G4Media.ro

Cum poți să afli că vine cutremurul cu 25 de secunde înainte:…

Sursa foto: Unsplash / John Tuesday

Cum poți să afli că vine cutremurul cu 25 de secunde înainte: aplicații dezvoltate de Institutul pentru Fizica Pământului pe Telegram și Twitter

Directorul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), dr.ing. Constantin Ionescu, a explicat, joi, pentru G4Media.ro, cum pot fi alertați cetățenii cu până la 25 de secunde înainte ca un seism să fie resimțit și să producă pagube.

INCDFP are două conturi dedicate pe Telegram și pe Twitter, la care oricine se poate abona și își poate seta de pe telefon sau de pe computer să primească alerte. O alertă similară a fost emisă și joi dimineață, înainte ca seismul de 5,4 grade pe scara Richter să fie resimțit.

Cum funcționează

„Deasupra zonei seismice Vrancea există peste 30 de senzori, care înregistrează primele impulsuri, atunci când se produce un cutremur. Noi estimăm magnitudinea din primele 3 impulsuri, care ajung la cei mai apropiați senzori. În acel moment, energia disipată de cutremur este mică, nu produce pagube. De la primele 3 impulsuri și până când vine unda periculoasă, în 25 de secunde, noi dăm acea alertă. Aceasta e unda care poate produce pagube”, a explicat directorul INCDFP pentru G4Media.ro.

Acesta a precizat că alertele sunt importante și pentru diversele instituții, care pot lua măsuri rapide, cum ar fi: oprirea alimentării cu gaze, încetinirea trenurilor aflate în mers, oprirea reactoarelor de la centrala nucleară și altele.

Constantin Ionescu a menționat că alertele nu sunt transmise prin sistemul RO-Alert pentru a nu crea panică. „Fiecare își poate seta alertă din aplicații și să le gestioneze responsabil”, a adăugat acesta.

„Trebuie să fim conștienți că se produc cutremure și să ne luăm măsuri de siguranță, de exemplu să nu existe riscul să cadă mobila sau diverse obiecte din casă”, a mai spus directorul INCDFP.

Cutremurele mici ne „scapă” de producerea unui seism major?

Constantin Ionescu a afirmat că nu există nicio legătură între cutremurele mici și producerea unui seism major, cum a fost cel din 1977. Acesta a mai spus că nu se poate estima când va veni un nou cutremur mare, pentru că activitatea tectonică în zona Vrancea este la adâncimi prea mari pentru a putea fi supravegheată:

„Lucrurile se mișcă tot timpul. Nu putem controla dinamica punctelor de contact dintre plăcile tectonice.”

Cutremurul de joi dimineața a fost unul „moderat”, iar astfel de seisme au avut loc în ultima perioadă la un interval de 2 ani. De obicei, activitatea seismică în zona Vrancea este de circa 15-25 de cutremure pe lună, majoritatea mai mici de 2 grade pe scara Richter, care nu sunt anunțate public. În ultima perioadă, activitatea seismică din zonă a fost în aceste limite, a mai declarat directorul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), dr.ing. Constantin Ionescu.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

  1. Notificare sa mergi la vot nu ai vrea sa primesti?
    Pnl si psd castiga fara stres cand voi stati acasa

    • Nu. Votul nu este o obligatoriu.

    • Cei care au mosteniri sau multi bani se muta in blocuri noi sau la vile la marginea Bucurestiului si altor orase.
      Majoritatea cetatenilor vor ramane in blocurile si casele vechi, sunt expusi la ranire sau moarte la urmatorul cutremur foarte puternic.

    • CCR ti-ar putea explica ca si infractorii care o comit cu intentie au drepturi. Ca atunci cand cheltiuesti un geamantan cu bani care nu sunt ai tăi.
      Ce s-a mai intamplat cu cavourile lui Valcov? #nimic

    • Cutremur la vârful Justitiei care-ti rade in nas cand ii razi in nas 🤪

    • @I. N-are nicio legătură. Îți curg balele in ciorba altuia! Ramai in Berceni, ești ferită de cutremure. Eu vreau să mă mut într-o casă veche, pe șoseaua Kiseleff.

  2. Nu ar putea sa le faca disponibile si pe alte aplicații? Nu știu câți romani folosesc Twitter si Telegram.

  3. Telegram este rusesc, nu-l recomand. Iar twitter este folosit mai ales in America, e cumparat de Elon Musk si unele dintre vedete am inteles ca au si parasit platforma.

    • Daca este cumparat de Elon Musk cu atat mai bine, ce face el este revolutionar, daca niste „vedete” parasesc platforma cu atat mai bine…

    • Sunt fana lui Musk.

    • @0I0. Într-adevăr foarte revoluționar. Cum ar fi sa cumpar eu șaormeria Dristor și să vând ardei umpluți. O broască jupuită, atârnătoare la tot ce vezi la TV. Daca de mâine îți baga Pro TV să vezi doar filme indiene o să zici și de Raj Kapoor că e revoluționar.

  4. Guvernul a reparat blocurile si casele vechi? NU! Guvernul da bani pentru reparatii? NU!

  5. A dat Sarma cu trafaletul pe ele, asa se face consolidarea! (Doar pe o partea care se vede bineinteles!) Votati Sarma!

  6. Mai domol cu anunțul înainte cu 25 s de producerea cutremurului. Alerta pentru cel de azi a fost dată la 06.50 adică în momentul producerii.

  7. Bine ca au inceput lucrurile sa se miste si-n Romania !

  8. Bine ca au inceput lucrurile sa se miste si-n Romania !

  9. În Japonia oare cum e cu avertizarea?Și dacă dormi cum e cu cele 25 de secunde ?Haideți să fim serioși tot la mâna soartei,a voinței divine rămâi.

  10. „Cum poți să afli că vine cutremurul cu 25 de secunde înainte?”
    Intreaba-l pe Moise Guran!

  11. Tov. Arafat si-a găsit un nou scop în viata: cutremurele. Cutremurele fiind fenomene naturale, nu implica răspunderea guvernului pentru eventualele victime, asa cum a fost în Colectiv. ISU nu va mai putea fi tras la raspundere nici pentru avize, nici pentru prabusirea unor cladiri. Singura preocupare a guvernanților va fi aceea de a se asigura ca romanii primesc notificările cu câteva secunde înainte de pe Telegram (!!), culmea. Probabil ca va apărea vreun mic Banicioiu sau tov. Arafat sa ne asigure ca totul e ok, iar spitalele au de toate.