contestat decizia în instanţă, însă contestaţia a fost respinsă în primă instanţă, în mai 2018, de Curtea de Apel Alba Iulia. ÎCCJ a respins miercuri recursul împotriva sentinţei din 2018. (Sursa foto: Pixabay)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

21 comentarii

 1. De ce?
  Așa cum este aici prezentată știrea, situația e atât de revoltătoare (mai ales partea cu interdicția de a încerca să sesizeze o excepție la Curtea Constituțională – când toți infractorii au avut cale liberă pentru această procedură) și o rușine imensă ne apasă când vedem încălcarea drepturilor celor care au rămas minoritari, încât apar îndoieli asupra legislației și deciziilor luate de justiția românească.
  Așteptăm explicațiile pentru această speță.

 2. Deci, încă odată :
  Întrebam și eu de temei juridic, ceva. Nimic. Am avut neobrăzarea să constat că statul român și puterile ei locale au obiceiul să trateze imobilele și alte valori care nu au ”origine sănătoasă” în două feluri ; ori pun mâna pe ele, pentru că pot, ori lasă timpul să lucreze la ele până la degradare totală. Din lipsă de spațiu nu am să dau decât două exemple verificabile : Primăria Borsec a pus pancarte pe două clădiri vechi, degradate în ultimul hal, spunând : ”această clădire nu este în proprietatea primăriei. Proprietar este firma .. (. una din București / alta din Iași ) . De ce nu postați ? Hai, că n-am zis că sunteți personal de vină )))

 3. Comuniștii din Injustiția română își fac de cap. Retrocedarea nu numai că era corectă dar trebuia făcută încă de acum 20 de ani. Doar urmașii comuniștilor au dreptul la ceea ce n-au avut, foștii proprietari n-au dreptul nici la ce-au construit ei, din banii lor. Rușine să vă fie ! Sper să obținem odată și odată autonomie pentru Ardeal, să nu ne mai conducă neisprăviții din București.

  • Marș la dracu, secesionist spălat pe creier!!!

  • Taci, băi separatistule! Tu și cei ca tine, nu ne reprezentați pe noi, cei din Ardeal! Pentru toți românii ardeleni, de bună credință, Soarele răsare-n București!
   Nu trebuia retrocedat nimic către unguri! Ungaria, dupa încheierea ww1, a fost declarată stat dușman României! Tot ce s-a construit aici, in timpul administratie ungare, a fost cu resurse de aici si prin exploatarea românilor ardeleni! Deci, TOTUL este al României! Sentința e 100% CORECTĂ!

  • Bine că vrei sa fii sub cizma ungureasca!

  • Ne lași? Fraiere

  • Sugi… “Vasile”. Cred ca crapi de ciuda!!!??

 4. xman ”Deci, TOTUL este al României!” Am înțeles. Crezi că ar fi inutil să se aibă grijă de acelea, care sunt acum în paragină ? Nu de alta, dar un imobil funcțional intră la patrimoniu. Nu crezi că ne sărăcim singuri ?

 5. Eu am o nelamurire. Ce dorea/este sa faca biserica cu aceasta cladire? O solicita doar pe principiul ca a fost a lor? Ce s-ar intampla cu facultatea in acest caz? Unde s-ar tine cursurile? Nu cunosc alte detalii infara celor prezentate in articol, dar mi se pare o decizie de bun simt. Nu sunt sute de fete de etnie maghiara in strada, neavand unde sa invete, pentru care e vital sa recupereze cladirea. In prezent cladirea este folosita si utila, inclusiv pentru studenti de etnie maghiara. Care e problema pentru care justitia romana e asa de critica si evident se ajunge la viata fericita din Ardeal daca ar avea autonomie?

  • Niște întrebări de bun simț. Dar nu primim răspuns la ele. Nici măcar aspectele juridice nu sunt clarificate, în afara cazului că – din câte înțeleg – dosarul e închis și definitiv mort. Nu există căi de apel. Ceeace seamănă un pic cu voluntarism.

  • Răspunsul e simplu. Cereau o chirie de enorma de la UBB și deveneau și mai bogați.

 6. Nimeni nu e deranjat de faptul ca au cerut ceva ve era al lor. Si a fost „substituit”= furat. Ei si au cerut proprietatea lor, furata de statul roman..si noi venim cu intrebari, gen „ce ar fi facut cu cladirea”, unde invatatu invataceii limba norvegiana..e cladirea lor, fac ce vor cu ea..statul roman i au furat si noi aplaudam..sa vedem cand statul iti fura proprietatea, iti mai pui asemenea intrebari..

  • Știți că statul maghiar a fost fost despăgubit pentru aceste clădiri ? Oare numai maghiarii au contribuit la construcția acestor clădiri ? Romanii majoritari din din Transilvania n- au contribuit cu nimic.se profita de faptul că după naționalizare și despagubire nu au fost operate în cadastru iar la intrarea in UE maghiarii au condiționat aderarea cerind retrocedarea clădirilor care au aparținut statului maghiar și etnicilor maghiari. Sunt din familie romana- maghiara.impreuna le-am construit si împreună le vom folosi în funcție de necesitățile comune . justiția a judecat corect.statul român este obligat să asigure școlarizarea și educația tuturor fara a tine cont de naționalitate și să mai și plătească chirie .in Romania maghiarii sunt favorizați pentru că au locuri asigurate in numai pentru ei în educație în limba maghiară + in romana.cetatenii României nu sunt așa de prosti precum ii cretedeti .în sfârșit s- a trezit justiția română.bravo!!!!

  • asta sa o spui la cei care nu inteleg nimic.
   peste tot s-au plafonat retorcedarile doar noi in ro in ,,inteligenta” noastra am despagubit nelimitat. in Ungaria s-au dat indiferent ce ai avut 21 000 dolari si viteza .
   intreaba si de ce ungaria nu a restitutit proprietatile gojdu iti raspund eu pt ca nu au fost atat de pr.osti ca si noi romanii sa dam legi de despagubire integrala

 7. Romania e singura tara din Europa care nu a plafonat despagubirile in Ungaria au fost plafonate la 21.000 dolari la noi nelimitate au dat si cate 600 mil eur la unii gen malaxa.
  am platit pana acum 30 miliarde de euro pe retorcedari bani cu care faceam spitale drumuri infrastructura cat era nevoie
  e embargo mediatic pe subiect si monopol ideologic in sensul ca se promoveaza doar opiniile care sustin resitutiile neplafonate.
  ne meritam soarta sa nu avem spitale si drumuri ca nu ne-am revoltat ca Polonia cand s-au facut legile speciale de retrocedare

 8. In cladirile care „n-au fost ale lor”pot invata si copii de alte etnii,inclusiv maghiari,in clase care au ca limba de predare limba maghiara si e firesc-acestea s-au construit din banii cetatenilor;de ce biserica (catolica,reformata etc)nu permite decat copiilor de anumite etnii sa invete acolo,pentru ca si acestea s-au construit prin efortul tuturor celor care plateau dari ,ca nu plateau doar maghiarii si sasii(vezi documentele Conscriptiilor din timpul Mariei Tereza si a urmasului ei,din care reiese limpede cine era platitorul majoritar-parlitii de romani);dar-dincolo de asta,segregarea pe criterii etnice mi se pare inacceptabila,iar chiriile platite pentru dreptul la scoala doar a unora…odios,precum privilegiile feudale

 9. Romanilor le place furtul. E codat genetic..normal ca ungurii au construit acele cladiri.din banii lor.vezi cladirea banffy din centrul clujului..si toate cladirile din centru.crezi ca au dat romanii bani sau au muncit la acele cladiri?! Pe bune?? Si acum vb de segregare si alte bullshituri?? Era cladirea lor.punct. statul roman i au furat. E trasatura genetica. Ca romanii au fost fraieri si au renuntat la gojdu,e afacerea lui nastase.acolo vb de un singur grup de cladiri,intr o locatie compacta,aici vb de tot centrul clujului,construit de nobilii unguri si de bisericile lor.cam atat. Sa vedem cate cladiri au fost construite de romani,in aceeasi perioada.de cand dateaza bisericile ungurilor si nemtilor din cluj,si de cand dateaza cea mai veche biserica ortodoxa din cluj?? Ce tot vb si ne mintim singuri..Pana in 1918 romanii n aveau treaba cu clujul. Ce au construit pana atunci romanii..un rahat,atat. A furat statul roman constructiile lor,sub forma de nationalizare si acum urlam sa i dam 21 000 usd.pe bune?? Si de ce nu invata toti copiii in cladirile respective. Pt simplul fapt ca nu i a lor. Sa faca,pe bune caldiri, bor/nobilimea romaneasca, si pe baza actelor de proprietate din sec 18-19 sa dobandeasca dreptul a comasa toti invataceii la un loc. Astia care considera ca furtul de proprietate e chestie naturala, o trasatura naiosa a poporului roman,scrieti o lista cu cladirile ridicate cu munca si din banii romanilor, in sec 18-19… lista e deschisa,astept cu nerabdare..ce lista, nu sunt asa pretentios..o singura cladire din perioada mentionata,atesta cu act de propriat, din centrul clujului, construit finantat de un roman/bor.castigatorului recompensa de 1000 eur.

  • nu ai inteles ca peste tot in tarile foste comuniste s-au preluat cladiri de la proprietari si de dat inapoi dupa ce a cazut comunismul unii le-au dat integral precum Romania platind in toatal zeci de miliarde de euro si altii au plafonat despagubirile precum ungaria la 21 000 dolari iar polonia nu a dat deloc

 10. Prietene, daca romanii sunt hoti genetic, cum iti sufla la ureche zi de zi, ceas de ceas, propaganda hirtista prin posturile unguresti, afla draguta ca daca la noi s-a mai redus hotia si coruptia, la budapesta, banda de hoti si corupti a lui orban, fura de a soeriat Europa.
  Desigur tu, in ignoranta ta, ascultand numai minciunile familiei orban emise pe canalele otravite ale ungurilor, nu sti decat mizeriile cu care este etichetat poporul roman de catre acesti bolsevici.
  Eu as spune ca hoti sunt Ion, Csaba..sau alcoolici sunt la fel, punctual, anumiti indivizi, nu neaparat popoare cum te exprimi tu mai sus.
  Desigur, a cere de la lichele in anumit compirtament este mult pentru ontelegerea ta.
  Atentie, dragilor iredentisti, incet incet a-ti ajuns la aroganta si infatuarea de acum 100 de ani care va facut sa pierdeti totul.
  Galceava si mahalagismul conducatirilor de la budapesta, va asezat alaturi de scursorile de Putin si Jipeng, dar aproape impotriva intregii Europe.
  Aveti grija, se pare ca istoria nu va invatat nimic.

  • Bla-bla..gargara,fara chestii concrete.lista cu cladirile construite de romanasi in sec.18-19,in cluj,unde a ramas??exemplele de edificii romanesti din centrul clujului,facute de bor??!! Bisericiile unguresti si nemtesti din cluj,toate sunt din sec 15.-16. ,cea mai veche biserica ortodoxa din cluj din ce secol/an, este?? La astea sa mi raspunzi,si dupa aceea poti sa ragai alea cu iredentisul,horthyst etc. P.s. „nu va invatat”, se scrie cu cratima corect, in acest context,nu v-a ivatat:),romanas.