G4Media.ro

Cum pot fi identificate semnele hipoglicemiei / Nivelul scăzut de zahăr din…

Sursa foto: Unsplash / Alexander Grey

Cum pot fi identificate semnele hipoglicemiei / Nivelul scăzut de zahăr din sânge poate pune viața în pericol, dacă nu este tratat

Hipoglicemia este o afecțiune potențial periculoasă care apare atunci când cantitatea de glucoză din sânge este prea mică, provocând simptome precum amețeli, tremurături, nervozitate și bătăi rapide ale inimii. Glucoza este un tip de zahăr de care organismul are nevoie pentru energie. Atunci când mâncăm, corpul absoarbe glucoza și stochează orice surplus în mușchi și în ficat. Glucoza depozitată servește ca o rezervă care poate fi folosită atunci când avem nevoie de mai multă cantitate din această sursă de energie în sânge.

Hipoglicemia este definită ca având un nivel de glucoză în sânge sub 70 de miligrame pe decilitru (mg/dL). Pentru a vă da seama care este cifra glicemiei, trebuie să vă testați sângele.

Persoanele cu diabet sunt familiarizate cu procesul de testare a sângelui pentru a se asigura că nivelul de glucoză nu este prea ridicat (hiperglicemie) sau prea scăzut (hipoglicemie). Hipoglicemia este mai frecventă la persoanele cu diabet de tip 1, dar și persoanele cu diabet de tip 2 o pot dezvolta. Cei care iau insulină (un hormon produs în pancreas; persoanele care suferă de diabet trebuie să o injecteze sub formă de medicament) și cele care iau alte medicamente pentru diabet trebuie să fie atenți la nivelurile scăzute ale glicemiei.

Nivelul scăzut al glicemiei la persoanele fără diabet nu este frecvent, dar nici rar. Se poate întâmpla. Ceea ce mâncați, cât de multă mișcare faceți și efectele timpului, toate acestea pot afecta cantitatea de zahăr din sânge, se arată într-un articol publicat de Health.com.

De asemenea, riscul de hipoglicemie este mai mare la persoanele de peste 65 de ani. Problemele de sănătate, cum ar fi bolile renale, bolile de inimă sau tulburările cognitive, pot crește și ele riscul.

Iată care sunt semnele și simptomele care te vor anunța dacă glicemia ta sau a altcuiva este prea scăzută:

Bătăi rapide ale inimii

Atunci când glucoza din sânge este la un nivel prea scăzut, organismul recunoaște că ceva nu este în regulă. Acesta reacționează ca și cum s-ar afla într-o situație periculoasă sau stresantă – și pe bună dreptate. Dacă nu este tratată imediat, hipoglicemia poate fi potențial amenințătoare de viață.
Răspunsul organismului la acest potențial pericol este de a activa sistemul simpatico-suprarenal. Mai exact, glandele suprarenale care se află deasupra rinichilor eliberează un hormon numit norepinefrină. Acest lucru face ca inima să bată mai repede.

Bătăile rapide ale inimii permite ca mai mult sânge să treacă prin creier și prin celelalte organe din corp. Drept urmare, celulele pot prelua mai multă energie din acea sursă vitală care este în cantitate redusă – glucoza.

Agitație și nervozitate

Ceea ce face ca inima să bată mai repede poate provoca și tremurături și nervozitate. Norepinefrina nu este doar un hormon, ci și un neurotransmițător, care este un mesager chimic care ajută nervii să comunice între ei, ajutându-vă să vă mișcați, să gândiți și, în general, să funcționați. În calitate de mesager chimic, interacționează cu creierul într-un mod care vă face să vă simțiți agitat și nervos.

Nervozitate și anxietate

Din nou, același hormon, norepinefrina, este responsabil pentru senzațiile de nervozitate și anxietate. Dacă începi să te simți anxios, nu intra în panică. Respiră adânc de câteva ori și verifică-ți corpul pentru a vedea ce altceva se mai poate întâmpla.

Iritabilitate și confuzie

Avem nevoie de un anumit nivel de glucoză în sânge pentru că așa își procură organele noastre energie. Atunci când sistemul nervos central, care include creierul, nu primește suficientă glucoză, se pot întâmpla multe lucruri. Unul dintre ele este că se poate schimba comportamentul.

Modificările de comportament se pot manifesta în diferite moduri. Este posibil să deveniți ușor confuz și să fiți mai iritabil decât în mod normal. Deși un anumit grad de nerăbdare este probabil normal, agravarea sau frustrarea care nu vă caracterizează poate fi un semn de glicemie scăzută, mai ales dacă sunt prezente și alte simptome. În limba engleză, această senzație este descrisă ca fiind „hangry”, un joc de cuvinte care combină „hungry (foame)” și „angry (furie)”.

Amețeli

Nivelul scăzut al glicemiei poate începe să vă facă să vă simțiți amețit. Acest lucru se datorează faptului că, atunci când nu circulă suficientă glucoză în sânge, nici creierul nu primește suficientă. Această lipsă a sursei de energie a creierului este cea care generează acele senzații de amețeală.

Fiți atenți, pentru că senzația de amețeală și faptul că vă confruntați cu hipoglicemie vă poate face să leșinați. Leșinul în sine este înspăimântător, dar puteți suferi și leziuni, cum ar fi lovirea capului. Asigurați-vă că găsiți un loc sigur unde să vă așezați și apelați la asistență dacă vă simțiți amețit.

Dureri de cap
Durerea de cap este un alt efect al faptului că creierul tău nu are suficientă glucoză. Celulele din creier lucrează toată ziua și au nevoie de multă glucoză pentru a-și face treaba. De fapt, chiar dacă creierul reprezintă doar aproximativ 2% din greutatea corporală, este principalul consumator de glucoză.

Foamea

Foamea este, de asemenea, un simptom al glicemiei scăzute. Este perfect logic ca și corpului tău să i se facă foame. Mâncatul, în special alimentele cu carbohidrați, determină creșterea nivelului de glucoză din sânge.

Sângele va elibera acetilcolină ca răspuns la hipoglicemie. Acetilcolina este un neurotransmițător. Acesta îi spune creierului să activeze circuitele care vă fac să simțiți foame.

Din fericire, o gustare sau o îmbucătură rapidă ar trebui să vă ajute să vă simțiți mai bine. Persoanele cu diabet știu că nu trebuie să mănânce prea mult dacă glicemia lor este scăzută. Adesea, ei urmează „regula 15-15”, ceea ce înseamnă să mănânce 15 grame de carbohidrați și apoi să aștepte 15 minute pentru a vedea dacă glicemia a crescut.

Oboseală

Acest simptom este, de asemenea, rezultatul faptului că sistemul nervos central nu primește suficientă glucoză din fluxul sangvin. Când creierul este privat de această sursă cheie de energie, nu este neobișnuit să vă simțiți epuizat. Dacă vă simțiți mai obosit decât în mod normal și aveți alte simptome, un simplu test de glicemie vă poate spune dacă nivelul scăzut de glucoză este cauza.

Dificultăți de vorbire

Vorbirea este controlată în creier. Dacă creierul nu primește energia de care are nevoie pentru a funcționa, prin urmare și vorbirea poate avea de suferit. Însă dificultățile de vorbire pot fi, de asemenea, un semn al altor afecțiuni neurologice, inclusiv al unui accident vascular cerebral. Asigurați-vă că știți cum să identificați un accident vascular cerebral, astfel încât să îl puteți deosebi de hipoglicemie.

Transpirație

Un alt semn că nivelul de glucoză din sânge devine scăzut este transpirația. Transpirația este, de asemenea, cauzată de eliberarea de acetilcolină. Transpirația care este mai excesivă decât în mod normal și este însoțită de oricare dintre aceste alte simptome vă poate da de înțeles că aveți glicemia scăzută. Transpirația se poate produce în timpul zilei, dar poate apărea și noaptea, în timpul somnului.

Calitatea slabă a somnului

Când dormiți, nivelul glicemiei poate scădea și rămâne scăzut timp de câteva ore. Nu este bine când se întâmplă acest lucru, deoarece pot apărea mai multe probleme.

Fie că le observați dvs. sau cineva care doarme lângă dvs. le observă, aceste simptome pot apărea în timp ce dormiți:

  • Plânsul în timpul somnului
  • Aveți coșmaruri
  • Vă treziți transpirat, cu pijamaua și așternuturile umede
  • Senzație de oboseală, iritabilitate sau confuzie dimineața, la trezire

Simptome severe

Din semnele și simptomele de mai sus, este posibil să fi observat că organismul dumneavoastră intră într-un fel de mod de răspuns la criză dacă nivelul glicemiei scade prea mult. Există un motiv foarte bun pentru acest lucru: hipoglicemia poate fi foarte periculoasă și trebuie să fie tratată imediat.

Dacă glicemia scade sub 54 de miligrame pe decilitru, aceasta este o situație gravă. Cu niveluri atât de scăzute, creierul nu primește nici pe departe suficient combustibil. Acest lucru vă poate face să aveți probleme de mers sau de vedere.

Dacă este lipsit de combustibil suficient de mult timp, creierul poate înceta să mai funcționeze. În situații extreme, poate apărea pierderea cunoștinței sau convulsii. Glicemia poate ajunge chiar atât de scăzută încât poate provoca moartea.

Când să consultați un furnizor de servicii medicale

Simptomele de hipoglicemie trebuie tratate imediat. Dacă vă confruntați cu aceste simptome și credeți că este posibil să aveți glicemia scăzută, adresați-vă unui furnizor de servicii medicale. Odată ce determinați care este cauza nivelului scăzut de glucoză, puteți elabora un plan de tratament.

Dacă aveți diabet, mai ales dacă luați insulină sau alte medicamente pentru diabet, probabil că știți importanța de a avea mereu la dumneavoastră surse de glucoză. Sucurile de fructe sunt o sursă bună de carbohidrați ușor de obținut. Gelul de glucoză, tabletele de glucoză și bomboanele tari sunt, de asemenea, eficiente.

Dacă aceste soluții nu vă mențin nivelul glicemiei suficient de ridicat, este posibil să aveți nevoie de glucagon. Glucagonul este un hormon pe care furnizorii de asistență medicală îl pot prescrie pentru a trata o glicemie foarte scăzută. Dacă nivelul glicemiei este persistent scăzut, furnizorul dumneavoastră de asistență medicală vă poate prescrie chiar și un kit de glucagon de urgență pe care îl puteți păstra la dumneavoastră.

O scurtă trecere în revistă

Nivelul scăzut al glicemiei trebuie tratat imediat. Semnele și simptomele de hipoglicemie trebuie luate foarte în serios. Această afecțiune poate fi mortală dacă nu este tratată imediat.

Fiți conștienți de necunoașterea hipoglicemiei. Aceasta este atunci când aveți simptome, dar nu reușiți să le recunoașteți. Dacă nu observați simptomele atunci când acestea încep, glicemia poate scădea periculos de mult.

Dacă sunteți la risc de hipoglicemie, mai ales dacă nu recunoașteți cu ușurință simptomele, obișnuiți-vă să vă verificați des glicemia. Este posibil să doriți să vă testați nivelul și în anumite situații, cum ar fi înainte de a vă urca la volan. De asemenea, consultați un furnizor de servicii medicale dacă vă confruntați cu o glicemie scăzută în mod regulat, astfel încât să puteți obține tratamentul potrivit pentru nevoile dumneavoastră unice.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Cam la ce nivel creste pulsul in cazul unei hipoglicemii? Deasemenea hipoglicemia este insotita si de cresterea tensiunii arteriale?

  2. Ce trebuie precizat persoanelor supraponderale sau obeze care NU AU DIABET, sunt dealtfel sănătoase, că nu sunt hipoglicemice și de-aia au nevoie rapid de ceva dulce/mâncare! Ăia este criză de hipermâncășiocenie cronică!