G4Media.ro

Cum s-a transformat AfD din ”partidul profesorilor” care milita împotriva euro și…

Sursa Foto: Facebook/ AfD

Cum s-a transformat AfD din ”partidul profesorilor” care milita împotriva euro și susținea revenirea la marca germană într-un partid de extremă dreaptă cu 20% în sondaje și cu doua victorii electorale la activ

La o săptămână după ce a câștigat un prim district din vest, partidul de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania (AFD) a câștigat din nou duminică, 2 iulie. Candidatul său, Hannes Loth a devenit primar al orașului Raguhn-Jessnitz, un oraș din estul țării, scrie Le Nouvel Observateur, citată de Rador.

Este o a doua victorie într-o săptămână pentru partidul de extremă dreapta german, Alternativa pentru Germania (AfD), care a reușit, duminică, 2 iulie, să îşi vadă ales primul primar. Cu aproape 51,13% din voturi, Hannes Loth a câștigat primăria din Ragunh-Jessnitzn, un orășel de 9.000 de locuitori din estul țării. Pe 25 iunie, landul Sonneberg din Turingia, în estul țării, căzuse în mâinile AfD cu un scor de 52,8%, o altă premieră istorică de la căderea Reich-ului.

Partidul de extremă dreaptă își confirmă ascensiunea în sondaje. Potrivit unor sondaje recente, AfD colectează între 18 și 20% din intențiile de vot la nivel național. Acesta este un nivel neatins vreodată de acest partid creat în urmă cu aproape zece ani de oponenții politicii europene a lui Angela Merkel.

Suntem în 2013. Nemulțumiți de politica economică a fostului cancelar, un grup restrâns format din profesori de economie, finanțe și drept decide să se reunească în jurul unui proiect comun: să pună capăt zonei euro prin restabilirea mărcii germane, fosta monedă națională. Pe 6 februarie a fost creat partidul politic Alternativa pentru Germania, lansat oficial în cadrul unui congres din 14 aprilie.

Inițial condus de sentimentul că Germania a „plătit prea mult” pentru celelalte țări europene, prin fondurile de ajutor ale zonei euro, acest partid liberal și anti-euro și-a schimbat calul de bătaie după pofta liderilor săi. La începuturile sale în 2013, AfD era condus şi de Bernd Lucke, profesor de macroeconomie la Universitatea din Hamburg. Apoi a adunat mulți profesori în favoarea cauzei sale, de unde și porecla „partidul profesorilor”.

Cu 4,7% din voturi la alegerile legislative din septembrie 2013, AfD nu a reușit să adere la Bundestag, Adunarea Parlamentară a Republicii Federale Germania. Aceste începuturi timide marchează o inversare a politicii Alternativei pentru Germania.

„Partidul profesorilor”, cunoscut sub numele de eurosceptic, își întărește legăturile cu NPD (Partidul Național Democrat al Germaniei), o formațiune neo-nazistă fondată în 1964. Pe tot parcursul anului 2015, noua purtătoare de cuvânt a AfD, Frauke Petry nu-și ascundea ura față de imigranții, mulți din Siria, care ajungeau în Germania. Ea recomanda poliției de frontieră „să-și folosească armele de foc” împotriva acestor refugiați.

Alternativa pentru Germania a intrat în sfârșit în Parlament în septembrie 2017, cu un scor de 12,6%. Sosirea a 94 de deputaţi din acest partid a stârnit numeroase reacţii şi demonstraţii în mai multe regiuni germane. Populația nu ezită să scandeze numeroase sloganuri care compară deputații cu naziști, precum „Întregul Berlin urăște naziștii”.

Frauke Petry nu este singura din cadrul partidului care a făcut astfel de observații cu privire la imigrație, unii chiar revin la istoria Germaniei din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Björn Höcke, ales regional, a comparat Memorialul Holocaustului de la Berlin cu un „monument al rușinii” într-un tweet publicat pe 16 septembrie 2017. Baza partidului politic format din profesori care luptau pentru o „alternativă” la politica economică propusă de Angela Merkel a fost înlocuită treptat de oameni de afaceri, aleși, antreprenori și își consolidează poziția în extrema dreaptă.

Lupta ideologică se concentrează acum pe migranți, vaccinurile Covid-19 și sancțiunile impuse Rusiei după invadarea Ucrainei. Aproximativ 83 de deputați din partidul de extremă dreapta stau acum în parlament. Acest lucru îl face al cincilea partid politic ca mărime din țară, în spatele Verzilor și liberalilor, dar cu mult înaintea partidului istoric de extremă stângă Die Linke.

Înainte cu aproape un an de alegerile europene și trei alegeri regionale din estul Germaniei, AfD prinde putere prin imaginea unei Europe care cade treptat în brațele extremei drepte.

Sursa: novelobs.com/ Rador/ Traducerea: Rodezia Costea

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. ca sa raspund intrebarii din titlu: Rusia (in mod direct sau indirect)