G4Media.ro

Populiștii eurosceptici au câștigat alegerile din Franța și Italia / Le Pen…

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Inca va mai straduiti sa pastrati atmosfera the panica, scotand la inaintare in primul rand stirile proaste despre ascensiunea unor populisti. Insa, over all, nu va straduiti sa mentionati ca PE are o configuratie covarsitor pro-europeana in urma alegerilor recente. Asta nu conteaza mai mult, in ochii vostri, decat a mentine aceeasi agitatie sterila despre populisti si cat de tare urca ei. Da, exemplele date de voi sunt cele maj rele, dar majoritatea o fac, coplesitor, partidele cu agenda euro-optimista.

    • Problema este ca pana acum in PE domina 99% o singura voce, cea a establishmentului/sistemului respectiv centru-dreapta, centru-stanga, in problemele esentiale aceeasi Marie cu alta palarie.
      Nu va mai fii cazul si le este frica de voci dizidente cu alta naratiune, pentru ca oamenii recunoasc adevaratii lideri numai ei sa fie lasati sa vorbeasca si distribuit mesajul in massmedia.
      In Romania nu este cazul, s-a incercat ceva dar numai vorbe. Pare ca suntem iara in contra-timp sau pur si simplu deciziile importante pentru noi nu se mai iau aici. La noi nu misca mai nimeni cu adevarat in front.

    • Bine ai venit in viata mea de cititor g4. 🙂

      E drept ca vina apartine cred eu surselor din care se informeaza jurnalistii autohtoni, vorbim de institutii de media venerabile si cu bugete si infrastructura locala mult mai serioase si care noaptea trecuta au dat buluc in Wikipedia sa invete macar cateva nume de verzi si liberali. Daca esti britanic si deci, in 9 din 10 cazuri, la fel de monolingv ca Dancila si Grapini, ai un soc azi cand vezi ca exista un partid ecologist in Germania si ca 89.5% din nemti au votat cu partide pro-EU sau ca Vox in Spania a pierdut 50% din voturi intr-o luna. Sau ca Gert Wildeers e somer.

    • Cum ai dormit puișor, ca un bebeluș? Te-ai trezit cu pampersul plin și plâns tot azi dimineață?

  2. Partidele nationaliste (refuza sa le numesc extrema-dreapta, inca sunt departe de acel nivel) au castigat cca 20 de locuri in plus. Nesemnificativ, daca vedem configuratia in ansamblul sau, cu un ALDE care aproape si-a dublat scorul si cu ecologistii, penetrand in forta. Partidele eurosceptice sau antieuro (mai bine spus) au o pondere nesemnificativa intre cele peste 700 de fotolii.

    Da, ponderea e mai fragmentata, dar este normal si sanatos pentru democratie. Nu cred ca ne dorim doua partide doar in intreg PE, din care, eventual, unul sa detin 80% din locuri? Democratia vine la pachet cu mult hulita si bizar pomenita „scindare” a electoratului. Democratia chiar se bazeaza pe opinii diametral opuse. Unanimitatea e apanajul totalitarismelor. Ce am prefera, sa avem un partid unic poate? Fireste ca avem o paleta intreaga de optiuni variate, si e bine ca e asa, pentru echilibrarea fortelor. Chiar si prezenta partidelor populiste si nationalist e benefica. In felul asta li se da ocazia sa demonstreze cat de gaunoase sunt, cat de nesubstantiale, conduse de clovni.

  3. La rece :
    O modificare esențială în structura de puteri este faptul că cele două blocuri mari : centrișii popularii și socialdemocrații deși și-au păstrat majoritatea, au pierdut semnificativ la număr. Prin aceasta se termină hegemonia comodă la alegerea marilor poziții politice care până acuma s-a rezolvat prin ”înțelegeri” intre cele două blocuri. De acum înainte vor trebui să țină cont și de părerea celorlalte formații care s-au întărit( liberalii, verzii, și cei din dreapta populistă ). Dezbaterile politice se vor desfășura pe un teren mult mai puțin comod, cu multe păreri contrare. Să sperăm cu schimbări în bine.
    Partidele eurosceptice, de dreapta, cu toate că au obținut rezultate pozitive ( in Franța, în Italia, în Ungaria și Polonia, în Belgia etc. ) momentan nu formează împreună o forță care să poată realiza intențiile și răsunătoarele promisiuni (” luptă pe viață și pe moarte cu Bruxelles-ul” – Orban, ”schimbarea din temelii a uniunii, eliminarea liberalilor” etc ). Se pare că și-au așezat o ștachetă prea înaltă, deocamdată se vor mulțumi sper cu subiecte mai aproape de realitate

    Una peste alta, sunt rezultate care pot duce la revitalizarea vieții politice și dezbaterilor lîncezitoare din Uniune și poate la definirea unor direcții și politici clare față de cele trei mari provocări din trecutul recent : problema migrației, brexitul și încălzirea globală.

    Lucru curios, cine se bucură de rezultatele pozitive ale euroscepticilor ? Mohamad Tawhidi un lider religios și autodeclarat reformator Islamic, de origine iraniană ))))

    https://uploads.disquscdn.com/images/e122141c22f87ad073f7d00648da300795fab1283093ab6bb9c183a17848ddbd.png