G4Media.ro

Cum arată un stat eșuat: Cine exercită puterea în România lucrului prost…

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Cum arată un stat eșuat: Cine exercită puterea în România lucrului prost făcut (I)

Ultimele numiri controversate în instituții cheie efectuate luni aduc din nou în discuție subiectul populării statului român la vârf cu personaje mediocre, cu impostori sau oameni nepotriviți, vulnerabili și manevrabili.

Trimiterea unui procuror cu atât de multe probleme în CV ca Bogdan Licu la Curtea Constituțională, dar agreat de sistem sau instalarea în funcția de ministru al digitalizării a unui politician cu zero realizări, ca Sebastian Burduja, dar cu un tată la fel de bine conectat la sistem, sunt cazuri simbolice.

Ei reprezintă opțiunea unui singur om, sub care contraselecția a atins apogeul. Niciodata statul român n-a arătat atât de șubred ca sub președintele Klaus Iohannis. Începând cu prima funcție în stat, mergând în jos pe verticala puterii, vom găsi personaje aproximative, personalități șterse, dar disciplinate și buni executanți.

Președintele însuși nu a bifat nici o mare realizare în cei șapte ani de mandat. A câștigat alegerile cu discursul pro-justiție, dar oamenii instalați de el la șefia marilor parchete în urmă cu doi ani nu au performat. A promis România Educată, dar a promovat constant mari plagiatori, în frunte cu premierul.

Gabriela Scutea sau Crin Bologa, șeful DNA, nu se pot lăuda cu nici un mare dosar început sub mandatele lor, în schimb corupția a devenit generalizată, fenomen semnalat în ultimul raport al Departamentului de Stat.

Corupția este în floare, dar marile dosare de corupție lipsesc. Reformele promise în justiție întârzie, spre exasperarea celor câteva asociații de magistrați încă active. Secția Specială a fost desființată doar pentru a fi reorganizată. Mecanismele de intimidare și control a magistraților s-au păstrat intacte.

Relevantă în acest sens este candidatura unică pentru șefia Inspecției Judiciare: Roxana Ioana Petcu, o inspectoare care a hărţuit magistraţii curajoşi, soţie de fost prefect PSD, acuzată de plagiat.

De plagiat este acuzată și șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție, Corina Alina Corbu, numită în funcție de președintele Klaus Iohannis în vara lui 2019 pentru mandat de trei ani. Analiza lucrării a fost mușamalizată de trei ori de Comisia de Etică a Universității București.

În perioada 2014-2018, Corbu a lucrat, în calitate de consilier, la societatea Mușat și Asociații Tax SRL. Aceasta face parte din societatea de avocaţi care l-a reprezentat pe președintele Klaus Iohannis în 2014-2015 în procesul de incompatibilitate al acestuia de la Înalta Curte.

Președintele Klaus Iohannis a mai câștigat alegerile cu un discurs virulent anti-PSD. După opt luni de la alegeri a scos USR de la guvernare și a adus PSD înapoi la putere.

Nu doar prima funcție în stat a eșuat, dar nici a doua, a treia sau a patra funcție în stat nu se ridică la înălțimea exigențelor: președintele Senatului este Florin Cîțu, președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu, iar premier Nicolae Ciucă.

Președintele Iohannis l-a făcut pe Cîțu premier și lider PNL pentru a scăpa de Ludovic Orban, dar tot el s-a văzut nevoit să-l dea jos din cauza prestației sale lamentabile în ambele poziții.

Și din poziția de al doilea om în stat, Cîțu continuă să submineze coaliția de guvernare, continuând un comportament pe care colegii săi liberali îl descriu drept iresponsabil.

Marcel Ciolacu este cunoscut pentru bunele relații cu Cotroceniul și are deja reputația de lider PSD predictibil și disciplinat.

Cea mai recentă probă că este la rândul său în primul rând om de sistem și abia apoi politician este susținerea totală acordată procurorului Bogdan Licu pentru poziția de judecător la CCR spre stupoarea partidului, în detrimentul senatorului PSD, Robert Cazanciuc. 

Fost ministru al apărării și șef al Statului Major, Nicolae Ciucă a fost de la bun început opțiunea președintelui Klaus Iohannis pentru funcția de de premier.

Nici el nu este pregătit pentru funcția de șef al Executivului, fără pregătire economică și cu o capacitate slabă de gestionare a unei eventuale crize, Ciucă a fost impus pe 10 aprilie și președinte al PNL în cadrul unui Congres cu unic candidat.

Premierul se confruntă și el cu probleme în propriul CV: este acuzat și el de plagiat, la fel ca Licu și candidatul unic la șefia Inspecției Judiciare. Acest detaliu nu-l împiedică totuși să-și facă planuri pentru o eventuală candidatură la președinția României.

Coaliția PSD-PNL-UDMR a dat un guvern în care  o funcție de vicepremier i-a revenit lui Sorin Grindeanu. Fostul premier PSD este celebru pentru emiterea ordonanței 13 în ianuarie 2017, menite să-l scape pe Liviu Dragnea de închisoare, și care a scos sute de mii de oameni în stradă.

Grindeanu a fost dat jos de Dragnea de la Palatul Victoria și a fost recuperat în sistemul de putere din jurul președintelui Iohannis. Azi, este ministrul transporturilor.

Printre favoriții președintelui Iohannis se numără ministrul de interne Lucian Bode, avansat politic și pentru funcția de secretar general al PNL. Și el se bucură de susținerea sistemului, raportând în CV studii de “Securitate şi bună guvernare” la Colegiul Naţional de Apărare “Carol I”.

Acest tip de studii de securitate, Colegiul Național de Apărare sau conexiuni cu serviciile secrete le regăsim și al alți miniștri din cabinetul Ciucă: la ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, ministrul energiei, Virgil Popescu, ministrul educației, Sorin Câmpeanu, ministrul apărării, Vasile Dîncu, ministrul mediului, Tanczos Barna sau la ministrul familiei, Gabriela Firea. 

Și Secretarul General al Guvernului, Marian Neacșu, raportează în CV un masterat în domeniul „Studii de Securitate și Aparare”. Ce nu menționează în CV este condamnarea penală pentru corupție.

Este firul roșu care-i leagă și pe mulți dintre noii numiți de puterea din jurul președintelui Klaus Iohannis. Și controversatul Bogdan Licu are în CV la capitolul studii: ”Serviciul Român de Informaţii prin Academia Naţională de Informaţii – Colegiul Superior de Siguranţă Naţională”.

Cu un premier – general și cu atâția specialiști în securitate și apărare, România pare un stat echipat să facă față războiului din Ucraina, dar în realitate este vorba de un criteriu de promovare devenit regulă cu mult înainte de invazia Rusiei.

Promovarea pe criterii netransparente fără legătură cu meritocrația, contraselecția, impostura flagrantă, se văd cel mai bine în eșaloanele doi și trei, în companiile de stat și alte instituții.

 • ANRE, cuib pentru sinecuriști. Autoritatea Națională pentru Reglementare în Energie (ANRE), una dintre cele mai importante instituții din statul român, a fost populată în ultimul an cu personaje care nu au nicio legătură cu domeniul.  Cel mai bun exemplu a fost Alexandru Stănescu, fratele secretarului general PSD, Paul Stănescu, numit în decembrie vicepreședinte al instituției, deși toată experiența lui era în agricultură. După o decizie a CCR și presiunea societății civile, Stănescu a demisionat. O altă poziție-cheie din ANRE e ocupată de Marina Claudia Răduinea. Ea a avut o ascensiune fulgerătoare în instituție: în doar doi ani, a trecut de la consilier, la șef Serviciu Achiziții Publice și, acum, la director general adjunct. Angajarea și avansarea lui Răduinea în ANRE este legată de numele lui Darius Vâlcov, ambii fiind slătineni.
 • Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), arbitrul pieței de televiziune și care poartă o mare răspundere pentru derapajele mediatice, se pregătește să o aibă din nou ca șefă pe Monica Gubernat, cunoscută drept protectoare a mogulilor.  Coaliția PSD-PNL-UDMR a modificat deja o lege tocmai pentru a-i permite lui Gubernat să revină la șefia CNA. Gubernat fusese demisă anul trecut de majoritatea PNL-USR tocmai pentru că a tolerat atacuri mediatice fără să le sancționeze.
 • Institutul Cultural Român, interfața României în străinătate, a devenit adăpostul unor personaje cu CV-uri jenante și prestații publice care au provocat stupoare. Printre numirile propuse de Ministerul Culturii se numără Andreea Dogariu, soția senatorului PSD Eugen Dogariu, care nu are nicio legătură cu cultura sau diplomația, fiind acum angajată la Direcția de Protecția Copilului Timiș. Ea a fost propusă ca adjunctă la ICR Budapesta.
 • Catinca Maria Nistor, propusă ca adjunctă la ICR Londra, este fiica actorului Stelian Nistor, fost lider al Lojei Masonice de rit scoțian. Audierea Catincăi Nistor în comisia de specialitate din Parlament a dezvăluit o candidată incapabilă să își enunțe obiectivele manageriale. Catinca Nistor a fost timp de aproximativ un an director interimar al Teatrului Bulandra, în mandatul primarului Gabriela Firea. A fost dată afară după un protest public al actorilor de la Bulandra și, ulterior, trimisă în judecată de noua conducere interimară pentru că și-ar fi atribuit sume de bani necuvenite, potrivit Cultura la Dubă. Părinții Catincăi Nistor sunt nașii de cununie ai PSD-istului Valeriu Zgonea.
 • Cezar Preda, inginer metalurgist trimis la ICR Paris. Contactat de G4Media, Cezar Preda a recunoscut că le-a spus celor din PNL care i-au făcut propunerea că ”va fi o problemă”, dar contraatacă tăios: ”Există în mediul nostru cultural o anumită bulă, un anumit cocon, care nu privește cu ochi buni nimic din afară.” În vârstă de 63 de ani, Preda are diplomă de inginer în profilul metalurgie – specializarea turnătorie de la Institutul Politehnic Bucureşti și de economist de la Academia de Studii Economice – Centrul Teritorial Buzău, localitatea de domiciliu.
 • Autoritatea Aeronautică Civilă. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, l-a numit pe Lucian Taropa în funcţia de membru provizoriu în Consiliul de administraţie al instituției. Lucian Taropa este prieten cu familia ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu.  Ei apar în fotografii publicate în presă, în vacanţă, în Italia sau Elveţia, împreună cu soţiile. Taropa a fost director administrativ al aeroportului din Timişoara, schimbat în 2020 de generalul Doru Grădinaru, fostul director general al aeroportului din Timişoara, schimbat la rândul lui din funcţie la sfârşitul anului trecut, după ce ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu i-a cerut demisia.
 • Tarom. Un inginer geodez și specialist în vânzări de țiglă metalică l-a înlocuit pe pilotul Cătălin Prunariu, fiul cosmonautului Dumitru Prunariu, la conducerea Tarom. Este vorba de Mihăiță Ursu, care a mai ocupat funcția de administrator și de director interimar în mandatului lui Nicolae Bode. El fusese demis în mandatul fostului ministru, Cătălin Drulă.
 • CFR Infrastructură. La șefia instituției a fost numit Ion Simu, cunoscut pentru că a adus membri de partid la marele miting PSD organizat de Liviu Dragnea în 2018.
 • Ministerul Economiei. Elena Petrașcu a fost numită secretar general la Ministerul Economiei, după ce a mai fost în nenumărate funcții publice, care i-au adus chiar și 600.000 de lei pe an. Elena Petraşcu e absolventă a Facultăţii de Drept (1995) şi a Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul” (2010), potrivit Adevărul. Ultimul său job a fost la Portul Constanța, unde a fost președinte al Consiliului de Administrație începând cu 2018. A fost dată afară în aprilie 2021 de ministrul Transporturilor de la acel moment, Cătălin Drulă, după ce două rapoarte ale Corpului de control, precum și o decizie în primă instanță arătau că numirea sa a fost făcută în urma unor vicii procedurale. În februarie 2021, ea fusese adată afară și de Stelian Ion din funcția de secretar general al Ministerului Justiției, funcție în care fusese numită de predecesorul acestuia, Cătălin Predoiu, în 2020.
 • Ministerul Muncii. Dragoș Ionuț Bănescu a fost numit prin decizie a premierului Nicoale Ciucă în funcția de secretar general adjunct al Ministerului Muncii. Dragoș Bănescu este unul dintre cei mai mobili și transpartinici funcționari din aparatul de stat din România. Între 2008-2010, el a absolvit un program de master la Academia Națională de Informații. A trecut de-a lungul timpului prin numai puțin de 17 Consilii de Administrație ale unor companii strategice, în special din domeniul energiei.
 • Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB). Georgeta Bumbac, fina baronului PSD Felix Stroe, a fost numită de liberali administrator neexecutiv. Pe vremea premierului Viorica Dăncilă, Georgeta Bumbac a fost director general la Ministerul Sănătății. Face parte și din CA la Administraţia Canalelor Navigabile și a fost în CA la CNAIR. Potrivit declarației de avere din octombrie 2021, ea a raportat un venit anual de peste 143.000 de lei de la Ministerul Sănătății, peste 26.000 de lei de la CNAB și peste 85.000 de lei de la Administraţia Canalelor Navigabile.
 • Un alt colecționar de sinecuri este Bogdan Steriopol. În vara anului trecut, a fost numit de ministrul Energiei, Virgil Popescu, în CA al Rompetrol. Este și membru în CA al Incertrans. A raportat venituri de 97.000 de lei de la Rompetrol și peste 40.000 de lei de la Incertrans. Este prim vicepreședinte PNL Sector 2 și fin al familiei Reghecampf. A fost jurnalist sportiv, impresar de jucători și masterand la Academia Națională de Informații “Mihai Viteazul” a Serviciului Român de Informații. În 2019 a fost consilier al fostului ministru PNL al Educației, Monica Anisie.
 • Apele Române. În perioada 2020-2021, la Administrația Națională Apele Române (ANAR) au fost angajați zeci de membri PNL sau protejați ai unor parlamentari ai acestei formațiuni politice, rezultă dintr-o anchetă realizată de G4Media.ro. Angajările au avut loc ”pe ușa din dos” și au presupus implicarea mai multor deputați, senatori, secretari de stat și primari, în special din mediul rural.
 • PNL Sector 1 a impus o sinecuristă de profesie, apropiată de Dan Rușanu, la șefia unei companii asupra căreia există suspiciuni de cheltuire nejustificată a milioane de euro în mandatul fostului primar Daniel Tudorache. Consiliul de Administrație al Companiei de Investiții și Dezvoltare în Sănătate și Domenii de Interes Public-Privat Sector 1 SA, societate subordonată Consiliului Local Sector 1, a numit-o, recent, în funcția de director general, pe Carmen Radu.
 • Loteria Română. Cristina Arghir, sora unei apropiate a liderului PSD, Marcel Ciolacu, a fost numită în Consiliul de Administrație al companiei. Ea fusese retrasă de pe lista nominalizărilor PSD pentru Romgaz. În aceeași ședință, au fost validați pentru Consiliul de Administrație (CA), pe filiera PSD și PNL, persoane despre care presa a relatat în mod repetat că sunt ”sinecuriști de profesie”, cum ar fi Daniela Nicolescu și Elena Petrașcu. Au mai intrat în CA Ioana Maria Țîra, angajată la Compania Municipală Parcuri şi Grădini Bucureşti și Monica Laura Ion, directoarea de cabinet a ministrului Spătaru.

Notă: Exemplele de mai sus sunt doar o mică parte din nenumăratele exemple documentate și expuse de G4Media.ro în ultimele luni.

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

118 comentarii

 1. WoW, încă un articol marca Dan și Cristian, cei mai nocivi jurnaliști din această țară.

  • Wow ctule, esti de la usl?

  • Nociv esti tu si gașca corbu savonea netejoru richiteanu care a distrus justitia din Romania. Si bineinteles patronul lor adica Iuda ce se vrea lider regional. Da da ala care ne a mâncat banii 7 ani si care a distrus viitorul țării ăsteia.

  • suparare mare la partid?

  • Adica cele relatate nu sunt reale ?
   Va asigur ca mai sunt multi incompetenti pilosi care castiga multi bani desi sunt nulitati absolute, in instititiile statului.
   Presedintele Iohannis este cea mai mare deziluzie, un demagog care a mintit romanii.
   Si toate astea se reflecta in nivelul de trai.

  • Ba DT, To nu ne-ai zis ce crede macovei? E bine mersi? Mai are dosarele alea ciordite de voi de la SIPA sau le-a donat la usere? Ari avut ghinion cu Stelica garsoniera ca pe mulți popeati voi ăștia din servicii…

  • Wow Eugenia ce rapede ai aparut ta.ratura penalaa

  • ‘ete fleoșc, nici mie nu-mi plac Tăpălagă și Pantazi, dar în cazul ăsta nocivitatea e în altă parte. Ăsta nu mai e articol de opinie, sunt fapte. E ceva greșit sau fals în lista de mai sus? E o radiografie cruntă a stării actuale a statului român.

  • iar te-ai trezit!

  • Excelentă analiză, așa arată Românica in p.ula goală, cu aceste personaje de cea mai joasă speță, in care cumetria politică se încrucișează cu mediocritatea și nesimțirea dusă pe cele mai înalte culmi, susținută la cel mai de jos nivel de lepre ca Eugenia, wannabe ,Georgică și alți ciudați că ei . Rușinos!

  • Eugen, esti penibil…

  • nea mogule Eujen, ce te-a iritat asa de rau? Ca zis de Jeta, de Jorjeta..?

  • Puterea in Romania apartine celor care o aveau in Decembrie 1989: SECU
   cei care au dat lovitura de stat au preluat puterea si nu o mai lasa de 30 de ani

  • Au intrat si cei cativa usr-isti, cati au mai ramas in partid, sa sustina Ranga tupeista si aroganta. Continuati pe aceeasi linie, sunteti f convigatori la indepartat electoratul. Faptul ca USL e la putere vi se datoreaza 90%, ati avut sansa voastra si v-ati dovedit mici dictatori toti in frunte cu Barna cel groaznic.

  • Ciudat, au uitat de obsesia blondă, Vicol… S-o fi rezolvat problema între timp😋😁

  • Asa este, Romania a intrat sub stapanirea unei conjuratii a mediocrilor. Limitati, egoisti, incapabili de a vedea dincolo de interesele lor meschine, au dus si in continuare duc tara de rapa.
   Intrebarea este: Ce e de facut? De ce nu exista in tara asta si o CONJURATIE A INTELIGENTILOR CINSTITI? De ce sa ramanem in continuare mioriticii plangaciosi, incapabili sa se apere?
   Exista un manunchi de ziaristi destepti si corecti, exista diverse asociatii profesionale de calitate, exista un partid, USR, care cu toate greselile lui reprezinta partea corecta si inteligenta a politicii. DE CE, DOMNILOR TAPALAGA SI PANTAZZI, NU VA ORGANIZATI?

 2. S-a activita presa independentă la comanda USR :)))

  • O sa faci foamea la pensie :)))

  • la fel ca eugen, vine george sa faca proces de intentie.
   nici neuronul lui nu poate produce vreun argument…
   si el, la fel, ponteaza pt partid.
   urmeaza victimizarea 🙂

  • Daca tie ti se pare OK ce se intampla in politica romaneasca doar pt. ca urasti usereul, nu e de mirare ca scarbele astea ne batjoresc pe toti.

 3. Fabulațiile lui Tăpălagă, partea 151. Acești jurnaliști nu au nicio rușine, sunt maeștri manipulării. Cum aveți mă lighioanelor tupeul să afirmați că Iohannis a scos USR-ul de la guvernare? A votat Iohannis moțiunea de cenzură alături de AUR și PSD? Chiar nu vă este rușine? Sunteți mizeriile jurnalismului, o rușine pentru această breaslă.

  • saracul postac, atat il duce mintea oameni buni 🙂

  • Ai toate datele care confirma ca Iohannis este principalul vinovat pentru scoaterea USR de la guvernare, dar nu…. BATMAN, BATMAN 🙂 Cat tupeu si nesimtire puteti avea mai trompetistilor.

  • Singurul lucru pe care reusesti sa il faci este sa convingi oamenii ca esti un nimic.

  • Mai Eujene pai daca esti asa ofuscat pe g4, ce cauti ma idi.otule pe site-ul asta toata ziua. Mizerabila e m@ta care te facu asa impu.tit.

  • Euglena „maro” este angajatul ciumei roșii pe g4 !…pt o rubla în plus o vinde și pe mă -sa !

  • Domnu’, eu sunt contra USR și contra sexo-marxismului. Dar sunt și contra minciunii. Adevărul e că PNL, domnu’ Câțu și domnu’ Iohannez le-au sucit mâna la spate celor de la USR (Putin style). I-au batjocorit cum au vrut până când singura soluție a USR a fost să iasă din relația ce devenise toxică.
   Iată, în lista de mai sus, marea înfrățire PNL – PSD, USL 2.0, iată ce dulce e viața la butoane pentru tot felul de nimicuri, oameni de paie, incompetenți numiți politic.

  • Eugenia , asta e tot ce ai reținut tu din tot articolul fă?Marș in mm pe știri pe surse, j.avră psdistă…

  • De cît să mincati rahat și să batjocoriți aveți posibilitatea să veniți cu argumente dacă credeți că băieții ăștia au scos din burtă toate statisticile despre inteligenții noștri conducători,luaiar jalea.

  • bai eugenie , marș înapoi pe lampa si vezi sa nu te frigi mai tare.
   ficusul este p”artizanul” scoaterii usr de la guvernare, helvig stie.

  • Iohannis, fa in mm ceva și nu mai sta pe net, talambule

 4. Serviciile pline de fosti secuuuristi il papuseaza pe premierul de la Grivco Iohannis care la randul lui il papuseaza pe plagiatorul maCiuca

 5. Lipsea prostul siteului! A venit repede. Pun pariu ca pana la ora 22 arevreo 10 postări!

 6. Pentru cei doi postaci antevorbitori: acesti jurnalisti sunt printre singurii care au coloana vertebrala si spun ce gandesc, aproape toti ceilalti fac propaganda pesedisto-penelista ca si voi de altfel, niste jalnici postaci in folosul mafiei si neamprostiei.

  • Corect Stefan !

  • Sa ne iertati, dar a descoperit apa calda domnul Tapalaga.
   Mestere, e asa de decenii, sigur nu v-ati dat acum seama!

  • Corect, Stefane !

  • Noroc ca nu esti „printre singurul” an.al.fa.bet din liota de postaci platiti in ruble convertibile ai oengeului anarhist si toxic USR! La fel ca tine sunt : Putin e un gunoi bolsevic, PSD+PNL +aur proști dar mulți…, Iuda lider regional, Vladimir Putin e vaccinat cu Phizer, Scara si altii

 7. sa fim sinceri e si pacat sa nu furi de la prostime cat timp apoi te voteaza iar cu 2 maini

  • Absolut. Românii își merită soarta.

  • Care prostime? ca am votat cu Johanis sa nu iasa Ponta? care erau optiunile? Cine si a imaginat ca ne baga in fundatura asta mutalaul?! Cea mai mare parte din vina pentru acesta situatie este a presedintelui si anturajul sau

 8. Adica cele relatate nu sunt reale ?
  Va asigur ca mai sunt multi incompetenti pilosi care castiga multi bani desi sunt nulitati absolute, in instititiile statului.
  Presedintele Iohannis este cea mai mare deziluzie, un demagog care a mintit romanii.
  Si toate astea se reflecta in nivelul de trai.

 9. „Romania lucrului prost făcut”
  Nu sunt de acord, USL-ul a fost refacut foarte bine.
  Avem partid unic la conducere in 3 culori. Presa e controlata in proportie de 90%, scrie sau tace la comanda.
  Este liniste, kleptocratia functioneaza, bani la buget sunt. Evident, de impartit intre clanuri nu pentru amarasteni.
  Opozitia e aproape de nivelul din Belarus, nici o televiziune favorabila si foarte putin din presa.
  .
  Don Ficus s-a odihnit el vreo 6 ani dar si cand s-a pus pe treaba a facut lucru temeinic.

 10. Unul dintre cele mai bune articole din presa in ultimul timp. Doar cand ii vezi pe postacii sistemului facand spume la gura in comentarii si iti dai seama cat de tare loveste articolul.
  Bravo G4Media. Sunteti unul dintre putinele susrse de presa idependenta din Romania

 11. Ia vedeți ce viteza și a luat prostul nostru! Are vreo 4 postări pana acum.

 12. E 100% vina electoratului, care votează PSDNL peste 50%. Garbage in, garbage out.

  • Exact. Democratia e periculoasa pentru ca reflecta ce au in cap alegatorii. Iar noi ne ducem puternic in jos.

 13. E clar. Toate „somitățile” astea sunt menite să dărâme și ce mai stătea în picioare în biata noastră țară.
  Cităm: „la Administrația Națională Apele Române (ANAR) au fost angajați zeci de membri PNL sau protejați ai unor parlamentari ai acestei formațiuni politice. Angajările au avut loc ”pe ușa din dos” și au presupus implicarea mai multor deputați, senatori, secretari de stat și primari, în special din mediul rural.”
  S-ar putea să greșesc, dar am o vagă bănuială că geniul rău al tuturor acestor malversațiuni nu e altul decât celebrul nostru jucătorul nostru de golf.

 14. Cine exercită puterea în România lucrului prost făcut? Stapanii coloniei Romania ,Johanis e un fel de vataf al colonoiei.

 15. În caz că vă întrebați, postacii de mai sus sunt super activi pentru că au fost plătiți din banii primiți de la UE pentru refugiați, bani care n-au mai ajuns de fapt nicăieri (vorba vine).

  • Adauga si banii pe care statul roman ii plateste partidelor politice ! Cum PSD+PNL primesc cei mai multi bani rezultatul se vede in numarul de postaci !

 16. Mediocritatea ridicata la nivel de politica de stat. Cu vina tuturor celor care au acceptat compromisuri pentru un castig oarecare si s-au lasat calcati in picioare. Si a marii parti a presei.

 17. Bai nene, dar n/ai zis tu sa il votam pe Iohannis, ca Dancila nu e buna?

 18. pacat ca meltenii imbuibati de shaorma de la coada la benzina la lukoil si mol, nu stiu sa citeasca altceva decat cancan … USL va continua pentru inca 30 ani …

 19. In momentul asta mi se pare ca totul se duce in jos… Iohanita si aia de la putere se tot intalnesc cu liderii occidentali ca sa isi creeze o imagine de pro occidentali si democratii etc, in timp ce fura cu doua maini si isi impart functiile intre ei, nu inteleg de ce romanii dorm pe ei, nu le pasa, sau habar n-am. Eu sunt unul din aia care la anul pleaca din tara pentru a muncii… sunt satul si am obosit..

 20. Nimeni nu exercită puterea.
  Cei care sunt la vedere doar mimează, extrem de prost.
  Poate data viitoare ne concentrăm pe cine copooleaza puterea!

 21. Nimeni nu exercită puterea.
  Cei care sunt la vedere doar mimeaza… extrem de pr0st.
  Poate data viitoare ne concentrăm pe cine copooleaza puterea!

 22. Suntem salvați de atâția experți în siguranță națională!🤦

 23. Robo a desființat de facto orice reforma a statului roman. Restaurația a fost desăvârșita ba chiar s-au adăugat alte mecanisme de a ajută coruptia. Orice se vede in tara asta este corupție pura. Coruptia nu inseamna doar șpagă. Inseamna toate numirile de panarame controlate, inseamna disolutia legilor. Macar Constantinescu a recunoscut ca a fost învins de sistem. Robo si-a arătat adevarata fata si a devenit presedintele USL 2.0 si de aici liber la furat.
  Totusi, asta isi doresc romanii. Oricât am crede si am vrea contrariul asta voteaza. Sa fie furați si sa fie conduși de niste hoți la fel de prosti ca si ei. Pana cand nu va exista o masa critica de alegători care sa inteleaga ca, coruptia distruge tara, distruge ființa statului roman nu se va întâmpla nimic. Si cred ca deja este prea tarziu. Majoritatea acea care sa schimbe ceva a plecat din tara asta de prosti condusă de hahalere.

 24. Nu văd să meargă!

 25. Bucureșteni, păziți va orătăniile! Tocmai ce a fost numit Grebla prefect peste București! Olteanul șpăgar e bun pentru bucureșteni!

 26. pentru bocitorii romaniei : cititi site uri economice straine din perioada pe care o reclamati si ve-ti avea surpriza sa vedeti ro pe pozitii onorabile ca evolutie economica nivel de trai ,investitii culminind cu loc 17 in top cele mai bogate tari europeene nu asa ca acel ,, analist care zicea acum citeva zile la tvr 1 ca romania este a doua cea mai saraca tara europeana Cu asa neinformati care dezinformeaza clar ca avem de ce bocii Adevarat ca se fac inca numiri fctive politice dar in spatele lor sint trupe de specialisti care au demonstrat ca putem inainta Sint multe dovezi in acest sens

  • Care-s site-urile alea economice de ne dau tigrii Europei? Da niste surse, bai nea Duru…

  • Probabil nu înțelegi deloc situația.
   Poți să numesti 10 proiecte majore de infrastructura sau industriale din ultimii 15 ani?

   Ceea ce se fura se consumă.

   Restul e poveste.

  • Si cat te chinui sa ii raspunzi lui Vonta, pune mana pe o carte de gramatica!

 27. Este stat capturat, nu eșuat, dar ajunge și acolo.

 28. Merge faza cu voturile lipsa. Dar unde găsești un declanșator suficient de puternic?
  O persoana din afara tarii, cu afaceri în afara, sa nu ii trimită jmekerii controale, care sa investească în promovarea unui nou partid.
  Eu cred ca va veni în curând..maxim 5 ani. Intern nu veți găsi nicio soluţie miraculoasă.
  Extern, are mari șanse. Nu știu de ce nu a apărut încă?!
  Un AUR adevărat nu clovnul asta de partid.

 29. „Ei reprezintă opțiunea unui singur om, sub care contraselecția a atins apogeul. Niciodata statul român n-a arătat atât de șubred ca sub președintele Klaus Iohannis”

  Pe bune?!
  Voi chiar credeti ca statul roman e condus de presedinte?!
  Chiar credeti ca presedintele are un aparat atat de sofisticat incat sa afle tot ce misca in numirile in functii publice?!

  Imi pare rau ca va zic, dar presedintelui i se face un soi de „informare” prin niste note informative (care nu sunt chestii clare si dovedite, ci sunt doar niste perceptii – poate gresite, poate nu – ale unor structuri statale) sau in chestia numita CSAT.
  In rest prezidentul are acces la aceleasi „open sources” de tip goagal la care au acces toti … si sigur n-are timp de asta.
  Desigur, prezindentul trebuie sa aiba tot felul de intalniri, dar in aceste cazuri i se serveste totul de alte structuri statale care au atributii clare pe tema.

  Dar prezidentul, asta sau oricare altul, va fi mereu in aceeasi situatie – fara sa poata schimba nimic – cata vreme arhitectura legislativa a statului este asta … iar arhitectura legislativa nu o poate schimba decat unii care stiu exact despre ce e vorba prin intermediul unor diletanti precum Ciolacu, Ciuca si gastile/armatele de neispraviti care voteaza prin guvern, prin parlament etc…

  • ai dreptate – nici eu nu pricep de ce presedintele Iohannis este suspectul de serviciu…

   El are un rol mai mult reprezentativ, puteri limitate, iar asta s-a vazut cat se poate de clar pe vremea presedintelui Traian Basescu.

   Problema este educatia traditionala romaneasca care mustește de egoism.
   Nu avem o gandire sociala si asta ne face praf.

 30. Trebuie să fi complet i-d-i-o-t să scrii o mie de articole în care să ne spui ce bun e Iohannis și că trebuie neapărat să-l votăm, ca la scurt timp după aia să scrii iar mii de articole despre cât de nașpa și rău e Iohannis….

 31. Tripleta de vis tapalaga -Pantozi , de data asta are dreptate in acest articol. Romania e un stat eșuat . Singura obiecție , USR nu a fost data afara de la guvernare ci si au dat Demisia. Iar totul a plecat de la Stelica , care s a crezut prea important . Nu poți sa l pui pe președinte sa semneze ca primarul când tu ai doar vreo cateva mii de voturi pe persona fizica

  • Povesti.

   USR a fost forțat sa iasă din guvern. Toata agenda lor electorala era blocată, ministri lor erau doborati ca popicele, Iohannis aproba demiterea in doua ore, iar interimarii de la liberali faceau apoi toate porcariile posibile in perioada de interimat ( vezi ce a semnat Bode in primele 12 ore de interimat la justiție).

   Citu si Iohannis puteau face jocul asta oricat Oricum stiau stiind ca e doar o chestie de saptamani/luni pana cand USR-ul iese din guvern. Mai mult, faptul ca faceau jocul asta fara nicio spaima arata ca Iohannis batuse deja palma cu Ciolacu.

 32. Când mă uit la lista de mai sus realizez că dacă ne-ar ataca și pe noi Rusia, n-ar fi cea mai mare problemă. Și-așa toate alea iau foc, și-așa ne cad avioane sau ne mănâncă câinii vagabonzi, și-așa importăm tone de gunoaie sau ne lăsăm sufletele în trafic. Măcar, naibii, dacă ar da rușii cu rachete, am avea o scuză.

 33. „subiectul populării statului român la vârf cu personaje mediocre, cu impostori sau oameni nepotriviți, vulnerabili și manevrabili”

  Aceasta este elita tarii. Pe cine vreti in varf? Prosti mai prost ca prostii acestia?

 34. Nu cred ca merge, n-avem alegatori pentru optiunea asta, lumea se vrea legata. Dar nu e interesant ca sunt preocupati de demografie dar nu si de numarul celor ce isi exprima optiunea la vot?

 35. In conditiile astea de ce mai risipeste Europa banii? Aici sunt banii dvs., adica Here your money RIP.

 36. Ciuma rosie si galbenă au toată puterea acum,au si justitia si bani pentru presă.pot fura fără probleme,Curtea Constituțională este a lor.Vor fura si viitoarele alegeri.Solutia migrarea masivă,nu pot sta intr o țară unde tot mediocri i,șmecherii sunt promovati

 37. incerc pe bucati, poate trece.
  —OP—
  Din pacate romanii nu au spiritul civic necesar iar USL-ul a fost foarte eficient in cultivarea mentalitatii ‘n-ai cu cine, toti sunt la fel’.

 38. hai cu puncte en gros.
  .
  In Romania ar fi nev.oie sa fie p.ena.lizat s.tat.ul aca.sa de ziua aleg.erilor asa cum se int.ampla in Gre.cia sau Be.lgia.

 39. Vinovati sunt cei care au confiscat revolutia 89 ! Adica shleahta tankista sovietica !

 40. Insa cu.m intro.du.cerea am.enzii pentru nep.reze.ntare nu e o opi.nie p.op.ul.ara iar gu.ver.narea actuala nu are ab.so.lut nici un int.er.es sa fie pre.zen.ta mare la vot cel mai pro.ba.bil ca tot in jur de 30% va fi si la ur.mat.oare.le ale.ge.ri.

 41. omiu trebuie prins si scuipat oriunde iese pe strada.. nu o sa mai aiba tupeu sa iasa cu bicicleta pe strada, o lichea

  • Asta votati, asta aveti. PUIE PSD!

   Sper sa candideze iar Ponta sa-l votez, data trecuta am gresit. Iar la Parlamentare va fi PSD pe toata linia, macar sa stim o treaba

  • Cata vreme va veti ascunde identitatea, nu va asteptati sa va ia lumea in serios si sa va diferentieze de „postacii” platiti de propaganda de partid, oricare va fi fiind acesta. Si e pacat pentru ca, favorabile sau nu, multe opinii sunt valabile si, per ansamblu, reprezinta un embrion al democratiei romanesti. Dar trebuie sa vi le asumati, cu nume si prenume. In felul acesta veti deveni autentici si pentru opinia publica, si pentru clasa politica – asa, mediocra cum e ea – si treptat am capata cu totii si incredere, si responsabilitate pentru cuvantul rostit/ scris iar tara in care traim ar progresa pe anevoiosul drum pe care am pornit in urma cu 30 de ani.

 42. Stat eșuat = mafie în floare!
  Cine exercită puterea? Deștepții. Mafioții.

 43. @Eugen,
  Din curiozitate: cum funcționează sistemul de pile și relații la voi, intrați cu curcanul in paporniță la șefu’ și îi strecurați sub revista porcoasă de pe birou bilețelul cu numele gazetei pe site-ul căreia doriți să activați, G4M in cazul tău ?
  PS. Șefu’ activează pe vreun site sau e numit politic și deci scutit de efort ?

 44. Serviciile secrete și mai puțin secrete,SECURITATEA ,ne conduc pana astăzi și probabil mult timp de acum înainte! Niște derbedei analfabeți!

 45. Mulțumim! Ne întoarcem în anii ’90.

  • Nu am depășit niciodata anii ’90, cei in care s-a instaurat cleptocrația.

   De atunci ea se consolidează permanent.

 46. Sad but true…the shadows of the services become palpable!

 47. In sfarsit, un articol adevarat, despre situatia reala a României.

  Din nefericire, astfel de articole sunt publicate doar o data pe an, cu ocazia discuțiilor privind libertatea presei. Si atat!…

 48. Romania nu este un stat esuat. se poate mai bine dar nu este esuat.

  • @@lex
   Aparențe înșelătoare.
   Statul este eșuat.
   Societatea rezistă, dar este într-un mare pericol.

 49. Interesantă panorama. Si totuși, lipsește ceva – răspunsul chiar la întrebarea din titlu (si mecanismele prin care e exercitata puterea, in mod cât de poate de concret). Continuarea in episodul următor?

  • Puterea o exercita secu, prin diferitii pioni pe care-i manevreaza. Toti cei descrisi in articol sunt pioni. Toti sunt corupti pana-n maduva oaselor, doar ca unii sunt manevrati de o parte a secu, iar ceilalti de cealalta parte a secu. Ca si secu, sa nu-ti inchipui ca trage doar intr-o directie. Au si aia rate si interese fiecare …

 50. nu v-ati prins voi ce a vrut sa spuna dulapul de la Cotroceni cand a lansat #romaniaeducata … pai atatea colegii, colegii superioare, academii, agentii si institutii de securitate absolvite de falnicii nostri conducatori ce sunt?

 51. Subscriu; un stat esuat de la marginea Europei, incapabil sa isi protejeze proprii cetateni.

  Tot ce se intampla bun e fie din inertie, fie pentru ca pe aici, pe colo mai exista o persoana care isi face treaba.

 52. Resemnați-vă, că puterea nu mai este la noi!
  Cu trecerea timpului am devenit o țară fără putere proprie și deci fără decizie proprie.
  După cum scria altcineva mai înainte, la noi puterea doar se mimeaza și asta destul de prost!

 53. Nu am informatii despre acesti jurnalisti , nu sint si nu fac politica , plecat diun tara de ff multi ani dar dupa parerea mea articolul de mai sus atinge multe coarde sensibile dupa cum vad in comentariile dvs .
  Toata lumea stie ca politicienii din tara nostra sint extrem de corupti , toata lumea stie ca sistemul judiciar din tara nostra e doar o mare farsa si sint condusi fatis de catre politicienii corupti, toti stim si vedem zi de zi cum se vorbeste despre coruptie la nivel ff inalt, cu totii stim ca tara noastra a fost vinduta in si ingropata in datorii externe in cei 32 de democratie , toti stim ca milioane de romani au apucat drumurile Europei in cautarea unui loc de munca , multi dintre iei au noroc in asa ceva dar sint si multi care au ajuns un fel de sclavi moderni ptr comunitatea europeana , forta de munca ff ieftina , la fel cu totii stim ca cei de la putere faciliteaza acest lucru ptr ca acesti oameni aduc anual miliarde de euro in tara din care iei se imbogatesc , privim resemnati cum fondurile europene sint furate prin acesti oameni enumerati mai sus si multi altii ca iei , air Romania bate pasul pe loc, toti stim ca parintii nostri batrinii nostri trebuie sa traiasca cu o pensie derizorie pe cind un politician , oameni din justitie, armata etc au pensii speciale de mii de lei sau euro si noi stam si privim nepasatori, poate resemnati ca NIMENI nu ia atitudine si apar jurnalisti sau oameni care vor schimbari si sint injurati, criticati public sau mai rau ca sint fosti comunisti , si atunci ma intreb oameni buni cum vrem sa schimbam ceva daca aducem asemena acuzatii unor oameni jurnalisti care indraznesc sa publice lucruri deja stiute ????Sper sa nu fiu injurat pentru comentariul meu dar daca ar fi un milion de oameni care ar gindi si ar actiona in acelasi fel ca cei ce au scris acest articol multe s-ar putea schimba in tara noastra .

  • Sunt!…Retrospectivă Europarlamentare 2019, voturile usrplus + pnl!cca 3 milioane
   Dacă în diaspora se putea vota fără restricții numărul era și mai mare…Problema a fost că aceste cifre le-au luat mințile ambelor partide și s-au îmbătat cu succesul neașteptat, neînțelegând nicio clipă faptul că votul nu l-au meritat …a fost împotriva PSD!
   „Serviciile” au făcut mutările de „aur”:
   – S-au debarasat de întâiul cariat al țării…
   – Au elaborat cacealmaua cu Tuta…
   – S-au asigurat de liniștea totală prin trădarea electoratului a primului meditator al țării…
   CONCLUZIA: Din interior nu se mai poate face nimic…Degeaba suntem milioane de români care filtreză informații, gândesc analitic și critică politicienii, actuala arhitectură permite doar în afara țării nașterea unui LIDER care să vină cu ok-ul instituțiilor UE în spate pentru a începe curățenia prin șandramaua asta numită țară ci instituții capturate și pline de impostori…CCR/Parlament/Guvern/Ministere/Administrație…etcetera

 54. Politicienii de varf, din Romania, sunt manjiti si incompetenti? Nimic nou.
  CCR a devenit o anexa politica obedienta? Nimic nou.
  Defectele morale sunt calitati, in politica romaneasca? Nimic nou.
  Coruptia, in politica, este o preconditie pentru accederea la functii de conducere? Nimic nou.
  Ce-i nou?

 55. Ce e G4, care e problema că am scris că Romania nu mai are putere internă proprie?!

  • Chestiunea pe care ai vrut să o exprimi are urmatoarea formulare:
   Instituțiile statului român sunt conduse din interior împotriva cetățeanului.
   Mecanismele de integrare euroatlantice mențin limitele aparenței unui stat de drept.
   Asta înseamnă un stat eșuat.

 56. Asa, si ? Toate acestea le stim, le constatam zi de zi.
  Am avut ocazia sa preintampinam „catastrofa” si n-am facut-o, dimpotriva guvernarea USR à fost bombardata cu toata artileria chiar si aici pe G4; sa ne amintim de stirile „senzationale” cu diploma lui V Voiculescu, o dezinformare care a captat atentia luni de zile, sa ne amintim de foiletonul cu podul casei al Ioanei Mihaila, de interpretarea vadit tendentioasa a afirmatiilor Oanei Bogdan privind proprietatea privata.
  Toata lumea a pus umarul la daramarea singurei coalitii care ar fi putut sa indrepte lucrurile. Acum aceste smiorcaieli mioritice nu ajuta la nimic. Trebuie cautate solutii si din pacate presa nu ne este un aliat.

  • nici kim jong uhn n-are un cult al personalitatii cum are usereu. Astia efectiv au icoane cu useristi in casa

  • @ionescu.
   Concluzie falsa. V voiculescu, Ioana Mihaila, Oana Bogdan , cei pe care i-am citat, nu sunt „personalitati” de pus ” in icoane”, ci oameni terfeliti in presa de partid si cea asa zisa independenta, pt ca a fost ordin pe unitate sa se traga in USR din toate directiile. Manevra a reusit.
   Te intreb, cine mai are curajul sa infrunte mamutul pnl-psd ? Romanii au pierdut sansa, veti continua cu coruptia, incompetenta, slugarnicia, sub un regim din ce in ce mai opresiv.

 57. tot ce spune articolul este adevărat 101%.
  statul eșuat a ajuns stat cu numele, in rest colcăie interesele partizane împletite cu corupția , intre grupuri infracționale organizate, pe toate palierele.
  huăăăă…

 58. nu va mai place cu democratia originala? :)))

 59. Dezamăgitor, după 30 de ani tot slugi au rămas românii! Caracatița asta odioasă, probată cu nume și prenume, există doar pentru că românii sunt niște oi lașe care votează mafioți!

 60. Un prost numește alții mai prosti în funcții. Incredibil. Asa se întâmplă într-o tara în care fiecare așteaptă ca schimbarea sa vina de la ceilalți.

 61. Și-a construit un zid de păpuși după care se ascunde