G4Media.ro

Curtea Supremă a Regatului Unit: Apelul statului român împotriva deciziei de ne-extrădare…

Foto: Inquam Photos/ George Calin

Curtea Supremă a Regatului Unit: Apelul statului român împotriva deciziei de ne-extrădare a fugarului Puiu Popoviciu se va judeca pe 16 mai 2023

Apelul formulat de Curtea de Apel Bucureşti împotriva deciziei de ne-extrădare a fugarului Puiu Popoviciu se va judeca pe 16 mai 2023, au precizat reprezentanţii biroului de presă al Curţii Supreme a Regatului Unit în urma unei solicitări privind informaţii de interes public.

Dezbaterile s-ar putea desfăşura între una şi cinci zile în faţa unui complet alcătuit din lorzii magistraţi Reed, Leggatt şi Stephens. Anul trecut, pe 27 mai, Curtea Supremă a Marii Britanii a admis în principiu apelul declarat de Curtea de Apel Bucureşti faţă de decizia de ne-extrădare pronunţată în 2021 de lordul judecător Holroyde și judecătorul Jay.

În iunie 2021, instanţa britanică a respins cererea statului român de a-l extrăda pe Popoviciu după ce avocaţii omului de afaceri au prezentat mai multe mărturii din dosarele deschise de fosta Secție Specială (SIIJ) împotriva judecătorului care l-a condamnat pe Popoviciu în primă instanță. Detalii aici.

În plus, Popoviciu a avut avocaţi de top precum Edward Fitzgerald QC, Peter Caldwell și Graham Hall. În 2020, Edward Fitzgerald QC a fost cotat pe primul loc la Londra în materie de proceduri de extrădare. La începutul lui 2021, Edward Fitzgerald QC a reușit să convingă instanța să nu îl extrădeze în SUA pe Julian Assange, fondatorul Wikileaks, căutat de FBI sub acuzații de spionaj. Edward Fitzgerald QC i-a reprezentat și pe Silvio Berlusconi în fața CEDO, pe miliardarul rus Boris Berezovsky și pe cecenul Akmed Zakaev în procesele privind extrădarea în Rusia.

Context. Omul de afaceri Gabriel Aurel ”Puiu” Popoviciu a fost condamnat la 7 ani de închisoare în august 2017 în dosarul Băneasa, însă a reuşit să fugă la Londra.

În august 2019, o curte din Regatul Unit a decis predarea lui Popoviciu la București, dar, pe 11 iunie 2021, Înalta Curte a Angliei și Țării Galilor i-a admis apelul lui Popoviciu și a anulat decizia de extrădare.

Omul de afacaceri Puiu Popoviciu a mobilizat în apărarea lui case puternice de avocatură și personaje extrem de influente la nivel global, precum Hunter Biden (fiul președintelui SUA, Joe Biden), Louis Freeh (fost șef al FBI) și Rudy Giuliani (fost primar al New York-ului și avocat al lui Donald Trump).

Publicația britanică Daily Mail a publicat pe 20 mai și 8 iunie 2021 mai multe schimburi de emailuri din 2016 şi 2017 între Hunter Biden, Louis Freeh și mai mulți avocați americani pe tema apărării lui Puiu Popoviciu.

Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...