G4Media.ro

Curtea de Apel din Cluj suspendă concursul pentru intrarea în Corpul diplomatic,…

Curtea de Apel din Cluj suspendă concursul pentru intrarea în Corpul diplomatic, după ce o persoană a contestat cerința de a cunoaște cel puțin două limbi străine / MAE va contesta decizia

Curtea de Apel Cluj a hotărât suspendarea procedurilor de concurs de admitere în Corpul diplomatic şi consular al României, în urma contestării de către o persoană a cerinței privind cunoașterea a cel puțin două limbi străine, din care una trebuie să fie limba engleză sau limba franceză.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat marți că va face recurs, pentru că decizia nu este definitivă.

„Necesitatea cunoaşterii a două sau mai multe limbi străine, dintre care una să fie limba engleză sau limba franceză, reprezintă un criteriu de selecţie ce a fost aplicat de către Ministerul Afacerilor Externe încă din anul 2003 pentru concursurile de admitere în Corpul diplomatic şi consular al României, prin Regulamentele de concurs specifice, şi se raportează la nevoile instituţionale specifice ale MAE”, precizează un comunicat de presă al Ministerului.

Persoana care a contestat această cerință a invocat „lipsa de legalitate a condiţionărilor privind cunoaşterea a două sau mai multe limbi străine”, precizează MAE, care explică faptul că această condiție este prevăzută de Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea concursurilor pentru admiterea în Corpul diplomatic şi consular al României, în timp ce în legea privind Statutul Corpului diplomatic şi consular al României este prevăzută cerinţa minimă obligatorie de a cunoaşte cel puţin o limbă străină.

„Cerinţa din Regulament implementează/transpune textul prevăzut de Statut”, precizează MAE.

Publicăm integral comunicatul de presă al MAE

„La data de 23 martie 2021 Ministerul Afacerilor Externe a lansat concursul pentru admiterea în Corpul diplomatic şi consular al României, conform anunţului publicat pe site-ul instituţiei (https://www.mae.ro/node/55175). Cu acel prilej, au fost scoase la concurs 120 de posturi pentru funcţii diplomatice şi consulare. Până la acest moment concursul a ajuns în etapa desfăşurării testului-grilă (27 mai) şi anunţării rezultatelor acestuia (4 iunie).

În Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea concursurilor pentru admiterea în Corpul diplomatic şi consular al României este menţionată cerinţa de cunoaştere a două sau mai multe limbi străine, din care una trebuie să fie limba engleză sau limba franceză. În acest sens, MAE menţionează că în Legea nr. 269/2003 privind Statutul Corpului diplomatic şi consular al României, cu modificările ulterioare, este prevăzută cerinţa minimă obligatorie de a cunoaşte cel puţin o limbă străină, prevăzută în art. 17 alineat 1 lit. e), iar, astfel, cerinţa din Regulament implementează/transpune textul prevăzut de Statut.

De altfel, necesitatea cunoaşterii a două sau mai multe limbi străine, dintre care una să fie limba engleză sau limba franceză, reprezintă un criteriu de selecţie ce a fost aplicat de către Ministerul Afacerilor Externe încă din anul 2003 pentru concursurile de admitere în Corpul diplomatic şi consular al României, prin Regulamentele de concurs specifice, şi se raportează la nevoile instituţionale specifice ale MAE.

Această condiţie este fundamentată pe necesitatea deţinerii de către persoanele ce urmează să exercite profesia de diplomat a unor competenţe de comunicare fluentă în mai multe limbi străine, dintre care, obligatoriu, cel puţin una dintre principalele limbi de lucru folosite în cadrul UE şi NATO şi al altor foruri internaţionale şi vorbite în cele mai multe domenii de activitate din lume. Fără cunoaşterea avansată a două sau mai multe limbi străine, dintre care una să fie engleza sau franceza, este foarte dificil ca un diplomat să îşi poată desfăşura în mod eficient şi profesionist activităţile curente, atât în Centrala MAE, cât şi în Serviciul Exterior. Acest criteriu de selecţie este folosit de majoritatea serviciilor diplomatice la nivel global.

În ceea ce priveşte dosarul nr. 371/33/2021 al Curţii de Apel Cluj, secţia a III-a contencios administrativ şi fiscal, Ministerul Afacerilor Externe a fost chemat în judecată de o persoană care a invocat lipsa de legalitate a condiţionărilor privind cunoaşterea a două sau mai multe limbi străine, din care una trebuie să fie limba engleză sau limba franceză, şi, în consecinţă, a solicitat suspendarea procedurilor de concurs aflate în derulare.

La data de 7 iunie 2021, instanţa a pronunţat o hotărâre în acest dosar, în urma căreia este necesar să fie luate, până la pronunţarea instanţei de fond, măsuri pentru suspendarea procedurilor de concurs de admitere în Corpul diplomatic şi consular al României, care a fost anunţat la 23 martie 2021. Hotărârea nu este definitivă, urmând a fi atacată de către MAE cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare, conform legii”.

Sursa foto: Inquam Photos

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Engleza se pp ca o cunoaste toata lumea.Insa daca am fac. la ecoligica sau titulescu de ce nu pot fi diplomat cu lb engleza si moldoveneasca??? Insasi judecatorul absolvent de spiru a ramas blocat.”Cum trebuie 2 limbi-cu o limba am ajuns ce-am ajuns….”

  2. Birocratii de la MAE batuti cu armele lor. Regulament care nu respecta Statutul si nimeni nu s-a sesizat, pe principiul „las ca merge si asa”. Perfecta contestatia!

    • Exact!
      Statutul este fix o minimă limbă străină (o menționează chiar ei), da’ cadrele (HR) a băgat două limbi străine obligatorii ca fiind obligatorie.

  3. He,he..
    Daca a ajuns dancila la bnr sau badalau pe la curtea de conturi de ce sa nu poata toti prostii sa faca parte din corpul diplomatic? Cunoasterea limbilor straine este o bariera pe care nu poti sa o masluiesti cum masluieste bnr ul competentele sau chiar instantele superioare acele examene sau interviuri

    • Dacă citești, pe lângă că e o aberație sisifiană/stahanovistă inutilă, se contrazic cu propriul Statut (minim o limbă străină – o menționează chiar ei), ori regulamentul de participare la concurs cere două limbi obligatorii. Ce-i mizeria asta, până la urmă, discriminatorie?!

      Comparația cu veorica sau bădălău e improprie.

  4. Corect ar fi, cel mult doua limbi.

  5. Pai, cine conduce Curtea de Apel Cluj? Ia uitati aci: Preşedinte instanţă, Dana-Cristina Gîrbovan. O mai tineti minte pe aceasta Marcy D’Arcy, sluga credincioasa a altui slugoi de-al lui Dragnea-Tariceanu, recte Tudorel Toader? Cam ce asteptari aveti de la o meduza din asta?

  6. Tare-n basca cel / cea care a contestat respectiva prevedere! Ca si cand eu as vrea sa angajez un sudor si el habar n-are, dar se gaseste un judecator care imi spune ca trebuie sa-l angajez asa!!!!

    Pai, hai sa ne facem toti judecatori fara studii juridice! Ca doar ne pricepem! Ce fotbal, ce bautura, ce femei….

    • Marius citește și de ce este o aberație cu situația „cunoașterii a două sau mai multe limbi”.

      Închipuiește-ți că tu, român, studiezi engleza sau germana sau spaniola sau franceza sau… deci, toată viața te axezi pe limba străină respectivă. Altundeva, să zicem o minoritate, știe limba maternă și limba română (considerată străină).
      Dintre tine și cealaltă persoană, cea din urmă e promovată. De ce, că doar sunteți la același nivel? Pentru că limba maternă e automat limbă străină, iar limba română e considerată limbă străină taman din pricina că persoana aceea e o minoritate.

      Ai înțeles de ce e aberantă formula „două sau mai multe limbi străine”, în loc de „minimul o limbă străină/maximul două limbi străine”?
      Este o meteahnă stahanovistă, sisifiană, inutilă.

    • Bravo, bine spus. Si asa sunt n incopetenti in MAE la ce sa mai facem selectie pe criterii de competenta.

  7. Dacă un candidat declară ca a doua limbă străină maghiara, ucraineana etc. și de fapt este limba sa maternă, categoric este în avantaj față de ceilalți candidați.
    Ar mai fii măgăria cu anularea unei grile și a considerării ca având corecte toate variantele doar a unei grile, aleasă pe sprânceană, care să favorizeze anumiți candidați. Urât, domn’ Trabucel! Alo, ăștia de la HR cât e șpaga la voi?