G4Media.ro

Cunoscuta judecătoare din Curtea Supremă a SUA, Ruth Bader Ginsburg, apărătoare a…

sursa foto: Captură video

Cunoscuta judecătoare din Curtea Supremă a SUA, Ruth Bader Ginsburg, apărătoare a drepturilor femeilor, a murit la 87 de ani de cancer pancreatic

Decana de vârstă a Curţii Supreme Americane, judecătoarea progresistă Ruth Bader Ginsburg a murit vineri la vârsta de 87 de ani, a anunţat ÎÎnalta Curte, o lovitură pentru progresişti care ar putea afecta pe termen lung echilibrul instituţiei în beneficiul conservatorilor, transmite AFP.

„Judecătoarea Ruth Bader Ginsburg a murit în această după-amiază acasă, înconjurată de familie, din cauza complicaţiilor cauzate de cancerul pancreatic cu metastaze”, a precizat instanţa.

Problema înlocuirii lui RBG, aşa cum era cunoscută magistrata, va cântări foarte mult în acest moment al campaniei prezidenţiale.

Cea mai cunoscută judecătoare a cvartetului progresist al Curţii Supreme, Ginsburg a fost numită în 1993 de către preşedintele Bill Clinton. Confirmată de Senat cu o majoritate zdrobitoare, a fost a doua femeie membră a înaltei curţi alături de Sandra Day O’Connor.

S-a bucurat de o mare popularitate, neaşteptată având în vedere austeritatea asociată în mod tradiţional cu cei nouă judecători ai Curţii Supreme. Acest lucru se datorează în parte faptului că judecătoarea Ginsburg a fost o pionieră în lupta pentru emanciparea femeilor în anii ’70. Ulterior, Ruth Bader Ginsburg şi-a îndreptat atenţia asupra altor aspecte ale societăţii americane, apropiindu-se de tineri şi de probleme precum avortul sau căsătoria între persoane de acelaşi sex.

Cu stilul şapcă/adidaşi şi o înălţime de 1.54, RBG prefera totuşi coliere de perle, cocul jos şi mănuşile din dantelă. La Curtea Supremă era singura care purta jabou peste roba neagră. Stilul său desuet a distins-o însă şi a dus la crearea mai multor produse derivate din această imagine, inclusiv costume pentru Halloween. A rămas până la final în pas cu spiritul timpului.”Era timpul”, a comentat octogenara în 2018 când a fost întrebată despre mişcarea #MeToo.”Femeile au tăcut prea mult timp pentru că au crezut că nu pot face nimic”.

Născută într-o familie de evrei în Brooklyn, pe 15 martie 1933, a fost încurajată de mama ei să studieze. „Mi-a spus să devin o doamnă, iar pentru ea asta însemna să fii tu însăţi şi independentă”, spunea RBG. La Universitatea Cornell s-a căsătorit cu un coleg de clasă, Martin Ginsburg, cu care a avut doi copii.”Lucrul remarcabil la Marty a fost că i-a plăcut că am creier”, avea să spună mai târziu despre soţul ei, un important avocat în domeniul fiscal, care, lucru rar în acea epocă, gătea şi avea grijă de copii. În 1956, a intrat la prestigioasa Universitate Harvard, unde a fost una din cele nouă femei din aproximativ cei 500 de studenţi care studiau dreptul. Îşi va termina studiile la Universitatea Columbia.

După absolvire, firmele de avocatură din New York au refuzat să o angajeze.”Am avut trei lucruri împotriva mea. Primul, eram evreică. Al doilea, eram femeie. Dar partea cea mai rea a fost că eram mama unui copil de patru ani”. Devine apoi o activistă înverşunată pentru drepturile femeilor.

Ruth Bader Ginsburg a urmat tratamente pentru mai multe tipuri de cancer în ultimii 20 de ani, în special la pancreas şi colon. În 2010 şi-a îngropat soţul, iar a doua zi după înmormântare s-a întors la Capitol Hill.

Democraţii americani s-au temut mai mult decât orice de dispariţia lui RBG deoarece preşedintele Donald Trump va încerca, fără îndoială, să o înlocuiască cu un judecător conservator. Noua numire va fi confirmată printr-un vot în Senat, unde Partidul Republican deţin majoritatea.

Curtea Supremă are deja o majoritate de cinci judecători conservatori.

Reuters informează, citând informaţiile transmise de ABC News, că este de aşteptat ca preşedintele Trump să prezinte un candidat în umătoarele zile. Lista potenţialilor candidaţi este scurtă şi include cel puţin o femeie, conform sursei citate.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Captură video

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Chiar dacă Trump ar pierde alegerile din noiembrie are acum ocazia de a lăsa o moștenire foarte importanta. Ar fi al 3lea judecător la Curtea suprema nominalizat de Trump și în mod sigur ar fi un conservator.
    De notat ca Trump e un om de afaceri. Nu va scăpa o asemenea oportunitate. Plus ca e posibil ca aceste alegeri sa se decidă la curtea suprema

    • Conservator la americani e un cuvant problematic-diferit de un conservator de mostenire europeneana, datorita traditiei si „experimentului american”.
      De ex nenea Neil Gorsuch mare conservator numit de Trump la Curtea Supreama, la ceva analiza da cu virgula aceasta catalogare.

      „It’s equally shocking to learn that both of Trump’s nominee Neil Gorsuch and liberal Justice Ruth Bader Ginsberg are both members of a Marxist social club known as the Council on Foreign Relations. (Gorsuch is a former member).”

    • The Council on Foreign Relations was founded back in 1921 and was the subject of Gary Allen’s 1971 book, None Dare Call It a Conspiracy.”

  2. Pentru cinefili, un film despre RBG: https://www.imdb.com/title/tt4669788/

  3. Indiferent pe cine va nominaliza Trump, chiar dacă va fi o persoană profesionistă, va avea mult de muncă pentru a ajunge la standardele ridicate de Ruth Bader Ginsburg.

    • Aaa, pai da, ca tu te pricepi la dreptul constituțional american. Studiezi când ii speli chilotii lu’ barbac-tu sau când îți rupe cârca cu bătaia când vine beat acasă?

    • Care ,,standarde ridicate ” ? Standardele tale personale probabil. Ce inseamna la tine ,,standarde ridicate” ? . A fi pentru avorturi, din start si neaparat, este un ,,standard ridicat” probabil.

    • Standarde ridicate adică echidistanță, a tratat toți cetățenii la fel, indiferent de sex, de statut social, economic, cultural, de religie, etc, dar unul care stă cu gândul la chiloții soțului meu n-are cum să observe finețuri d-astea.

  4. Ar trebui o Lege in Constitutie care sa limiteze Mandatul macar pana la 85 de ani a Judectorilor de la Curtea Suprema, ca sa nu se mai intample usor situatii din astea jenante.
    Curtea Suprema din SUA n-ar trebuii sa fie un Sanatoriu de batrani bolnavi cu moartea la usa. (Ginsburg a tot fost prin spitale in ultimii 4 ani).
    Limitele sa fie de cel putin 50 de ani la preluarea postului si
    de maxim 80 de ani la eliberarae lui.
    (Mai trebuie sa fie o limita de maxim 60 de de ani in care se poate ajunge Judecator la Curtea Supema. Altfel se poate deschide calea catre alte tipuri de abuzuri de genul: Presedintele pune un judecator de vreo 90 ani sperand ca, dupa ce moare (destul de repede), sa fie tot acelasi Presedinte care numeste inlocuitorul.)
    Un maxim de 30 de ani de cariera la Curtea Suprema, ca Functionar al Statului, este arhisuficient din multe puncte de vedere.

  5. Treaba e că femeia asta la 87 de ani, pe chimioterapie și cu ce probleme mai avea era mai brici la minte decât o să fii tu vreodată. Nu doare, eh, să fii idiot? A fi pentru avorturi….ce cretin!

  6. Tarana usoara!
    Trump si multi republicani au vorbit frumos despre persoana si viata lui RBG.
    Democratii au trecut direct la jocuri politice si la amenintari ca daca incearca republicanii s-o inlocuiasca inainte de alegeri, vor fi revolte, distrugeri si haos mai rau ca pana acum.