G4Media.ro

Cum se pregătește cea mai mare universitate din țară în criză energetică:…

Facebook/Universitatea Babeș-Bolyai

Cum se pregătește cea mai mare universitate din țară în criză energetică: Robineți termostatici, program de furnizare a căldurii în cămine, planuri cu panouri solare 

Universitatea Babeș-Bolyai, cea mai mare universitate din țară, oferă 7186 locuri de cazare pentru studenți în căminele din Cluj-Napoca, Extensia Bistrița, Extensia Sighet și Centrul Universitar Reșița.

G4Media/ENTR i-a întrebat pe reprezentanții universității cum vor face față cheltuielilor din această iarnă.

Căminele universității sunt dotate cu centrale termice proprii „cu randament ridicat”, au transmis reprezentanții UBB. „Pentru a obține această eficiență energetică, Universitatea Babeș-Bolyai a făcut investiții în anii precedenți și urmărește în permanență eficientizarea  și reducerea costului prin investiții”, precizează universitatea.

Costurile cu încălzirea căminelor UBB în sezonul de iarnă 2021/2022 au fost de aproximativ 5,5 milioane de lei, iar pentru următorul sezon rece sumele sunt oarecum similare – de aproximativ 6 milioane de lei. Aceasta având în vedere prelungirea perioadei de plafonare a prețurilor la gazele naturale și în sezonul de iarnă 2022/2023.

Ce fel de măsuri pregătește UBB pentru asigurarea căldurii în sezonul rece? „Caloriferele sunt prevăzute cu robineți termostatici în proporție de 40%. Este în curs de desfășurare dotarea cu robineți termostatici și a celorlalte calorifere. De asemenea, este în curs de elaborare un program de furnizare a agentului termic în funcție de perioada din zi/noapte. Bugetul aprobat pe anul financiar 2022 cuprinde sumele necesare pentru acoperirea cheltuielilor la încălzit, iar proiectul de buget pe anul financiar 2023 cuprinde sumele necesare pentru acoperirea costurilor de încălzire estimate și de plătit din execuția bugetară pe anul 2023″, au transmis reprezentanții UBB. Aceștia au menționat că studenții din cămine nu sunt afectați de aceste creșteri ale prețurilor de pe piața energetică, având în vedere că aceștia plătesc o regie de cămin în sumă fixă, tarif care  nu a fost modificat față de anul precedent.

În actualele condiții de piață (și criză), cei de la UBB spun că se gândesc și la soluții pe termen lung. „Este în studiu posibilitatea de montare a unor panouri solare pentru reducerea costurilor cu încălzirea”, transmite conducerea UBB.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Pfoai….. am avut emoții, am crezut că-i Universitatea București, unde domnește o debandada totală 😶😶😶

    • Confirm! Nici salile de curs nu au fost macar jugravite in ultimii 3-5 ani. Arata deplorabil cele de la etajul 4 din str. E. Quinet.