G4Media.ro

Cursa pentru președinția CDU: A mai rămas o lună până la alegerea…

sursa foto: Consiliul European

Cursa pentru președinția CDU: A mai rămas o lună până la alegerea viitorului președinte al Partidului Creștin-Democrat, trambulină pentru funcția de cancelar pe care Angela Merkel o va părăsi în septembrie 2021

Cu câteva zile înainte de vacanța de Crăciun, cursa pentru președinția celui mai mare partid creștin-democrat din Europa (CDU) a atins o nouă etapă. Cei trei candidați, Friedrich Merz, Armin Laschet și Norbert Röttgen, au participat săptămâna aceasta la o primă dezbatere în trei. Ultima confruntare va avea loc la începutul lunii ianuarie înaintea alegerilor din cadrul congresului național al CDU, care va avea loc pe 16 și 17 ianuarie 2021.

Cine va prelua de la Annegret Kramp-Karrenbauer funcția de șef al partidului și, eventual, de la Angela Merkel, funcția de șef al guvernului la alegerile legislative din 26 septembrie 2021? Un lucru este deja sigur: va fi un bărbat, catolic, tată a trei copii, provenind din Renania de Nord-Westfalia, o regiune din vest, cea mai populată din Germania. Contrastul este puternic între cei trei pretendenți și protestanta Angela Merkel, fără copii și din fosta Germanie de Est.

Alte puncte comune ale acestor trei candidați se regăsesc în principalele teme ale actualității. Toți sunt proeuropeni convinși, dornici să facă UE mai responsabilă, îmbunătățind în același timp relația transatlantică. Același consens în ceea ce privește problemele climatice care, potrivit lor, nu ar mai trebui să fie apanajul ecologiștilor. Aceștia din urmă s-ar putea contura în septembrie ca a doua forță politică a țării. În ceea ce privește cooperarea cu partidul de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD), aceasta este respinsă categoric.

Diferențele dintre cei trei bărbați se referă mai mult la stilurile, motivațiile și prioritățile lor. Astfel, favoritul, Friedrich Merz, se prezintă ca omul schimbării chiar dacă, pentru unii, întruchipează CDU-ul de la începutul anilor 2000. Fost europarlamentar și lider al grupului parlamentar CDU/CSU, el nu mai este ales din 2009. Motivul – printre altele – certurile cu Angela Merkel.

Astăzi, Friedrich Merz este cel mai critic la adresa lui Merkel și a alunecării CDU către centru. „Vreau ca partidul nostru să fie mai deschis față de alegătorii pe care i-am neglijat, ba chiar i-am pierdut, în special în ceea ce privește problema migrației”, a explicat el în timpul unei întâlniri cu presa străină. „Acești alegători nu mai știu ce înseamnă CDU. Vreau ca partidul nostru să găsească o poziție clară”, a spus el. Din punct de vedere economic, Friedrich Merz este, de asemenea, cel mai liberal dintre cei trei candidați. Fostul președinte al consiliului de supraveghere al firmei de administrare a investițiilor BlackRock se bucură de sprijin în comunitatea de afaceri.

„El reprezintă poziția tradițională a creștin-democraților din dreapta centrului”, crede Nils Diederich, de la Universitatea Liberă din Berlin. „El întruchipează poziții conservatoare puternice la nivel social și cultural și are cele mai mari șanse să câștige votanții AfD. Pe de altă parte, i-ar putea înspăimânta pe cei ai Verzilor și ai Social-Democraților ”, adaugă acest politolog.

Laschet, pe urmele lui Merkel

Candidatul Armin Laschet, pe de altă parte, întruchipează continuitatea anilor Merkel și pledează pentru o adaptare la noile provocări legate de pandemie. Actual ministru-președinte al Renaniei de Nord-Westfalia, acest bărbat zâmbitor dorește să joace rolul de reconciliator, într-un partid divizat de la criza migrației din 2015. Reprezentant al centrului CDU și lider al unei fragile coaliții regionale cu liberalii FDP, el se prezintă ca un „om de echipă”, în opoziție cu Friedrich Merz, cunoscut pentru ”vărsarea de sânge”.

Cu toate acestea, gestionarea pandemiei de coronavirus i-ar putea juca feste. În timp ce Angela Merkel se bucură de o popularitate de neegalat, Armin Laschet s-a pronunțat în repetate rânduri împotriva cererilor de precauție ale cancelarului. Drept urmare, el se plasează al treilea în unele sondaje de opinie, în spatele outsiderului Norbert Röttgen.

 Atuul outsiderului Röttgen

Acesta din urmă conduce într-adevăr o campanie discretă, dar eficientă. Multă vreme necunoscut publicului larg, președintele Comisiei pentru afaceri externe a Bundestag a creat o imagine de modernist. „Vreau o perspectivă mai feminină, mai tânără, mai urbană”, explică acest deputat în vârstă de 55 de ani, care susține paritatea în cadrul partidului său și dorește un plan amplu de digitalizare a țării. „Norbert Röttgen este cel mai liberal, din punct de vedere social, dar nu are sprijin în cadrul populației și al partidului”, observă politologul Nils Diederich.

Norbert Röttgen are totuși un atu: el reprezintă o alternativă pentru cei din cadrul partidului care ar dori să vadă un al patrulea om, bavarezul Markus Söder, devenind candidat la cancelarie în numele familiei creștin-democratice. Pentru că dacă viitorul șef al CDU va fi cunoscut cu adevărat în ianuarie, candidatul la cancelarie va fi ales în consultare cu partidul partener bavarez CSU. Norbert Röttgen este singurul dintre cei trei pretendenți care spune că este deschis la o candidatură a popularului Markus Söder.

Sursa: Le Temps / Traducerea: Ruxandra Lambru (Rador)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Fara „Crestin” e mult mai bine. Trust the Devil. Tot ce-i „Crestin” e ‘failed by design’. Am zis-o acum cativa ani: Daca vrei sa eradichezi fanatismul islamic trebuie sa incepi cu crestinismul … Logica: Gaina batrana face ciorba buna … :*