G4Media.ro

Curtea Constituțională a amânat pentru a cincea oară o decizie privind alegerea…

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Curtea Constituțională a amânat pentru a cincea oară o decizie privind alegerea lui Meleșcanu la șefia Senatului / Un judecător are probleme de sănătate

Curtea Constituțională a amânat joi, pentru a cincea oară, luarea unei decizii referitoare la alegerea lui Teodor Meleșcanu în funcția de președinte al Senatului pentru că judecătorul Marian Enache a lipsit din cauza unor probleme de sănătate, au declarat pentru G4Media.ro surse din cadrul CCR.

Potrivit acestora, judecătorul Marian Enache a suferit un atac de cord și se află sub tratament.

Următorul termen a fost stabilit pentru 22 ianuarie 2020.

Reamintim că judecătorul raportor în acest caz, Daniel Morar, a recomandat admiterea sesizării depuse de Călin Popescu Tăriceanu împotriva alegerii lui Meleșcanu în funcția de președinte al Camerei Superioare a Parlamentului, au declarat surse din cadrul CCR pentru G4Media.ro.

La prima dezbatere la Curte pe această speță, în 16 octombrie, Daniel Morar, judecătorul raportor, a pus concluzii de admitere a sesizării, iar Livia Stanciu, fosta președintă a ÎCCJ, a adus argumente pentru rămânerea lui Meleșcanu la șefia Senatului.

Sursele consultate au explicat că argumentele aduse de judecătorul Daniel Morar pentru demiterea lui Teodor Meleșcanu sunt, printre altele, că s-a încălcat principiul configurației grupurilor parlamentare.

”Acest principiu este prevăzut în Constituție și trebuie respectat și la nivelul Regulamentelor parlamentare. Nu poți fi candidat la șefia unei Camere a Legislativului decât dacă faci parte din grupul care te-a propus. Or, domnul Meleșcanu a fost propus de PSD, fără a face parte din grupul PSD, ci din cel al ALDE”, au mai explicat sursele din cadrul CCR pentru G4Media.ro.

Pe 10 septembrie, senatorul ALDE Teodor Meleşcanu a fost ales, în plen, în cel de-al doilea tur de scrutin, preşedintele Senatului cu 73 voturi „pentru”, Alina Gorghiu, de la liberali, obţinând 59 de voturi.

Pe 11 septembrie, liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, anunţa că mai mulţi parlamentari din Opoziţie au semnat o sesizare către CCR privind modul în care Meleşcanu, fost ministru de Externe şi membru al ALDE, a fost ales la conducerea Senatului, având şi susţinerea social-democraţilor la acel moment.

Sesizarea a fost formulată de 33 de senatori, membri ai Grupului parlamentar al ALDE, PNL, PMP, UDMR, precum şi de senatori neafiliaţi.

Biroul Politic Executiv al ALDE a luat act, două zile mai târziu, de pierderea calităţii de membru în cazul lui Teodor Meleşcanu, Graţiela Leocadia Gavrilescu, Ion Cupă şi al lui Alexandru Ştefan Băişanu.

Ulterior, Meleşcanu a declarat că va depune acţiune în justiţie privind excluderea sa din ALDE.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Cum a zis Adina de la SIIJ; de asta nu mai scapa!

  2. Sa le fie rusine „Mai Marilor Legii”, se tot dau loviti in aripa ca niste amatori, fara coloana. Evident ca-i are la mana Dinozaurul.

    • Din partea mea, judecatorii n-au decat sa-si ia pensia speciala cu ei in mormant.

      M-am saturat sa fiu cetatean de clasa inferioara in propria tara.

  3. Mă încearcă o greață când aud de această instituție, nu vă puteți imagina! Sunt niște băieți pe acolo, îi știți voi foarte bine, care merită să fie scoși cu șut din instituție și împiedicați pe scări. Se impune o reformă profundă la nivelul acestei instituții, ce s-a întâmplat în ultimii 3 ani, ce se întâmplă și acuma, impune așa ceva în mod obligatoriu. Apropo, distinși constituționaliști, cu numele, cu pregătirea … departe rău de tot, când dezbateți sesizarea pe codul administrativ? sesizarea este de câteva luni formulată, dacă nu mă înșel. Nu v-ar fi rușine! Aveți voi treabă cu Constituția și constituționalitatea, cu obiectivitatea și imparțialitatea, așa cum am eu cufizica nucleară. Capetele răului sunt: drogneanu, delimorga, stan pățitu, porcul de enache, prietenul lui ilici, și maghiarul atila…

  4. CCR-ul ocupat si de cativa iresposabili ,a jucat si inca joaca evolutia democratica a Tarii la ruleta pesedista. Cred ca nu au nici urma de regret pentru toate deciziile „strambe „luate , adesea impotriva corectitudinii unor actiuni , care ar fi favorizat progresul Tarii. Si asta pentruca pot ,ca au inca majoritate.Fara urma de jena ca unii nu sunt judecatori constitutionalisti , clameaza putere deplina asupra deciziilor. Halal CCR,

    • Dacă ar lasă tara sa progreseze, ei ar rămâne fără acele pensii speciale atât de nesemtite, deci n-au niciun interes.

  5. Increngagturile Securității cu CCR l-au salvat si de aceasta data pe Felescanu!
    Dinozaurii mențin la cașcaval un securist bătrân care a ajuns al doilea om in stat.
    Rasu-plansu!

  6. Un judecător are probleme de sănătate?
    Nu, mai mulți au probleme de sănătate. La cap!

  7. Bătaie de joc pe față!