G4Media.ro

Cum se menține răcoroasă clădirea unei școli de fete din deșertul nord-indian,…

sursa foto: Captură video

Cum se menține răcoroasă clădirea unei școli de fete din deșertul nord-indian, chiar și la temperaturi extreme

În orașul Jaisalmer din deșertul nord-indian, cunoscut și sub numele de „Orașul de aur” pentru arhitectura sa de gresie galbenă, temperaturile pot ajunge la aproximativ 49 de grade Celsius în plină vară.

Aici, clădirile au fost proiectate de mult timp pentru a se adapta la căldură, o tradiție pe care arhitectul newyorkez Diana Kellogg a urmat-o cu lucrările sale la Școala de fete Rajkumari Ratnavati, notează CNN.

Proiectul, care are ca scop abilitarea femeilor și fetelor prin educație într-o regiune în care rata de alfabetizare a femeilor este cea mai scăzută din India, a fost comandat de CITTA, o organizație non-profit din SUA care oferă sprijin economic și educațional femeilor din comunitățile îndepărtate și marginalizate. Este primul pas dintr-un proiect arhitectural în trei părți care va include, de asemenea, un centru de cooperare pentru femei și un spațiu expozițional.

Numită „Clădirea anului 2020” de către Architectural Digest India, școala ecologică din gresie a fost inaugurată în noiembrie 2021, iar 120 de fete sunt în prezent înscrise în programul său de învățământ, potrivit lui Kellogg.

scoala de fete india 2
sursa foto: Captură video

Amenajarea unui spațiu de învățare confortabil poate fi o provocare în inima deșertului Thar, unde schimbările climatice fac ca perioadele de secetă să fie mai lungi și mai intense. Kellogg, care de obicei proiectează proiecte rezidențiale de înaltă clasă, a fost motivată de o excursie din 2014 la Jaisalmer și a dorit ca această clădire să simbolizeze speranța și rezistența deșertului prin îmbinarea unor aspecte ale arhitecturii tradiționale din Jaisalmer cu un design modern.

„Există metode de răcire a spațiilor care au fost folosite de secole. Ceea ce am făcut eu a fost să le pun împreună într-o combinație care a funcționat”, a declarat Kellogg, adăugând că temperaturile din interiorul școlii sunt cu aproximativ 20-30 de grade Fahrenheit mai mici decât cele de afară.

Pentru structură, ea a optat pentru a folosi gresie de proveniență locală – un material rezistent la schimbările climatice care a fost folosit de mult timp pentru clădirile din zonă, inclusiv pentru Fortul Jaisalmer, o parte a orașului care găzduiește un sfert din populație și care este inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO.

„Este atât de abundentă în această zonă. Este foarte rezonabilă (ca preț), iar pietrarii extrem de talentați sunt pur și simplu magicieni cu piatra”, a spus Kellogg. „De fapt, ține căldura afară și, de asemenea, ține răcoarea afară pe timp de noapte”.

Printre tehnicile tradiționale pe care Kellogg le-a încorporat în design se numără căptușirea pereților interiori cu tencuială de var, un material poros și natural de răcire care ajută la eliberarea oricărei umidități reținute rezultate din umiditate. Inspirată de alte clădiri din regiune, ea a instalat, de asemenea, un perete jali – o grilă de gresie care permite vântului să se accelereze într-un fenomen numit efect venturi, răcorind spațiul curții și oferind în același timp umbră. Plafoanele înalte și ferestrele eliberează căldura ascendentă în sălile de clasă, în timp ce un baldachin cu panouri solare oferă umbră și energie.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...